Ziarul Bursa pe mobil
 
 
Ludovic Orban, noul președinte al PNL
17.06.2017 - Politică
Andrei Stan

Ludovic Orban, noul președinte al PNL

* ACTUALIZARE 19:10 Ludovic Orban: "Obiectivul meu fundamental e câștigarea alegerilor parlamentare"

Noul președinte al PNL, Ludovic Orban, a declarat că obiectivul său principal în fruntea partidului este câștigarea alegerilor parlamentare din 2020 și aducerea PNL la guvernare.

De asemenea, Orban a spus că, sub mandatul său, PNL va fi un partid liberal conservator, garant al îndeplinirii tuturor angajamentelor României față de partenerii externi, noul președinte liberal reafirmându-și și sprijinul față de Klaus Iohannis, pe care îl va susține pentru obținerea unui nou mandat de șef al statului în 2019.

Proaspătul președintele al PNL a declarat, citat de News.ro: "PNL va fi începând de azi un partener loial, corect, transparent pentru președintele Klaus Iohannis și pentru punerea în practică a tuturor obligațiilor pe care ni le-am asumat împreună în momentul în care am câștigat alegerile din 2014. Mă voi bate cu toată forța mea, cu toată energia mea pentru a reuși în 2019 să câștigăm alegerile prezidențiale, să obținem un nou mandat pentru Klaus Iohannis, iar după această victorie să reușim să câștigăm alegerile locale și, nu în ultimul rând, obiectivul meu fundamental este câștigarea alegerilor parlamentare să avem o guvernare care să arate cu adevărat ce trebuie să facă liberalii pentru această țară".

El a mai afirmat: "PNL sub conducerea mea va fi un partid de dreapta, liberal conservator, membru al dreptei europene și se va bate cu toate forțele pentru a implementa politici de dreapta în România, pentru a asigura dezvoltarea, creșterea economică. PNL va fi un garant al îndeplinirii tuturor angajamentelor pe care le are România față de partenerii noștri, parteneriatul strategic cu SUA, poziția de membru al NATO și calitatea de membru al UE. Rămânem și vom fi cel mai puternic susținător al acestor angajamente și vom rămâne un stâlp și o oază de stabilitate în această zonă frământată a Europei".

Nu în ultimul rând, Ludovic Orban le-a mulțumit liberalilor pentru alegerea în funcția de președinte al partidului. La finalul congresului PNL, Orban a mai declarat: "Dragi prieteni liberali, vă mulțumesc pentru încrederea acordată, este o încredere care mă onorează și mă obligă. De astăzi, pentru mine, viața este mult mai grea, mai dificilă, port pe umeri o răspundere uriașă, de a transforma PNL în forța politică de care are nevoie România. Victoria de azi nu este victoria mea, este victoria PNL și conține germenii viitoarei victorii a PNL pentru România".

-----------

* ACTUALIZARE 18:13

Ludovic Orban a fost ales astăzi președinte al PNL în cadrul Congresului organizat la Romexpo, cu o majoritate covârșitoare în fața lui Cristian Bușoi.

Ludovic Orban a întrunit 3.518 voturi, iar contracandidatul său, Cristian Bușoi, 952 de voturi, a anunțat președintele Comisiei de numărare, Mircea Toader.

Potrivit lui Toader, au fost exprimate 4.491 de voturi pentru moțiunile celor doi candidați, treizecișipatru dintre ele fiind declarate nule.

Mircea Toader a mai anunțat că Daniel Buda a fost ales președinte al Comisiei de Arbitraj, iar Mihai Barbu - președinte al Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori.

-----------

* ACTUALIZARE 16:45

Ludovic Orban este noul președinte al PNL, el câștigând alegerile din partid în fața lui Cristian Bușoi, au declarat surse liberale pentru News.ro, rezultatul votului nefiind încă anunțat în congres.

Conform surselor citate, Ludovic Orban a fost ales cu o diferență semnificativă de voturi față de contracandidatul său.

Astfel, Orban a câștigat cu peste 3.300 de voturi, Bușoi obținând sub 900, au precizat sursele.

-----------

* ACTUALIZARE 15:48 Votul pentru alegerea președintelui PNL s-a încheiat

Votul liberalilor în Congres pentru funcția de președinte al PNL, pentru care candidează Ludovic Orban și Cristian Bușoi, s-a încheiat.

Urmează numărătoarea voturilor, estimată să dureze aproximativ două ore, scrie Agerpres.

De asemenea, cei peste 4.600 de delegați care și-au înregistrat prezența au votat președinții Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori (CNRC) și Comisiei de Arbitraj (CA). Pentru funcția de președinte al CA au candidat Ioan Cupșa, Paul Cotta, Daniel Buda și Andreea Rabotka, iar pentru cea de președinte al CNRC - Mihai Barbu și Gabriela Horga.

-----------

* ACTUALIZARE 15:44 Ludovic Orban: "Niciun blat cu PSD!"

Ludovic Orban, candidat la președinția PNL, le-a transmis astăzi liberalilor că nu trebuie să existe niciun blat cu PSD.

La Congresul PNL în care este ales noul președinte al liberalilor, Orban a spus, citat de Agerpres: "Niciun blat cu PSD, să fie clar. Cunosc bine acest partid, știu foarte bine cine face blat cu PSD. Le spun de acum să înceteze orice negociere de culise, să înceteze orice joc pe sub masă, să nu mai încerce să vândă interesele PNL pentru funcții sau pentru avantaje personale sau pentru afaceri făcute cu PSD. Cine vrea să lupte alături de noi îl așteptăm, cine nu vrea să lupte o să rămână mai în spate".

El a spus că nicio decizie politică importantă în PNL nu mai trebuie luată în spatele ușilor închise de la centru, ci după consultarea bazei partidului. De asemenea, Orban a pledat pentru organizarea imediată de alegeri în cazul în care sunt vacantate funcții în partid.

Liberalul a precizat: "Niciun stranier care să fie titularizat pe o funcție pe care PNL poate să depună candidat sau să numească în locul celor merituoși din PNL, chiar dacă l-ar chema Dacian. Există mii de Dacieni Cioloși în PNL, care nu au avut norocul să fie sprijiniți (...). Sunt în PNL și au rămas alături de noi. Să dea Dumnezeu să putem să-i scoatem la suprafață".

El a ținut să dea garanții că niciun "Agamiță Dandanache" nu fi trimis de la centru să candideze într-o filială.

"Niciun membru care își exprimă opinia în PNL nu va mai avea de suferit de pe urma exprimării opiniei în partid. Nu mai avem voie să tolerăm delictul de opinie în partid", a mai afirmat Orban.

Liberalul a anunțat că nu va mai fi promovat nimeni într-o funcție publică de către conducerea partidului fără merit.

"Nicio gașcă, nicio loterie, nicio cooperativă care să poată să-l paraziteze pe lider și care ușor, ușor să confiște decizia în partid și să decidă cine muncește în partid și cine beneficiază de pe urma muncii în PNL", a arătat Orban.

El le-a transmis liberalilor și că politica înseamnă morală, punctând: "Trebuie să reapropiem politica de morală, trebuie să spunem adevărul, doar adevărul. Trebuie să nu-i mai mințim pe semenii noștri, trebuie să respectăm tot ce înseamnă precept moral, trebuie să ne ținem de cuvânt, să ne respectăm și să ne iubim aproapele. Atunci când ne angajăm să facem ceva să nu avem somn până nu ne îndeplinim obligațiile față de oamenii care ne transferă încrederea prin vot. Morala este fundamentală în politică. Noi suntem PNL, nu suntem orice oaste de strânsură care s-a adunat în jurul vreunui lider carismatic, în jurul unei idei, care să pună mâna pe România. (...) Noi nu putem să facem politică precum fac oamenii politici din celelalte partide, noi avem o ștachetă la care suntem obligați să ne ridicăm în acțiunea noastră politică".

------------

* ACTUALIZARE 15:12 A început votul pentru alegerea președintelui PNL

Votul pentru alegerea președintelui PNL, funcție pentru care candidează Ludovic Orban și Cristian Bușoi, a început în cadrul Congresului partidului care se desfășoară la Romexpo.

La momentul începerii votului, și-au înregistrat prezența peste 4.600 de liberali care vor opta pentru una dintre moțiunile celor doi candidați, potrivit Agerpres.

------------

* ACTUALIZARE 15:08 Orban: "Îmi doresc ca PNL să ajungă la guvernare; dacă este să susținem ceva, să susținem anticipate"

Ludovic Orban, candidat la funcția de președinte al PNL, a declarat astăzi că își dorește ca Partidul Național Liberal să ajungă la guvernare, dar nu printr-un "nou USL sau prin contractări", relatează Agerpres.

La Congresul PNL, Orban a spus: "Îmi doresc ca PNL să ajungă la guvernare, dar nu printr-un nou USL sau prin contractări pe care să le facem cu oameni care niciodată nu vor aplica politicile noastre și pe care nu ne putem bizui niciodată. Îmi doresc să ajungem la putere prin votul oamenilor. Dacă este să susținem ceva, să susținem anticipate, să facem opoziție pe toate fronturile, la baionetă, luptă de la om la om cu cei care astăzi își bat joc de România".

El a arătat că își dorește ca PNL să devină cea mai importantă forță politică din România și le-a cerut liberalilor să-l voteze, arătând că este un om exigent, care își va pune la dispoziția partidului toată inteligența.

Orban a mai spus: "Să-mi dea Dumnezeu forța, energia, inspirația, inteligența, tăria, caracterul ca să pot să răspund așteptărilor dumneavoastră, așteptărilor pe care le are partea civilizată, educată, cu șapte ani de acasă, cu bun simț care își dorește o Românie adevărată, puternică, o națiune care să fie demnă și respectată în lume. (...) Nu este altcineva în România, pe scena politică, care să poată să ducă la capăt această misiune. Suntem singurii".

Ludovic Orban candidează la șefia PNL cu moțiunea "PNL-Forța dreptei".

Candidatura lui Orban la președinția PNL a fost susținută la Congres prin discursurile rostite de Vlad Nistor, Iulian Dumitrescu, Raluca Turcan, Ilie Bolojan și Mircea Hava.

Nistor a susținut că Orban trebuie să devină președinte al PNL datorită legăturii sale cu partidul, adăugând că acesta îi cunoaște pe 85% dintre liberali.

"A venit momentul să-l alegem președinte pe cel mai «hashtag Rezist» dintre noi, domnul Ludovic Orban", a adăugat Dumitrescu.

Turcan a spus că a optat pentru Ludovic Orban președinte al PNL deoarece este liderul politic cu cea mai mare autoritate în partid.

Președintele interimar al liberalilor a detaliat: "PNL are nevoie de un președinte care să ofere deopotrivă autoritate maximă și reprezentativitate. Prin experiența pe care o are Ludovic Orban, relația constantă cu baza partidului, (...) competițiile politice la care a participat alături de cei mai mulți din această sală consider că este liderul politic cu cea mai mare autoritate în partid".

-----------

* ACTUALIZARE 15:02 Alina Gorghiu: "Oricum va fi, astăzi câștigă PNL"

Senatorul PNL Alina Gorghiu consideră că, indiferent care va fi rezultatul Congresului de astăzi, PNL va ieși câștigător.

Fostul lider al partidului a scris, pe pagina sa de Facebook: "Se încheie astăzi procesul de unificare a PNL prin alegerea președintelui unic al partidului. Am avut o campanie internă de ținută, suntem singurul partid politic stabil în acest moment, care a organizat alegeri interne democratice, fără tulburări inutile.

A fost competiție, nu conflict. Mesajele au fost numai pozitive, toți cei trei candidați au susținut valorile liberale, de dreapta. Susținătorii lor, la fel! Merită toți felicitări ! Este un noroc pentru PNL să aibă astfel de variante pentru funcția de președinte! Cât privește echipa de conducere ce se va constitui mâine, am auzit deja mulți colegi spunând că pentru PNL cea mai bună formulă este unitatea. Sunt convinsă că așa va fi...

Dacă e să ne gândim la ce are de făcut PNL începând de luni, iarăși stăm foarte bine.

Am vrut să teminăm cu bine procesul de unificare? Da, am terminat cu asta, astăzi alegem președintele unic.

Am arătat susținere pentru statul de drept și aplicarea criteriilor de integritate în tot procesul de unificare? 100%, de aici plecăm acum.

Procesul electoral intern a dat românilor un mesaj clar privind valorile liberale și democratice ale PNL? Iarăși da, fără nici o îndoială, toți candidații au spus lucrurile foarte clar!

Toleranță la pesedism? Zero!

Klaus Iohannis este acum în cel mai puternic moment al acestui mandat prezidențial și are posibilitatea să dea un impuls reformelor ? Chiar așa și este, aș fi vrut ca eu și Vasile Blaga să facem anul trecut în așa fel încât să îi dăm Președintelui un context politic atât de favorabil.

Adversarii politici?

Suntem un pic lăudăroși? Poate, dar numai un pic, tot ce spun este purul adevăr...

Dar să nu ne mai lungim cu vorba... Să fie un ceas bun pentru PNL, cel al alegerilor de azi!

Oricum va fi, astăzi câștigă PNL!"

-----------

* ACTUALIZARE 14:40 Bușoi: "Cântând refrenul anticorupție nu vom reuși să aducem voturi PNL, incompatibilitățile absurde trebuie clarificate"

Cristian Bușoi a declarat astăzi, la congresul PNL, în discursul de candidat la președinția partidului, că liberalii nu vor câștiga voturi "cântând refrenul anticorupție" și a spus că incompatibilitățile "uneori absurde" ale aleșilor locali trebuie clarificate.

Cristian Bușoi a afirmat, citat de News.ro: "Doar cântând refrenul anticorupției nu vom reuși să aducem voturi noi către PNL, pentru că oamenii așteaptă de la PNL, în primul rând, o viziune despre economie și despre guvernarea acestei țări. Trebuie să continuăm să susținem niște principii, dar lupta anticorupție o face Justiția, iar partidele vorbesc despre guvernare. PNL trebuie să fie asociat cu câteva măsuri clare despre viitorul României. Trebuie să fie partidul care dă soluții pentru creșterea veniturilor românilor, și din mediul privat, și din mediul bugetar. Trebui să fim partenerul mediului privat, al întreprinzătorilor mici și mijlocii, al oamenilor care sunt dinamici, care produc plus valoare".

El a vorbit, de la tribuna congresului PNL, și despre clarificarea incompatibilităților cu care se confruntă aleșii locali. Bușoi a precizat: "Îmi asum să susținem primarii și aleșii locali din PNL, să vorbim mai clar despre venituri decente pentru primari, despre pensii decente, nu privilegiate, dar nici ridicole pentru primari, viceprimari și aleșii locali. Să vorbim mai clar despre incompatibilitățile uneori absurde și foarte încâlcite care trebuie clarificate".

Cristian Bușoi a susținut că PNL trebuie să întărească parteneriatul cu președintele Klaus Iohannis, ale cărui proiecte să le susțină cu mai multă energie.

Bușoi candidează cu moțiunea "PNL - partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată și puternică". Mesaje de susținere pentru candidatura acestuia au exprimat liberalii Theodor Stolojan, Mugur Cozmanciuc, Alin Tișe și Nicoale Robu, potrivit Agerpres.

Theodor Stolojan a declarat: "În primul rând, m-am convins că are caracter, este inteligent, este un om corect, este un om care își face datoria cu multă seriozitate, are multă energie. Îl susțin pe Cristian Bușoi, în al doilea rând, pentru că moțiunea dânsului prevede direcții strategice în care trebuie să acționeze PNL, fiecare dintre noi, astfel încât să recâștigăm încrederea oamenilor. În al treilea rând, Bușoi a reușit să prezinte soluții coerente și realizabile la problemele oamenilor".

----------

*  ACTUALIZARE 12:43 Turcan: "Ce naște din pisică, șoareci mănâncă și, din nefericire, tot ce naște din PSD dăunează grav României"

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a lansat astăzi, de la tribuna congresului partidului, critici dure la adresa PSD, formațiune despre care a spus că dăunează grav României și că este prizoniera unui lider "obsedat de putere".

Raluca Turcan a declarat, citată de News.ro: "PNL va putea guverna modern, eficient și european, cu siguranță mult mai bine decât orice încercare a PSD pe care o vedem în ultimele zile. Din nefericire, pentru cei care au votat și au așteptat stabilitate politică, astăzi au primit un ridicol complet din partea celor din PSD. Niciunul nu este mai breaz decât celălalt. Dragnea ocupă Parlamentul, Grindeanu ocupă Guvernul. Sunt fix aceeași Mărie, dar cu altă pălărie. Ce naște din pisică, șoareci mănâncă și, din nefericire, tot ce naște din PSD dăunează grav României".

Ea a trecut în revistă criticile formulate de către PNL la adresa PSD, spunând că s-au dovedit a fi adevărate.

Liderul interimar al PNL a mai spus: "Am spus că programul de guvernare este nesustenabil, că are mai mult idei frumoase de prezentat la televizor, și așa a fost. Am spus că Dragnea este obsedat de putere și că se va distruge singur și că își va distruge și partidul. Așa se întâmplă. Am spus că eticheta de guvernare a PSD va fi cea de la OUG 13 și anume «noaptea ca hoții». Și asta se întâmplă azi și se acuză public de hoție și jaf la drumul mare".

Raluca Turcan i-a îndemnat pe liberali, de la tribuna congresului, să îi sancționeze prompt pe cei de la PSD și să nu dezamăgească românii care așteaptă ca PNL să guverneze bine și profesionist.

------------

* ACTUALIZARE 12:32 Congresul PNL a adoptat modificările la Statut

Congresul Partidului Național Liberal a adoptat astăzi modificările la Statutul liberalilor.

Președintele Comisiei de statut, Cătălin Boboc, a prezentat ultimele modificări, respectiv faptul că în Biroul Executiv al PNL vor fi 16 vicepreședinți - 8 vicepreședinți coordonatori ai comisiilor de specialitate pentru politică externă, apărare, siguranță națională, administrație, ordine publică, siguranța cetățeanului, fonduri europene, dezvoltare regională, justiție și drepturi cetățenești, buget și politici fiscale, economie, energie și mediu de afaceri, sănătate, muncă, familie și protecție socială, educație, cercetare, tineret și sport, cultură, culte și minorități, agricultură, dezvoltare rurală, industrie alimentară și mediu, ape și silvicultură, infrastructură de transport, comunicații și societate informațională - și 8 vicepreședinți pentru regiunile de dezvoltare.

El a precizat că în Biroul Executiv vor exista 16 membri cu rang de vicepreședinți.

Aceste modificări au fost adoptate cu majoritate de voturi, înregistrându-se o singură abținere, potrivit Agerpres.

Întregul Statut al PNL, modificat la Consiliul Național din luna martie, a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

Consiliul Național de Coordonare se va reuni mâine pentru alegerea a patru prim-vicepreședinți, a secretarului general, a 16 vicepreședinți - 8 vicepreședinți pe domenii, coordonatori ai comisiilor de specialitate, și 8 vicepreședinți pe regiunile de dezvoltare - și 16 membri pentru Biroul Executiv, trezorierul și membrii comisiilor CA și CNRC. Secretarul general al liberalilor este propus de președintele PNL.

-----------

* ACTUALIZARE 12:14 Iohannis, mesaj pentru PNL: "România are nevoie de partide puternice, dar nu unde doar liderul este puternic"

Țara noastră are nevoie de partide puternice în care democrația internă să fie reală, în care să existe dezbatere, iar toate resursele valoroase să fie folosite la potențialul lor maxim, consideră președintele Klaus Iohannis într-un mesaj transmis PNL cu ocazia Congresului.

Șeful statului a mai susținut, în mesajul transmis de consilierul prezidențial Laurențiu Ștefan, că o formațiune puternică va convinge imediat că exercită puterea nu pentru liderii săi sau pentru apropiații lor, ci pentru cetățeni.

Consilierul prezidențial a precizat: "Îmi doresc, președintele Iohannis își dorește acest lucru, ca toată energia să se transforme în zilele, lunile și anii viitori în proiecte pentru România și pentru cetățenii acestei țări. România are nevoie, astăzi, mai mult ca oricând, de partide puternice. Prin partid puternic nu înțeleg însă un partid unde liderul său este puternic, ci un partid unde democrația internă este reală, unde există dezbatere, unde toate resursele valoroase ale partidului sunt folosite la potențialul lor maxim. Un partid puternic înțelege preocupările, grijile, nevoile și aspirațiile electoratului său și răspunde articulând programe și politici publice eficiente și responsabile. Un partid puternic oferă în același timp cetățenilor o viziune pentru România, arată clar de ce vrea puterea și ce va face cu ea, un partid puternic va convinge imediat că exercită puterea nu pentru liderii săi sau pentru apropiații lor, ci pentru cetățeni și comunitățile lor, pentru a întări postura României în plan regional, european și în lume".

------------

* ACTUALIZARE 11:43 Ludovic Orban, despre situația din PSD: "Oscilează între penibil și ridicol"

Situația creată zilele acestea de PSD oscilează între penibil și ridicol, a afirmat, astăzi, liberalul Ludovic Orban, candidat la funcția de președinte al PNL, adăugând că, social-democrații au provocat o criză cu consecințe dramatice pentru țară.

Înaintea Congresului PNL, Ludovic Orban a declarat, potrivit Agerpres: "Oscilează între penibil și ridicol (n.r.- actuala situație din PSD). Acești oameni își bat joc de România, au provocat o criză cu consecințe dramatice pentru România, atât în plan extern cât și în planul societății și economiei din nimic, din niște motive obscure pe care eu, personal, nu reușesc să le înțeleg. Toți sunt vinovați, începând cu cel care conduce PSD și care vrea să controleze probabil și femeile de serviciu din instituțiile publice, și terminând cu cel care a fost prim-ministru și care, cât i s-a dat osul s-a gudurat și în momentul în care a vrut să i se ia osul a început să mârâie".

El l-a criticat și pe premierul Grindeanu, despre care a afirmat că ''se agață de scaun'' în condițiile în care majoritatea parlamentară care l-a propulsat în funcție i-a retras sprijinul politic.

Întrebat despre poziția PNL privind moțiunea de cenzură, Orban a precizat că o decizie în acest sens va fi luată de conducerea legitimă care va fi aleasă în cursul zilei.

Orban a mai spus că, după ce va fi ales președinte, ''PNL va fi adversarul redutabil care se va lupta la baionetă pe toată linia frontului cu actualul partid de guvernământ''.

"PNL va redeveni ceea ce este el, forța politică de dreapta care să aibă capacitatea să învingă", a punctat Ludovic Orban.

În ceea ce privește relația cu președintele Klaus Iohannis, în cazul în care va câștiga conducerea partidului, Orban a reafirmat faptul că își va asuma obiectivul de a câștiga Președinția și un nou mandat pentru actualul șef al statului.

El a mai spus: "Relația care este descrisă în moțiune, și anume parteneriatul cu președintele. De altfel, îmi asum astăzi obiectivul de a câștiga Președinția României, un nou mandat pentru Klaus Iohannis".

-----------

* ACTUALIZARE 11:35 Bușoi: "PNL trebuie să facă o majoritate împotriva PSD"

Cristian Bușoi, candidat la președinția PNL, a declarat înaintea începerii congresului partidului, că liberalii trebuie să încerce formarea unei majorități împotriva PSD în Parlament și să oprească "circul" declanșat de partidul condus de Liviu Dragnea.

Cristian Bușoi a declarat astăzi: "Este o decizie pe care ar trebui să o ia noua conducere a partidului. Va trebui discutată cu toți colegii, cred însă că PNL va trebui să își asume niște responsabilități, să încerce să facă o majoritate împotriva PSD și să oprească acest circ care face rău României, care vine doar din lupta pentru putere în interiorul PSD și din dorința președintelui PSD de a controla România și Guvernul României".

------------

* ACTUALIZARE 11:15 Congresul PNL pentru alegerea noului președinte a început

Congresul PNL în care va fi ales noul președinte al liberalilor a început la Romexpo puțin după ora 11:00, în prezența a peste 5.000 de delegați, cu intonarea imnului național, potrivit News.ro.

------------

Liberalii se reunesc astăzi în Congres, la Romexpo, pentru alegerea unui nou președinte al PNL, funcție pentru care candidează Cristian Bușoi și Ludovic Orban.

În cadrul Congresului PNL, la care vor participa aproximativ 5.000 de delegați, vor fi organizate alegeri pentru președinția partidului, prin vot asupra moțiunilor prezentate de candidați, precum și pentru președinții Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori (CNRC) și Comisiei de Arbitraj (CA), scrie Agerpres.

La eveniment sunt invitați să susțină discursuri secretarul general al PPE, Antonio Lopez Isturiz White, consilierul prezidențial Laurențiu Ștefan și liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Attila Korodi. De asemenea, vor susține discursuri președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, și președintele interimar al liberalilor, Raluca Turcan.

Ludovic Orban a fost primul care și-a depus candidatura la funcția de președinte al PNL, însă, potrivit tragerii la sorți, el își va susține moțiunea "PNL - Forța Dreptei" - după Cristian Bușoi, care candidează cu moțiunea "PNL - partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată și puternică".

Într-un interviu acordat agenției citate, Ludovic Orban spunea că este sprijinit de un număr de 40 de filiale liberale pentru șefia PNL și că a discutat cu președintele Klaus Iohannis cu privire la candidatura sa. Liberalul mai spunea că îi susține pentru echipa sa de prim-vicepreședinți pe Ilie Bolojan, Mircea Hava, Raluca Turcan și Iulian Dumitrescu.

Orban susținea că "aroganța, tupeul, nesinceritatea și lipsa de onestitate trebuie să dispară din comportamentul liberalilor", subliniind că obiectivul său este ca PNL să devină principala forță politică din România.

De asemenea, arăta el, PNL trebuie să aibă un Guvern alternativă și pleda pentru o altă majoritate parlamentară. Totodată, Ludovic Orban a sublinia că PNL trebuie să facă opoziție PSD.

La rândul său, Cristian Bușoi susținea într-un interviu că are șanse foarte bune să câștige șefia partidului, deoarece are o viziune și o echipă mai bune ca Ludovic Orban, despre care a afirmat că, în acest moment, nu este un bun lider pentru partid.

El a arătat că îi susține în echipa sa pentru funcțiile de prim-vicepreședinți pe Nicolae Robu, Alin Tișe, Mugur Cozmanciuc, dar și pe Viorel Cataramă, iar pentru cea de secretar general al PNL pe Dan Motreanu.

Ca și contracandidatul său, Bușoi susținea necesitatea unei opoziții ferme și un guvern alternativă.

Pentru funcția de președinte al CA candidează Ioan Cupșa, Paul Cotta, Daniel Buda și Andreea Rabotka, iar pentru cea de președinte al CNRC - Mihai Barbu și Gabriela Horga.

Duminică, liberalii se reunesc în Consiliul Național de Coordonare unde vor fi aleși patru prim-vicepreședinți, secretarul general, 16 vicepreședinți: 8 vicepreședinți pe domenii, coordonatori ai comisiilor de specialitate și 8 vicepreședinți pe regiunile de dezvoltare și 16 membri pentru Biroul Executiv, trezorierul și membrii comisiilor CA și CNRC. Secretarul general al liberalilor este propus de președintele PNL.

Majoritatea organizațiilor județene ale PNL și-au declarat susținerea pentru Ludovic Orban la șefia partidului.

Președinția PNL este disputată de Ludovic Orban, cu moțiunea "Partidul Național Liberal - Forța Dreptei" și Cristian Bușoi, cu moțiunea "PNL - partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată și puternică!".

Pentru funcția de președinte al PNL și-a depus candidatura și Viorel Cataramă, dar moțiunea sa, intitulată "Politica națională - Calea liberală", nu a întrunit condițiile statutare pentru a fi spusă dezbaterii și votului în cadrul Congresului PNL, întrucât nu a fost validată de Comitetele Directoare Județene din cel puțin zece filiale ale partidului.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro