Ziarul Bursa pe mobil
 
 
REVISTA PRESEI 05.05.2017
05.05.2017 - Revista Presei
Willy Homner

REVISTA PRESEI    05.05.2017

* ADEVARUL

* Liviu Dragnea nu poate fi premier. CCR a respins sesizarea lui Victor Ciorbea ca inadmisibilă

Curtea Constituțională a respins, joi, ca inadmisibilă excepția de neconstituționalitate ridicată de Avocatul Poporului la Legea de funcționare a Guvernului, care împiedică persoanele condamnate să ocupe funcții în Guvern. Astfel, Liviu Dragnea nu poate fi premier. Rămâne de văzut cum motivează magistrații CCR faptul că au respins sesizarea lui Victor Ciorbea ca inadmisibilă (deci fără a intra pe fondul problemei), iar nu ca neîntemeiată. Altfel spus, CCR n-a judecat speța pe fond pentru că nu sunt motive de neconstituționalitate. Așadar, singura șansă ca Liviu Dragnea să ajungă premier este modificarea legii în Parlament, acolo unde PSD are majoritate.

* Bucureștiul are un muzeu al kitsch-ului

Din 5 mai, bucureștenii și turiștii au la dispoziție o nouă destinație muzeală, dedicată de această dată kitsch-ului românesc. Expoziția include aproximativ 200 de exponate și poate fi vizitată în Strada Covaci nr. 6 din Centrul vechi al Capitalei. Noul muzeu de tip boutique se află la al doilea etaj al imobilului din Strada Covaci nr. 6 și, pe lângă sala ce găzduiește expoziția permanentă, include și o galerie unde artiștii își pot expune lucrările. Fie că e vorba de peștele de cristal pus pe mileu, de bibelouri din perioada comunistă sau de carpete cu "Răpirea din Serai", cele peste 200 de exponate compun o imagine de ansamblu a kitsch-ului românesc. Aceasta poate fi dedusă și din cele șapte categorii în care au fost împărțite obiectele: Dracula, religie, comunism, design interior, gypsy, modern și make your own kitsch.

* Ofițerii de pe nava spion rusească ce s-a ciocnit cu o ambarcațiune cu oi din România erau beți

Noi detalii au apărut după scufundarea navei spion rusești Liman în apropierea strâmtorii Bosfor. Ofițerii de la bordul navei rusești, care s-a scufundat după ce s-a ciocnit cu un cargo cu oi din România, erau în stare de ebrietate, scrie site-ul ucrainean dumskaya.net. Potrivit unor surse ale portalulul ucrainean Dumskaya, de la Sevastopol, pe punte, în timpul producerii accidentului, se aflau doar doi marinari tineri și fără experiență. Din cauza ceții foarte dense, apropierea cargobotului a fost observată prea târziu de un tânăr marinar, relatează portalul Dumskaya.net. Acesta și-a anunțat comandanții, dar aceștia fiind beți nu au reacționat. După ciocnirea cu ambarcațiunea cargo, apa a pătruns în camera motoarelor și nava spion rusească a început să se scufunde.

* Profesoara care a avut mai multe declarații critice la adresa sistemului de învățământ a fost dată afară

Profesoara de limba română Cristina Tunegaru de la o școală generală din Capitală, care a avut mai multe declarații critice la adresa sistemului de învățământ, dar și a amestecului Primăriei București în activitatea școlară, spune a fost dată afară din școală, deși nu s-a interesat nimeni de progresele elevilor ei. "Nu vor decât să scape de mine, profesorul care vrea să schimbe sistemul de la bază", spune dascălul pe Facebook. Cristina Tunegaru a avut curajul să mărturisească faptul că elevii nu se mai regăsesc în experiențele scriitorilor clasici români și le este greu să înțeleagă textele acestora. Profesoara de Limba română a hotărât să îi înlocuiască pe Eminescu și Creangă cu texte precum "Micul prinț" și "Cartea Junglei".

* O fotografă a capturat propria moarte

O tânără care lucra ca fotograf în armata americană a capturat propria moarte. Hilda Clayton, în vârstă de 22 de ani, a fotografiat chiar explozia în care ea și alți patru afgani au fost uciși. Incidentul a avut loc în 2013, în estul Afganistanului, însă fotografiile au fost date acum publicității. Hilda Clayton, un alt fotograf afgan și trei soldați afgani participau la un exercițiu, în luna iulie 2013. Soldații afgani învățau cum se folosește un mortar, însă, în urma unui accident, acesta a explodat. Toți cei aflați în apropiere și-au pierdut viața.

* Franța alege. Mai jos nu se poate

După dezbatere, francezii s-au trezit mahmuri. Gueule de bois. Cu gust de cenușă pe limbă. Patetic. Doi intelectuali, ajunși pe cea mai înaltă treaptă a reprezentării în societatea franceză, s-au dat în spectacol, de calitatea cea mai jalnică. Emmanuel Macron s-a trezit prins în capcană, cu sobrietatea și eleganța reduse la neant, neputinciose în fața brutalității și energiei afișat nocive a adversarei Marine Le Pen. Între ei - o prăpastie. Marine Le Pen era acolo pentru a lovi. Emmanuel Macron era acolo pentru a încasa. Numai că pe Marine Le Pen o lovește drept în frunte, ca un bumerang, primitivismul deșănțat al tipului de lider pe care îl incarnează: ce Franță s-ar dori păstorită de o extremistă isterică, lipsită de cea mai elementară eleganță? Iar Emmanuel Macron încasează, involuntar, toate punctele bonus date de diferența de clasă dintre ei, abisală.

* Ce pregătește Vladimir Putin pentru Siria

Președintele rus Vladimir Putin a lansat o nouă propunere în speranța găsirii unei soluții de pace în Siria. El ar dori crearea unor zone de "dezescaladare a violenței". Liderul de la Kremlin a avut discuții pe această temă cu omologul său american Donald Trump și cu cel turc Recep Tayyip Erdogan. Joi, la Astana, Rusia, Iranul și Turcia au semnat, un memorandum pentru crearea unei zone de securitate în Siria. Liderul de la Kremlin propune crearea unor zone de siguranță, în câteva regiuni ale Siriei, menținând la sol aviația siriană si înființând o zonă tampon între combatanți, care să fie monitorizată de forțe internaționale, scrie "Washington Post".

* Copilul salvat din puț se recuperează uimitor și așteaptă să fie externat

Deși nimeni nu i-a dat vreo șansă, copilul de aproape 2 ani care a fost salvat pe 25 aprilie, de pompieri, dintr-un puț în care a stat mai bine de zece ore, se simte bine și așteaptă să fie externat. "Copilul se joacă, este vesel, aleargă prin salon" susține purtătorul de cuvânt al Spitalului "Grigore Alexandrescu", Raluca Alexandru. Peste 50 de militari de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență s-au chinuit, acum zece zile, să scoată în viață, copilul de nici doi ani, blocat într-un puț îngust, la o adâncime de 16 metri, în localitatea Balta Sărată, județul Teleorman. Pentru pompierii teleormăneni a fost cea mai dificilă intervenție de salvare din ultimii zece ani. Specialiștii consideră că vindecarea copilului este un miracol

* BANCHERUL

* Creditele noi acordate de bănci ating un nou record istoric, datorită euforiei consumului

Creditele noi in lei acordate de bănci populației si firmelor au crescut in martie cu 16% fata de aceeași lună a anului precedent, atingând cel mai ridicat nivel lunar de până acum, conform statisticilor BNR. Astfel, băncile au acordat in martie credite noi in lei in valoare totala de 5,6 miliarde lei, cel mai ridicat nivel lunar de pana acum, depășind chiar si volumul de împrumuturi din martie 2008, de 5,3 miliarde lei, acordate într-o perioada de plină euforie economică. In martie anul trecut, valoarea creditelor noi in lei se ridică la 4,8 miliarde lei, cu 783 milioane lei mai puține decât in martie 2017. Avansul puternic al creditării in lei se datorează creșterii volumului de finanțări obținute de companii, in timp ce creditele acordate populației au stagnat.

* COTIDIANUL

* Lege: Fiscul nu mai poate popri 100% din contul de salariu sau pensie

ANAF nu mai poate popri în proporție de 100% conturile de pensii și salarii al românilor pentru recuperarea obligațiilor fiscale, fiind limitată la o sumă de maxim 30% din veniturile încasate, potrivit Legii 82/2017, adoptată de Parlament și publicată în 2 mai în Monitorul Oficial, care modifică OUG 24/2016. Consultantul fiscal Adrian Bența explică că noutatea actului normativ constă în limitarea Fiscului de a popri discreționar, în orice cuantum, veniturile din salarii și pensii. "Fiscul nu mai poate popri în totalitate conturile românilor de pensii, salarii, indemnizații copil. Trebuie să se supună Codului civil, care prevede o limită de 30% din salariu ori pensie, astfel încât omului să i se lase bani încât să trăiască.

* Dan Andronic spune unde era să ajungă ambasador Florian Coldea

Jurnalisul Dan Andronic a făcut joi, în cadrul emisiunii "Dosar de politician", noi dezvăluiri despre alegerile prezidențiale din 2009. Vorbind despre noaptea scrutinului de atunci când persoane importante din instituțiile de forță, precum Laura Codruța Kovesi sau George Maior, se aflau acasă la Gabriel Oprea, Andronic a susținut că fiecare dintre aceștia aveau un motiv să fie acolo. Despre Laura Codruța Kovesi, Mircea Geoană spusese cu trei-patru zile înainte că o schimbă, pentru că fusese numită împotriva unei decizii a CSM și împotriva unui raport nefavorabil al CSM-ului. Lui Coldea i-au spus că îl trimit ambasador în Sudan. Nu există român care să-și dorească să fie ambasador în Sudan.

* Numărul acuzațiilor false lansate de Le Pen la adresa lui Macron

A avut loc singura dezbatere electorală dintre Marine Le Pen și Emmanuel Macron din cadrul alegerilor prezidențiale din Franța. Dezbaterea a fost una extrem de virulentă, cei doi candidați lansându-se în tot felul de acuzații la adresa adversarului. Afirmațiile și acuzațiile făcute de cei doi au fost atent analizate și verificate pentru a se stabili dacă sunt corecte. Datele au stabilit că atât Emmanuel Macron a folosit în câteva ocazii afirmații care nu erau chiar conforme cu realitatea, dar Marine Le Pen l-a depășit cu mult lansându-se în prezentarea de date și informații care nu aveau corespondent în realitatea. Conform Le Monde, 19 afirmații făcute de candidata extremei-dreapta complet false, iar numeroase altele sunt doar aproximări ale realității.

* CURENTUL

* Filiera siriană Alaa Dib de spălare de bani și acaparare de pământuri românești

Alaa Dib, fostul ginere al lui Rifaat al Assad, unchiul dictatorului sirian Bashar al Assad se ascunde în România. Ca orice copil de potențat al unui regim dictatorial, fiul generalului Shafiq Fayad Dib, Alaa Dib a făcut facultatea în străinătate. În cazul lui străinătatea a însemnat România. După zeci de ani a ales țara noastră pentru a ascunde banii din Siria. Era 2007 anul în care administrația Bush plănuia să atace Siria, iar Israelul bombarda o posibilă uzină de îmbogățire a uraniului. În acel an Alaa Dib a acordat două împrumuturi de aproximativ 900.000 de euro unui conațional, Tarek Khadra. Acesta din urmă era cetățean român și marele avantaj oferit de acest statut era că putea să cumpere terenuri în țara noastră. In anul 2014 el s-a prezentat la notar și în baza unor chitanțe de mână legalizează împrumuturile din 2007 și 2009. Acte făcute la cel mai controversat notar din București, Lidia Seceleanu.

* CURIERUL NATIONAL

* Doar 2 contribuții plătite de angajatori din 2018

Angajatorii ar putea plăti doar două contribuții sociale de anul viitor, programul de guvernare menționând eliminarea, de anul viitor, a patru dintre dările plătite de aceștia către stat. Spre sfârșitul acestui an se va modifica baza de calcul a salariului brut prin creșterea acesteia cu 22,75%. În ceea ce privește impactul bugetar, guvernanții consideră că acesta va fi amortizat prin creșterea numărului de salariați.

* Văcăroiu: Dintr-o primărie de comună se pot fura anual 800.000 de lei

Președintele Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, a declarat joi că într-o singură primărie din România se pot fura anual 800.000 de lei din impozitele și taxele locale preluate de la cetățeni, iar un astfel de caz apare o dată sau de două ori într-o săptămână, la nivel național, transmite News.ro. "Vă dau un exemplu de săptămâna trecută, pe care l-am discutat în plenul Curții, la o comună se fură 800.000 din impozitele și taxele locale preluate de la cetățeni. (...) Cazuri din acestea avem unul sau două pe săptămână. Nu este o treabă izolată (..) În 80% din astfel de cazuri în 24 de ore se aduc banii înapoi, dar furtul tot furt este", a afirmat Văcăroiu.

* MADR: Primele roșii românești au ajuns în piețe și în hypermarketuri

Primii producători de roșii românești produse prin Programul de sprijin pentru tomate cultivate în spații protejate au livrat deja marfa pe piețele din România și hypermarketuri, a informat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), menționând șase fermieri din localitatea Izbiceni, județul Olt, care au scos deja la vânzare primele roșii autohtone în Piața din Pucheni, dar și în marile rețele comerciale. Un alt fermier provine din localitatea Nicolae Bălcescu, județul Constanța. Ținând cont de numărul de beneficiari ai programului, MADR estimează că în perioada următoare tomatele produse în sere și solarii vor apărea din ce în ce mai mult pe piața internă, în piețe agroalimentare ori hypermarketuri.

* Valoarea tichetelor de masă a crescut începând din luna mai

Salariații pot primi de la angajatori tichete de masă și tichete de creșă, potrivit legislației în vigoare. Ministerul Muncii și Justiției Sociale (MMSJ) a stabilit recent care sunt valorile tichetelor de masă și tichetelor de creșă pentru primul semestru al anului 2017, începând cu luna mai. Astfel, valoarea nominală indexată a unui tichet de masă este de 15,09 lei, potrivit Ordinului MMSJ nr. 625/2017, în vigoare de la publicarea în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 316 din 3 mai 2017, scrie avocatnet.ro. Suma stabilită prin acest ordin e valabilă pentru primul semestru din 2017, începând cu luna mai, potrivit actului. Valoarea unui tichet a crescut semnificativ în ultima lună a anului trecut, când a ajuns de la 9,57 la 15 lei.

* EVENIMENTUL ZILEI

* LEGĂTURA dintre GHIȚĂ, SRI și PONTA

Operațiunile dubioase ale structurii paralele de putere "Noi suntem Statul!" din noaptea alegerilor prezidențiale din 2009, dezvăluite de Dan Andronic, sunt deja investigate de Parchetul General și Parlament. Acum urmează să aflați ce a făcut același grup de înalți demnitari ai statului în anul următoarelor alegeri prezidențiale, 2014. "Victor Ponta a ajuns președinte al PSD în 2010, fiind susținut de Sebastian Ghiță, care intrase într-o relație instituțională cu SRI încă din 2007, iar într-una de prietenie cu prim-adjunctul SRI Florian Coldea din 2009. Partidele de tenis Maior - Dragnea - Ponta - Coldea, cu Oprea și Dâncu, îl aveau din când în când ca spectator și pe Sebastian Ghiță. Întâlnirile de la K 2 și T 14, la care participa și Laura Codruța Kovesi, îi reuneau pe toți, după cum chefurile de la podgoria lui Ghiță au rămas în amintirea tuturor", spune Dan Andronic.

* "Exista un alt verdict în cazul lui Adrian Năstase și a fost schimbat"

Într-o emisiune la B1 TV, Gigi Becali a povestit că Adrian Năstase trebuia să fie condamnat cu suspendare, dar în urma unor presiuni a fost schimbat verdictul judecătorilor. La întrebarea jurnalistului Dan Andronic dacă verdictul în cazul Năstase era altul, dar a fost schimbat, Gigi Becali a răspuns afirmativ. "A venit cineva din exterior... Nu a depins numai de Livia Stanciu. Ei au stabilit dinainte ce verdict dau. Ei aveau scrisă deja, numai să nu se certe. Când s-a ajuns în camera de deliberare nu s-a mai recunoscut. Au schimbat verdictul care era deja scris. Era condamnare cu suspendare. A fost schimbat verdictul care fusese dat deja cu o zi înainte.

* JURNALUL NATIONAL

* Victor Ponta îl critică virulent pe Șerban Nicolae

Victor Ponta îl critică virulent pe Șerban Nicolae pentru inițiativa de la Comisia Juridică: "Ce a fost ieri la Comisia Juridica de la Senat a fost o comedie proastă - ce a fost azi e o tragedie sinistra! Faptul că Șerban Nicolae încă nu si-a dat demisia afectează grav si imaginea PSD si respectul pe care el personal încă îl mai avea din partea colegilor", conchide fostul premier.

* Anghel Iordănescu, audiere la Parchetul General

Fostul senator Anghel Iordănescu a declarat joi, după ce a fost audiat de procurorii Parchetului General în dosarul alegerilor prezidențiale din 2009, că a participat la o cină la care a fost invitat de Gabriel Oprea, fără a preciza identitatea celorlalți invitați. "A fost o cină, am fost invitat personal de domnul Gabriel Oprea. (...) A fost o cină amicală, a fost o masă, asta e tot", a spus Iordănescu. El a evitat să dea alte detalii, motivând că este vorba de o anchetă în curs. "Am fost chemat în calitate de martor. Așa cum precizează legea, în momentul de față este o anchetă în curs de desfășurare și nu aș putea să fac precizări sau comentarii. Am fost chemat în calitate de martor, în urma declarațiilor pe care le-a făcut domnul Andronic", a precizat Anghel Iordănescu.

* Birourile externe de Turism vor fi închise

Birourile externe ale Ministerului Turismului vor fi desființate, iar modul de reprezentare turistică pe plan internațional a României va fi regândit. Ministerul susține că motivul acestei decizii este că birourile de promovare externă au funcționat pe bugete create artificial, după bunul plac al reprezentanților din cadrul acestor birouri, fără a exista un control minimal asupra justeței sumelor avansate drept cheltuieli, iar suma nejustificată a depășit 500.000 de euro, de-a lungul anilor. Viitorii funcționari vor avea mandate de patru ani, în condițiile în care actualii reprezentanți stau pe aceste funcții și de peste 20 de ani. Aceștia vor fi rechemați de la posturi în următoarele 90 de zile.

* Ambasadorul Turciei: Obiectivul nostru este ca valoarea schimburilor comerciale cu România să atingă cifra de 10 miliarde de dolari

Creșterea schimburilor comerciale dintre cele două țări la 10 miliarde dolari pe an este unul dintre obiectivele oficialilor turci în România, a declarat, joi, Osman Koray Ertaș, ambasadorul Turciei la București, în cadrul unui eveniment organizat de Asociația Oamenilor de afaceri Turci din România (TIAD). "Obiectivul nostru este ca valoarea schimburilor comerciale să atingă cifra de 10 miliarde dolari. Am atins cifra de 8 miliarde dolari, dar în ultima perioadă sesizăm o scădere în procent, înregistrându-se o cifră de aproximativ 5 miliarde dolari", a spus Osman Koray Ertaș. Potrivit acestuia, unul dintre motivele acestei scăderi este globalizarea.

* NATIONAL

* Vin emisarii SUA care decid soarta Justiției!

Fierbere mare la vârful sistemului, după ce informațiile de ultimă oră privind iminenta vizită a unor înalți reprezentanți ai Departamentului Justiției din SUA au alertat toate taberele beligerante de pe "frontul Justiției". Pentru că, dincolo de eforturile clasei politice de la noi sau de "căciulitul" pe la diverse cancelarii occidentale, de departe cel mai puternic semnal privind cine este agreat si cine nu ca să apese butoanele sistemului vine tot de la Departamentul Justiției din SUA. Care, să nu uităm, sub noua conducere s-a dovedit un susținător loial al președintelui Donald Trump, pe care l-a sprijinit insistat in problema "zidului mexican", deși serviciile secrete americane, in frunte chiar cu FBI-ul, afișaseră o cu totul altă poziție.

* Serviciu secret dat cadou lui Iohannis!

Oamenii lui Liviu Dragnea i-au pus pe tava lui Klaus Iohannis șefia Direcției Generale de Informații a Armatei. Astfel că, in timp ce se zbat ca disperații să-l scoată pe președintele României din schema de desemnare a șefilor a diverse structuri din sistem si magistratură sau a altor instituții de forța, senatorii principalului partid de guvernământ, au adoptat tacit un controversat proiect de lege. Iar conform prevederii legale care face parte din proiectul de modificare a Legii 346/2006 privind organizarea si funcționarea Ministerului Apărării Naționale, si pe care senatorii pesediști, fie nu au citit-o, fie nu au înțeles-o, de acum înainte șeful Direcției Generale de Informații a Armatei, care grupează serviciile militare de informații si contrainformații, va fi numit direct de către președintele României!

* PUTEREA

* BĂSESCU îl ironizează pe DRAGNEA: "Iese și neagă, el este sfântul sfinților!"

Liderul PMP, senatorul Traian Băsescu, a declarat joi seară că, dacă președintele PSD, Liviu Dragnea, vrea să spună că nu a știut ce amendamente a depus Șerban Nicolae la proiectul legii grațierii, "trebuie să caute un copil care nu înțelege încă vorba, adică să aibă vreo trei luni de la naștere". "Nicolae Șerban, președintele Comisiei juridice din Senat, a depus aceste amendamente cel puțin de două săptămâni (...) Deci, Șerban Nicolae a depus acele amendamente cel puțin de două săptămâni, că au și apărut în presă. Eu le-am depus săptămâna trecută", a afirmat Băsescu la RTV, potrivit Agerpres. Senatorul PMP a mai afirmat că liderul social-democrat "face filmul pe care l-a făcut și la Florin Iordache".

* Alina Gorghiu anunță o inițiativă INEDITĂ pentru condamnați

Senatorul PNL Alina Gorghiu anunta ca va initia un proiect de lege "care sa statueze spiritul si litera deciziei CCR", subliniind ca "un om care are o condamnare definitiva nu poate fi nici parlamentar, nici ministru", scrie Agerpres. Declaratia a fost facuta in contextul in care, joi, Curtea Constitutionala a respins ca inadmisibila sesizarea Avocatului Poporului referitoare la articolul care interzice persoanelor condamnate sa fie membri ai Guvernului. "Solutia de azi, simpla si justa, lamureste in directia fireasca o situatie: o persoana condamnata nu poate ocupa o functie in Guvern. Firesc ar fi ca nici in Parlament sa nu ai persoane condamnate definitiv'', a scris Alina Gorghiu pe Facebook. Ea arata ca decizia luata de Curtea Constitutionala ''blocheaza un drum dorit la un moment dat'' de liderul PSD, Liviu Dragnea, insa deschide un altul, ''o candidatura in 2019 la prezidentiale''.

* ROMANIA LIBERA

* CFR Marfă, sub amenințarea unor plăți de 17 milioane de euro

Cei 1.131 de mecanici de locomotivă și 403 mecanici ajutori ai CFR Marfă pot da în judecată societatea pentru sporurile neacordate în perioada 2013-2015. Și au șanse mari să câștige. O decizie definitivă a Curții de Apel Craiova, pronunțată la finele lunii noiembrie a anului trecut, obligă CFR Marfă se plătească retroactiv diferențe salariale și sporuri pentru cinci mecanici de locomotivă. Și nu sunt deloc puțini bani. "Decizia definitivă nr. 4652/2016 emisă de Curtea de Apel Craiova a fost pusă în executare silită prin Biroul Executorului Judecătoresc Crânguș Florina, conturile SNTFM CFR Marfă find poprite pentru suma de 248.611,82 lei", se arată într-un răspuns al CFR Marfă la solicitarea în acest sens adresată de "România liberă".

* Proces pierdut pe banii constănțenilor. Primăria Constanța a dat la gunoi 413 milioane lei

Municipiul Constanța trebuie să plătească suma de 413.187.664,48 lei firmei care se ocupă de salubritate, Polaris M Holding. Decizia a fost luată de Tribunalul Iași, în dosarul 2711/99/2016, înregistrat în iunie 2016. Suma reprezintă, conform deciziei instanței, "penalități de întârziere datorate pentru neîndeplinirea obligației prevăzute în titlul executoriu - sentința nr. 2605/2012 din data de 20.11.2012 (...), pentru perioa­da 01.02.2013-07.03.2016". Imediat după aflarea veștii, atât primarul Constanței, Decebal Făgădău, cât și administratorul unic al Polaris, Eduard Martin, au reacționat. Cei doi s-au întâlnit la sediul primăriei, pentru a discuta situația.

* ZIARUL FINANCIAR

* Harta speranței de viață: un bucureștean trăiește, în medie, cu 2,4 ani mai mult decât restul locuitorilor

Un bucureștean trăiește, în medie, 77,8 ani, Capitala fiind regiunea cu cea mai mare spe­ranță de viață din România, arată datele Institu­tului Național de Statistică pentru anul 2015. Pe lângă București, în topul județelor cu cea mai mare speranță de viață se mai află Vâlcea (unde durata medie a vieții este de 77,5 ani), Cluj (76,7 ani), Brașov (76,6 ani) și Sibiu (76,2 ani). La nivel național, speranța medie de viață este de 75,4 ani, ceea ce înseamnă că un bucureștean trăiește, în medie, cu 2,4 ani mai mult decât media națională. Pe de altă parte, în Satu Mare există cea mai mică speranță de viață din România, de numai 73,2 ani, cu 2,2 ani mai redusă decât media națională și cu aproape 5 ani mai scăzută decât în București.

* Australia stopează exporturile de gaze pentru a-și apăra economia internă

Australia va impune restricții legate de exporturi celor mai mari producători de gaze naturale, a anunțat premierul țării. Scopul acesti măsuri extreme este consolidarea ofertei locale în condițiile în care o criză energetică pe cale să ia amploare a împins prețurile energiei în sus, iar penele de curent au devenit mai frecvente, scrie AFP. Țara este așteptată să depășească Qatarul și să devină până în 2020 cel mai mare producător de gaze naturale lichefiate la nivel mondial, Japonia, China și Coreea de Sud fiind principalii cumpărători. Din cauza cererii ridicate la export însă, țara nu-și mai poate acoperi cererea internă. "Este ridicol ca noi să fim pe punctul de a deveni cel mai mare exportator de LNG din lume și să nu avem suficiente gaze pentru companiile, gospodăriile, industriile noastre", a declarat premierul aus­tra­lian.

* Prețul cuprului, barometrul economiei mondiale, suferă cea mai abruptă scădere din ultimul an și jumătate

Prețul cuprului trece prin cel mai dramatic declin din ultimele 19 luni după ce creșterea stocurilor a sporit temerile privitoare la "încetinirea economiei Chinei, cel mai mare consumator al acestei materii prime", relatează CNBC. Cuprul cu livrare în iulie a scăzut cu 3,49%, cel mai puternic declin din septembrie 2015. Cuprul este o materie primă importantă utilizată în construcția de locuințe, producția industrială și de bunuri de larg consum la nivel mondial. Guvernul chinez a injectat volume semnificative de credite anul trecut în încercarea de a preîntâmpina o încetinire pronunțată a celei de-a doua mari economii a lumii. În timp ce datele economice recente s-au îmbunătățit, stimulentele sunt în scădere.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro