Ziarul Bursa pe mobil
 
 
NĂBĂDĂI CU DRAGNEA ȘI GRINDEANU
PSD l-a exclus pe Sorin Grindeanu și va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului
15.06.2017 - Politică

PSD l-a exclus pe Sorin Grindeanu și va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului

* ACTUALIZARE 20:35 Sorin Grindeanu: "După ce Dragnea demisionează, demisionez și eu; îi dau termen până luni"

* Premierul: "Dacă voi constata că nu pot asigura un guvern funcțional, atunci îmi voi da demisia"

* Grindeanu: "Văd că Dragnea încearcă să mă asocieze cu serviciile; nu eu am fost la șprițuri cu oameni ai serviciilor"Principalele declarații ale premierului:- Sorin Grindeanu: "Azi e o zi tristă pentru mine. Oricât ar încerca Liviu Dragnea să scape de mine, eu sunt și voi rămâne PSD-ist. Liviu Dragnea încearcă să confiște un partid întreg. Lui Dragnea îi e frică de contactul cu marea masă a membrilor PSD".- Grindeanu: "De un an acest partid nu a avut un Birou Permanent Național, care se ținea în fiecare luni la partid. Singurele modalități prin care se conduce PSD sunt CEX-urile, organizate în general pentru execuții. În istoria noastră se va scrie că Liviu Dragnea, împotriva propriului partid, a decis să dărâme un guvern legitim pe care, așa cum se laudă, el l-a pus".- Grindeanu: "Tot azi se va mai spune ceva: că PSD a decis să depună moțiune de cenzură împotriva propriului guvern dintr-un simplu motiv: pentru că domnul Dragnea vrea tot mai multă putere. Care a fost justificarea? - Acea analiză mincinoasă de care am vorbit aseară.

Sunt membru de partid de 20 de ani și voi rămâne membru PSD indiferent de ce spune Liviu Dragnea. Voi rămâne PSD-ist indiferent câte CEX-uri de excluderea mea va organiza domnul fost PDL-ist Dragnea.

Ce-o să facă în final? O să ne excludă pe toți din PSD, cei care spunem că lucrurile nu merg în direcția corectă? Nu cred că o să fie lăsat. Într-un final, Dragnea o să fie oprit de partid".- Grindeanu: "Nu mă agăț de scaun. Eu am unde să mă întorc, mi-am făcut școala la timp, fără să repet ani. Domnul Dragnea se agață disperat de funcții în speranța că asta îl va salva de trecut. Asta e credința mea, asta îl mână pe el în luptă.

Președintele PSD trebuie să-și asume situația de criză în care a aruncat România și de care îi spuneam acum câteva zile și pe care a trecut-o în derizoriu.

De ce face asta? Pentru că așa vrea. E singurul care poartă responsabilitatea acestui dezastru politic. Lucrurile acestea duc la incertitudine, destabilizare. Suntem într-un blocaj.

Până luni, îi cer lui Liviu Dragnea să se gândească bine și să-și asume responsabilitatea acestei crize.

După ce Dragnea demisionează, demisionez și eu."- Grindeanu: "Le mulțumesc miniștrilor care au înțeles să fie responsabili și au venit la serviciu. O să vedem procedurile constituționale în zilele următoare. E obligație legală a lor să facă asta. Indiferent de ceea ce se va întâmpla în zilele următoare, avem obligația să nu-i facem pe români să sufere, să nu sufere mediul economic, iar lucrurile trebuie să continue.(...) Dacă voi constata că nu pot asigura un guvern funcțional, în care miniștrii să facă ce vă spuneam mai devreme, îmi voi da demisia. Vom intra pe procedurile din Constituție și sper ca PSD să nu piardă guvernarea".- Grindeanu: "Voi avea întâlniri cu parlamentari PSD care m-au rugat să vorbesc cu ei, începând din această seară.(...) Am același mesaj pentru colegii mei din CEx. Știu că există mulți oameni onești, cu unii sunt prieten de ani de zile și-i apreciez. Știu ce s-a întâmplat în aceste zile și vreau să-i asigur că părerea mea despre ei nu s-a schimbat. Îi asigur că sunt alături de ei.

Voi răspunde la două dezinformări spuse de domnul Liviu Dragnea, cum că mă asociază cu servicii secrete, cu președintele României. Suntem într-o conspirație existentă doar în mintea sa. Nu eu am fost la partide de tenis, nu eu am fost la șprițuri cu reprezentanți ai serviciilor secrete, așa că să se gândească domnul Liviu Dragnea mai bine când spune aceste lucruri. Voi avea reacții și mai puternice pe acest subiect dacă va continua. Toată această idee e evident o minciună.

A doua minciună e cea în care spunea că toți miniștrii au avut probleme de comunicare cu mine. Dragnea trebuie să-și dea demisia, cum să lucreze miniștrii dacă eu le spuneam un lucru, iar de la partid le venea altă directivă? Iată un exemplu: când se apucaseră unii să comunice despre impozitul pe gospodărie, le-am spus în ședința de guvern să înceteze comunicarea și că singurul comunicator va fi ministrul Finanțelor când se va finaliza analiza. Ce s-a întâmplat? Seara, la TV, la planșă, cine era? Știți și dumneavoastră, cu desene, știți deja. Ce să creadă ceilalți miniștri?".- Grindeanu: "Ne aflăm într-un moment dificil, în care un singur om, Dragnea, încearcă să ne întoarcă în timp înainte de '89. Fiecare dintre noi trebuie să ne gândim dacă ne dorim asta. Eu cred că nu".- Grindeanu: "Am dat termenul până luni ca și domnul Dragnea să-și asume prin demisie alături de mine așa-zisul eșec al Guvernului. Luni voi lua o decizie și o voi anunța. Important e că toți miniștrii au fost la muncă azi, și-au făcut datoria și-i îndemn să facă la fel până când procedurile vor fi închise".- La întrebarea dacă l-a demis pe Busuioc de la conducerea Secretariatului General al Guvernului și dacă l-a numit pe Victor Ponta în locul acestuia, Sorin Grindeanu a spus: "Urmăriți Monitorul Oficial în această seară."- Grindeanu: "Eu sunt PSD-ist, nu tehnocrat, indiferent de câte excluderi face Dragnea, fost PDL-ist. (...) Vreau să privim lucrurile procedural, constituțional. Acest termen, până luni, mă voi clarifica și din discuțiile pe care le voi avea din această seară, dar eu sper la altceva: varianta pe care mi-o doresc e ca Dragnea să-și asume acest eșec și să demisioneze (din PSD, n.r.). În secunda doi, voi face același lucru. Cred că asta e rezolvarea corectă, apoi trebuie să se organizeze congresul extraordinar. E o teamă de circa un an să se lărgească masa decidenților în partid. Partidul are sute de mii de membri, forul suprem e Congresul".- Grindeanu: "M-am întâlnit cu foarte multă lume azi, o să mă întâlnesc și zilele următoare. Am făcut apel la miniștri să-și facă treaba, conform legii. Voi transmite transparent fiecare decizie pe care o voi lua".- Grindeanu, întrebat de ce a "înghițit" aceste lucruri până astăzi: "Am încercat să îndreptăm lucrurile și să le facem corect, cinstit. E posibil ca deciziile în PSD să fie corecte. Să știți că forța PSD nu stă în cine e președinte acum și cine va fi la anul, ci la militanți, la oamenii care au făcut campania. Acolo e forța. Ei sunt neglijați".- Grindeanu: "Nu vreau să candidez la șefia PSD. Vreau acest congres pentru a dezbate problemele de fond apărute în ultimii doi ani. Sigur se vor degaja în congres soluții foarte, foarte bune. Important e mecanismul prin care funcționează acest partid, să nu închidem într-un cerc restrâns de decidenți. Nimeni nu are PSD-ul pe Cartea Funciară, nu e proprietar.

Aș putea să citez inclusiv din preocupările lui Dragnea de acum câteva zile, când spunea că parcă nu funcționează lucrurile în partid. Ultimele trei CEx-uri ale PSD au avut ca temă sancțiuni și excluderi: Mihai Chirică, Șerban Nicolae, Sorin Grindeanu.

Trebuie să facem analiza alegerilor locale, unde din patru municipii PSD a câștigat unul. În comune se stă prost. S-a pierdut la Teleorman, s-a câștigat la Timiș".- Grindeanu: "Am vorbit cu Iohannis".- Premierul: "Cel de ieri și de azi, ăsta e adevăratul Grindeanu".- Grindeanu: "Deși pe față mi se spunea că toate lucurile sunt în regulă, în spate se făcea tot ce e posibil pentru dinamitarea Guvernului. Un exemplu: de cam o lună, programul PNDL 2 trebuia să fie lansat, ordinele trebuiau date către județe. Eu nu vreau să mă gândesc că au fost oprite ordinele în așteptarea acestui CEx, dar aceste ordine puteau fi date pe criterii transparente de vreo lună și ceva. Din păcate".- Grindeanu: "Am avertizat colegii să aibă grijă ce fac și de deciziile pe care le iau. Am dat un exemplu legat de Rusia aseară pentru că era absurd să ceri relații economice cât timp există sancțiunile UE. De aceea am dat exemplul.

Am dat termenul până luni pentru ca domnul Dragnea să-și asume.

Dacă lucrurile nu funcționează, demisionez, nu mă țin de scaun. De ce îi e teamă, de congres? Hai să vedem până luni cât de bărbat politic e Liviu Dragnea."- Întrebat dacă doamna Shhaideh ar fi trebuit să semneze ordinele pentru PNDL, premierul Grindeanu a răspuns afirmativ.- Întrebat dacă printre cauzele rupturii dintre el și Liviu Dragnea se numară și Justiția, Grindeanu a spus: "Sunt multe cauze".

(S.A.)

------------

* ACTUALIZARE 19:52 USR anunță că nu va participa la votul pentru moțiunea de cenzură împotriva lui Grindeanu

Uniunea Salvați România (USR) nu va participa prin "niciun fel de vot" la moțiunea de cenzură care va fi depusă împotriva Guvernului Grindeanu, a anunțat astăzi formațiunea.

USR a precizat, pe Facebook: "USR nu va participa prin niciun fel de vot la această moțiune de cenzură. Este un circ pe care PSD-ALDE a decis să îl servească poporului român și pe care aceștia trebuie să și-l asume singuri, integral și până la capăt cu toate consecințele sale".

(S.A.)

-----------

* ACTUALIZARE 19:37 Ministrul Augustin Jianu: "Demisionez dacă îmi cere premierul Sorin Grindeanu"

Ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, a anunțat că demisionează din funcție doar dacă premierul Sorin Grindeanu îi va cere acest lucru.

Augustin Jianu a scris în această seară, pe pagina sa de Facebook: "În ziua când mi s-a propus să accept funcția de ministru, domnul Dragnea m-a întrebat dacă am spirit de echipă. Am răspuns afirmativ și am fost convins că lucrăm «în echipă» și «pentru România». Pentru mine echipa înseamnă comunicare, transparență și solidaritate, nu subordonare oarbă în fața unui singur individ. Domnul Dragnea s-a răzgândit. Eu îmi păstrez convingerea.

În ultimele zile am primit numeroase mesaje de la oameni din afara Guvernului. De la șefi de cabinete la secretare, de la senatori la simpli membri de partid, toți mi-au transmis, prin voci și mesaje nervoase, din partea domnului Dragnea, să îmi dau demisia. Mai puțin domnul Dragnea, care, între timp, declara în fața unei națiuni că avea deja demisia mea.

Dacă vrei să schimbi ceva în bine, nu sprijini minciuna.

Când mi s-a spus întâia oară că domnul Dragnea îmi dorește demisia, am răspuns «desigur, la solicitarea și cu confirmarea prim-ministrului din echipa căruia fac parte». Mi-a părut normal, natural și mai ales de bun-simț. Sorin era cel care mă învestise cu încredere și alături de care lucram la atingerea obiectivelor asumate; domnul Dragnea vorbea doar despre actul guvernării, de la distanța sigură a ușilor încuiate.

Sigur, ar fi fost mai simplu să cedez, însă dacă vrei să schimbi ceva în România, trebuie să ții minte că vechiul sistem va opune mereu rezistență - tu trebuie să perseverezi.

Trebuie să recunosc că sunt ușor surprins de balanța etică a domnului Dragnea: când un om face eforturi pentru a demonstra cetățenilor români că se poate mai mult și în România, dânsul îi cere demisia. Însă atunci când eu însumi i-am reclamat că un membru important al partidului mi-a cerut favoruri ilegitime, domnul Dragnea l-a lăsat în funcție. Ce fel de oameni suntem?

Vă asigur de pe acum că nu am nicio adeziune pentru funcția pe care o dețin în prezent. Este suficientă solicitarea domnului Sorin Grindeanu iar demisia mea va fi prezentată în cel mai scurt timp. Însă vorbind din perspectiva unui minister care a schimbat, în ultimii 2 ani, nu mai puțin de șase miniștri, cred că trebuie să gândim constructiv și - mai ales - în favoarea cetățenilor români. Cu alte cuvinte, trebuie să căutăm performanță și schimbare în bine, nu doar schimbare de dragul puterii și a discursului politic.

Când vrei să schimbi ceva în bine, trebuie să știi că te vei lovi mereu de absurd și nedreptate. Tu trebuie să reziști, în speranța că vor veni zile mai bune.

În timp ce scriu acest rânduri mă grăbesc să plec din Londra. Am fost la conferința BERD & Emerging Europe - Outlook on Romania, încercând să promovez România și să evidențiez investitorilor oportunitățile pe care țara noastră le prezintă, în special în sectorul TIC. În timp ce mă urc în avion mă gândesc cât de ciudat este să vii la un eveniment cu entuziasmul de a avea oportunitatea să contribui la dezvoltarea țării tale, să primești reacții pozitive și să afli că ești «mustrat» pentru că nu ești în țară pentru a-ți prezenta demisia, după o decizie ad-hoc. În câteva ore voi ajunge în România și vom vedea ce putem construi de aici încolo.

E ironic cum unii insistă să-și vadă de treabă în timp ce alții au cu totul alte priorități.

Domnule Dragnea: probabil că parte din comportamentul meu este dificil de înțeles pentru unii oameni care au petrecut zeci de ani în speranța că vor obține puterea, sub orice formă. Însă cred că există un viitor mai luminos pentru PSD, decât ordine transmise «de sus» prin SMS. Tocmai de aceea simt nevoia să adaug un scurt principiu, pe care îl urmez și pe care îl recomand tuturor celor care au fost, dar și celor care vor veni:

Atunci când ai 31 de ani și vrei să schimbi ceva în bine, începi prin a ști că fiecare decizie pe care o vei lua te va urma pentru restul vieții, așa că ar fi bine să ai conștiința împăcată. Tocmai de aceea, din respect și responsabilitate pentru poporul român și pentru echipa din care fac parte, voi urma drumul pe care îl consider vertical: voi prezenta demisia exclusiv la solicitarea celor îndreptățiți să o ceară.

Când vrei într-adevăr să schimbi ceva, trebuie să reziști".

(S.A.)

----------

* ACTUALIZARE 19:14 Dragnea: "Majoritatea miniștrilor demisionari vor fi în noul Cabinet"

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat astăzi că majoritatea miniștrilor demisionari se vor regăsi și în viitorul Cabinet.

El a precizat că viitorul premier va fi tot din rândul social-democraților.

"Dacă va fi cazul de înlocuiri, cei care vor veni să fie analizați foarte bine", a adăugat Liviu Dragnea.

(S.A.)

----------

* ACTUALIZARE 19:08 Băsescu: "PMP nu va face nicio alianță de susținere parlamentară cu PSD"

Liderul PMP, Traian Băsescu, a afirmat astăzi că partidul pe care îl conduce nu va susține PSD din Parlament și nici nu intenționează să intre la guvernare alături de formațiunea condusă de Liviu Dragnea.

Fostul șef de stat a scris, pe pagina sa de Facebook: "Aviz amatorilor interesați de dezinformare. PMP nu va face nicio alianță de susținere parlamentară și nici alianță de guvernare cu PSD-ul. Prezentul mesaj este urmare a zvonurilor lansate în mass-media".

(S.A.)

-----------

* ACTUALIZARE 18:43 Dragnea: "Suntem în situația în care la Palatul Victoria este un Guvern fantomă"

În acest moment la Palatul Victoria se află un "Guvern fantomă", a afirmat astăzi Liviu Dragnea, precizând că nu se știe dacă Sorin Grindeanu a reușit să coopteze pe cineva în echipa sa după demisia miniștrilor PSD și ALDE.

Liderul PSD a declarat: "Am auzit mai multe variante de componență a unui Guvern fantomă. Noi suntem în situația în care la Palatul Victoria e un Guvern fantomă pentru prima dată. De obicei, guvernele din umbră erau în opoziție".

Întrebat dacă Victor Ponta riscă excluderea din PSD, în contextul în care au apărut informații că va fi numit secretar general al Guvernului de către Sorin Grindeanu, Dragnea s-a limitat să spună că, deocamdată, acestea sunt informații pe surse.

Dragnea a precizat: "Noi avem o decizie a CEx (Comitetul Executiv, n.r.) de aseară care este foarte clară. Dar, repet, noi până la ora asta nu avem ceva oficial. În timpul CEx veneau tot felul de informații pe surse și nu puteam să luăm o decizie bazându-ne pe informații pe surse".

Când reporterii i-au atras atenția că luările publice de poziție din ultimele zile ale lui Victor Ponta arată clar că acesta este de partea lui Sorin Grindeanu, Dragnea a spus că "s-ar putea să fie invers: Sorin Grindeanu să fie de partea lui Victor Ponta".

(S.A.)

----------

* ACTUALIZARE 18:31 Dragnea: "Mi s-a părut profund incorect modul în care Grindeanu s-a raportat la Vâlcov"

Modul în care s-a raportat aseară premierul Sorin Grindeanu la Darius Vâlcov este "prodund incorect", în contextul în care, înainte să fie desemnat prim-ministru, Grindeanu discuta foarte des cu acesta și îl aprecia, a declarat Liviu Dragnea, liderul PSD.

La finalul ședinței de astăzi a Comitetului Executiv Național al partidului, Dragnea a afirmat: "Mi se pare profund incorect modul în care s-a raportat la domnul Darius Vâlcov. Nici eu, nici colegii nu uităm modul cum a vorbit cu domnul Darius Vâlcov atât în timpul campaniei electorale, dar și după ce a fost propus ca prim-ministru și după ce s-a instalat în funcția de prim-ministru. Vorbea destul de des cu domnul Darius Vâlcov, care înțeleg că atunci nu mai era un fost pedelist și îl aprecia în fața tuturor pe acest om care a fost unul dintre cei mai importanți membri ai echipei care a redactat programul guvernare, dacă nu cel mai important".

Dragnea a ținut că precizeze că Darius Vâlcov este membru PSD.

(S.A.)

------------

* ACTUALIZARE 17:19 Liviu Dragnea: "Am aprobat, în unanimitate, excluderea lui Sorin Grindeanu din partid"

* Liderul PSD: "Luni depunem moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu, miercuri va fi votată"

* Dragnea: "PSD este încă o dată sub asediu și nu este sub asediu politic"

Conducerea PSD a votat astăzi pentru excluderea lui Sorin Grindeanu din partid și pentru depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Cabinetului, a anunțat liderul formațiunii, Liviu Dragnea.

Acesta a precizat, la finalul ședinței Comitetului Executiv Național de astăzi, că cele două decizii au fost luate în unanimitate.

Liderul PSD a afirmat: "Mai mulți colegi, foarte mulți, au propus excluderea domnului Sorin Grindeanu din calitatea de membru PSD, o decizie care a fost aprobată în unanimitate.(...) PSD a luat decizia, după ce s-a consultat cu colegii de la ALDE, ca luni să se depună o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, iar miercuri să fie dezbătută și votată", a spus Dragnea.

El a mai susținut că s-a ajuns la această situație de criză din cauza lipsei de coordonare a miniștrilor, care veneau la partid plângându-se de comunicarea cu premierul. Dragnea a precizat: "Le-am spus azi (colegilor, n.r.) ceva ce nu le-am spus ieri. Din păcate, în ultimele două-trei luni, majoritatea miniștrilor veneau și la mine și la partid plângându-se că nu reușesc să aibă o comunicare normală, firească, cu prim-ministrul, că există mai mult blocaje pe care în mod normal trebuie să le deblocheze prim-ministrul".

Liderul PSD a mai spus că a avut discuții cu Sorin Grindeanu, în care premierul dădea asigurări că se vor "regla" aceste chestiuni.

"Au fost miniștri care oricum intenționau să plece din Guvern", a precizat Liviu Dragnea.

El a susținut și că "PSD este încă o dată sub asediu și nu este sub asediu politic". Președintele PSD a adăugat: "Nu îmi dau seama cine e în spate, dar o coordonare profesionistă. E o forțare a rezultatului alegerilor și a bunului simț.(...) Discutăm de un grup ilegitim care a ocupat Palatul Victoria fără să mai aibă susținerea politică".

Dragnea a afirmat că acțiunile lui Grindeanu din ultima zi arată că exista un "plan" făcut din timp: "După viteza cu care se organizează toate aceste acțiuni devine clar că nu este un plan făcut pe genunchi ieri sau aseară sau azi noapte. Nici eu, nici colegii mei, nu am bănuit că această intenție anunțată și acum o lună, că urmează o analiză, (...) va stârni asemenea scandal".

El a adăugat că astfel a fost descoperit "un plan" care nu are legătură cu PSD. Dragnea a afirmat că social-democrații își vor lua măsuri de precauție în numirea noului premier: "Am discutat și despre noua propunere de prim-ministru și despre componența noului Guvern și împreună am convenit să ne luăm măsuri de siguranță, să nu mai facem o asemenea greșeală. Principalul vinovat sunt eu, eu i-am rugat pe colegii mei să accepte această propunere. Am avut încredere în acest om. Este un om la care am ținut foarte mult. (...) Nici eu, nici alți colegi de-ai mei nu au bănuit că se ajunge aici, că va suferi o asemenea transformare".

Întrebat la ce se referă, Dragnea a spus că Sorin Grindeanu "nu mai e el": "În opinia noastră, și o spun cu regret și cu părere de rău, (...) Sorin Grindeanu este o unealtă. A cui, ne este greu să ne dăm seama".

El a adăugat că majoritatea colegilor săi consideră că Sorin Grindeanu părea că "avea în spate ceva care îl obliga să spună acele lucruri" în timpul declarației de la Guvern.

Întrebat dacă mai este de acord cu afirmația sa din decembrie 2016, potrivit căreia Grindeanu a ajuns "din întâmplare" în Comisia de control al SRI, Dragnea a spus că nu mai este de nimic sigur.

"Nu mai sunt sigur că a făcut parte întâmplător, nu mai sunt sigur de nimic, sincer", a precizat liderul PSD.

(S.A.)

-----------

* ACTUALIZARE 17:13 Ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, și-a depus demisia

Ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, și-a depus demisia în cadrul ședinței Comitetului Executiv al PSD de ieri, se arată într-o informare a ministerului de resort.

"Domnul ministru continuă să își exercite mandatul până la publicarea deciziei de eliberare din funcție în Monitorul Oficial", precizează Ministerul Finanțelor.

Viorel Ștefan susține, potrivit sursei citate: "În acest moment, este important ca toate instituțiile statului să își desfășoare activitatea normal, iar responsabilitatea ministerului pe care îl conduc este să asigure finanțarea funcționării sistemului public. Este un semnal de continuitate și de stabilitate pe care vreau să îl transmit atât mediului de afaceri, cât și instituțiilor internaționale. Democrația din România este destul de matură pentru ca o criză politică să nu afecteze economia țării".

(S.A.)

-----------

* ACTUALIZARE 17:06 Rareș Bogdan: Din noul Guvern for face parte Victor Ponta, Mircea Geoană, Ioan Rus, Valeriu Zgonea, Daniel Constantin, Orlando Teodorovici, Viorel Ștefan

Jurnalistul Rareș Bogdan scrie, pe pagina sa de Facebook, că premierul Sorin Grindeanu își pregătește o nouă echipă, fără a schimba componența politică a Guvernului.

El a precizat: "Din noul Guvern, potrivit surselor «Jocuri de Putere-RealitateaTV», vor face parte:

Victor Ponta - Secretar General al Guvernului;

Mircea Geoană - Ministru de Externe;

Ioan Rus - Ministrul Afacerilor Interne și Vicepremier;

Vasile Pușcaș - Ministerul Dezvoltării Regionale;

Valeriu Zgonea - Ministrul Apărării;

Sorin Moisa - Ministrul Fondurilor Europene;

Daniel Constantin - Ministrul Agriculturii;

Sorin Câmpeanu - Ministrul Educației;

Nicolae Bănicioiu - Ministrul Sănătății;

Orlando Teodorovici - Ministrul Economiei și Energiei;

Transporturi - UDMR;

Cultură - UDMR;

Mediu - Rovana Plumb (rămâne!);

Finanțe - Viorel Ștefan (rămâne).

Update: Valeriu Steriu, care are la rândul sau șapte parlamentari, va intra în Guvernul Grindeanu 2".

(S.A.)

------------

* ACTUALIZARE 16:36 Călin Popescu-Tăriceanu: "Am hotărât împreună cu PSD să depunem luni o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu"

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat astăzi, că PSD, alături de formațiunea sa, vor depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, pentru a rezolva criza politică.

După ședința de astăzi a Biroului Politic Central al partidului pe care îl conduce, Tăriceanu a spus: "Am hotărât împreună cu cei de la PSD și am discutat cu colegii mei pentru a valida decizia depunerii unei moțiuni de cenzură săptămâna viitoare, luni, în Parlament. În acest fel o să punem capăt crizei politice, pe care o dorim scurtată cât mai mult posibil".

El a precizat: "Nu e exclus să avem voturi în plus și din partea partidelor care nu fac parte din coaliție. Nu am avut discuții în acest sens, dar am semnale că există această intenție".

"Asistăm la niște elemente de circ reprobabil din parte unui om care a ajuns prim-ministru nu prin propriile merite, ci pentru că a fost desemnat de coaliția majoritară", a mai afirmat liderul ALDE.

(S.A.)

-----------

* ACTUALIZARE 15:51 Băsescu: "Dacă Dragnea își face iluzii că o moțiune împotriva Guvernului Grindeanu va trece prin Parlament, se înșală amarnic"

Liderul PMP, Traian Băsescu, a afirmat astăzi că premierul Sorin Grindeanu este obligat de Constituție să își facă Guvern. Fostul șef de stat mai susține și că, "dacă Dragnea își face iluzii că o moțiune împotriva Guvernului Grindeanu va trece prin Parlament, se înșală amarnic".

Băsescu a precizat, pe pagina sa de Facebook: "Grindeanu este obligat de Constituție să își facă Guvern.

Dragnea a confundat guvernul României cu un guvern al PSD. N-a priceput nici acum că un guvern trecut prin Parlament este un guvern care slujește țara, și nu PSD-ul.

Ce are de făcut Grindeanu, plecând de la premisa că nu s-a speriat de Vâlcov și Dragnea ca să își prezinte demisia?

1. Inventariază lista miniștrilor PSD și ALDE care au demisionat.

2. Caută și nominalizează miniștri cu carnet de membru în PSD și ALDE (pentru a respecta structura politică a guvernului votat în Parlament).

3. Înaintează lista miniștrilor demisionari și lista miniștrilor propuși în cabinet către Președintele Iohannis.

Aceste lucruri ar trebui făcute până mâine dimineață, pentru că Președintele pleacă în zilele următoare, pentru circa o săptămână. Dacă nu, mai bine demisionează, pentru că ar transforma criza de interese din PSD într-o criză politică a României.

Dacă Dragnea își face iluzii că o moțiune împotriva Guvernului Grindeanu va trece prin Parlament, se înșală amarnic.

Dacă Grindeanu nu își face guvern și demisionează, joacă Iohannis. În locul lui, aș trimite PSD-ul în opoziție fără să clipesc".

(S.A.)

-----------

* ACTUALIZARE 15:26

Premierul Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD, au decis membrii Comitetului Executiv al partidului, reuniți în ședință, potrivit unor surse politice citate de HotNews.ro.

De asemenea, social-democrații urmează să depună moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu, anunță News.ro.

Ambele decizii au fost luate în Comitetul Executiv Național al PSD, care s-a reunit la sediul central al partidului.

Surse din PSD au precizat pentru News.ro că deciziile s-au luat cu unanimitate de voturi.

Conform articolului 27 din Statutul PSD, "calitatea de membru al Partidului Social Democrat se pierde prin demisie, radiere, excludere sau înscriere în alt partid".

Articolul 31 menționează excluderea, ca sancțiune aplicată membrului de partid prin hotărâre a Biroului organizației locale din care acesta face parte. Membrul de partid care deține o funcție în cadrul organelor de conducere ale partidului de la nivelul organizației PSD de pe raza teritorială a secției de votare, precum și de la nivelul organizației locale poate fi exclus, la propunerea organului de conducere din care face parte, de către organul de conducere ierarhic superior.

Comitetul Executiv Național este cel care hotărăște, în situații excepționale, cu două treimi din voturile membrilor săi, sancționarea cu excludere din partid a oricărui membru, pentru încălcări grave ale Statutului sau pentru prejudicii majore aduse PSD.

(S.A.)

-----------

* ACTUALIZARE 15:24 Surse: Victor Ponta va fi numit șef al Secretariatului General al Guvernului

Premierul Sorin Grindeanu are la această oră o întâlnire cu secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, urmând să îl demită din funcție, iar în locul său să îl numească pe Victor Ponta, potrivit unor surse guvernamentale citate de News.ro.

Secretarul General al Guvernului are o serie de atribuții importante în privința organizării și funcționării Guvernului și a aparatului administrativ, având competențe și în privința organizării ședințelor de Guvern.

Tot astăzi la Guvern a fost și fostul ministru al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, cunoscut drept un apropiat al lui Victor Ponta, mai scrie agenția citată.

(S.A.)

------------

* ACTUALIZARE 14:47 USR cere alegeri anticipate

Uniunea Salvați România (USR) consideră că liderii coaliției de guvernare PSD-ALDE "catapultează" țara într-o criză politică și că alegerile anticipate reprezintă singura soluție decentă în această situație.

Într-un comunicat de presă, formațiunea precizează: "Partidul Uniunea Salvați România constată cu îngrijorare că liderii coaliției de guvernare PSD-ALDE catapultează România într-o criză politică pentru a-și satisface interesele pur personale din sfera penală. Alegerile anticipate reprezintă singura soluția decentă în această situație.

Constatăm că, cel puțin aparent, nedezvoltarea suficientă a relațiilor cu Rusia a determinat CPExul PSD să îi spună конец [konieț] lui Grindeanu dar acesta le-a răspuns cu нет [niet].

Ține de consecvența politică faptul că evaluarea activității unui Guvern care și-a atras eticheta de #noapteacahoții să fie realizată de către Darius Vâlcov, un specialist în întâlniri nocturne cu iz penal și capitonarea pereților cu tablouri de proveniență ilicită.

Nu ne facem vreo iluzie cu privire la corpul comun din care provin atât domnul Dragnea, condamnat penal definitiv și cercetat penal, precum și domnul Grindeanu, semnatar al OUG 13/2017. Aceștia sunt exponenți ai aceleiași clase politice iresponsabile, capabilă după cum vedem în aceste zile, să ducă țara în criză politică la nivel guvernamental pentru interese partinice netransparente și interese pur personale din sfera penală. Mizele reale ale evenimentelor recente nu sunt măsurile de creștere a nivelului de trai sau perdeaua de fum a programului de guvernare ci încercările nereușite de a submina demersurile anticorupție care i-au dus la exasperare pe cei doi președinți cu probleme penale de la PSD și ALDE. Liviu Dragnea pedepsește Guvernul Grindeanu pentru eșecul planului de subminare a Justiției.

USR este alături de milioanele de cetăteni onești, plătitori de taxe și impozite, care își doresc școli, spitale și autostrăzi, nu politicianism, jocuri de culise și manipulări. USR solicită o guvernare responsabilă, lipsită de populism, transparentă, predictibilă și orientată strict către valorile europene și transatlantice.

În contextul actual, când cetățenilor li se cere în fapt să aleagă între oferta de incompetență și cea de hoție furnizate de o coaliție care a dovedit în doar șase luni incapacitatea explicită de a guverna, soluția decentă și necesară pentru România devine cea a alegerilor anticipate".

(S.A.)

----------

* ACTUALIZARE 14:36 Surse: Moțiunea de cenzură împotriva lui Sorin Grindeanu urmează să fie depusă luni

Moțiunea de cenzură împotriva guvernului Sorin Grindeanu urmează să fie depusă luni, iar miercuri să fie citită în plenul Parlamentului, potrivit unor surse politice din ALDE, citate de Hotnews.ro.

Călin Popescu-Tăriceanu a anunțat că va face declarații de presă la ora 16.30.

(S.A.)

-----------

* ACTUALIZARE 14:20 Tudorel Toader: ,,Ieșirea din criză se face prin mecanismele constituționale ale legii fundamentale"

Ministrul demisionar al Justiției, Tudorel Toader, a declarat azi la sediul CSM, că ieșirea din această criză de poate face doar "prin mecanismele constituționale pe care le pune la dispoziție legea fundamentală", adăugând că acestea mai rămâne doar să fie respectate.

Tudorel Toader a afirmat la sediul CSM, conform News.ro: "Nu eu sunt cel care trebuie să dau soluții. Ieșirea din criză nu poate fi decât una singură: prin mecanismele constituționale pe care le pune la dispoziție legea fundamentală. Mecanisme pe care le știm sau se presupune că le știm cu toții, mai rămâne doar să le respectăm".

Fostul ministru a făcut declarații și la sediul Ministerului Justiției, unde a spus că își va îndeplini în continuare atribuțiile de ministru, însă va respecta deciziile politice și juridice care decurg din retragerea sprijinului politic al Guvernului, potrivit sursei.

Înainte de a-și anunța demisia pe Facebook, fostul ministru a afirmat, la intrarea în sediul Ministerului Justiției, că se află în continuare în funcție și își va îndeplini obligațiile, însă va respecta deciziile politice și juridice care decurg din retragerea sprijinului politic al Guvernului, adăugând că este independent, potrivit agenției.

Tudorel Toader a declarat la ieșirea din sediul Ministerului Justiției: "Dimineață am spus așa: sunt încă ministru, îmi îndeplinesc atribuțiunile de ministru al Justiției, am participat la dezbaterea pe Legea cetățeniei, acum plec la ședința CSM, asta nu schimbă absolut cu nimic, pentru că mandatul de ministru încetează la momentul în care se publică decretul în Monitorul Oficial, la momentul în care se numește un alt ministru al Justiției, fie și interimar, pentru că într-un stat de drept e de neconceput să existe o lipsă de autoritate, este de neconceput ca prerogativele să nu le exercite cineva. Prin urmare, ce vă spuneam dimineață vă repet și acum: îmi exercit atribuțiunile, merg la CSM, vin înapoi".

Acesta și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Justiției pe Facebook: "Exprimând deplina solidaritate cu membrii Guvernului, am depus demisia mea din demnitatea de Ministru al Justiției!".

El a adăugat: "În cercuri restrânse am comunicat încă de ieri faptul că nu mă voi ține de funcție, că în ipoteza retragerii sprijinului politic ...și v-am spus, retrăgându-se sprijinul politic pentru un guvern, automat se retrage și pentru fiecare ministru".

(C.R.)

------

* ACTUALIZARE 14:18 Grindeanu, înaintea ședinței CExN: Nu mă agăț de funcție. Există riscul ca PSD să piardă guvernarea, cântăriți bine

Premierul Sorin Grindeanu a transmis un mesaj înaintea ședinței Comitetului Executiv Național al PSD, în care le cere social-democraților să "cântărească bine" deciziile pe care le vor lua, pentru că există "riscul iminent" ca PSD să piardă guvernarea. El dă asigurări că "nu se agață de funcție".

Sorin Grindeanu a scris, pe pagina sa de Facebook: "De peste 20 de ani sunt în PSD. Și vă asigur de respectul meu pentru tot ce ați făcut în acest partid. Vă garantez că nu mă agăț în niciun fel de funcția de Prim-ministru, pe care o ocup și datorită susținerii pe care mi-ați acordat-o. Vreau să mă asigur că președintele României va nominaliza un premier tot din partea PSD, iar atunci sunt gata să îmi prezint demisia. Există riscul iminent ca PSD să piardă guvernarea, iar în acest moment îi transferăm practic președintelui Iohannis toată puterea în România. Nu putem accepta această situație! Vă propun o largă consultare în partid, cu toți cei care muncesc și cred în mod real în PSD! Vreau să cântăriți bine ce decideți astăzi. Avem o datorie față de România. Partidul nostru a fost mereu un reper de stabilitate, pe noi nu ne definesc crizele interne. PSD trebuie să rămână un pilon de competență și responsabilitate. Vă mulțumesc!"

(A.C.)

--------

* ACTUALIZARE 14:09 Ședința PSD de la sediul din Kiseleff a început: varianta luată în calcul, moțiunea de cenzură

Comitetul Executiv Național al PSD s-a reunit în ședință începând cu ora 14:00 la sediul din Kiseleff, unde presa nu are acces nici măcar în curte, pentru a discuta despre o eventuală nouă propunere de premier, deși Sorin Grindeanu nu și-a dat demisia, coaliția aflându-se astfel în acest moment într-un blocaj. ALDE se reunește de asemenea, după-amiază, de la ora 15:00, în Biroul Executiv pentru a decide în privința depunerii unei eventuale moțiuni de cenzură, potrivit Hotnews.ro.

(A.C.)

--------

* ACTUALIZARE 12:38 Ministrul Justiției: "În cercuri restrânse am comunicat încă de ieri faptul că nu mă voi ține de funcție"

Ministrul demisionar al Justiției, Tudorel Toader, a declarat, astăzi, că "în cercuri restrânse" a comunicat încă de ieri că nu va ține de funcție, adăugând că mandatul său încetează în momentul în care este numit un alt ministru, fie și interimar, potrivit surselor din presă.

Tudorel Toader a afirmat, din sediul Ministerului Justiției la ieșirea"Dimineață am spus așa: sunt încă ministru, îmi îndeplinesc atribuțiunile de ministru al Justiției, am participat la dezbaterea pe Legea cetățeniei, acum plec la ședința CSM, asta nu schimbă absolut cu nimic, pentru că mandatul de ministru încetează la momentul în care se publică decretul în Monitorul Oficial, la momentul în care se numește un alt ministru al Justiției, fie și interimar, pentru că într-un stat de drept e de neconceput să existe o lipsă de autoritate, este de neconceput ca prerogativele să nu le exercite cineva. Prin urmare, ce vă spuneam dimineață vă repet și acum: îmi exercit atribuțiunile, merg la CSM, vin înapoi", a afirmat, la ieșirea, conform News.ro.

El a adăugat că "în cercuri restrânse" a comunicat încă de miercuri că nu va ține de funcție, potrivit sursei citate.

"În cercuri restrânse am comunicat încă de ieri faptul că nu mă voi ține de funcție, că în ipoteza retragerii sprijinului politic ...și v-am spus, retrăgându-se sprijinul politic pentru un guvern, automat se retrage și pentru fiecare ministru", a precizat Toader.

El a mai spus, răspunzând unei întrebări, că este ministru independent, dar face parte dintr-un guvern politic.

"Orice guvern are, pe de-o parte, un sprijin politic ce vine de la alianța de guvernare și, pe de altă parte, o susținere juridică ce vine de la Parlament", a continuat Toader.

(A.C.)

--------

* ACTUALIZARE 11:10 Dobrovolschi: "Nu ne aflăm în situația demisiei sau revocării premierului"

Președintele Klaus Iohannis solicită rezolvarea urgentă a crizei guvernamentale, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al șefului statului, Mădălina Dobrovolschi. Aceasta afirmă că toate procedurile de desemnare a unui nou premier vor fi demarate abia atunci când Sorin Grindeanu va demisiona sau va fi revocat de Parlament, situație în care nu s-a ajuns.

Mădălina Dobrovolschi a precizat că președintele Iohannis "a luat act" că în interiorul coaliției de guvernare a apărut "o nemulțumire" și se încearcă schimbarea întregului Cabinet, însă, potrivit Constituției, pașii procedurali nu au fost încă îndepliniți.

"Potrivit articolului 106 din Constituția României, funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului. (...) Conform articolului 107, dacă prim-ministrul se află într-una din situațiile prevăzute la art 106, cu excepția revocării, sau este în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, președintel României va desemna un alt membru al Guvernului, ca prim-ministru interimar", a explicat Dobrovolschi.

Ea spune că, în acest moment, nu ne aflăm într-una din aceste situații.

"Când funcția de premier va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei prim-ministrului, sau prin adoptarea în Parlament a unei moțiuni de cenzură, președintele României va declașa procedurile constituționale în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru", a spus ea.

Dobrovolschi a adăugat că președintele Iohannis "solicită rezolvarea urgentă a crizei" din acest moment

(A.C.)

------

* ACTUALIZARE 10:29 Carmen Dan: "Demisiile noastre au fost depuse la SGG, dar înțeleg că nu toți miniștrii au demisionat"

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că, din ce știe, demisiile miniștrilor PSD și ALDE au fost deja depuse la Secretariatul General al Guvernului (SGG), însă nu toți membrii Cabinetului au făcut acest gest, așa cum afirma, miercuri, președintele PSD, Liviu Dragnea, potrivit unor surse din presă.

Ea a spus, transmite News.ro: "Eu cred că s-au înregistrat demisiile, nu știu, nu am această confirmare. Demisiile noastre au ajuns la Secretarul General al Guvernului. (...) Până când demisia nu se publică în Monitorul Oficial ocupăm încă aceste portofolii, dar trebuie să avem grijă să nu ne depășim competențele expres prevăzute de lege".

Ministrul de Interne a precizat că, din câte a înțeles, "nu toți miniștrii au demisionat", conform agenției.

-------

* ACTUALIZARE 10:25 Tudorel Toader a demisionat

Ministrul Justiției, Tudorel Toader a demisionat, anunțul fiind făcut pe pagina sa de Facebook.

Toader a scris: "Exprimând deplina solidaritate cu membrii Guvernului, am depus demisia mea din demnitatea de Ministru al Justiției".

-----

* ACTUALIZARE 10:00 Grindeanu, către membrii PSD: "Să nu vă fie frică să fiți de partea bună"

Premierul Sorin Grindeanu a adresat pe pagina sa de Facebook, un mesaj către membrii PSD în care le spune că nu trebuie să le fie "frică să fie de partea bună", mulțumindu-le lor, dar și românilor care i-au trimis mesaje, pentru susținerea arătată.

Grindeanu a scris: "Le mulțumesc primarilor și membrilor PSD care m-au susținut, dar și românilor din afara politicii, care mi-au trimis mesaje pe Facebook. Forța Partidului Social Democrat a stat și stă în sutele de mii de membri care ne-au dus spre victorie. Tuturor membrilor acestui partid, le spun: să nu vă fie frică să fiți de partea bună! România are nevoie de stabilitate și de responsabilitate în actul de guvernare!".

-----

* ACTUALIZARE 08: 46 Tudorel Toader: "Sunt încă ministrul Justiției, dar voi respecta deciziile politice și juridice după retragerea sprijinului"

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat, astăzi, că în acest moment se află în continuare în funcție și își va îndeplini obligațiile, însă va respecta deciziile politice și juridice care decurg din retragerea sprijinului politic al Guvernului. El a precizat că este independent, și nu face parte nici din "tabăra" Liviu Dragnea și nici din cea a lui Sorin Grindeanu, potrivit unor surse din presă.

Toader a spus, la sosirea la Ministerul Justiției, transmite News.ro: "Încă fac parte dintr-un Guvern, un Guvern care am văzut că ieri a pierdut sprijinul politc, dar care are încă suportul, sprijinul, juridic. Personal cred că în momentul în care se retrage sprijinul politic pentru un Guvern în ansamblul lui se retrage implicit sprijinul politic și pentru fiecare membru al Guvernului, chiar dacă este membru al unui partid sau altul sau este independent. (...) Sigur, voi respecta deciziile care voi fi luate pe cele două componente: politică și juridică".

El a afirmat că în acest moment continuă să își exercite atribuțiile, menționează agenția: "Eu mă duc acum la ora 9.00, avem o dezbatere pe proiectul de lege privind modificarea legii cetățeniei. (...) La ora 12.00 particip la secția de judecători a CSM, așadar îndeplinesc obligațiile până în ultimul moment. (...) Eu sunt ministrul Justiției, astăzi, încă".

Ministrul Justiției a mai adăugat că "nu face parte din nicio tabără", întrebat dacă îl susține pe Liviu Dragnea sau pe Sorin Grindeanu, conform sursei citate.

-------

* ACTUALIZARE 08:28 Presa internațională scrie pe larg despre criza guvernamentală provocată de PSD prin retragerea susținerii premierului Grindeanu

Presa internațională scrie pe larg despre criza guvernamentală din România provocată de PSD, care miercuri a retras sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu, care a refuzat să demisioneze, riscând astfel să provoace o nouă criză politică la patru luni după manifestații fără precedent împotriva corupției, transmite News.ro, care relatează cele ce urmează.

"Un premier este legitim atât timp cât dispune de susținerea partidelor care l-au numit, ori noi i-am retras această susținere", a declarat șeful Partidului Social-Democrat (PSD) Liviu Dragnea la finalul reuniunii partidului. "Miniștrii au demisionat, domnul Grindeanu nu mai are Guvern", a adăugat el citat de AFP.

Grindeanu a anunțat imediat că refuză să își depună mandatul.

El a spus într-o conferință de presă: "Nu voi demisiona. Este vorba despre Guvernul României (...), avem toți o responsabilitate față de acest lucru".

AFP scrie că dacă Grindeanu se cramponează de acestă funcție, PSD pare condamnat să depună o moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern.

Potrivit lui Grindeanu, această criză are o singură explicație, și anume dorința șefului PSD "de a concentra toată puterea în mâinile sale".

Dragnea, care i-a condus pe social-democrați către o victorie zdrobitoare în alegerile legislative din 2016, a fost nevoit să renunțe la o candidatură la postul de premier din cauza unei condamnări la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală. El este cel care l-a propus pe Grindeanu, în vârstă de 43 de ani, în acest post.

Potrivit mai multor analiști citați de AFP, această răcire a avut loc recent între Dragnea și fostul său protejat și ar fi legată de reticențele acestuia față de amendarea Codului Penal dorită de șeful PSD.

O tentativă de felxibilizare a legislației anticorupție a condus, în iarnă, la un val de proteste de o amploare fără precedent de la căderea regimului comunist, obligând PSD să-și revizuiască inițiativa.

Deutsche Welle scrie că oficialii PSD l-au acuzat pe Grindeanu, aflat la putere din ianuarie, că nu a respectat programul de guvernare al partidului.

În pofida celei mai rapide creșteri economice în Uniunea Europeană în primul trimestru al acestui an (5,7%), România rămâne a doua cea mai săracă țară din uniune și are nevoie urgentă de investiții în domeniile sănătății și infrastructurii de transport, care probabil vor fi întârziate de această criză, scrie DW.

Potrivit Politico, Grindeanu vrea să rămână la putere până când președintele garantează că viitorul premier va fi din PSD.

"Sfidarea lui Grindeanu este departe de omul de acum cinci luni, considerat înlocuitorul lui Dragnea", comentează publicația.

Peste jumătate din cele aproximativ 400 de măsuri care ar fi trebuit să fie adoptate până la sfârșitul lui iunie, în sectoarele financiar, al sănătății și educației nu au fost adoptate, a acuzat Dragnea.

El a spus că a vrut să încheie un acord cu premierul prin care să se asigure că măsurile întârziate vor fi adoptate cât mai rapid, însă Grindeanu a refuzat să rămână la o reuniune a Comitetului Executiv al partidului în acest sens.

Oficialii din PSD au amenințat că Grindeanu va fi dat afară din partid dacă nu renunță la funcția de premier, scrie Anadolu.

Alianța Liberalilor și Democraților din coaliția guvernamentală nu mai susține nici ea Guvernul, potrivit șefului ei Călin Popescu Tăriceanu, adaugă agenția proguvernamentală turcă.

La întâlnirea PSD, analiza activității Guvernului a fost prezentată de un fost ministru al Finanțelor, judecat pentru luare de mită și ascunderea unor bani în cimitir, potrivit procurorilor, notea Al Jazeera.

Grindeanu a declarat că partidul a fost nemulțumit de faptul că el nu a reușit să îmbunătățească relațiile cu Rusia, scrie Bloomberg, care adaugă că Grindeanu s-a plâns de faptul că Darius Vâlcov a întocmit analiza activității Executivului, pe care a respins-o

El i-a criticat pe liderii partidului din cauza luptelor interne împotriva Guvernului, notează agenția China Nouă.

Premierul a trecut la contraatac și i-a cerut lui Dragnea să demisioneze de la conducerea partidului, dacă analiza portrivit căreia doar două treimi din măsurile prevăzute în primele șase luni ale anului este corectă, deoarece el i-a ales pe miniștri, adaugă agenția oficială chineză.

Refuzul premierului de a demisiona semnalează începutul unei lupte în vederea preluării controlului partidului, comentează DPA, care adaugă că Dragnea i-a amenințat cu expulzarea pe "toți membrii PSD" care-i iau partea lui Grindeanu.

Agenția germană citează observatori locali care apreciază că Dragnea este nemulțumit de faptul că Grindeanu - consderat inițial marioneta sa - a început să dea semne de independență și să-și consolideze popularitatea.

"Există o disidență împotriva lui Dragnea în rândul unor membri de frunte ai PSD, care l-ar putea susține pe rivalul său", scrie DPA.

Fostul șef al partidului și premier Victor Ponta l-a acuzat pe Dragnea, într-o postare pe Facebook, că a provocat o criză doar pentru a-l înlătura pe Grindeanu din calea sa, mai scrie DPA.

PSD a adoptat în unanimitate retragerea sprijinului Guvernului, într-o ședință de peste cinci ore, notează The Associated Press, care adaugă că zeci de persoane s-au adunat în fața Guvernului pentru a-l susține pe Grindeanu.

Liderul PSD, care își ține strâns în frâu partidul, a anunțat că formațiunea este pregătită să nominalizeze alt premier și un nou guvern, împreună cu ALDE, scrie Reuters.

Potrivit legislației române, președintele susține un premier în urma unor consultări cu partidele politice, după care persoana nominalizată se prezintă să obțină un vot de încredere în Parlament, în care PSD și ALDE dețin o majoritate confortabilă.

Sergiu Miscoiu, un profesor de științe politice la Universitatea Babes-Bolyai, a declarat pentru Reuters că PSD nu are de câștigat din această decizie, "partidul va fi afectat de o pierdere uriașă de imagine, atât cât a mai rămas din ea".

Marele avantaj al PSD era unitatea și capacitatea sa de mobilizare, decizii verticale și disciplina, niște "mituri care au dispărut", apreciază el, adăugând că dacă Grindeanu va demisiona îi va arunca mingea președintelui Klaus Iohannis, care ar putea numi un tehnocrat.

------

* ACTUALIZARE 08:15 Lia Olguța Vasilescu: "Se pare că dintre toți membrii Guvernului, doar premierul nu știa de evaluările semestriale"

Ministrul demisionar al Muncii Lia Olguța Vasilescu constată ironic într-o postare pe Facebook că se pare că, dintre toți membrii Guvernului, doar premierul nu știa de evaluările semestriale, concluzia ei fiind: "Doar el credea că e pe viață în scaunul acela". Anterior, premierul a susținut că ministrul Muncii s-a numărat printre miniștrii care au luat cuvântul în ședința CEx spunând că se știa că actualul guvern este unul de tranziție, transmit surse din presă.

Olguța Vasilescu întreabă, potrivit News.ro: "Se pare că dintre toți membrii guvernului, numai premierul nu știa că semestrial se face o evaluare a implementării programului de guvernare. Monitorizarea presei nu se mai face la guvern?".

Ea precizează că premierul Sorin Grindeanu ar fi putut afla măcar de la televizor, din emisiunile in care a fost prezent Liviu Dragnea, menționează sursa.

"Doar el credea ca e pe viață în scaunul acela...", scrie Lia Olguța Vasilescu, referindu-se la premier, relatează agenția.

Întrebat în conferința de presă de după ședința CEx în legătură cu declarația Liei Olguța Vasilescu potrivit căreia toată lumea din partid știa că este un guvern de tranziție, Grindeanu a răspuns, conform sursei citate: "Nu știam. Eram în sală când a făcut această declarație, cum că toată lumea știa că este un Guvern de tranziție, eu nu am știut. M-a mirat și pe mine. Dar probabil că era informată mai bine și știa că după cinci luni o să vină un raport de evaluare făcut de domnul Vâlcov".

(M.I.)

-------

* ACTUALIZARE 07:36 Purtătorul de cuvânt al PSD Timiș a demisionat din funcție și din partid

Purtătorul de cuvânt al PSD Timiș, Lucian Ursulețu, și-a dat demisia din funcție, dar a renunțat și la calitatea de membru al PSD, după decizia CExN al partidului de ieri seara de a-i retrage sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu, transmit surse din presă.

Lucian Ursulețu a scris, într-o postare pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres: ''Este un moment trist pentru toți PSD-iștii și implicit, pentru mine. În urma a ceea ce s-a întâmplat azi, am decis să renunț la funcția de purtător de cuvânt al PSD Timiș și la calitatea de membru al Partidului Social Democrat. Decizia mea este strict legată de ceea ce s-a întâmplat în această seară, convins fiind că nu există reconciliere între membrii PSD și Liviu Dragnea. (...) Vă place sau nu Sorin Grindeanu, în seara asta a dovedit că poate și că se poate și altfel. Fără obediență, fără cap plecat''.

(M.I.)

--------

Nu era clar nimic, la închiderea ediției.

Grindeanu s-a răzvrătit împotriva lui Dragnea și se încăpățânează să nu demisioneze sau, dimpotrivă, îi face jocul nedemisionând?

Demisiile membrilor Guvernului au fost depuse, duminică, pe biroul lui Dragnea sau încă de dinainte să fie numiți miniștri?

Decât timp au nevoie miniștrii ALDE ca să-și depună demisiile pe biroul lui Călin Popescu Tăriceanu?

Miniștrii ALDE își depun demisiile în două locuri, și la Tăriceanu, și la Dragnea?

De ce ar vrea Dragnea să demită Guvernul?

1.Dacă Guvernul a îndeplinit programul de guvernare, așa cum Dragnea a afirmat, acum două săptămâni, atunci cum de săptămâna asta nu l-a mai îndeplinit?

2.Dacă Liviu Dragnea s-a supărat pe Sorin Grindeanu și Viorel Ștefan pentru că nu au venit la adoptarea legii salarizării, cum de s-a supărat pe întreg Guvernul?

3.Oare Dragnea crede că un alt Guvern îi va adopta pragul pentru abuzul în serviciu, ca să scape de pârnaie?

Nu, nu era nimic clar.

Nu era clar dacă aceasta era o criză politică reală sau pur și simplu o neînțelegere între șefi și subordonați.

Când am închis ediția, ei încă nu se împăcaseră și nici nu divorțaseră.

Nimic nu era știre, televiziunile colcăiau de zvonuri.

Fițe, faze și impresii.

Este asta o criză politică sau este doar o criză în mintea lui Dragnea?
Dragnea: "Toți membrii PSD din Guvern și-au prezentat demisiile; alături de ALDE vom forma un nou Guvern"

Toți miniștrii social-democrați și-au prezentat demisiile înainte de reuniunea Comitetului Executiv Național (CExN) al PSD, a anunțat aseară, la finalul reuniunii, președintele social-democraților, Liviu Dragnea, relatează Agerpres.

Dragnea a spus: "Toți membrii PSD din Guvern și-au prezentat demisiile înainte de CExN și nu vorbim de celebrele demisii în alb, cu o singură excepție, ministrul Comunicațiilor, care a trimis-o prin mail. Al doilea lucru de care am luat act este anunțul premierului că-și va prezenta demisia".

Președintele PSD a mai anunțat că Sorin Grindeanu a transmis că își va da demisia, cu condiția ca președintele Iohannis să numească un premier tot de la PSD.

Dragnea a detaliat: "Am făcut și o pauză în Comitetul Executiv, așteptând ca în partea a doua a CEx, după ce mulți colegi și-au spus punctele de vedere, ca împreună să găsim cea mai bună soluție. Din păcate, când a început a doua parte, prim-ministrul nici măcar n-a așteptat să ne îndreptăm către un vot care putea să fie într-un fel sau altul, care putea să cuprindă un pachet de măsuri administrative și care să cuprindă niște înlocuiri în guvern, nu neapărat demisia primului ministru sau demiterea primului ministru. Eu am condus această întâlnire și am descurajat orice intenție de a se escalada un conflict și le-am cerut colegilor mei în tot timpul desfășurării acestei întâlniri să nu se discute cu patimă, că e nevoie să facem o analiză foarte serioasă. Primul ministru nu a așteptat să se ia o decizie, ne-a transmis că-și dă demisia, cu condiția ca președintele Iohannis să nominalizeze un premier de la PSD și că putem să-l și excludem din PSD, că nu-l interesează".

El a precizat că, alături de ALDE, PSD este pregătit să formeze un nou Guvern.

Liderul PSD a declarat, într-o conferință de presă: "PSD este pregătit, împreună cu colegii de la ALDE, să formeze un nou guvern, care va avea o foaie de parcurs mult mai bine structurată, care va cuprinde și acțiunile și măsurile necesare pentru a se recupera întârzierile. Continuarea guvernării în actuala stare cu Sorin Grindeanu sau nu prim-ministru risca faptul ca în România, în trei luni de zile, programul de guvernare să devină un document aproape imposibil de pus în practică. Programul de guvernare cuprinde doar pentru acest an peste 500 de măsuri. (...) Au fost colegi care au spus ieri și azi să nu prezentăm toată situația public, eu nu am fost de acord".

Dragnea a mai susținut că, potrivit analizei activității Guvernului, direcția este bună, dar că unii miniștri nu au luat în serios programul de guvernare.

El a explicat: "Analizând acest document, majoritatea colegilor au tras concluzia, inclusiv eu, că o parte din membrii Guvernului și, din păcate, nu o parte mică, n-au luat foarte în serios programul de guvernare, unii nu l-au luat deloc, nu au reușit să se coordoneze, n-au reușit să stabilească o relație de colaborare strânsă între miniștri și prim-ministru, niște relații care să fluidizeze circuitul documentelor intre ministere, n-a fost o abordare strategică. (...) În Comitetul Executiv am făcut o evaluare a stadiului implementării programului de guvernare, o analiză care a fost anunțată imediat după ce a fost instalat noul guvern în ianuarie anul curent. Sigur că exista varianta în care să facem o evaluare superficială, în care lucrurile care nu merg să fie ascunse, sau aveam varianta nu foarte confortabilă să spunem adevărul, indiferent cât ar fi de crud. Nu a fost acțiune de evaluare care să aibă neapărat de la început ca obiectiv anumite persoane să fie promovate sau demise, ci s-a lucrat la un document și nu s-a lucrat ușor. Nu a fost o acțiune simplă, care să ne arate unde suntem și, foarte important în această zi, în acest for statutar, să luăm decizia corectă, sa stabilim și calea de urmat și cum pute recupera întârzierile".

Potrivit acestuia, este poate o acțiune în premieră când un partid are curajul să facă această radiografie a aproape șase luni de guvernare, spre deosebire de alți ani când s-au păstrat, "din diverse motive subiective", guverne care au ruinat sau care riscau să ruineze țara.

Președintele PSD a precizat: "Mai important decât un joc politic, este important ca această țară să beneficieze de prevederile un program de guvernare votat masiv de români. A fost prezentat acest document care ne-a arătat că direcția e bună, numai că ritmul de implementare e scăzut. (...) Vorbim de măsuri care sunt deja adoptate, care au generat creșterea veniturilor populației, creșteri de pensii, dar măsuri care trebuia dublate de un alt pachet de măsuri care să le susțină. S-a discutat și despre situația în care într-adevăr unele măsuri trebuia să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018. Dar, ca să intre in vigoare de la 1 ianuarie 2018 ele trebuia adoptate până la 1 iulie 2017. Vorbim de câteva măsuri importante - Fondul suveran de investiții, (...) Legea prevenției, un pachet de reglementări fiscale care sa diminueze birocrația și să crească veniturile firmelor, un ritm de investiții publice care să fie mai mare".

* Dragnea: "Vom trimite o adresă oficială către președinte în care îl informăm despre deciziile luate"

Liviu Dragnea a mai declarat aseară că împreună cu cei de la ALDE a redactat o adresă oficială către președintele Klaus Iohannis în care îl informează pe acesta despre deciziile pe care le-au luat în Comitetul Executiv Național și care va fi trimisă cel mai târziu joi dimineață.

După ședința Comitetului Executiv Național al PSD, Dragnea a spus: "Împreună cu colegii de la ALDE și de la PSD, din coaliția de guvernare, am redactat o adresă oficială către președintele României, care va fi trimisă, dacă reușim să o trimitem în noaptea asta sau cel mai târziu mâine dimineață (joi - n.r.), la prima oră, în care îl informăm pe președinte în mod oficial despre deciziile pe care le-am luat și despre propunerile noastre ulterioare. Președintele va fi informat despre deciziile politice pe care le-am luat astăzi (ieri, n.r.)".

El a adăugat că este absolut convins că președintele Iohannis va avea o abordare "foarte înțeleaptă" cu privire la acest subiect: "Dincolo de dreptul nostru legitim de a adopta asemenea decizii, pentru că sunt decizii politice similare sau simetrice cu cele luate atunci când s-a format actualul Guvern, am spus-o și la începutul Comitetului Executiv Național, am avut obligația să facem această evaluare și avem obligația să luăm măsurile care să ne ajute pe toți să beneficiem de prevederile programului de guvernare și sper ca și domnul Sorin Grindeanu să înțeleagă lucrul ăsta, dacă a crezut și mai crede în programul de guvernare și în această țară. De asemenea, sunt absolut convins că și președintele României va avea o abordare foarte înțeleaptă".

* Dragnea: "Joi vom convoca un nou CExN al PSD; Grindeanu nu mai are sprijin politic"

Social-democrații se reunesc din nou joi în ședința Comitetului Executiv Național al PSD, pentru a discuta despre o nouă propunere de premier, în condițiile în care Sorin Grindeanu a rămas fără sprijin politic, a mai anunțat Liviu Dragnea.

Potrivit acestuia, alegerile au fost câștigate de PSD și ALDE și în continuare majoritatea parlamentară este deținută de coaliție. Liderul PSD a precizat: "Un prim-ministru este legitim cât timp are sprijinul politic al formațiunilor care l-au votat. În acest moment, PSD și ALDE, care l-au propus prim-ministru, au acordat sprijin politic și l-au votat în Parlament, au retras acest sprijin".

El a subliniat că nu se mai poate vorbi despre un guvern atât timp cât miniștrii acestuia și-au prezentat demisia. Președintele PSD a arătat: "Nu prea mai putem vorbi de un guvern - toți miniștrii și-au prezentat demisia. (...) Și constituțional și politic vorbind, sper ca domnul Sorin Grindeanu să nu se agațe de această procedură, pentru că nu mai are guvern. Noi am mai adoptat o decizie astăzi, la sugestia unor colegi, o hotărâre prin care s-a decis că orice membru PSD care ar intra într-un guvern care nu mai are susținerea PSD își pierde calitatea de membru. Deci noi, practic, discutăm de un Cabinet care nu mai are membri și de un prim-ministru care sper că ia act de deciziile politice adoptate de forurile statutare care i-au și dat sprijinul politic. Mâine (joi, n.r.) intenționăm să convocăm din nou un Comitet Executiv Național ca să discutăm împreună cu colegii de la ALDE despre o propunere de prim-ministru care să fie înaintată președintelui Iohannis".

Întrebat cum va proceda dacă Grindeanu "se agață de această funcție" și dacă PSD va merge pe o moțiune de cenzură, Dragnea a spus: "Încă sper că nu se continuă situația asta, care n-are niciun fel de explicație politică".

El a precizat că Grindeanu n-a fost exclus din PSD: "Nu, n-a fost exclus Sorin Grindeanu din partid. Eu nu sunt prezicător, să vorbesc despre viitorul unuia sau altuia, eu, împreună cu mai mulți colegi, i-am făcut mai multe propuneri d-lui Sorin Grindeanu. Prima a fost ca împreună să stabilim care sunt cele mai bune măsuri și calea de urmat, fără să plecăm de la început de la ideea că nu trebuie să mai fie prim-ministru. Din păcate, pur și simplu a plecat din sală, noi având de gând ca în partea a doua a CExN, după ce s-a discutat despre acea evaluare, să începem să reconstruim. Nu am mai avut cu cine".Sorin Grindeanu: "Nu-mi dau demisia"

Premierul Sorin Grindeanu a anunțat aseară că nu demisionează din funcție.

El a precizat că va face acest lucru după ce președintele Iohannis va numi un premier de la PSD.

Sorin Grindeanu a afirmat, la Guvern, după ședința Comitetului Executiv Național al PSD: "Am obligația să mă comport responsabil față de România și față de partidul din care fac parte. Să știți că acest Guvern este Guvernul României, nu este Guvernul CEx-ului și cred că toți trebuie să ne simțim responsabili de acest lucru și eu mă simt responsabil. Îmi voi da demisia și repet ce am spus în CEx: atunci când președintele Iohannis, după consultări cu partidele, va numi un premier de la PSD. Eu cred că este normal față de acele sute de mii de oameni, față de scorul pe care PSD l-a obținut în alegeri ca acest lucru să se întâmple și eu nu vreau atât cât pot alte scenarii să poată să intre în discuție, tocmai pentru aceasta fac acest lucru".

* Grindeanu: "Evaluarea am văzut-o în această seară; era o justificare ca să mi se spună să-mi dau demisia"

Premierul Sorin Grindeanu a susținut că evaluarea activității Guvernului a văzut-o ieri pentru prima dată, ceea ce i se pare incorect, adăugând că aceasta a fost o justificare pentru a i se spune să demisioneze.

Premierul a precizat: "Am văzut pentru prima dată această evaluare în această seară (aseară, n.r.). Dacă dumneavoastră vi se pare corectă, mie nu. Această evaluare trebuia făcută în dialog cu mine ca premier. (...) Cred că ceea s-a întâmplat prin această evaluare de fapt era o justificare prin a mi se spune: trebuie să pleci, trebuie să-ți dai demisia".

El a catalogat evaluarea miniștrilor, despre care a arătat că a fost realizată de Darius Vâlcov, drept un "ceaslov".

Grindeanu a afirmat: "Revin la celebrele măsuri. (...) Am văzut, cred, vreo 390 spre 400 de măsuri care trebuiau făcute în primul semestru al anului 2017, dar, totodată, am înțeles că sunt de vină că nu sunt duse la îndeplinire măsuri din programul de guvernare care au termen de finalizare în 2018. Vă citesc o măsură care, în analiza domnului Vâlcov, este nerealizată în primele șase luni de guvernare: dezvoltarea relațiilor economice cu Federația Rusă. Eu știu că sunt țară membră a UE și trebuie să respectăm sancțiunile UE (impuse Rusiei - n.r.). Poate că domnul Vâlcov și ceilalți știu altceva și poate de asta trebuie să plec. (...) La nerealizări sunt incluse două măsuri la care președintele PSD, domnul Liviu Dragnea, a spus că se renunță: TVA zero la locuințe și TVA zero la publicitate. (...) CEx a făcut un cadou PNL și USR prin modul în care au prezentat raportul de evaluare".

Premierul a prezentat, în context, și autoevaluarea activității Guvernului în această perioadă.

El a precizat că din 43 de măsuri de implementat în primul trimestru și din 54 în trimestrul al doilea, "54 au fost implementate 100%, 34 sunt în derulare, iar cele neîndeplinite sunt nouă".

* Grindeanu: "Mi s-a propus șefia mai multor instituții ale statului, doar ca să demisionez"

Prim-ministrul Grindeanu a confirmat aseară că i s-au propus mai multe funcții în diverse instituții ale statului, inclusiv funcția de vicepremier, pentru a demisiona.

El a afirmat: "L-am auzit pe domnul Liviu Dragnea că nu era sigur că CExN se va termina cu încercarea de a mă demite. (...) De ce în toată această perioadă, inclusiv în acestă seară (aseară, n.r.), mi s-a propus șefia mai multor instituții doar ca să îmi dau demisia sau chiar să fac parte din viitoul guvern, ca ministru? De asemenea, l-am văzut pe domnul Dragnea că nu ar fi vrut să plec, dar ar fi vrut să mă convingă să accept alte funcții".

* Grindeanu: "I-am propus lui Dragnea să ne asumăm împreună acest «presupus eșec» al guvernării"

Premierul Sorin Grindeanu a precizat aseară că i-a propus, în cadrul CExN, președintelui PSD, Liviu Dragnea, să demisioneze împreună pentru a-și asuma "acest presupus eșec" de până acum al guvernării, așa cum a fost prezentat în reuniunea conducerii social-democrate.

Premierul a afirmat: "Deși avem o economie care merge foarte bine - și nu spun eu asta, spun și organismele europene - și niște miniștri care au muncit, mare parte din ei, i-am propus după toate aceste lucruri, în CEx, domnului Liviu Dragnea, să ne asumăm împreună acest presupus eșec. Și anume să ne dăm amândoi demisia. N-am văzut că s-a întâmplat sau poate că mi-a scăpat în declarațiile de după. Acum o lună, pe 19 mai, domnul președintele Dragnea spunea așa: «Mă mulțumesc toate ministerele, și ca cetățean, și ca președinte al Camerei Deputaților, și ca președinte de partid». Vă repet, acum o lună, în 19 mai. Ce s-a schimbat între timp, ce s-a întâmplat chiar n-am reușit să aflu nici măcar în ședința CEx".

Sorin Grindeanu a adăugat că nu și-a dorit să se ajungă la "acest moment foarte greu pentru PSD și pentru România", susținând: "Înainte de această ședință am încercat să înțeleg de ce există această furie de a schimba propriul guvern după numai șase luni de la guvernare. Și un guvern care, de bine, de rău, a performat și are rezultate. Am vrut să înțeleg, de asemenea, de ce timp de mai bine de o lună de zile domnul Liviu Dragnea și alții pe care i-ați văzut la televiziuni și nu numai au vorbit despre remanieri, analize, demisii (...). Mi-a fost foarte greu și în continuare îmi este foarte greu să înțeleg de unde aceste lucruri. De ce trebuie să pui presiune pe propriii tăi miniștri, pe care tu i-ai pus acolo?".

* Sorin Grindeanu: "Rămân în PSD, sunt membru de 21 de ani, forța partidului nu stă în cei 60 de membri ai CexN"

Premierul Sorin Grindeanu a anunțat că rămâne în PSD, al cărui membru este de 21 de ani, și că forța acestui partid nu stă în Comitetul Executiv (CEx) și în cei 60 de oameni din acest for.

El a subliniat că va rămâne premier până când președintele Iohannis "va desemna candidat pentru premier cu nume și prenume din partea partidului care a câștigat alegerile - PSD".

Premierul a arătat: "CEx a făcut un cadou și PNL, și președintelui Iohannis, și USR prin modul în care au prezentat acest raport. (...) Voi rămâne în PSD, sunt membru de 21 de ani. Forța acestui partid nu e dată de CEx și de cei 60 de oameni, pe care îi respect, forța este dată de sutele de mii de membri. Am intrat cu convingere în acest partid și rămân având aceeași convingere. Închei prin a sublinia că voi rămâne premier până când domnul președinte Iohannis va desemna candidat de premier cu nume și prenume din partea partidului care a câștigat alegerile - PSD. În acest moment se deschid toate opțiunile, iar eu vreau ca partidul care a câștigat alegerile să rămână la guvernare".

El a mai spus că este obligația PSD, care a creat această situație de criză, să inițieze aceste demersuri.

Premierul Sorin Grindeanu și-a început conferința de presă mulțumindu-le tuturor românilor care în ultimele zile i-au transmis mesaje de susținere.

"În primul rând, le multumesc tuturor românilor pentru susținere, sunt impresionat de mesajele primite, le mulțumesc primarilor și membrilor PSD care m-au susținat și acelor români care nu au legătură cu politica și care mi-au trimis mesaje pe Facebook. Sunt în acest partid de 21 de ani și colegii mei care mă cunosc foarte bine, din Timiș, știu că le spuneam ca PSD nu e pe CF-ul nimănui, nici al lui Sorin Grindeanu, nici al lui Liviu Dragnea, nici al lui Nicolae Bădălău. Forța aestui partid a stat și stă în sutele de mii de membri care au muncit și care ne-au dus spre victorie în toți acești ani și vreau să le mulțumesc lor pentru toată susținerea pentru partidul din care fac parte".

El le-a transmis colegilor din PSD că îi pare rău că au trebuit să treacă prin ședința CEx, pe care a catalogat-o drept o "experiență neplăcută": "Am văzut mai devreme nuanțe care nu au fost chiar așa și e bine să spunem corect, transparent. În primul rând, le transmit multora din colegii din CEx că îmi pare rău că au trecut prin această experiență neplăcută, care nu este prima, au mai fost experiențe în partid, cel puțin în ultimul an. Țin neapărat să îmi cer scuze pentru faptul că și datorită acestei situații au ajuns să trăiască asemenea experiență".

* Sorin Grindeanu: "Îi îndemn pe miniștri la responsabilitate"

Premierul Sorin Grindeanu a mai declarat aseară că demisiile miniștrilor intră în vigoare după ce Administrația Prezidențială ia act de acestea și i-a îndemnat la responsabilitate pe cei care vor rămâne în funcții în Cabinet.

Întrebat dacă miniștrii și-au dat demisia din funcții, după cum a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea, Grindeanu a răspuns: "Mâine (joi, n.r.) o să vă dau detalii. Eu vreau să lucrăm procedural. Procedural trebuie să-mi parvină aceste demisii. O să vedem mâine despre ce e vorba, dar vreau să vă spun ceva și să-i îndemn la responsabilitate pe cei care sunt în continuare miniștri. Aceste demisii intră în vigoare în momentul în care, ca procedură, sunt trimise de primul ministru către Administrația Prezidențială și Administrația Prezidențială ia act de ele. Asta este procedura și legea la Guvernul României".

El a precizat că va transmite joi eventualul program al Guvernului: "Nu am primit nimic oficial. În funcție de ceea ce voi avea mâine (joi, n.r.) și voi vedea, mă gândesc că vă referiți la demisiile unor colegi din Cabinet, o să iau deciziile mâine (joi, n.r.). În acest moment nu există nimic oficial".

El a mai spus, răspunzând unei întrebări, că dacă actualul Cabinet rămânea în funcție, atunci ar fi făcut în mod sigur schimbări ministeriale, dar nu în forma decisă în ședința CEx a PSD.Tăriceanu: "Un guvern și un prim-ministru care nu mai beneficiază de sprijinul politic nu mai pot funcționa"

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat aseară că un Guvern și un prim-ministru care nu mai beneficiază de sprijinul politic nu mai pot funcționa, precizând că așteaptă din partea premierului "gestul de onoare necesar".

Liderul ALDE a afirmat: "Un guvern și un prim-ministru care nu mai beneficiază de sprijinul politic nu mai poate funcționa. În mod normal prim-ministrul în asemenea condiții își dă demisia. (...) Așteptăm gestul de onoare necesar din partea prim-ministrului".

El a subliniat că există "suportul politic și mecanismele constituționale pentru a rezolva această problemă".

"Noi tindem să credem că, cel puțin, într-o perioadă scurtă de gândire, realitatea politică actuală să-l determine pe premier să ia decizia care se impune în astfel de cazuri", a mai spus Tăriceanu.

Acesta a amintit că, în Marea Britanie, prim-ministrul Margaret Thatcher, după 11 ani de guvernare, a demisionat atunci când a pierdut sprijinul propriilor parlamentari.

Tăriceanu a menționat că există "o discrepanță majoră între percepția publică generală și probabil majoritară" legată, pe de-o parte, de performanța Guvernului și a primul-ministrului, și realitate, pe de altă parte.

"Percepția publică părea să fie una mai degrabă una pozitivă asupra activității Guvernului și a prim-ministrului, dar această analiză de care vă vorbeam și care a fost făcută în amănunțime (...) relevă o situație care devine mai mult decât preocupantă și ne dă temerea că în loc să putem să ne îndeplinim toate angajamentele pe care ni le-am luat în decursul acestui ciclu electoral, mai degrabă riscăm să eșuăm", a opinat ldierul ALDE.

El a explicat că în politica românească a prevalat încercarea de "a ține lucrurile în interior", iar timpul să le rezolve.

Tăriceanu a punctat: "În politică timpul nu rezolvă nimic. Problemele nerezolvate vin mai devreme sau mai târziu și se răsfrâng brutal asupra celor care sunt decidenții politici. Generezi crize pe care apoi îți pui problema cum să le rezolvi. Acesta este motivul pentru care am hotărât să punem realitatea pe masă pentru a se înțelege cât mai bine că această decizie a noastră de retragere a sprijinului politic pentru domnul Grindeanu nu este un capriciu al cuiva, nu este o chestiune care ține de o conjunctură politică, așa cum am văzut o grămadă de speculații făcute în ultima perioadă".

În opinia sa, fiecare ministru a făcut cât a considerat "într-o relativă libertate și independență".

Președintele ALDE s-a întrebat retoric: "Guvernul este astăzi alcătuit dintr-un număr de miniștri care fiecare lucrează într-o relativă libertate și independență fără să existe o mână care îi conduce. Fiecare a făcut cât a putut, cât a crezut că e nevoie, cât a considerat. Rolul prim-ministrului care e atunci?".

(S.A.)


inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro