Ziarul Bursa pe mobil
 
 
REVISTA PRESEI 09.05.2017
09.05.2017 - Revista Presei
Willy Homner

REVISTA PRESEI    09.05.2017

* ADEVARUL

* Legea grațierii revine la forma propusă de Guvern

Senatorii PSD-ALDE au decis să întoarcă Legea grațierii la Comisia juridică, dar nu pentru a mai fi dezbătută, ci pentru a fi adoptată în forma în care a venit de la Guvern. Astfel, Liviu Dragnea încearcă să se dezică de modificările în favoarea penalilor operate de senatorul PSD Șerban Nicolae, care au scos din nou lumea în stradă. În favoarea retrimiterii legii la comisie au votat senatorii PSD și ALDE, iar împotrivă cei de la PNL și USR, aceștia din urmă cerând dezbaterea și respingerea Legii grațierii.

* Emmanuel Macron a fost ales președintele Franței. Ce urmează?

Emmanuel Macron, ales duminică președinte al Franței, ar urma să își preia mandatul de la actualul șef al statului, Francois Hollande, cel mai târziu pe 14 mai, dar și până atunci are o agendă superîncărcată: transferul de putere, numirea unui prim-ministru și formarea unui nou guvern. Luni, Macron și Hollande au mers împreună la Arcul de Triumf la ceremonia anuală de la mormântul soldatului necunoscut, pentru a aniversa victoria aliaților în Europa din 1945, în Al Doilea Război Mondial. Transferul de putere va avea loc duminică, la Palatul Elysee, a anunțat actualul șef al statului, François Hollande, cu ocazia ceremoniei de marcare a 72 de ani de la capitularea Germaniei naziste. Noul șef al statului va desemna apoi un nou prim-ministru, iar acesta va trebui să-și formeze guvernul.

* Proteste violente în Franța, după alegerea lui Macron

Forțele de ordine au lansat gaze lacrimogene și au tras cu gloanțe de cauciuc, luni după-amiază, spre participanții la o manifestație împotriva capitalismului organizată de sindicaliști la Paris după victoria înregistrată de Emmanuel Macron în alegerile prezidențiale. O parte a sindicaliștilor francezi contestă în continuare reforma pieței muncii introdusă de guvernarea socialistă și redactată de Macron pe când se afla la conducerea Ministerului Economiei. Potrivit organizatorilor, mii de persoane au urmat apelul "Frontului Social" și au ieșit în stradă la Paris a doua zi de la victoria lui Emmanuel Macron în alegerile prezidențiale. Protestatarii s-au adunat în Piața Republicii, după care au plecat în marș spre Piața Bastiliei.

* Cheltuială fabuloasă fără finalizare. Statul român n-a reusit în 11 ani să modernizeze două nave de luptă

Modernizarea fregatelor Regele Ferdinand și Regia Maria este o poveste fără sfârșit. Navele Regele Ferdinand și Regina Maria au fost achiziționate de statul român din Marea Britanie, de la BAE Systems, în cadrul unui contract controversat, de 116 milioane de lire sterline, semnat în 2003. În 2004 și 2005, atunci când au fost aduse din Marea Britanie, fregatele au fost dezechipate de unele dintre sistemele de luptă și de comunicații, întrucât România nu era țară membră NATO și, prin urmare, nu deținea licență pentru sistemele de la bord. Urma o a doua etapă, de modernizare, care trebuia să înceapă în 2006, chiar cu Regina Maria. Nici până în prezent nu s-a făcut nimic în acest sens, deși toți miniștrii Apărării care s-au succedat au promis că ele vor fi dotate cu tehnică de luptă.

* Localitatea din România care a ajuns să fie păzită cu o dronă

Comuna Teliu, județul Brasov, se întinde pe 40 de kilometri pătrați și are o populație de 3.707 locuitori, conform ultimului recensământ. Acum este păzită de o firmă privată care are în dotare și o dronă ultramodernă. În comună a rămas și un polițist care colaborează cu firma privată și îi însoțește la majoritatea intervențiilor ce pot deveni cazuri penale. "Un birou de poliție locală ar fi costat 400.000 de lei pe an, iar paza asigurată de o firmă privată costă 100.000 de lei pe an. Firma are dotări moderne, chiar și un echipaj 4X4 cu câine de pază, are dispecerat, comuneiși timpul de răspuns este două minute, 24 de ore din 24. De asemenea, s-au montat butoane de panică la toată magazinele din comună deoarece mai sunt persoane recalcitrante atunci când beau. Acum se apasă butonul și agenții vin rapid", spune primarul comunei.

* Prigoana fumătorilor. Noi măsuri împotriva împătimiților de țigări

Noile pictograme de pe pachetele de țigări, care sunt mai dure, i-au determinat pe români să sune în disperare la numărul de telefon inscripționat pe pachete. Dacă unii solicită sprijinul psihologilor, alții spun că imaginile sunt prea dure și îi bagă în sperieți pe copii, arată specialiștii. Potrivit Directivei Europene anti fumat, până pe 20 mai trebuie să dispară de pe piață și tutunul aromat. Noile pachete de țigări, cu pictograme care ocupă aproape întreaga suprafață a pachetelor care se găsesc în comerț îi înspăimântă pe copii, dar și pe fumători. Cel puțin așa susțin specialiștii pneumologi care au testat piața. De altfel, acesta era și efectul așteptat de autorități atunci când au decis implementarea Directivei Europene antimufat.

* BANCHERUL

* Cum au evoluat primele trei mari bănci (BCR, BT si BRD) in primul trimestru din 2017

BCR, cea mai mare bancă locală, a obținut cel mai solid profit operațional in primul trimestru din acest an, de 338 milioane lei, in creștere cu 2,4% fată de aceeași perioadă a anului trecut, datorită reducerii cheltuielilor, in condițiile in care veniturile din dobânzi si comisioane au fost in scădere. BRD a reușit însă să-si majoreze cu 10% profitul operațional, la 266 milioane lei, in timp ce BT a contra-performat, cu o scădere de 5,4%, la 315 milioane lei. Cel mai mare profit net a fost înregistrat de BRD, cu 330 milioane lei, in creștere de 45 ori, fata de 266 milioane lei al BT (+15%) si doar 196 milioane lei al BCR (-38%), datorita reversărilor de provizioane constituite anul trecut pentru riscurile evaluate aferente potențialelor pierderi din aplicarea Legii 77/2016 privind darea in plată si altor credite neperformante.

* COTIDIANUL

* Rîdem de noi ca de proști - Cornel Nistorescu

Avem deja o tradiție în a ne bate joc de noi. Viorel Gaiță a patentat umorul născut din prostia omului amărît. "Lumea lui Gaiță" a avut un succes nebun, deși rîdeam de ne prăpădeam de compatrioții noștri mai săraci cu duhul. Adevărul este că ne place nu doar să rîdem. Ne distrăm în bătaie de joc. Avem chiar o doză de sadism. Suntem niște artiști ai batjocurii. Dacă te duci la o terasă sau într-o cîrciumă și zăbovești nițel, poți vedea mereu oameni care își găsesc un semen (ei îi zic fraier) de care să-și bată joc. Și o fac cu sete, cu poftă, cu dezinvoltură, uneori cu un talent nebun. Batjocoresc slăbiciunile cu o răutate de copii sadici. Suntem moraliști? Nici vorbă! Suntem doar miștocari, socotind că așa ne eliberăm, că așa ne exprimăm față de slăbiciunile omenești, că așa taxăm răul și non-eticul, urîtul și grotescul.

* Se cunoaște prima țară pe care o va vizita Emmanuel Macron

Emmanuel Macron, proaspăt ales președinte al Franței, intenționează să ajungă în Germania, în prima sa vizită în calitate de șef al statului francez, a declarat Sylvie Goulard, europarlamentar și o apropiată a lui Macron, pentru CNews. De altfel, Macron și cancelarul german Angela Merkel au avut o convorbire telefonică duminică seară, după ce a fost anunțat rezultatul alegerilor, informează DPA. Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german, a declarat că Merkel i-a transmis lui Macron că ''dorește cu nerăbdare o cooperare strânsă (...) în spiritul prieteniei tradiționale franco-germane''.

* În numele stabilității, UE acceptă naționalismul și corupția

Cancelarul Angela Merkel și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-au felicitat pe Boyko Borisov cu ocazia învestirii sale în fruntea noului guvern al Bulgariei. Merkel a vorbit despre "succesul fenomenal" al lui Borisov, aflat la al treilea mandat al său, și și‑a exprimat convingerea că Germania și Bulgaria vor avea și în viitor parte de aceeași excelentă cooperare. În plus, potrivit serviciului de presă al noului guvern, Merkel a declarat că își dorește să se bazeze pe viitoarea președinție bulgară a Consiliului UE. Cum arată guvernul în care își pune speranțele Merkel și care a fost politica premierului cu "succes fenomenal"? Guvernul învestit joi, 4 mai, la Sofia este unul de coaliție: partidul Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (de centru-dreapta, condus de premierul Borisov) s-a coalizat cu extrema-dreaptă pentru a obține puterea.

* CURENTUL

* Cum pot băncile îmbunătăți modul în care interacționează cu clienții lor

La nivel global, 32% dintre consumatori consideră că produsele și serviciile financiare seamănă între ele, indiferent cine este furnizorul lor. În România, 40% dintre respondenți declară acest lucru, conform EY Global Consumer Banking Survey. 50% dintre participanții români la studiu menționează că o experiență bancară mai bună reprezintă principalul motiv al deciziei de a schimba furnizorul principal de servicii financiare. În efortul de a se diferenția, băncile se confruntă cu ofertele venind dinspre noii jucători. Printre acești noi furnizori care intră în competiție cu băncile tradiționale se numără și cei care vin cu o ofertă exclusiv online. Conform datelor studiului EY, consumatorii români se declară interesați de aceste noi oferte într-o măsură mai mare (44%) decât, de exemplu, consumatorii germani (39%) și cei italieni (38%).

* CURIERUL NATIONAL

* Noile norme RCA, încă incerte

La 18 mai expiră termenul până la care tarifele RCA au fost plafonate, timp în care autoritățile ar fi trebuit să elaboreze și să aprobe o nouă lege privind acest segment de piață. Asociația Societăților de Service Auto Independente (ASSAI).: La aproape 6 luni de la decizia de plafonare a tarifelor RCA, statul român se află exact în aceeași situație, fără soluții, fără nicio strategie. "Șansele adoptării legii RCA în următoarele 10 zile sunt aproape nule și asta pentru că doar la Comisia de Buget-Finanțe au fost depuse 327 de amendamente", a declarat Cristian Muntean președintele ASSAI.

* Românii din UK: Învățământul britanic este mai slab decât cel românesc

Conform unui sondaj efectuat de AngliaMea.ro printre românii din Marea Britanie, învățământul britanic este mai slab decât cel românesc. Astfel, la întrebarea "Cum apreciați sistemul de învățământ din Marea Britanie?", 54% au ales varianta "Este mai slab decât cel din România", pentru 14% este "Foarte slab". Doar 8% apreciază că ar fi "Mai bun decât cel din România". În primul rând, părinții români au impresia că în Marea Britanie copiii lor învață mai puțin. Sistemul de învățământ britanic se axează mai mult pe calitate și pe aptitudinile elevului decât pe cantitate. Numărul materiilor este mult mai scăzut, elevii fiind cei care își aleg, în funcție de preferințe, materiile pe care doresc să le studieze, mai ales în ciclurile superioare. De asemenea, elevii sunt încurajați să-și aleagă activități extracurriculare sportive, artistice etc.

* Cât de mult s-au scumpit apartamentele

Indicele Imobiliare.ro: După Cluj-Napoca, București și Timișoara, un nou oraș depășește pragul de 1.000 euro/mp. Constanța devine, astfel, cel de-al patrulea mare oraș al țării în care prețurile locuințelor depășesc pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat. Suma medie solicitată pentru apartamentele scoase la vânzare la nivel național (noi și vechi) a crescut în aprilie cu 1,2%, de la 1.092 de euro pe metru pătrat util, la 1.105 euro pe metru pătrat. Valoarea actuală este cu 8,8% mai mare decât cea consemnată în perioada similară a anului precedent, respectiv 1.016 euro pe metru pătrat util. În Capitală, pretențiile vânzătorilor de apartamente s-au majorat cu 2,2% pe parcursul lui aprilie (de la 1.175 la 1.201 euro pe metru pătrat util). In Cluj-Napoca este vorba, mai exact, despre o creștere generală de 2,7% (de la 1.260 la 1.294 de euro pe metru pătrat).

* Dodon a ordonat armatei să expună în centrul Chișinăului tehnică militară sovietică

Președintele moldovean Igor Dodon a anunțat pe Facebook că a ordonat Armatei Naționale să scoată tehnică militară sovietică în Piața Marii Adunări Naționale, notează Radio Chișinău. Acesta a anunțat, într-un mesaj în limba rusă, intitulat "Acestea nu sunt Hummer-urile NATO", că tehnica militară sovietică va fi expusă în PMAN începând de duminică, 7 mai, până miercuri. "Nimic și nimeni nu ne va face să uităm marea realizare a bunicilor și străbunicilor noștri! Noi ținem minte și ne mândrim!", a mai scris Igor Dodon. Militari ai armatei Republicii Moldova și ai SUA au participat, în perioada 3 mai - 20 mai 2016, la exercițiul "Dragon Pioneer 2016", desfășurat, în premieră, în Republica Moldova. Autovehiculele americane care au intrat în Republica Moldova în urmă cu un an au fost întâmpinate de protestatari din partidul socialistului pro-rus Igor Dodon.

* 19 mil. euro, profitul net al KRUK din T1

Grupul KRUK, companie poloneză de management al creanțelor care activează și în România, a anunțat un profit net de aprox. 19 milioane euro (80,1 milioane zloți) în primul trimestru din acest an, în creștere cu 32% comparativ cu perioada similară a anului precedent. În ceea ce privește sumele colectate aferente portofoliilor achiziționate, acestea au fost de aprox. 73 milioane euro (în creștere cu 42% față de perioada similară a anului precedent). Pentru prima dată în istoria companiei, sumele colectate pe piețele străine au fost mai mari decât sumele colectate pe piața de profil din Polonia.

* EVENIMENTUL ZILEI

* Acuzațiile grave ale unui fost șef la contraspionaj. Kovesi și Coldea au încălcat legislația UE și o hotărâre CEDO pentru a acoperi corupția din SRI

Într-o plângere adresată de colonelul Florin Gulianu președintelui Curții Militare de Apel București, șefa DNA și fostul prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, sunt acuzați de abuzuri grave. Fostul ofițer al serviciului secret arată cum acționau procurorii militari la comandă, fără să țină cont de drepturile omului și de legislația europeană care spune că divulgarea unor acte de corupție nu sunt secrete de stat

* Primăria condusă de soțul Gabrielei Firea cumpără limuzină premium cu bani de la buget

Conform unui anunț de licitație, oficialii Primăriei Voluntari au finalizat procedura de achiziție, prin negociere fără anunț de participare, autovehicul Volkswagen Passat. Licitația derulată de Primăria Voluntari a fost câștigată de Porsche Inter Auto Romania, care furnizează o mașină Volkswagen Passat, Primăriei Voluntari contra sumei de 144.314 lei, fără TVA, estimarea inițială a valorii contractului era de 158.228 lei, fără TVA.

* Mitică Dragomir face declarații explozive: " Inspectorii ANAF au cerut MITĂ"

Fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, cercetat sub control judiciar pentru că ar fi luat mită 3,1 milioane de euro de la fostul administrator al RCS&RDS Ioan Bendei, a făcut declarații de necrezut la B1 TV. Mitică Dragomir a declarat la B1TV că inspectorii ANAF veniți în control au cerut 5000 euro mită, iar în schimb va fi scutit de controale timp de doi ani, iar firma lui nu va mai avea probleme în acest sens. Mitică Dromir se află, de vineri, sub control judiciar, impus de către Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru 60 de zile, pentru luare de mită și complicitate la spălare de bani. În acelasi dosar, Ioan Bendei, la data faptelor administrator al companiei de televiziune prin cablu RCS&RDS, este urmărit penal pentru dare de mita si spalare de bani.

* JURNALUL NATIONAL

* Sebastian Giță va fi audiat în Serbia în vederea extrădării

Sebastian Ghiță va fi audiat în Serbia în zilele următoare, pentru a putea răspunde la acuzațiile pentru care statul român cere extrădarea acestuia, scrie Antena 3. Documentele au ajuns deja de la Ministerul Justiției de la Belgrad la Curtea Supremă de Justiție. Deocamdată, nu se știe data la care fostul deputat PSD va fi audiat în Serbia, însă curând el va sta în fața unui complet de trei judecători care va decide dacă fostul deputat român va fi sau nu extrădat. În cazul în care Sebastian Ghiță va cere azil politic, întreaga procedură de extrădare poate fi suspendată. În prezent, Sebastian Ghiță este în arest, în Serbia, după ce a fost depistat de autorități la Belgrad pe 13 aprilie. Pe numele fostului deputat au fost emise până acum mandate de arestare preventivă în lipsă în două dosare ale DNA.

* Ioan Bendei, "șantajatul" de la RCS&RDS, și-a tras hotel de patru stele în centrul Brașovului

Administratorul firmelor magnatului Zoltan Teszari, proprietarul grupului RCS&RDS, pus sub acuzare de procurorii DNA pentru dare de mită și spălare de bani, a devenit proprietar al unui luxos hotel, amplasat în apropierea centrului istoric al Municipiului Brașov. Firma la care este unic acționar Ioan Bendei, și pe care acesta o administrează pentru următorii 25 de ani, a primit, în luna ianuarie a acestui an, de la Agenția Națională de Mediu, autorizația de mediu pentru "Victoria Bulevard Hotel" din Brașov, o unitate de cazare ultramodernă, de patru stele, destinată, în special, întâlnirilor de afaceri. Tot în luna ianuarie, șeful lui Bendei, Zoltan Teszari, a decis să-l renumească pe Ioan Bendei în funcția de membru al CA al RCS Management SA, alături de un alt inculpat din dosarul DNA, Mihai Dinei.

* Liberalii de la talpa țării trag cu Orban, Bușoi l-a enervat pe Klaus Iohannis

Cu excepția lui Marian Munteanu, ceilalți trei candidați aruncați de PNL în bătălia pentru primăria Capitalei în 2016 candidează anul acesta pentru funcția supremă în partid. Ultimul intrat în cursă, europarlamentarul Cristian Bușoi, a început cu stângul după ce a folosit sloganul președintelui Klaus Iohannis, "România lucrului bine făcut", în discursul de lansare a candidaturii. În schimb, Ludovic Orban pare să fi devenit favoritul liberalilor din teritoriu.

* Rapița, noua cultură-vedetă a României

Profitând de prețurile bune la export și de productivitatea ridicată, fermierii români au intrat în febra cultivării rapiței. Cererea pe piață este foarte mare având în vedere că rapița se folosește în multe domenii. Industria alimentară, cea a cosmeticelor și a biocombustibililor sunt mari consumatoare de rapiță. Anul trecut, rapița a ajuns la prețuri-record la bursa MATIF Paris, cea mai reprezentativă pentru regiune, depășind valoarea de 1.900 lei/tonă. Pentru acest an se așteaptă însă ca prețurile să scadă. Suprafața semănată cu rapiță în România, în acest sezon, este cea mai mare de după anul 2010, când s-a înregistrat un vârf, ajungând la peste 460.000 de hectare, față de 412.000 în 2016. Cotațiile futures (cu termene de livrare în viitor) de la bursa MATIF arată că acum rapița se tranzacționează în jurul valorii de 1.800 lei/tonă pentru livrarea în luna mai 2017.

* NATIONAL

* Jucăriile care nu fac nimic, dar au înnebunit lumea

Se numesc "hand spinner", ceea ce s-ar putea traduce cu "învârtitorul de mână" si sunt atâtea modele încât nimeni nu a stat să le numere vreodată. Din New York până la Paris, si din Londra până in Tokyo, toata lumea se joacă cu acest dispozitiv care, dacă stai să te gândești mai bine, practic nu face mai nimic. Copii, adolescenți, dar mai ales adulții au așa ceva in mână, fie ca se duc spre serviciu, fie ca stau pe băncuțe in parcuri. Este jucăria cu cel mai mare succes întâlnit vreodată. In principiu, găsești spinnere si cu 10 dolari, dar si cu 200 de dolari, in funcție de cum vrei să arate sau dacă vrei musai unul fără pereche. Ba se aude că se vor lansa si unele din aur sau argint sau incrustate cu pietre prețioase.

* Se scumpesc iar țigările!

Ministerul de Finanțe pregătește (încă) o lovitura pentru fumători: începând cu vara acestui an pachetele de țigări se vor scumpi in următorii patru ani, pe motivul creșterii veniturilor bugetare. După majorarea cu 1% a accizelor la țigarete de la 1 iunie, ne putem aștepta ca un pachet de țigări să se scumpească cu 10 bani. Asta in prima fază, pentru ca MF vrea sa majoreze accizele si in anii următori, cu un ritm de 2% anual, ajungând ca in 2021 acciza să ajungă la 476,2 lei pe mia de țigarete (in prezent, 435,5/1000 țigarete). Potrivit unor specialiști din Finanțe, accizele vor creste cu 2% de la 1 ianuarie 2018 si in cazul altor produse din tutun, inclusiv pentru rezervele lichide pentru țigările electronice.

* Au desființat filajul, dar l-au triplat!

După ce Dragoș Tudorache a reorganizat in pripă Direcția de Informații si Protecție Internă, doar pentru ca "Doi s' un sfert"-ul să nu mai poată organiza misiuni de filaj, toți "urecheații" de la "Doi s' un sfert" s-au mutat la DOS ! Iar operațiunile de filaj nu doar că nu au dispărut, dar ele chiar se suprapun si, in tot mai multe cazuri, au fost pur si simplu triplate in urma folosirii intensive a subterfugiului declanșării anchetelor "in rem"! Însă cel mai grav este ca multe structuri teritoriale au ajuns sa se comporte ca un "stat in stat", efectuând propriile operațiuni de filaj. Așa ca, la un moment dat, mare va mai fi mirarea judecătorilor când vor încerca să descâlcească firele acestor dosare si, mai ales, să stabilească legal ancheta cărei structuri are prioritate in instanță.

* Să nu mai fim proștii de serviciu Schengen!

Din 2007 am tras din greu pentru a îndeplini criteriile tehnice de accedere a României in Spațiul Schengen. Iar in urma unui efort logistic, dar mai ales financiar uriaș suportat de către statul romăn, care, de exemplu, a trebuit să securizeze frontiera externa a Uniunii Europene cu controversatul sistem EADS, s-a recunoscut ca indeplinim toate aceste criterii tehnice încă din anul 2010, dar asta nu este suficient si pentru a primi "OK"-ul strict politic al Olandei. Tara care își apără astfel, cu o strategie politica de o perversitate rar întâlnita, beneficiile financiare uriașe ale Portului Rotterdam, beneficii care ar scădea simțitor odată cu devenirea Portului Constanta drept cea mai mare poarta maritima de intrare a mărfurilor in Spațiul Schengen.

* PUTEREA

* ȘOC în politică: Fiul fostului ministru Mariana Câmpeanu, CONDAMNAT la închisoare

Flavius Câmpeanu, fiul Marianei Câmpeanu, a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu. Și nu este singurul condamnat în dosar. Și fostul director al Registrului Auto Român (RAR), Flavius Crăpătureanu, a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu. Decizia Judecătoriei Sectorului 1 nu este definitivă. Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Flavius Câmpeanu, director tehnic al instituției, și pe Ovidiu Crăpătureanu, fostul director al RAR, după ce acesta din urmă a cumpărat la un preț supraevaluat un teren pentru un așa zis poligon de încercări auto. Fiul ministrului Muncii este cel care a semnat și întocmit un memoriu tehnic astfel încât configurația terenului să corespundă cu suprafața oferită spre vânzare.

* Premierul GRINDEANU l-a dat afară pe șeful VĂMILOR, numit de CIOLOȘ

Sorin Grindeanu a semnat, luni, decizia de eliberare a lui Dorel Fronea din funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Fronea având în coordonare până acum Direcția Generală a Vămilor. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial. Dorel Fronea deținea acest post, cu rang de subsecretar de stat, din iulie 2016, fiind numit de fostul premier Dacian Cioloș. Până la desemnarea înlocuitorului său, atribuțiile de coordonare a Direcției Generale a Vămilor vor fi execitate de Marius-Marin Florea, care coordonează Direcția Generală Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF. Totodată, premierul Grindeanu a eliberat-o din funcție pe Carmen-Elena Tatu, care ocupa funcția de inspector general antifraudă la Direcția Generală Antifraudă Fiscală.

* ROMANIA LIBERA

* Tinichigiii Dreptului: Președinții comisiilor juridice din Parlament, Șerban Nicolae și Eugen Nicolicea, sunt extrem de discreți cu studiile lor

Președinții comisiilor juridice din Parlament sunt extrem de discreți cu studiile lor. Eugen Nicolicea nu are experiență în domeniu. Șerban Nicolae a terminat o facultate de drept, trecută la secret, și a obținut prima slujbă onorabilă abia după vârsta de 30 de ani. Din biografia de senator a scos perioada în care a fost muncitor. Șerban Nicolae a fost promovat de Ion Iliescu, cel care l-a luat peste tot, prezentându-l deopotrivă lui Putin, dar și Papei Ioan Paul al II-lea. Este neclar cum a ajuns Nicolae în intimitatea fostului președinte. Presa menționează adesea că a fost șoferul sau.

* Statul pune tunurile pe producătorii de gaze. Guvernul introduce supraimpozit pe profit

Guvernul introduce supraimpozit pe profit, iar Parlamentul vrea, la rândul său, să majoreze suprataxa pe venit. Comisia de Industrii din Camera Deputaților acuză producătorii de gaze naturale că au majorat deja prețurile cu peste 20%, după 1 aprilie, și propune o majorare a taxelor pe veniturile obținute din scumpiri. Dezbaterile din Comisia de Industrii a Camerei Deputaților s-au terminat cu circ, săptămâna trecută. Preșe­dintele comisiei, pesedistul Iulian Iancu, l-a atacat pe reprezentantul companiei OMV Petrom pentru că a majorat prețurile cu peste 10%, deși a promis Guvernului că nu va face asta până la finele anului. Totul pleacă de la decizia Executivului de a libera­liza prețul de vânzare către populație a gazelor din producția internă de la 1 aprilie.

* ZIARUL FINANCIAR

* Mișcare șoc pe piața de retail. Aldi, un gigant german din comerț, începe recrutarea pentru intrarea în România

Discounterul german Aldi , un gigant cu 10.000 de magazine și afaceri de 50 mld. euro anual, a început procesul de recrutare a echipei locale de management, acesta fiind un prim pas ­care marchează intenția retailerului de a intra pe piața din România, afirmă mai multe surse din piață. Retailerul a venit cu oferte peste piață, astfel că un manager de expansiune poate câștiga peste 5.000 de euro, spun jucătorii din piață și specialiștii. Salariile diferă însă între un român și un expat. În cazul primului s-ar plăti salarii raportate la ceilalți jucători din România, pe când în cazul unui expat s-ar lua în calcul țara lui de proveniență și venitul anterior. Totuși, intrarea oficială ar putea avea loc peste 3-5 ani sau chiar mai târziu, afirmă aceleași surse din retail și din piața de recrutare.

* Regina Maria intră cu o clinică pe Calea Dorobanților în locul celebrului magazin Victoria 46

Regina Maria, al doilea jucător din piața de servicii medicale private din România, va deschide o nouă clinică în București, în spațiul de 900 de metri pătrați unde până în 2015 a funcționat magazinul Victoria 46, unul dintre reperele pieței de lux din România. Regina Maria are deja 16 policlinici doar în București, iar decizia acționarilor este surprinzătoare în condițiile în care pe o rază de 300 de metri se află și spitalul Euroclinic (parte a rețelei Regina Maria), dar și policlinica Regina Maria Floreasca (pe strada Axinte Uricariul). Din datele ZF, spațiul din Calea Dorobanților în care urmează să funcționeze noua policlinică Regina Maria are circa 900 de metri pătrați și este deținut de familia Bonte, care a pus și bazele rețelei de farmacii Centrofarm. Chiria lunară este estimată de ZF între 13.000 și 15.000 de euro.

* Cea mai importantă "industrie" a României

Comerțul în ansamblul său este cea mai importantă "industrie" a României atât ca business, cât și ca număr de salariați. Astfel, toate companiile cu afaceri în comerț au terminat anul trecut cu afaceri de circa 100 mld. euro, iar numărul de salariați care lucrează în aceste firme este de circa 800.000. Unu din șase angajați din economie lucrează în comerț, fie el alimentar, de modă, electro-IT, bricolaj sau mobilă. (Datele includ atât comerțul cu ridicata, cât și pe cel cu amănuntul și comerțul auto.) Comerțul a revenit în prim-plan în ultimii doi ani, când românii au început din nou să aibă apetit pentru consum și și-au deschis portofelul pentru a-și cumpăra produse mai scumpe sau pentru a face investiții în bunuri de folosință îndelungată. După mai mulți ani în care agricultura sau exporturile au fost motoarele principale ale economiei, consumul intern a revenit în prim-plan.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro