Ziarul Bursa pe mobil
 
 
CONSTANTIN CODREANU:
"Este necesară o cooperare bilaterală constantă și pregnantă în plan economic, între România și Azerbaidjan"
19.06.2017 - Politică
A.C.

 "Este necesară o cooperare bilaterală constantă și pregnantă în plan economic, între România și Azerbaidjan"

Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și membru al Grupului de prietenie România-Azerbaidjan, va participa la recepția organizată cu prilejul sărbătoririi zilei naționale a Republicii Azerbaidjan și împlinirii a 25 de ani de relații diplomatice între București și Baku, potrivit unui comunicat de presă.

Constantin Codreanu a declarat: "Pe 19 iunie 1992, România și Azerbaidjan, cea mai mare țară din Transcaucazia, au stabilit relații diplomatice la nivel de ambasade. În 2017, anul în care marcăm 25 de ani de relații diplomatice, trebuie să intensificăm nivelul dialogului nostru bilateral pentru a aprofunda cooperarea în toate domeniile. Sunt sigur că vorbesc în asentimentul colegilor mei când spun că suntem interesați de extinderea dialogului interparlamentar, acolo unde grupurile parlamentare de prietenie pot avea un rol important. Dincolo de dialogul politic, este necesară conferirea de substanță relațiilor de dezvoltare dintre cele două state, cu atât mai mult cu cât structura actuală a comerțului nostru este vulnerabilă față de dinamica piețelor internaționale ale hidrocarburilor".

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a puncstat: "Un subiect de interes deosebit pentru noi îl reprezintă situația comunității românești din Azerbaidjan. Cu toate că nu sunt disponibile date de după 1991 cu privire la prezența elementului etnic românesc în această țară, la recensămintele sovietice au fost înregistrați, indiferent de etnonimul sau infranimul românesc artibuit, 1550 de români în 1959, 1580 de români în 1970, 1429 de români în 1979 și 1966 de români în 1989. Cunoaștem din presă că o asociație, "Moldova", a organizat în 2014, la Baku, manifestații cultural-artistice dedicate poeților Mihai Eminescu și Dumitru Matcovschi. Am dori ca partea azeră să ne sprijine în vederea obținerii unor informații actualizate cu privire la conaționalii noștri din această țară transcaucaziană".

Referitor la cooperarea economică, deputatul PMP a declarat că sunt necesare eforturi simetrice și constante în vederea stimulării relațiilor economice dintre cele două state.

Codreanu a adăugat: "Ar trebui să existe o colaborare mai pregnantă pentru a mări și diversifica fluxurile comerciale în sectoare cu potențial de dezvoltare și inovare precum IT, agricultură, turism, infrastructură etc.. Salutăm deschiderea recentă a negocierilor privind noul acord UE-AZ. România apreciază avantajele noului cadru de cooperare și așteaptă cu interes încheierea rapidă a procesului, până la sfârșitul acestui an, într-o variantă optimistă. Voi da curs invitației făcute de E.S. Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Azerbaidjan, domnul Farid Abdinabayov, de a participa la recepția care va avea loc pe 27 iunie. Sper să am ocazia să aflu cum văd diplomații unei țări afectați de un conflict înghețat (Nagorno-Karabah) ceea ce se întâmplă acum într-o altă zonă afectată de un conflict înghețat - regiunea transnistreană - în contextul războiului ruso-ucrainean."

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro