Ziarul Bursa pe mobil
 
 
REVISTA PRESEI 27.04.2017
27.04.2017 - Revista Presei
Willy Homner

REVISTA PRESEI     27.04.2017

* ADEVARUL

* Populația României, in scădere pentru al 27-lea an consecutiv

Suntem din ce in ce mai putini. Pentru al 27-lea an consecutiv populația României a înregistrat o scădere. Adevărul este confirmat de datele publicate miercuri de INS, pentru 2016. Cea mai numeroasa generație, cea a românilor care au acum intre 46 si 48 de ani, "decrețeii", este dublă fată de generațiile tinere, care ar trebui, teoretic, să le plătească pensia. In Franța, de exemplu, tara cu natalitate in creștere, generațiile de 44-46 si 16 ani sunt relativ egale. Cei care au azi 26 de ani sunt prima generație de după Revoluție - scăderea a fost atunci de cel puțin 100.000 de nașteri de la un an la altul. O generație ușor mai numeroasa pare cea din 2007, momentul intrării României in UE, iar o scădere vizibilă, de 5%, este marcată pe copiii născuți după 2010, momentul crizei si al tăierii salariilor pentru bugetari.

* Tăriceanu: Parlamentul, inima și mintea națiunii

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, cu ocazia ședinței jubiliare dedicate a 100 de ani de la prima ședință a Legislativului de la Iași, că Parlamentul este "inima și mintea națiunii", iar dacă toate celelalte instituții, armata, teritoriul și poporul dispar țara rămâne "vie" dacă Legislativul funcționează. Ședința comună de miercuri a marcat împlinirea a 100 de ani de la prima ședință a Parlamentului ținută la Iași, pe vreme când orașul devenise capitala țării, după ce armata germană a ocupat Bucureștii în decembrie 1916. Călin Popescu Tăriceanu a adresat un mesaj în care a subliniat că evenimentele din timpul Primul Război Mondial denotă importanța Parlamentului într-un stat.

* Doi locatari ai casei pierdute de familia Iohannis în Sibiu redevin proprietari

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat miercuri, 26 aprilie, decizia definitivă în dosarul în care locatarii a două apartamente din imobilul din Sibiu pierdut în instanță de președintele Klaus Iohannis încearcă să redevină proprietari. Instanța a respins recursul formulat în cauză astfel încât cei doi locatari vor fi din nou proprietari ai locuințelor. Decizia Curții de Apel Alba Iulia este irevocabilă, dosarul fiind soluționat în conformitate cu prevederile vechiului Cod de procedură civilă. Locatarii celor două apartamente din centrul Sibiului au deschis procesul pentru a redeveni proprietari ai acestor locuințe pe care le-au cumpărat de la statul român, în calitate de chiriași, în anii 1990.

* Traumele cumplite din spatele marilor succese ale copiilor alpiniști

Mărturia unei alpiniste scoate la iveală amănunte înfiorătoare despre modul în care Ovidiu Popescu, tatăl celor mai celebre alpiniste din România, s-ar fi comportat cu fiica sa mai mare, din dorința de a o motiva pentru obținerea marilor performanțe. O scrisoare publicată pe mai multe forumuri dedicate pasionaților de expediții montane în urmă cu mai bine de 5 ani, atribuită alpinistei Claudiei Szabo, dezvăluie detalii despre modul în care Ovidiu Popescu, tatăl Dor Getei Popescu, se raporta la performanțele fiicelor sale. Dezvăluirile au ajuns în atenția publicului larg, doar la cinci ani după apariția lor, după accidentul din Retezat în care au murit alpiniștii Dor Geta Popescu (13 ani) și Erik Gulacsi (12 ani).

* Mălin-Matei Mușatescu, noul guvernator al Rezervației Biosferei Delta Dunării

Premierul Sorin Grindeanu a semnat pe data de 25 aprilie numirea lui Mălin-Matei Mușatescu (55 de ani), în funcția de guvernator al Rezervației Biosferei Delta Dunării Noul guvernator al Deltei a fost în trecut redactor la publicațiile "Cotidanul", "Academia Cațavencu", "Cațavencii" și a fondat trei reviste: "Aventuri la pescuit", "Super pescar" și "Pescuitul pentru toți". Este și cineast, realizând filmări pentru canalul TV Fishing&Hunting Channel în cadrul emisiunii "Expediție la noi acasă". Provine din familia marelui dramaturg Tudor Mușatescu, care a fost văr cu bunicul său. Este căsătorit și are un copil. Totodată, Mușatescu a fost adjunctul lui Mihaiu la conducerea Asociației "Salvați Delta". Spune că a aflat din presă despre numire.

* Modalități de "prostire" a proprietarilor de la bloc

Lista de întreținere și fondurile (reparații și cel special) reprezintă mijlocul prin care are loc "sifonarea" unor sume de bani în cadrul asociațiilor de proprietari. Realitatea în care trăim a născut astfel de comportamente, atâta timp cât proprietarii sunt dezinteresați de ceea ce se întâmplă în cadrul blocului, de modul în care are loc gestionarea sumelor și mai ales de modul în care au loc investițiile și reparațiile. Sumele de bani sunt gestionate în cele mai multe situații de către o singură persoană, administratorul, iar decizia, din nou, în majoritatea situațiilor, aparține tot unei singure persoane fie președinte fie administrator.

* Cernobîl, la 31 de ani de la tragedie. Pericolul care încă pândește în sol și în aer

Cernobîl la 31 de ani după tragedie. În urmă cu 31 de ani, la Cernobîl s-a produs una dintre cele mai mari tragedii nucleare din istorie, explozia centralei atomice. Experții avertizează că și după atâta timp zona încă este sensibilă și pericolul nu a trecut, în orice moment putând izbucni o nouă catastrofă. Un expert în dosarul Cernobîl, doctorul Timothy Mousseau, care a studiat ani la rând situația din nordul Ucrainei, spune că un trăsnet din senin sau un simplu băț de chibrit aprins pot declanșa incendii de pădure și să conducă la formarea unor nori de substanțe radioactive ce pot împânzi cerul Europei, reprezentând un pericol la fel de mare ca cel din 1986.

* Sudul Moldovei, în beznă de șapte zile

Electrica Distribuție Muntenia Nord n-a reușit să repare decât o parte din avariile produse de viscolul din 19-20 aprilie 2017. Miercuri dimineață, 26 aprilie, zeci de localități din județul Galați încă nu primeau energie electrică, după șapte nopți de beznă. Rețelele electrice sunt, în cea mai mare parte, vechi de peste 50-60 de ani (în condițiile în care, potrivit HG nr. 1496/2008, durata maximă de exploatare este de 32 de ani), că echipele Electrica nu pot face față în mod normal decât la cel mult un sfert din numărul de avarii înregistrat în 20-21 aprilie și că dotarea tehnică nu a făcut față, fiind nevoie să fi aduse echipe de intervenție și echipamente din alte județe.

* PSD a găsit o sinecură și pentru Georgică Severin

Fostul senator PSD Georgică Severin a fost numit în funcția de director interimar al Societății Române de Radiodifuziune (SRR), înlocuindu-l pe Ovidiu Miculescu, demis de Parlament după ce rapoartele de activitate ale instituției pe ultimii doi ani au fost respinse. Georgică Severin a fost în cărți și pentru numirea în funcția de șef al Institutului Cultural Român. El a fost în perioada 2008-2010 senator de Prahova din partea PDL. Ulterior, a trecut la PSD. Reales senator PSD în 2012, Severin a fost, în legislatura 2012-2016, președinte al Comisiei pentru cultură. În 2016, Severin n-a mai prins loc pe listele PSD pentru Parlament.

* SUA în război comercial cu vecinii

Canada anunță un potențial război comercial cu SUA după ce Donald Trump a impus taxe asupra importurilor de lemn de construcție vecinului său și amenință să facă același lucru și în privința produselor lactate. Mexicul părea până în prezent ținta privilegiată a lui Donald Trump, însă el a ales să-și întoarcă "tunurile" comerciale către vecinul său de la nord. Luni seara, președintele american Donald Trump a impus taxe asupra importurilor de lemn de construcție din Canada, iar marți în zori a scris, cum obișnuiește, un mesaj pe Twitter: "Canada a îngreunat foarte mult afacerile fermierilor noștri din domeniul lactatelor, din Wisconsin și alte state de frontieră. Nu vom accepta asta". AFP apreciază că este o declarație de război comercial.

* Directorul general al Airbus este investigat pentru fraudă de procuratura din Austria

Directorul general al Airbus, Thomas Enders, este investigat de procuratura din Viena pentru fraudă legată de o comandă de avioane Eurofighter în valoare de 2 miliarde de dolari făcută de Austria acum 10 ani, transmite Reuters. Corespondența văzută de Reuters arată că Enders este unul dintre cei acuzați în investigație, iar un purtător de cuvânt al procuraturii din Viena a spus că informația este corectă. Reprezentanții Airbus nu au dorit să comenteze. Enders și Airbus, care la momentul comenzii se numea EADS, au negat în repetate rânduri orice faptă ilegală. Enders era la momentul semnării contractului director al diviziei de apărare a EADS, iar câteva luni mai târziu a preluat responsabilitatea pentru avioanele de luptă.

* BANCHERUL

* Educația financiară predicata la pupitrele BNR se îneacă in valurile Dâmboviței de lângă Palatul de Justiție

In timp ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara la pupitrul sălii de conferințe din impozanta clădire a Băncii Naționale din centrul Capitalei că educația financiara înseamnă că oamenii trebuie sa respecte regulile stabilite de bănci, așa cum trebuie să ascultăm, vrând - nevrând, normele de securitate dinaintea decolării unui avion, adică un credit trebuie rambursat in condițiile impuse de bancă, într-o sala de judecată din Palatul de Justiție, situat puțin mai jos, pe malul Dâmboviței, o tânără familie se plângea unei judecătoare că o bancă i-a păcălit când i-a îndemnat, in 2007, să ia un credit in franci elvețieni (CHF), întrucât era mai ieftin decât in lei, iar moneda elvețiană era foarte stabilă, astfel că nu ar trebui să-si facă griji in privința cursului valutar.

* COTIDIANUL

* Dezastrul de la ICR trădează incultura puterii

Știrea că Senatul a validat viitoarea conducere a ICR în formula Liliana Țuroiu, președinte, Krizbai Bela Dan și Mirel Taloș, vicepreședinți, este de-a dreptul revoltătoare! Toate aceste personaje care vor conduce destinele culturii române în străinătate sînt complet în afara adevăratului fenomen cultural: directoarea se ocupă de modă, unul dintre adjuncți, de relațiile evreilor de origine română cu autoritățile din Israel și celălalt a scris cîteva proze prin vreo două reviste. Krizbai Bela Dan este propunerea UDMR. Este un personaj extrem de ciudat, care, conform propriului CV, cunoaște cinci limbi, între care, deși este cetățean român, limba română pur și simplu nu există! Pentru viitorul vicepreședinte al ICR, care are ca sarcină de serviciu promovarea culturii române, limba română nu este nici limbă maternă, nici limbă străină!

* Lideri PNL, chemați la DNA. Mihai Voicu, dosar penal

Mai mulți membri PNL au fost chemați la DNA Craiova pentru campania din 2012. Liderul partidului Mihai Voicu se numără printre aceștia. Petre Pantalia, care în 2012 era membru PNL, a declarat că dosarul este deschis pe numele lui Mihai Voicu, fost președinte al PNL Dolj și vizează campania electorală din 2012. "Am fost azi la DNA Craiova. Este un dosar pe numele lui Mihai Voicu pentru pentru campania din 2012. Eu am fost chemat în calitate de martor, însă sunt foarte mulți în acest dosar care au mers sau urmează să dea declarații", a declarat Pantalia, pentru Agerpres. Potrivit sursei citate, la sediul DNA Craiova a ajuns miercuri și fostul deputat Cosmin Enea.

* CURIERUL NATIONAL

* Primăriile nu sunt interesate de cadastrarea imobilelor

Unitățile administrativ-teritoriale nu par prea interesate să obțină finanțare pentru cadastrarea imobilelor, deși Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) poate oferi fiecărei primării câte 150.000 de lei. Potrivit informațiilor furnizate Curierului Național de ANCPI, până la sfârșitul anului trecut, dintre cele 2.960 de primării eligibile, doar 1.100 au încheiat contracte de prestări servicii de înregistrare sistematică. "ANCPI poate finanța, în 2017, 2.949 de primării pentru efectuarea cadastrului general, gratuit pentru cetățeni. În 2017, ANCPI poate finanța din veniturile proprii lucrări de înregistrare sistematică la nivel de sector cadastral pentru 2.949 de UAT-uri", susțin surse din ANCPI.

* Legea executării pedepselor: Deținuții își vor putea cumpăra zile libere

Proiectul de lege privind executarea pedepselor și măsurile privative de libertate al Guvernului a primit miercuri raport final la comisia juridică din Camera Deputaților, urmând să meargă la votul final în plen. Majoritatea PSD-ALDE-UDMR a votat o serie de modificări față de legea în vigoare (Legea 254/2013) și față de forma propusă de guvern, printre care posibilitatea deținuților care muncesc de a își "cumpăra", cu remunerația primită, reducerea zilelor de executat din pedeapsă. Raportul adoptat conține și modificarea votată săptămâna trecută prin care deținuții primesc o reducere de 6 zile din pedeapsă la fiecare 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare.

* Vânzarea unui player multimedia poate încălca drepturile de autor

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a constatat că vânzarea acestui aparat, care permite vizionarea gratuită și cu ușurință, pe un ecran de televizor, a unor filme disponibile nelegal pe internet poate constitui o încălcare a dreptului de autor. Reproducerea temporară pe acest player a unei opere protejate de dreptul de autor obținută prin difuzare în flux continuu ("streaming") nu este exceptată de la dreptul de reproducere.

* De ce limbajul din corporații nu "face sens"

Limbajul folosit în interiorul corporațiilor a stârnit încă de la început râsete și uneori chiar indignare în rândul celor nefamiliari cu acesta. Până acum, principala țintă a atacurilor împotriva limbajului folosit de corporatiști a fost "romgleza". Însă folosirea improprie și adoptarea cuvintelor tehnice din engleză în română s-a dovedit cea mai puțin dăunătoare. Problema cu care se confruntă astăzi companiile, oamenii de HR, trainerii și angajații este mult mai serioasă. Depersonalizarea, ambiguitatea, minimizarea chestiunilor negative, frica de responsabilitate sau schimbarea efectivă a sensului cuvintelor, indiferent de limba din care provin, pot avea rezultate dezastruoase pentru succesul unei afaceri, potrivit Human Performance Development International (HPDI), companie care furnizează soluții de leadership și dezvoltare a resurselor umane.

* Depozitele populației și firmelor au urcat la peste 274 miliarde de lei

Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali s-au majorat în luna martie 2017 cu 0,9% față de luna februarie 2017, până la nivelul de 274,64 miliarde lei, au transmis miercuri reprezentanții Băncii Naționale, cei care monitorizează aceste date. Depozitele în lei ale populației au crescut la 105,57 miliarde lei, în vreme ce depozitele în lei ale firmelor au urcat la 81,79 miliarde lei. Cât privește depozitele în valută, acestea au urcat până la 87,27 miliarde lei, mai arată datele BNR. De asemenea, soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut în luna martie 2017 cu 1,5% (1,4% în termeni reali) față de luna februarie 2017, până la nivelul de 223,1 miliarde lei.

* Prețurile locuințelor din România nu au depășit nivelul din 2010

În primul trimestru din 2017, apartamentele din România s-au scumpit cu 4% față de nivelul atins în cele trei luni anterioare, relevă cel mai recent raport de piață realizat de platforma Analize Imobiliare, dezvoltată de Imobiliare.ro. Acesta este al doilea cel mai mare avans înregistrat în ultimii aproape trei ani - fiind depășit doar de un salt de 4,2%, ce a avut loc în T4 2014. Cu toate acestea, ritmul actual de creștere a prețurilor se situează totuși considerabil sub cel caracteristic perioadei de boom a pieței autohtone.

* EVENIMENTUL ZILEI

* Avertisment NASA

Un nou pericol de amenință planeta. Oamenii de știință sunt îngrijorați că o puternică furtună solară ar putea lovi Terra. Fenomenul s-a creat din cauza unei explozii foarte puternice pe suprafața Soarelui. NASA avertizează că această furtună poate afecta serios serios telecomunicațiile și alimentarea cu energie electrică, dar are și efecte spectaculoase cum ar fi aurora boreală. Cercetătorii au descoperit o gaură neagră imensă. Potrivit NASA, explozia a avut loc chiar ieri, iar radiațiile s-au îndreptat spre pământ cu 300.000 km/h, scrie RTV.net.

* Cele mai mari tensiuni dintre Germania și Israel, de la al II-lea război mondial încoace

Tensiunile dintre Berlin și Tel Aviv nu au fost niciodată mai reci din 1965 încoace, când s-au stabilit legăturile diplomatice. Prim-ministrul israelian Benyamin Netanyahu a anulat marți o întâlnire cu Sigmar Gabriel, șeful diplomației germane, după ce acesta, aflat în vizită în Israel, a ținut să se întâlnească cu două ONG-uri foarte critice la adresa guvernului de la Tel Aviv. Acest brusc îngheț diplomatic reprezintă un șoc internațional, după ce vreme de 50 de ani între Berlin și Tel Aviv au existat legături deosebit de strânse și călduroase, ca urmare a recunoașterii de către Germania a responsabilității pentru Holocaust.

* DETALIUL incredibil care ÎI DĂ DE GOL pe Dragnea și Ponta

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a aprobat miercuri componența celor 94 de grupuri de prietenie cu statele lumii, trei dintre acestea fiind înființate în această legislatură. La grupul parlamentar de prietenie cu Australia președinte va fi deputatul PSD Eugen Bejinariu, senatorul PSD Claudiu Manda va fi la șefia grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Belgiei, iar la grupul parlamentar de prietenie cu Republica Federativă a Braziliei va fi președinte deputatul PSD Dumitru Chiriță, din acest grup făcând parte și șeful Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, informează Agerpres. Grupul parlamentar de prietenie cu India va fi condus de deputatul PSD Ana Birchall, iar grupul de prietenie cu Republica Turcia - de deputatul PSD Victor Ponta.

* JURNALUL NATIONAL

* Serbia a prelungit termenul în care România poate solicita extrădarea lui Sebastian Ghiță

Autoritățile din Serbia au prelungit cu 40 de zile termenul la care România poate cere extrădarea lui Sebastian Ghiță. Ministerul Justiției din România are acum timpul necesar pentru a trimite în Serbia actele în baza cărora cere extrădarea fostului deputat PSD, acte provenite de la instanțele românești. Autoritățile din Serbia au mai transmis că se prelungește și perioada de detenție a lui Sebastian Ghiță. Sebastian Ghiță se află în acest moment în custodia autorităților sârbe, iar ministerul Justiției din România nu a transmis niciun fel de informație cu privire la data exactă la care urmează să fie trimise actele în Serbia.

* EximBank si Electrogrup, acord financiar de 11 milioane de euro

EximBank a acordat companiei Electrogrup, unul dintre jucatorii de top din sectorul constructiilor de infrastructura energetica, de telecomunicatii si civila, un pachet financiar in valoare totala de 11 milioane de euro destinat in special exportului de servicii. Pachetul de finantare include un plafon multiprodus pentru asigurarea capitalului de lucru necesar derularii activitatii curente a companiei si un plafon de garantii ce va fi utilizat pentru participarea la un mare proiect de investitii in Polonia, unde compania detine o subsidiara.

* Coaliția pentru Dezvoltarea României desființează impozitul pe gospodărie

Impozitul pe gospodărie aduce inechitate socială și o gaură mare în buget, susține Coaliția pentru Dezvoltarea României. Organizația este o inițiativă privată, nepolitică, care adună cele mai reprezentative organizații pentru mediul de afaceri din România, precum și atașații comerciali ai celor 26 de ambasadele ale statelor din Uniunea Europenă și ale Ambasadei SUA și Canadei. Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) a identificat câteva probleme care fac de inaplicabil noul sistem fiscal la care lucrează acum Ministerul Finanțelor Publice.

* NATIONAL

* Oprea pregătea lovitura de stat!

După cum susțin sursele National, zeci de persoane, in special ofițeri din cadrul Ministerului de Interne continuă să fie audiate pe bandă rulantă de către procurorii anticorupție, care le cer noi si noi amănunte despre folosirea de către Gabriel Oprea, in interes propriu, a facilitaților ministeriale. Ceea ce indica mai mult decât clar că, deși fostul vicepremier s-a retras din prim-planul vieții politice, DNA-ul nu are in niciun caz de gând să-l lase să-si lingă rănile. Iar eforturile susținute ale procurorilor pot părea cu atât mai misterioase cu cât, in fond si la urma urmei, abuzul in serviciu oricum "a picat" din legislație, chiar Oprea reușind să arunce in ograda salvatoare a Curții Constituționale astfel de acuze existente in cazul său in alte dosare.

* Cum te ascultă sistemul de pe WhatsApp!

Milioane de români s-au refugiat pe aplicația WhatsApp, convinși fiind ca de acolo nu-i poate smulge brațul lung al structurilor informative. Cu toate că, după cum a dezvăluit "National", si aici deja s-a creat precedentul recunoașterii in instanță, drept probe indubitabile, a unor conversații purtate pe WhatsApp. Dar, ce-i drept, care nu au fost obținute prin "picarea pe tehnica" in urma unui mandat judecătoresc, ci doar, chipurile, după găsirea telefoanelor de pe care se scriseseră mesajele incriminatorii la diverse percheziții domiciliare. Urmate de unele informatice...

* PUTEREA

* Ce le transmite ISĂRESCU celor care au luat CREDITE

Cei care iau un credit trebuie să știe că un credit luat trebuie dat înapoi, iar dacă ai luat un credit nu ești rob al băncii, ci a ceea ce ai făcut cu banii, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, la cea de-a XXV-a ediție a Simpozionului anual de istorie și civilizație bancară "Cristian Popișteanu", cu privire la educația financiară. Acesta a afirmat că băncile, chiar dacă sunt plicticoase, când cineva le calcă pragul, precum în avion, trebuie să la facă instrucțiunile "plictisitoare": "Ați intrat într-o bancă! Aveți serviciile acestea". "Nu trebuie neapărat, cum spun unii, să îi învățăm toate clauzele abuzive, neabuzive. Acesta este treaba avocaților....Ei trebuie să știe că a lua un credit înseamnă a lua un credit și trebuie să te organizezi să dai banii înapoi.

* REFERENDUM pentru DEMITEREA Gabrielei FIREA

Șoc pentru Gabriela Firea. S-a demarat campania pentru strangerea de semnaturi in vederea organizarii unor referendumuri de demitere a primarului general, a primarilor de sector si de dizolvare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Cei care au început deja să strângă semnături de la bucureșteni sunt grupurile de initiativa civica "Bucuresti Fara Ei", "#Rezistenta", "Salvati Parcul Tineretului" si "Giurgiului". Pentru demiterea edilului Capitalei sunt necesare peste 465 000 semnaturi. Potrivit Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 cu modificarile ulterioare, referendumul de demitere se poate organiza urmare a solicitarii a peste 25% dintre alegatorii inscrisi pe listele electorale.

* ROMANIA LIBERA

* Suszi SRL, sugativă de bani publici

Suszi. Suszi SRL. Sub acest nume inofensiv se ascunde un adevărat rechin al achizițiilor publice, o firmă care câștigă zeci de milioane de euro de la stat. Și nu oricum, ci din postura de unic ofertant la licitații. Ultima "victimă" a Suszi SRL din Constanța este Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), care a băgat peste nouă milioane de euro în conturile SRL-ului.

* Avertisment din partea Academiei Române: Ungaria reîncepe propaganda împotriva României

Guvernul de la Budapesta a înființat un departament special, denumit Trianon 100, care a început deja să contracareze acțiunile preconizate de România pentru aniversarea, în anul 2018, a 100 de ani de la Marea Unire. Acest avertisment sever a fost lansat, miercuri, la București, de Academia Română, într-o conferință denumită "Războiul informațional, sub lupă". Academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul Universității din Cluj-Napoca, a anunțat că noul departament creat de Executivul de la Budapesta ar urma să aibă activitate maximă la momentul în care Ungaria va comemora 100 de ani de la semnarea Tratatul de la Trianon, adică în anul 2020. Până atunci, departamentul Trianon 100 a inițiat o campanie care să submineze acțiunile României de aniversare, în anul 2018, a Marii Uniri.

* ZIARUL FINANCIAR

* Operațiune fulger: RCS&RDS (Digi) lansează cea mai mare ofertă de vânzare de acțiuni a unei companii private pentru a strânge maximum 270 mil. euro

Compania Digi Communications NS, acționarul principal al companiei de cablu RCS&RDS, liderul pieței locale de televiziune și internet fix, a publicat în urmă cu puțin timp prospectul de emisiune pentru operațiunea de listare a companiei la Bursa de Valori București, care este programată să aibă loc luna viitoare. Compania estimează că prețul de ofertă va fi între 38 și 56 de lei pe acțiune, ceea ce înseamnă că valoarea de piață a RCS&RDS este cuprinsă între 780 mil. euro și 1,2 mld. euro și oferta de listare poate ajunge la maximum 270 mil. euro, dacă se presupune că va fi făcută la prețul maxim de 56 de lei pe acțiune. Aceasta ar fi cea mai mare ofertă de vânzare de acțiuni a unei companii de la bursa românească din ultimii trei ani, după cea a Electrica din 2014, vânzare de acțiuni care s-a ridicat la 444 mil. euro.

* Cine vinde acțiuni RCS&RDS de 270 mil

Fondul de investiții Carpathian Cable Investment, care în prezent are o deținere de 20,6% din RCS&RDS, intenționează să vândă la BVB o participație de 19%, adică circa 17,6 milioane de acțiuni ceea ce la prețul maxim de 56 de lei pe acțiune ar putea încasa aproximativ un milliard de lei. Printre acționarii care vor să se retragă figurează și familia de politicieni Schealean care ar putea încasa cumulat circa 50 mil. lei presupunând că oferta va fi finalizată la prețul maxim de 56 de lei pe acțiune. Avocatul Dorina Schelean de la PNL are un pachet de 413.000 de acțiuni RCS, iar Nicușor Dorel Schealean circa 514.000 acțiuni. Printre vânzători figurează și ING Bank cu o deținere de 676.000 de acțiuni.

* Banca Transilvania a făcut profit de 246 mil. lei în primul trimestru, în creștere cu 7,7%

Banca Transilvania, a doua instituție de credit de pe piața locală după active, a obținut în primul trimestru un profit net de 246 mil. lei, în creștere cu 7,7% față de nivelul din aceeași perioadă a anului trecut, cu toate că rezultatul operațional a fost în scădere. Veniturile operaționale s-au diminuat cu 2,2% față de martie 2016, până la 586,6 mil. lei, în timp ce cheltuielile operaționale ale Băncii Transilvania s-au majorat cu 10,7%, la 299,9 mil. lei, conform informațiilor anunțate de instituția de credit din Cluj. La nivelul întregului grup Banca Transilvania, profitul net a crescut în primul trimestru cu 15,5%, la aproape 267 mil. lei.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro