Ziarul Bursa pe mobil
 
 
REVISTA PRESEI 31.05.2013
31.05.2013 - Revista Presei
Willy Homner

* ADEVARUL

* Vladimir Putin, acuzat că ar fi deturnat peste 20 de miliarde de euro destinați finanțării Jocurilor Olimpice din 2014

Aproximativ 23 de miliarde de euro destinate să finanțeze Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 de la Soci au fost deturnate de președintele rus, Vladimir Putin și oameni de afaceri, a denunțat joi liderul opoziției, Boris Nemțov. "Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci s-au transformat într-o mare escrocherie", scrie Boris Nemțov într-un raport redactat împreună cu Leonid Martiniuk, membru al mișcării de opoziție Solidaritatea, citat de France Presse. Cei doi sunt de părere că între 19 și 23 de miliarde de euro din cele 50 de miliarde de euro prevăzute pentru JO au dispărut. Construirea numeroaselor instalații și complexe sportive a fost încredințată unor firme care aparțin apropiaților lui Putin, subliniază raportul întocmit la finalul unei anchete care a durat șase luni. Fost vicepremier în timpul lui Boris Elțîn, Boris Nemțov a publicat și alte rapoarte care urmăresc să denunțe corupția și cheltuielile extravagante ale lui Putin.

* Dumitru Dragomir, acuzat că a luat mită 1.7 milioane de euro de la RCS&RDS: "Nu am greșit cu nimic, nu am încălcat legile"

Dumitru Dragomir, care deține complexul de săli de evenimente Crystal Palace Ballrooms, situat în vecinătatea Palatului Parlamentului, este acuzat că ar fi luat mită 1,7 milioane de euro de la consorțiul RCS&RDS pentru a pentru a-i facilita trustului de presă cumpărarea drepturilor de televizare pentru meciurile din Liga 1. Dragomir a fost chemat la DNA pentru a fi audiat în Dosarul Antena Group - RCS RDS. Președintele LPF susține că nu e vorba de dare de mită în acest caz, ci pur și simplu de un contract încheiat între două firme.

* Gaura neagră Bechtel, astupată după 10 ani. Miniștrii perindați pe la Transporturi și "realizările" lor în perioada Bechtel

Punct final în păgubosul contract cu Bechtel, după aproape 10 ani de la semnare și nouă ani de la demararea efectivă a lucrărilor la Autostrada Transilvania. În momentul semnării, autoritățile de atunci credeau sincer că 415 kilometri de autostradă care vor străbate munți și prăpăstii vor putea fi construiți cu o cheltuială totală de 2,2 miliarde de euro. Acum, când ne apropiem de termenul stabilit în 2003 ca limită pentru finalizarea autostrăzii (iunie 2013), contractul a fost reziliat și nu mai putem decât să constatăm că avem doar 52 de kilometri circulabili, o gaură bugetară de 1,3 miliarde de euro și despăgubiri de plătit de 37,2 milioane de euro. Sau: fiecare kilometru din Autostrada Transilvania ne-a costat 25 de milioane de euro, iar dacă am fi continuat cu aceste costuri am fi ajuns la o cheltuială totală de peste 10 miliarde de euro.

* Orban, despre contractul cu Bechtel: "Mi-aș dori din tot sufletul să scăpăm cu 38 de milioane. Nu cred"

Fostul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban a vorbit joi seara, la Digi 24, despre contractul cu Bechtel, afirmând că rezilierea acestuia ar putea costa România mai mult decât a informat ministrul Șova. "În 2003, Guvernul Năstase a adoptat legea privind parteneriatul public-privat. Această lege elimină obligativitatea organizării licitației pentru contractele care se realizează în parteneriat public-privat, putând să se facă prin încredințare directă. Demarează negocierile, după care ne trezim că se semnează contractul, finanțat de la bugetul de stat. La construcția acestei autostrăzi nu a existat ceea ce trebuie să existe la orice proiect de mare infrastructură, anume studiu de fezabilitate", a explicat fostul ministru al Transporturilor în Guvernul Tăriceanu. "Prevederile contractuale dau niște drepturi constructorului. Rezilierea este foarte dificilă. Eu, sincer, mă îndoiesc că este așa cum spune domnul Șova. Mi-aș dori din tot sufletul să scăpăm cu 38 de milioane. Nu cred", a conchis el.

* Contracte pentru beizadelele directorilor de la Hidroelectrica

Sucursala Hidroelectrica Curtea de Argeș a fost căpușată ani întregi de o firmă administrată de fiica directorului companiei de stat, Constantin Ivan. Adusă în pragul falimentului de contractele cu "băieții deștepți" ai energiei, Hidroelectrica primește ultimele lovituri de la firmele de casă controlate de familiile unor directori. Contractele încheiate cu acestea din urmă, deși mici ca valoare, prin numărul lor foarte mare au pus umărul la intrarea în insolvență a producătorului național de energie. Sucursala Hidrocentrale Curtea de Argeș a fost căpușată ani întregi de o firmă de apartament, care aparținea fiicei directorului Constantin Ivan și a fiului inginerului-șef de la Uzina Electrică (UHE) Câmpulung Muscel, Nicolae Herișanu.

* Indemnizații de 8.800 euro la Transelectrica, la doar o zi după ce Ponta a anunțat limitarea salariilor

Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) Transelectrica a stabilit ieri remunerații brute lunare cuprinse între 6.800 de lei (1.500 de euro) și 38.000 de lei (8.800 de euro) pentru directorii companiei și de 7.000 de lei (1.600 de euro) net pe lună pentru membrii Consiliului de Supraveghere, la doar o zi după ce premierul Ponta a anunțat plafonarea salariilor în societățile de stat. Membrii Consiliului de Supraveghere desemnați în comitetele consultative vor primi încă 3.000 de lei net/lună. "Remunerațiile sunt provizorii și urmează o altă AGA în care să se definitiveze, în funcție de un plan de administrare. AGA respectivă ar trebui să fie convocată cam în trei luni", au declarat surse prezente la AGA, potrivit Mediafax.

* Comisia Europeană crede că OPCOM discriminează traderii străini

OPCOM discriminează participanții străini la piața locală de energie prin cerința ca aceștia să fie înregistrați în România, potrivit unei opinii preliminare a Comisiei Europene. Executivul european ar putea aplica o amendă de până la 10% din cifra de afaceri anuală, dacă ajunge la concluzia că sunt încălcate normele antitrust. Bursa energiei a introdus prevederea respectivă pentru ca participanții la tranzacții să plătească TVA, deoarece facturile de electricitate din România sunt purtătoare de TVA. În cazul în care firmele străine vor tranzacționa direct, atunci traderii interni ar avea costuri mai mari, deoarece TVA în România se recuperează mai greu decât în străinătate. Partea românească a argumentat că nu trebuie ca TVA să se recupereze din străinătate, deoarece energia nu părăsește România, nefiind un export.

* Băsescu: "Sectorul de stat nu este pregătit să treacă la euro. Poate devenim candidat serios în 2017-2018"

Președintele Traian Băsescu a declarat că sectorul de stat al economiei românești nu este competitiv și "nu este pregătit să intre în zona euro", estimând totodată că țara noastră ar putea deveni "un candidat serios" pentru eurozonă în 2017 - 2018 dacă acordul cu FMI și Uniunea Europeană va avea succes. "A devenit clar pentru noi, privind la efectele din ultimii ani, că nu este suficient să îndeplinești criteriile de la Maastricht. Dincolo de a îndeplini cele cinci criterii, pentru a fi competitivi în Eurozonă trebuie să ai o economie competitivă. Am văzut efectele intrării în zona Euro la statele care au intrat în ultimii doi-trei-patru ani, cu criteriile de la Maastricht pe deplin îndeplinite, dar din păcate cu economiile necompetitive", a susținut șeful statului.

* CURENTUL

* Deputata PNL Raluca Surdu o plagiază pe Udrea. Ea crede că Anglia este condusă de un președinte

Daca pe vremea în care își dădea cu părerea despre "Președintele Norvegiei", Elena Udrea era doar unul dintre consilierii aciuiați pe lângă Palatul Cotroceni, cea care a încurcat acum" borcanele" este Raluca Surdu, deputat PNL de Călărași. La scurt timp după alegerea ei în înalta dregătorie de parlamentar, colegii au asigurat-o plini de gentilețe că "O să fii cu mult mai tare decât Elena Udrea". Și chiar este cu mult mai tare. La fel de blondă și tot avocat de meserie, distinsa Raluca Surdu s-a dat în stambă, recent, cu ocazia vizitei oficiale pe care John Bercow, președintele Camerei Comunelor din Marea Britanie a făcut-o în țara noastră pentru a le vorbi omologilor români despre rolul Legislativului și despre democrație. Întrebată de jurnaliști cine este înaltul oaspete oficial, liberala Raluca Surdu a dat din colț în colț după care a bâiguit: "Îl avem oaspete, pe..., am uitat!" "A nu, pe președintele Angliei."

* "Ciocu' mic!"- noua politică a USL

În timp ce oamenii ies în stradă pentru a-și cere drepturile și respectarea contractului colectiv de muncă, atât Victor Ponta cât și subalternii acestuia le transmit protestatarilor să "o lase mai moale" cu acest gen de manifestații, în caz contrar urmând să fie plasați în fruntea listei cu disponibilizați. Ultimele proteste lansate cu amenințări din partea directorului au avut loc chiar în fieful electoral al lui Ponta, la Tg-jiu, unde peste 4000 de mineri au ieșit joi în stradă, mitingul urmând să se transforme de marți în grevă generală, după cum a anunțat liderul sindicatului , Marin Condescu. Miile de mineri de la Complexul Energetic Oltenia care au protestat joi la Târgu Jiu, au cerut demisia managerului companiei, întrucât a decis unilateral diminuarea salariilor și reducerea programului de lucru de la cinci la patru zile.

* CURIERUL NATIONAL

* Plata cu cardul, mină de aur pentru bănci

Comisioanele interbancare percepute tranzacțiilor cu carduri în sistemele VISA și MasterCard sunt printre cele mai mari din Europa, ceea ce aduce o foarte mare profitabilitate băncilor emitente, depășind uneori ponderea de sută la sută. Aceste comisioane se răsfrâng însă în buzunarele consumatorilor finali, pentru că toți comercianții adaugă între 1,8% și 2,4% prețului pentru a nu ieși în pierdere, fie că la achiziționarea produsului clientul folosește sau nu POS. Profitul mediu din emiterea de carduri a fost între 62,1% și 101,1%, pentru jumătate din băncile analizate de Consiliul Concurenței. Studiul relevă că veniturile încasate de băncile emitente din comisioanele interbancare reprezintă între 8,1% și 11,2% din totalul veniturilor din activitatea de emitere carduri.

* Traian Băsescu, la Confindustria: Doar sistemul privat este competitiv

Președintele Traian Băsescu a declarat astăzi în deschiderea evenimentului legat de aniversarea a "10 ani de companii italiene în România", organizat de CONFINDUSTRIA, că investițiile italiene în țara noastră se ridică la 1,6 miliarde de euro, oamenii de afaceri italieni asigurând prin companiile lor nu mai puțin de 60.000 de locuri de muncă. Mulțumindu-le că au ales să vină și să rămână în țara noastră, șeful statului a declarat că evenimentul "Zece ani de companii italiene în România" organizat de Confindustria România este mai important pentru noi decât pentru italieni, pionierii economiei de piață în România.

* Ponta îi pune la punct pe responsabilii din energie

Vizibil deranjat de amenințările cu retragerea din România ale reprezentanților E.ON, dar și de declarațiile părtinitoare ale președintelui ANRE, Niculae Havrileț, premierul Victor Ponta i-a apostrofat ieri pe cei doi, sugerându-i șefului ANRE să aplice regulile europene și să se preocupe și de altceva decât energia eoliană. Referitor la posibilitatea retragerii E.ON din proiectele eoliene derulate în România, premierul a amintit că nici la cazinou nu se poate câștiga atât de mult ca din investițiile în energie.

* România pare să-și fi regăsit echilibrul macroeconomic

Directorii generali din România par să-și fi regăsit încrederea în perspectivele de creștere ale companiilor lor, atât pe termen scurt, cât și mediu. Astfel, 42% dintre respondenți s-au arătat foarte încrezători cu privire la perspectivele de creștere ale companiilor lor în următorul an, iar 60% și-au manifestat această așteptare pentru următorii trei ani (în comparație cu 36%, respectiv 46% la nivel global), potrivit unui raport al PwC România. Iuga, PwC: Optimismul acesta pentru propriile companii pare decuplat de perspectivele globale de creștere, opiniile despre situația economică generală fiind mai degrabă rezervate. "Este nevoie de continuarea reformelor structurale pentru a transforma actuala criză într-o oportunitate de reașezare a creșterii pe baze sănătoase".

* Oferta de privatizare a Oltchim va fi publicată luni

Cel de-al doilea anunț pentru privatizarea Oltchim va fi publicat luni pe site-ul Ministerului Economiei, acesta urmând să conțină o serie de condiții impuse potențialilor ofertanți, dar și avantaje, a anunțat ieri ministrul de resort, Varujan Vosganian. Potrivit acestuia, printre condițiile impuse potențialului investitor se numără obligativitatea prezentării unei scrisori de bonitate, emisă de o bancă recunoscută la nivel internațional, care să acopere cel puțin 25% din suma care trebuie angajată, ofertantului garantându-i-se totodată că nu va prelua activele împreună cu datoriile combinatului.

* OCDE: SUA se vor recupera mai repede, Europa se va confrunta cu o criză a șomajului

Recuperarea la nivel mondial este în curs de dezvoltare, însă are două viteze: cea care se datorează stimulului - Fed din SUA și cea a zonei euro secată de austeritate, potrivit unui nou raport. Perspectivele economice din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltate Economică (OCDE), lansate miercuri, conturează o imagine dureroasă pentru unele dintre economii, timp în care națiuni majore se luptă să iasă din recesiune iar șomajul în Europa atinge niveluri record. Studiul oferă căteva soluții pentru cei care susțin stimularea, arătând că SUA au rezultate mult mai bune decât Europa cu privire la ieșirea din criza financiară. Însă, Europa se confruntă cu o nouă criză, cea a șomajului în rândul tinerilor. Creșterea din cadrul economiilor avansate a trebui să se "întărească treptat" de la mijlocul acestui an, până în 2014, se arată în raport.

* EVENIMENTUL ZILEI

* Antena 1, șantaj de 35 de milioane de euro

Locotenentul lui Dan Voiculescu a stat noaptea trecută într-o celulă din Arestul Capitalei. George Sorin Alexandrescu este acuzat că l-a șantajat pe unul dintre șefi i RCS& RDS cu dezvăluiri compromițătoare. Miza era un contract evaluat la aproximativ 35 de milioane de euro. Procurorii DNA susțin că acesta este un pericol social și cer arestarea. Directorul general al Antena TV Group, George Sorin Alexandrescu, va fi adus astăzi în fața judecătorilor. Magistrații vor decide dacă îl arestează preventiv pentru 29 de zile pe omul de încredere al lui Dan Voiculescu. Procurorii DNA îl acuză pe Alexandrescu de șantajarea lui Ioan Bendei, administratorul operatorului de televiziune RCS&RDS. Pe lista șantajaților s-a înscris și șeful LPF, Dumitru Dragomir.

* EXCLUSIV EVZ. Emil Boc, despre Bechtel: "Am plătit tot ce a semnat Ponta". PLUS: "Nu am aflat cu ce sunt vinovați Preda și Baconschi"

Într-un interviu acordat "Evenimentului zilei" în exclusivitate, fostul premier Emil Boc le transmite ministrului Marilor Proiecte, Dan Șova, și premierului Victor Ponta că ar face bine să îi la întrebări pe acei oficialii PSD, care, în 2004, au semnat contractul cu Bechtel, pentru construcția autostrăzii Transilvania. Pe de altă parte, Boc îl sfătuiește pe Vasile Blaga să nu se grăbească cu excluderile lui Teodor Baconschi, Cristian Preda sau Sever Voinescu din PDL. Emil Boc: Am plătit exact ce a semnat Victor Ponta când era ministru în guvernul Năstase. Nu noi am semnat contractul. În banii care s-au plătit intră tot, exproprierile de terenuri, proiectare, lucrări de artă, sunt multe viaducte de mare complexitate.

* AUTOSTRADA cu doi "nași" ghinioniști: Boc și Șova. S-au inaugurat 17 kilometri

În urmă cu doi ani și o lună, premierul de la acea vreme, Emil Boc, descărca simbolic prima cupă de excavator în bena unui camion pe șantierul autostrăzii Deva - Orăștie. Se spune că după câteva zile, acel excavator s-a răsturnat în Mureș. Panglica inaugurală, tricoloră, a fost tăiată ieri de Dan Șova, dar după ce coloana condusă de mașina ministrului delegat pentru proiecte de infrastructură a fost nevoit să treacă peste ea cu mașina.

* DE CE AU IEȘIT astăzi minerii în stradă? CE Oltenia ar fi tăiat fondurile pentru Pandurii Târgu-Jiu

Mii de mineri ai Complexului Energetic Oltenia au participat ieri la un miting în Târgu Jiu. Deși manifestarea a fost anunțată din timp, nicio televiziune nu a transmis de la fața locului, cu excepția postului B1 TV. Potrivit unei informații de ultimă oră, unul din motivele care l-ar fi determinat pe liderul sindical Marin Condescu să organizeze astăzi mitingul împotriva conducerii Complexului Energetic Oltenia ar fi fost și acela că CEO ar fi tăiat o parte din finanțarea echipei de fotbal Pandurii Târgu - Jiu. În plus, Laurențiu Ciurel, șeful CE Oltenia, ar fi numit doi oameni în consiliul de administrație al Pandurii, pe Ion Răuț și pe Anton Sava, care nu i-ar mai lăsa lui Condescu "libertate de mișcare". Autoritățile locale nu au permis televiziunii B1 accesul la mitingul minerilor, pentru a filma manifestația. Când operatorii B1 TV au încercat să filmeze protestul, au fost opriți de o echipă de poliție. Întregul incident a fost filmat cu camera ascunsă.

* JURNALUL NATIONAL

* Comunicatul DNA cu privire la cercetarea directorului Antena Group, antedatat pe site-ul instituției

Comunicatul de presă al Direcției Naționale Anticorupție cu privire la acțiunea de cercetare penală împotriva directorului Antena Group,Sorin Alexandrescu, publicat în cursul zilei de joi pe site-ul instituției, a suferit modificări. Inițial, documentul postat pe pagina de internet a DNA purta data 28 mai 2013, în cursul serii data a fost modificată, fiind introdusă cea curentă, iar numărul documentului a fost schimbat din 481 în 487. DNA a admis că a operat modificări pe pagina de internet, pretextând că eroarea aparține departamentului IT al instituției. De menționat faptul că modificarea datei comunicatului s-a produs după ce în studioul Antena 3 se discuta pe această temă, iar numărul documentului a fost schimbat după ce și această inadvertență a fost sesizată tot la Antena 3.

* Șeful Antena Group, ținta procurorilor DNA. Întâlnirile dintre Sorin Alexandrescu și avocatul său, supravegheate audio-video

În cadrul emisiunii "Sinteza zilei", Mihai Gâdea a prezentat elemente din cadrul cercetărilor efectuate de către DNA asupra lui Sorin Alexandrescu. Citând surse apropiate anchetei, Gâdea a declarat că întâlnirile dintre Sorin Alexandrescu și avocatul său, desfășurate la sediul DNA, au fost supravegheate audio-video, și s-au petrecut în prezența unui procuror, ambele aspecte reprezentând un abuz, prin a fost încălcată complet normele legale referitoare la relația de confidențialitate dintre un învinuit și avocatul său. Directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu, a fost reținut pentru 24 de ore. Joi dimineață, în urma unei operațiuni de forță declanșată de Direcția Națională Anticorupție (DNA), directorul general al Antena Group, Sorin Alexandrescu, a fost condus la sediul instituției a cărei șefă este Laura Codruța Kovesi, sub pretextul unor simple audieri. După metoda brevetată deja de foștii subordonați ai lui Daniel Morar, pe parcursul întrevederii, calitatea sa de martor a fost brutal transformată în cea de învinuit, relatează antena3.ro.

* Ponta îl contrazice pe Oettinger. Italia îi cere demisia. Declarațiile despre România, Bulgaria și Italia ale comisarului pentru Energie stârnesc iritare

Considerat unul dintre cei mai moderați și experimentați comisari europeni, cel pentru Energie, germanul Guenter Oettinger, fost premier al landului Baden Wurttemberg, stârnește iritare în cel puțin trei state (printre care și România) pe care le-a criticat într-o intervenție preluată de cotidianul german Bild. Oettinger, care a criticat propria Comisie, dar și Guvernul berlinez din care face parte partidul său, Creștin-Democrat, a deplâns starea jalnică în care se află Europa. În context, a afirmat că "România, Bulgaria și Italia, în principiu, nu prea pot fi guvernate". Premierul Victor Ponta consideră că România este o țară guvernabilă, precum și o gazdă bună pentru președinții tuturor instituțiilor financiare internaționale care au venit deja sau se vor afla la București.

* PUTEREA

* Economistul-șef al UniCredit Țiriac Bank, Cătălina Molnar: Creditarea și-ar putea reveni din toamnă

Creditarea are șanse să își revină începând cu a doua jumătate a anului 2013, cu preponderență pe segmentul de împrumuturi în lei, a declarat economistul-șef al UniCredit Țiriac Bank, Cătălina Molnar. Aceasta a mai menționat că 2012 a marcat cel mai prost an pentru sistemul bancar de la începutul crizei, încununând trei ani de rezultate negative la nivelul întregii piețe. Înrăutățirea situației economico-politice în perioada respectivă a diminuat pe de o parte cererea de credite, însă un factor important a fost și cel legat de procesul de reechilibrare a bilanțurilor băncilor (procesul de deleveraging) cu efect de diminuare a ofertei de credit. În 2012, băncile din România și-au diminuat datoria externă cu circa 3 miliarde deeuro, în mare parte asociată cu reducerea liniilor de finanțare de la băncile-mamă.

* Francois Hollande cere UE să nu mai "dicteze" Franței ce să facă

Președintele francez, Francois Hollande, a cerut miercuri Comisiei Europene să nu mai "dicteze" Franței ce să facă, reacție ce survine după ce Bruxellesul a cerut Parisului să înceapă reforma sistemului de pensii încă din acest an, relatează AFP. Vicepreședintele grupului parlamentar al conservatorilor germani (CDU-CSU), Andreas Schockenhoff, a apreciat joi ca ''nepotrivite'' criticile la adresa Comisiei Europene ale președintelui francez, Francois Hollande, care a declarat miercuri că Bruxellesul nu trebuie să-i dicteze Franței ce trebuie să facă, relatează AFP. ''Reacția lui Hollande arată disperarea considerabilă a guvernului său că, după un an de la sosirea la putere, n-a găsit răspunsuri eficiente la problemele economice și financiare ale țării sale'', a declarat Schockenhoff într-un comunicat, cu câteva ore înainte de întâlnirea de la Paris a președintelui Hollande cu cancelarul Angela Merkel.

* Prințul Charles se plimbă prin Transilvania

Prințul Charles a ajuns, joi după-amiază, la Târgu-Mureș, urmând să viziteze mai multe județe din Transilvania. Acesta ar urma să meargă la Micloșoara, în județul Covasna, la domeniul contelui Kalnoki Tibor, unde înnoptează de obicei când vizitează România. Vineri, Prințul Charles este așteptat să facă o vizită privată în localitatea mureșeană Archita, din comuna Vânători. Primarul localității, Todoran Mihai Vasile, a declarat că, din informațiile pe care le deține, moștenitorul coroanei regale a Marii Britanii nu se va întâlni cu autoritățile locale, fiind vorba despre o vizită privată.

* Opoziția siriană, criticată

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a acuzat, joi, opoziția siriană că subminează Conferința de pace internațională impunând condiții irealizabile."Avem impresia că această coaliție națională și sponsorii săi regionali fac totul pentru a împiedica începutul procesului politic și pentru a obține o intervenție militară prin toate mijloacele, inclusiv o propagandă nu foarte scrupuloasă destinată opiniei publice occidentale", a declarat Lavrov, citat de Mediafax. Inițiativa unei noi conferințe internaționale denumite "Geneva 2", care să reunească reprezentanți ai Guvernului sirian și ai opoziției a fost lansată recent de șefii diplomațiilor rusă și americană.

* Antonescu vrea să fie regină

Funcția de președinte al țării, cu atribuțiile sale și relația cu restul puterilor din stat, suscită, se pare, o mare dezbatere, pe alocuri contradictorie, stârnită de liberali cu partenerii din USL, dar și cu Opoziția. Astfel, PNL a propus un amendament în care, la enumerarea puterilor în stat au scos președintele din tabăra puterii executive și nu l-au mai pus niciunde. Prima explicație a venit de la Tudor Chiuariu, senator PNL, care a susținut că președintele va fi definit ca șef al statului, iar în amendamentul liberalilor a fost scos "din sfera puterii executive" și pus deasupra acestor puteri. Antonescu a dat exemplu Marea Britanie, unde șeful statului este regina, dar nu este șeful instituțiilor sau Italia și Spania, unde șeful statului nu este parte a puterilor.

* Budureasa îl cheamă pe Gușă

Cozmin Gușă a anunțat că de la 1 iulie se va stabili la Oradea, chipurile pentru a fi alături de fiul său care face judo la clubul lui Marius Vizer. Ei bine, adevărul e că se mută pentru a se ocupa de afacerea cu brucit de la Budureasa-Bihor, zăcământul de acolo conținând 20 de milioane de tone, cu o valoare estimată la peste 1 miliard de euro. Din 2007, licența de exploatare pentru mina de la Budureasa aparține companiei Geoasset, deținută de PSV Company, unde acționar majoritar este offshore-ul Elbahold Ltd. Licența fost acordată pentru 20 de ani cu posibilitate de prelungire, din 5 în 5 ani, pe termen nelimitat. Din 2011, Elbahold Ltd este deținută de Maricel Păcuraru și Cozmin Gușă - conform afirmațiilor acestora și a unor documente eliberate de Fiscul din Cipru.

* ROMANIA LIBERA

* Mărturia lui Mitică Dragomir l-a înfundat pe directorul Antenelor, reținut de DNA pentru șantajarea administratorului RCS&RDS

Mitică Dragomir la B1 TV: Dosarul de șantaj în care a fost reținut directorul executiv al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, este "BETON". Miza șantajului : 35 de milioane de euro pe care RCS&RDS trebuia să le plătească Antenei TV Group în cadrul unui contract impus, prin șantaj, de directorul Sorin Alexandrescu. Șantajul a fost denunțat la DNA de administratorul RCS&RDS, Ioan Bendei, iar probele sunt reprezentate de interceptări de convorbiri telefonice și ambientale, precum și de documente scrise. La B1Tv , martorul-victimă Dumitru Dragomir a dezvăluit că în dosarul în care a fost reținut directorul executiv al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, sunt probe "BETON!".Președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Mitică Dragomir, a făcut dezvăluiri în două reprize despre dosarul de șantaj în care a fost audiat ca martor și victimă: în prima repriză, la ieșirea din sediul Direcției Naționale Anticorupție, iar în a doua repriză, la emisiunea lui Robert Turcescu de la B1Tv.

* Jaful secolului. Opere de peste 100 de milioane de euro, încă nerecuperate. Cine stă în spatele românilor care au furat tablourile din Olanda

Presa olandeză crede că fie mafia irlandeză, fie traficanții de droguri belgieni sunt adevărații beneficiari ai dispariției picturilor de Picasso și Monet. Dispariția a șapte tablouri celebre dintr-un muzeu olandez, furt în urma căruia au fost arestați trei români, a preocupat intens presa internațională. Dar, în timp ce la noi se glumea pe seama prostiei hoților, care nu știau cum se scrie numele lui Matisse, ziarele din Occident au încercat să afle cine stă, în realitate, în spatele unuia dintre cele mai mari jafuri din domeniu din ultimii ani. Jurnaliștii olandezi au considerat încă de la început că românii nu aveau cum să acționeze singuri, având în vedere precizia cu care au acționat: jaful a fost realizat în două minute.

* Cum se stinge România

Țările nu sunt entități naturale, lăsate de la Dumnezeu. Nu există "România Eternă" la fel cum nu există Germania Eternă, America Eternă, sau ca să-l parafrazăm pe Cioran, Paraguay-ul Etern. Țările sunt construcții artificiale ale oamenilor, care trebuie întreținute cu multă grijă, cultivate, îngrijite în permanență, pentru că succesul sau dezastrul unei națiuni se poate produce în interval de o generație. România moare încet în fiecare zi sub povara propriei guvernări.

* BACALAUREAT 2013. DEZASTRU la Bacul olimpicilor: Jumătate dintre ei au picat

Jumătate dintre absolvenții de liceu care au susținut examene în sesiunea specială de bacalaureat 2013, care s-a desfășurat la Ploiești, au picat bacalaureatul, unii reușind să obțină, la matematică, note de 1,20 sau 1,45, trei candidați fiind eliminați pentru fraudarea examenului, potrivit Mediafax. Potrivit șefului Inspectoratului Școlar Județean Prahova, profesorul Horia Toma, un număr de 104 dintre cei 209 candidați care au susținut bacalaureatul în sesiunea specială organizată anul acesta la Ploiești au reușit să promoveze acest examen. Horia Toma a mai spus că trei dintre candidați au fost eliminați pentru tentativă de fraudă, examenul desfășurându-se în săli dotate cu camere de supraveghere.

* ZIARUL FINANCIAR

* Energia ridică tensiunea la maximum între politicieni, investitori, autorități și consumatori

Pentru prima dată premierul Victor Ponta a răbufnit agresiv atât la adresa companiei E.ON, care distribuie energie și gaze către 3 milioane de consumatori în Moldova, cât și a reglementatorului neutru al pieței, ANRE. Premierul Victor Ponta a ieșit ieri la rampă cu două declarații agresive la adresa E.ON România și a Autorității Naționale de Reglementare în dome­niul Energiei (ANRE), aceasta fiind prima răbufnire de acest gen, mai ales la adresa unui investitor privat. În subteran însă în ultimii 5 ani s-au acumulat tensiuni între autorități și firmele de distribuție de energie și gaze, acestea din urmă preluate de companii din străinătate precum Enel (controlat de statul italian), GDF SUEZ (controlat de statul francez), CEZ (controlat de statul ceh) și E.ON (Germania). Tensiunile au fost alimentate de cererile succesive ale acestor operatori privind creșterea prețurilor la utilități, fără o îmbunătățire vizibilă a serviciilor livrate. De data aceasta, declarațiile acide au fost generate de energia verde, domeniu subvenționat de statul român, care a atras investiții de 3,5 mld. euro în ultimii trei ani de zile.

* Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal: Guvernul este mult sub țintă la încasările bugetare

Încasările la buget din impozitul pe profit au scăzut în primele patru luni cu 3,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, o situație îngrijorătoare având în vedere că pentru anul acesta autoritățile și-au programat o creștere de 8% față de 2012, a declarat Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, joi la ZF Live. "În momentul de față sectorul privat nu performează foarte bine și acest lucru se reflectă și în execuția bugetară. În primul rând la impozitul pe profit avem o evoluție foarte slabă. Dacă ne uităm la patru luni, avem -3,5% față de anul trecut în condițiile în care în buget s-au bugetat plus 8% pe tot anul", a spus Dumitru la ZF Live. Faptul că impozitul pe profit evoluează foarte slab este un indiciu foarte clar că mediul privat nu are o performanță foarte bună.

* Modelul "investitorului activist" incepe sa prinda si pe bursa de la Bucuresti

Intrarea fondului de hedging american Elliott, condus de Paul Singer - unul dintre cei mai cunoscuti investitori activisti de pe Wall Street, in actionariatul Fondului Proprietatea (FP) a marcat inceputul unei perioade de schimbari pe bursa. Tot mai multi investitori re­nunta la atitudinea pasiva de a investi intr-o companie si a astepta ca actiu­nile sa creasca si incearca sa se im­pli­ce activ, sa-si numeasca membri in con­siliul de administratie, sa obtina cres­terea dividendelor, refacerea bugetelor si sa forteze, in esenta, cresterea valorii companiei. Spre deosebire de piata din SUA, unde actionariatul companiilor este atât de fragmentat incât niciun actionar nu are "majoritatea", iar puterea este in mâna managerilor (cum a fost pâna acum si la SIF-uri), pe bursa de la Bucuresti majoritatea companiilor sunt controlate de unu sau doi investitori, iar minoritarii trebuie sa se lupte si pentru ca drepturile lor sa fie respectate.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro