Ziarul Bursa pe mobil
 
 
PREȘEDINTELE UNJR:
"Pe cine va delega noua conducere a SGG să intre în arhiva SIPA?"
18.06.2017 - Politică
Stelian Bădescu

 "Pe cine va delega noua conducere a  SGG să intre în arhiva SIPA?"

* ACTUALIZARE 13:23 Tudorel Toader: "Încă nu a intrat nimeni în arhiva SIPA!"

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a precizat că încă nu a intrat nimeni în arhiva SIPA, întrucât comisia pentru această arhivă nu a fost constituită.

Toader a scris astăzi, pe pagina sa de Facebook: "Simple precizări: 1. Comisia pentru arhiva SIPA nu a fost constituită, prin urmare încă nu a intrat nimeni în arhivă!

2. Voi solicita CSM să se consulte cu asociațiile profesionale, apoi să detașeze un judecător sau procuror care, timp de trei ani, să facă parte din comisia pentru arhiva SIPA!

PS - Încă din perioada adoptării HG referitoare la arhiva SIPA, am exprimat disponibilitatea includerii unui magistrat în comisie. În aceeași emisiune tv, am exprimat chiar și rezerva faptului că un magistrat, în funcție și deținător de certificat ORNISS, va accepta să fie detașat pentru a lucra zilnic în arhivă!".

------------

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, spune că "în aceste momente de nebuloasă politică o comisie formată numai din oameni numiți politic și sub autoritate politică intră în arhiva SIPA și au, implicit, acces necontrolat la informațiile de acolo" și întreabă noua conducere a Secretariatului General al Guvernului (SGG) cine din această instituție, după publicarea HG 410/2017, a intrat în arhiva SIPA și pe cine va delega să intre mai departe în arhivă.

Judecătoarea Dana Gîrbovan spune că ceea ce se întâmplă în aceste zile pe scena politică confirmă, o dată în plus, justețea motivelor pentru care UNJR și Asociația Magistraților din România (AMR) s-au împotrivit modului în care ministrul Justiției, Tudorel Toader, a inițiat și elaborat hotărârea de guvern, asumată de Cabinetul Grindeanu, prin care arhiva SIPA va fi inventariată din nou, scrie News.ro.

Ea amintește, într-un mesaj postat ieri pe Facebook, că într-o scrisoare adresată premierului Grindeanu pe 1 iunie arăta că acțiunea ministrului Tudorel Toader nu doar că nu oferă nicio garanție privind lămurirea problemelor legate de acțiunile și răspunderea comisiilor de inventariere a arhivei SIPA, dar prin modul său de acțiune, lipsit de transparență, a renăscut suspiciunile că Guvernul și majoritatea parlamentară care îl susține doresc să folosească arhiva pentru șantajarea magistratilor.

Dana Gîrbovan afirmă: "Am susținut că, prin neincluderea unor magistrați din comisia de (re)inventariere a arhivei SIPA, ministrul Justiției Tudorel Toader a ales «o soluție ce pare focusată pe preluarea controlului politic asupra conținutului acestei arhive». HG 410/2017 prevede că acea comisie de inventariere va fi compusă din cinci membri: doi de la Secretariatul General al Guvernului, doi de la Ministerul Justiției și unul de la ANP. Toate aceste persoane care vor reinventaria arhiva SIPA sunt, așadar, numite politic și sub autoritate politică".

Ea precizează că tocmai a fost schimbată conducerea Secretariatului General al Guvernului, fapt ce se va reflecta implicit și asupra comisiei de inventariere, și întreabă noua conducere a SGG cine din cadrul acestei instituții, după publicarea HG 410/2017, a intrat în arhiva SIPA și pe cine va delega să intre mai departe în arhivă.

Președintele UNJR adaugă: "Toate aceste incertitudini confirmă încă o dată cât de lipsit de încredere este procesul de reinventariere al arhivei SIPA, inițiat într-un mod atât de netransparent de ministrul justiției Tudorel Toader. Pe scurt, în aceste momente de nebuloasă politică, o comisie formată numai din oameni numiți politic și sub autoritate politică intră în arhiva SIPA și au, implicit, acces necontrolat la informațiile de acolo. Cât timp HG 410/2017 este în vigoare va exista mereu suspiciunea că decidenții politici vor să folosească arhiva SIPA în interese proprii".

Noul șef al SGG, fostul premier Victor Ponta, îi răspunde Danei Gîrbovan tot pe rețeaua de socializare, spunând că "absolut nicio decizie" privind arhiva SIPA nu va fi luată fără consultări cu reprezentanții magistraților.

Ponta a scris: "Ca fost magistrat (actual vremelnic Secretar General al Guvernului), o asigur pe Doamna Judecător Gârbovan că absolut nicio decizie privind arhiva SIPA nu va fi luată fără o prealabilă și serioasă consultare cu reprezentanții magistraților! Voi discuta cu premierul și ministrul Justiției și vom organiza această consultare în cel mai scurt timp posibil!".

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro