Ziarul Bursa pe mobil
 
 
REVISTA PRESEI 11.05.2017
11.05.2017 - Revista Presei
Willy Homner

REVISTA PRESEI    11.05.2017

* ADEVARUL

* Șerban Nicolae a fost mazilit în mârâiala baronilor PSD

Decizia lui Liviu Dragnea de a-l înlocui, în fruntea Comisiei Juridice, pe Șerban Nicolae cu Robert Cazanciuc, unul dintre apropiații lui Victor Ponta și omul pe care baronii PSD l-au acuzat în urmă cu doi ani că susține DNA, a stârnit nedumerirea social-democraților, potrivit unor surse politice. Șerban Nicolae, liderul senatorilor PSD și președintele Comisiei Juridice din Senat, a rămas fără funcții după ce a susținut, cot la cot cu Traian Băsescu, grațierea corupților. Decizia a fost luată de conducerea PSD, la propunerea lui Liviu Dragnea. Surse participante la ședință au povestit pentru "Adevărul" că Liviu Dragnea, pentru a aplana conflictul, i-a cerut lui Șerban Nicolae să renunțe de bună voie la cele două funcții, însă senatorul PSD a refuzat.

* Dragnea a schimbat tabăra

Decizia lui Liviu Dragnea de a-l înlocui pe Șerban Nicolae atât de la conducerea grupului PSD din Senat, dar și de la șefia Comisiei Juridice, confirmă traiectoria descendentă pe care se află liderul PSD, ale cărei resorturi le-am analizat săptămâna trecută. Dar nu lepădarea de Șerban Nicolae este știrea momentului (am scris deja că evenimentul era previzibil, după pirueta de avarie făcută de șeful PSD), ci mumirea în locul său, la șefia Comisiei Juridice din Senat, a lui Robert Cazanciuc. Alegerea făcută de Dragnea, având în vedere multitudinea de opțiuni din tabăra talibanilor anti-DNA pe care le avea la dispoziție și pe care le-a ignorat, anunță abandonarea definitivă a unei strategii care până acum i-a adus numai eșecuri. Și poate chiar resemnarea.

* Cine îl oprește pe Nicolicea

Eugen Nicolicea are un talent cu totul aparte de a citi și interpreta legile. Expunerile sale au devenit, în sine, un impresionant spectacol de sofisme, enunțuri paralogice și paradoxuri înmărmuritoare. Iată două exemple recente. Acum o lună, Eugen Nicolicea a propus modificarea Regulamentului Camerei Deputaților în sensul ca în comisiile permanente să nu mai fie obligatoriu cvorumul de prezență. Adică o comisie să poată adopta rapoarte sau avize și să depună amendamente indiferent de câți deputați sunt prezenți, iar cele decise acolo să fie supuse apoi plenului.

* În Parlament, mai rău ca în mahala

Dezbateriile în contradictoriu privind anumite proiecte de lege, discuțiile aprinse în comisii sau simple declarații de presă i-au determinat pe parlamentari să uite unde să află și să folosească în Parlament un limbaj demn de colțul străzii. De la "nespălat", "analfabet" sau "prost" la comparații cu porcii, poze în chiloți sau gesturi obscene, Parlamentul nu a dus lipsă de nimic în ultimele trei luni. Astfel, în ultimele trei luni, ședintele de plen, ședințele de lucru din comisii sau din birourile permanente au fost prilejii numai bune pentru schimburi dure de replici și atacuri la persoană. Implicați în acest joc al replicilor acide au fost mai mulți parlamentari, de la Traian Băsescu și Liviu Dragnea, la Șerban Nicolae și Mihai Goțiu. "Apropo de ferma de porci, domnule Băsescu, nu știam că aveți și această specializare" /"Păi v-am crescut, domnule Dragnea!"

* Ne așteaptă vreme grea! Specialiștii explică de ce ruperile de nori, tornadele și grindina nu vor mai fi fenomene extreme izolate

După un sfârșit se săptămână cu temperaturi de 21 de grade, luni temperatura din România a căzut 10 grade. Pe fondul acestei fluctuații termice, luni, în timp ce în Constanța oamenii au înregistrat pe telefoane tornade, în Gorj a plouat în câteva minute atât de mult, încât a trasformat un pârâu într-un veritabil râu care a luat cu el mașinile parcate pe marginea drumului. Începând de azi, temperaturile vor crește brusc spre 26 de grade urmând, ca în weekend clima să devină subtropicală. Specialiștii climatologi spun că asemenea fenomenle extreme și fluctuațiile mari de temperatură vor deveni tot mai frecvente în țara noastră. Vara anului 2017 va fi punctată de fenomene extreme frecvente, cu valuri de căldură și ploi torențiale care ar putea produce inundații pe spații restrânse.

* INTERVIU Juncker: În zece ani de apartenență la UE, România are un câștig net de peste 26 de miliarde de euro

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va fi prezent joi în România, unde va susține un discurs în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, cu ocazia aniversării a zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. De asemenea, Juncker are programate întâlniri cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Sorin Grindeanu. Președintele Juncker: Mă bucur că sunt din nou în România. Am amintiri din România care preced cu mult mandatul meu ca președinte al Comisiei. Am fost întotdeauna și sunt în continuare alături de România pe drumul ei european. Acesta este motivul pentru care nu pot accepta să se vorbească de cetățeni de prim rang sau de al doilea rang. Așa ceva nu poate exista în Europa. Există doar cetățeni europeni - și sunt cu toții de prim rang !

* Furtună politică la Washington

Decizia președintelui Statelor Unite, Donald Trump, de a-l demite pe directorul Biroului Federal de Investigații, James Comey, a provocat o undă de șoc la Washington. Democrații au vorbit imediat de o posibilă tentativă de a submina ancheta FBI privind eventualele legături între echipa de campanie a lui Trump și Rusia. Dar și unii republicani s-au arătat nemulțumiți. James Comey, puternicul director al FBI, despre care se spunea că este inamovibil, protejat de rețelele sale și de toate secretele strânse de serviciile sale de investigații, oficial, el și-a pierdut funcția pentru că a acționat greșit în ancheta cu privire la folosirea unui server privat de către candidata democrată la prezidențialele de anul trecut Hillary Clinton pe vremea când aceasta deținea funcția de secretar de stat.

* BANCHERUL

* Șeful Erste Bank ironizează planurile de extindere ale OTP Bank: succes la cumpărarea de unități bancare in 2017!

Andreas Treichl, șeful Erste Bank, unul dintre cele două mari grupuri austriece, alături de Raiffeisen, care au cucerit piața bancară din Estul Europei, ironizează recentele planuri ale băncii ungare OTP Bank de extindere in țările din zona, inclusiv in România: "le urez succes in cumpărarea de unități bancare in 2017!" El se referă la procesul de digitalizare din domeniul bancar, care determina băncile să efectueze tot mai multe operațiuni online pentru clienții lor, pe măsură ce aceștia utilizează tot mai mult aplicațiile bancare de internet banking si mobile banking. Treichl a răspuns că după părerea sa este vorba de "vechiul vis maghiar" de a cuceri țările din zona, însă apreciază ca in ziua de astăzi, dominată de dezvoltarea tehnologică, cumpărarea de unități bancare nu mai reprezintă o strategie viabilă: "Succes la cumpărarea de unități bancare in 2017!"

* COTIDIANUL

* S-a depus acțiunea judiciară pentru dovedirea nulității absolute a formei republicane de guvernământ

Într-un comunicat transmis redacției Cotidianul, se spune că Mișcarea pentru Regat și Coroană a întreprins demersul necesar pentru constatarea nulității absolute a formei republicane de guvernământ: "Astăzi, 10 mai 2017, exprimând voința Convenției Naționale pentru Monarhie Constituțională (o coaliție largă a organizațiilor monarhiste din România), în conformitate cu hotărârea acesteia luată la începutul lunii aprilie și anunțată public, Mișcarea pentru Regat și Coroană a înaintat Parchetului General o sesizare prin care Ministerul Public este investit să efectueze cercetările necesare pentru stabilirea pe deplin a împrejurărilor concrete si a înlăturării consecințelor decurgând din actele criminale care, după 6 martie 1945, au determinat răsturnarea ordinii constituționale a țării la data de 30 Decembrie 1947". Acțiunea judiciară urmărește dovedirea nulității absolute a actului de instaurare a formei republicane de guvernământ,

* PSD și-o face singur - Cornel Nistorescu

De ce se împiedică PSD-ul de sine însuși? Nu are opoziție decît prin DNA, mai puțină prin SRI și aproape deloc în presă. Realitatea TV și Digi 24 oricum nu contează! Fără adversari, fără concurență pentru preluarea puterii, PSD-ul se zbate să treacă de la un prag la celălalt. Cu legea salarizării unitare s-a împiedecat singur. A tot umblat la ea, a tot amînat-o și s-a trezit, ca într-o jonglerie de circ, direct în legea grațierii. Dintr-un partid al miracolelor salariale și al pensiilor gonflate, PSD-ul s-a trezit ca fiind partidul care vrea să-i salveze pe corupți și care vrea să golească penitenciarele, ca să le poată zugrăvi. Nici dacă ți-ai stoarce materia cenușie și tot n-ai putea face o asemenea trecere spectaculoasă. Pedalînd pe măsuri sociale, PSD-ul s-a trezit același sac de box bumbăcit de demonstranți în protestele din Piața Victoriei, cele prilejuite de Ordonanța 13.

* Un ofițer SPP s-a împușcat în plină stradă

Un ofițer SPP s-a împușcat, miercuri, în plină stradă, în Capitală, în zona Tineretului, cu o armă. Acesta a murit în urmă cu scurt timp, la Spitalul Bagdasar-Arseni, potrivit Antena 3. S-a deschis dosar penal în acest caz, un procuror de la Parchetul Militar urmând să coordoneze această anchetă. Potrivit unor informații, anul trecut, bărbatul a trecut testarea psihologică. Ofițerul SPP ar fi avut însă probleme personale. Ofițerul se numește Lucian Sanda și este absolvent al Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza". Este doctor în sociologie. În anul 2011 a publicat lucrarea "Conflictul israeliano-palestinian; Repere istorice și dimensiuni internaționale: O perspectivă sociologică".

* Ziua Regalității a fost sărbătorită cu eleganță

Ceremonii în Capitală de Ziua Regalității. Custodele coroanei Române, Principesa Margareta și Principele Radu au depus miercuri o coroană de flori la statuia lui Carol I din Piața Palatului Regal, iar apoi, alături de Principesa Maria, și-au întâmpinat oaspeții la evenimentul Garden Party, organizat la Palatul Elisabeta. La ora 17, membrii Familiei Regale au ieșit la balconul palatului pentru a-și saluta invitații. La 10 mai, în România se serbează ziua la care Carol I a ajuns în România la 1866, dar și ziua în care a fost încoronat rege al României în 1881. De asemenea, există o întreagă dezbatere privind Ziua Independenței României. Unii istorici susțin că independența României este dată de proclamarea sa de către ministrul de afaceri externe Mihail Kogălniceanu în Parlamentul României, la data de 9 mai 1878. Cu toate acestea, timp de aproape 70 de ani Ziua Independenței s-a sărbătorit tot pe 10 mai. De asemenea, ziua de 10 mai a fost Ziua Națională a României între 1866 și 1947.

* CURENTUL

* Consiliul Concurenței investighează un posibil cartel al medicilor de familie privind tarifele serviciilor nedecontate de CNAS

Veste proastă pentru medicii de familie. Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pe piața serviciilor medicale nedecontate de Casa Națională Asigurări de Sănătate (CNAS) și plătite direct de consumatori, existând suspiciuni privind o posibilă înțelegere între medicii de familie pentru stabilirea în comun a tarifelor pentru diverse servicii medicale, se arată într-un comunicat al instituției. Amenzile pe care această autoritate le poate aplica sunt imense. Consiliul a demarat această investigație în urma derulării unei anchete sectoriale pe piața serviciilor de asistență medicală din România.

* Banca Mondială numește o rusoaică directoare pentru România

Banca Mondială a numit-o pe Tatiana Proskuryakova în funcția de Director de Țară pentru România și Ungaria. Proskuryakova o va înlocui pe Elisabetta Capannelli, care a fost director de țară în cadrul Băncii Mondiale începând din anul 2013, și care va prelua un alt mandat la Zagreb. Proskuryakova, cu cetățenie dublă rusă și americană, își va prelua mandatul la București în data de 24 iulie 2017. Proskuryakova este director de țară în Bosnia-Herțegovina și Montenegro din anul 2015. Înainte de mandatul de la Sarajevo, Proskuryakova a fost Director de Țară în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (2013-14) precum și Consilier pentru Operațiuni de Țară (Country Operations Adviser) pentru Argentina, Paraguay și Uruguay (2010-13).

* Liliana Mincă s-a transformat din traseistă în regalistă

Liliana Mincă nu mai are nevoie de nicio prezentare. După ce nu a mai intrat în Parlament, traseista și-ar fi dorit să îi ia locul lui Liviu Pop de secretar de stat la Ministerul Educației dar aceasta a fost respinsă categoric de ministru. Țața traseistă (ex-PC, ex-PP-DD, ex-PND, ex-UNPR, ex-PSD, acum în ALDE) și-a găsit totuși pe pile politice un post la stat, fiind numită de Grindeanu vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Oportunista Mincă mimează chiar și regalismul dacă e nevoie. Cine știe când îi trebuie o pilă cu sânge albastru cum ar fi de exemplu, Alteța sa Radu Duda. Splendida Mincă, urând cu convingere "La mulți ani Majestate!", apare într-o poză la recepția de la Palatul Elisabeta.

* CURIERUL NATIONAL

* Macron promite o poziție "total diferită" de cea a predecesorilor săi

Tânărul președinte nou ales al Franței, subliniază specialiști din echipa care l-a sprijinit în campania electorală, dorește să se situeze "pe o linie De Gaulle- Mitterrand" în politica față de Statele Unite, Rusia și țările europene. În opinia lui Macron, "refondarea Europei", idee evocată și promisă insistent în campania electorală, "trece obligatoriu prin reanimarea cuplului franco-german". Macron va fi un "prieten exigent" al Germaniei și un "negociator dificil" cu Regatul Unit la plecarea acestuia din UE. Față de actualul război civil din Siria, președintele Franței a fost ezitant în privința poziției pe care Franța trebuie să o adopte

* Phenianul este iritat de submarinul american USS Michigan, plin de ofițeri Navy SEAL

Regimul de la Phenian pare să fie extrem de iritat de prezența în zona peninsulei a submarinului american USS Michigan. După încetarea războiului rece, USS Michigan a fost unul din cele patru submarine care au fost modificate pentru misiuni convenționale. El are acum tuburi pentru a lansa până la 154 de rachete de croazieră Tomahawk cu încărcătură convențională, dar transportă și 60 de ofițeri SEAL. Aceștia pot pleca în misiuni chiar în timp ce submarinul este scufundat datorită unui sistem - asemănător cu o cocoașă - care le permite ieșirea în siguranță din navă. Pentru deplasare, ofițerii SEAL se folosesc, mai apoi, de un soi de minisubmarine.

* Au fost aprobate proiecte de 1 milion euro pentru combaterea sărăciei

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman (AM POCU) din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a publicat listele cererilor de finanțare care au fost aprobate în urma evaluării tehnico-financiare a proiectelor depuse pentru apelurile POCU/85/5/1/ și POCU/86/5/1/ "Reducerea numărului de comunități marginalizate (romă și non-romă) aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din orașe cu peste 20.000 locuitori, cu accent pe cele cu populație aparținând minorității roma, prin implementarea de măsuri/ operațiuni integrate în contextul mecanismului de DLRC".

* Piața de terenuri a atins 127 mil. euro în 2016

Piața terenurilor din București a atins anul trecut un nou record, în volum, fiind tranzacționate loturi cu o suprafață cumulată de 110 hectare, în creștere cu 144% față de 2015 și cu 3,5% mai mult față de cele 106 hectare tranzacționate în 2007, precedentul an-record pentru piața terenurilor din Capitală. Ca valoare, piața terenurilor s-a ridicat anul trecut la 127 de milioane de euro, în creștere cu 41% față de 2015. Anul trecut, piața a fost impulsionată în primul rând de sectorul rezidențial, care a atras investitori în zona de nord a orașului, dar și de sectorul logistic, care continuă să se dezvolte accelerat în vest, la intrarea pe autostrada București-Pitești. De altfel, aproape 90% din suprafața terenurilor tranzacționate anul trecut este destinată dezvoltării unor proiecte rezidențiale (62,8%) sau logistice (26,4%).

* Peste 1 miliard lei, piața RCA în T1

Evoluția pieței RCA în primul trimestru al acestui an a fost asemănătoare cu cea de anul trecut, a informat Mișu Negrițoiu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Potrivit datelor preliminare, piața polițelor auto obligatorii (RCA) a atins, la sfârșitul primului trimestru al anului 2017, valoarea de 1,06 miliarde lei, nivel similar cu cel consemnat în aceeași perioadă a anului trecut (1,07 miliarde lei). Volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurările generale, în anul 2016, a fost de 7.717.501.992 lei, în creștere față de anul precedent cu 11%. Primele 10 societăți de asigurare care au subscris prime aferente asigurărilor generale au cumulat o valoare de 7.367.854.282 lei, ceea ce reprezintă 95% din totalul acestui segment de activitate.

* EVENIMENTUL ZILEI

* "Noi suntem Statul". Vanghelie spune că, în 2009, politicienii erau dirijați cu dosare penale

Dezvăluirile din serialul Evenimentului zilei "Noi suntem statul" continuă să facă valuri. Chiar dacă cei indicați în materialele jurnalistului Dan Andronic par a acționa sub consemnul unei "legi a tăcerii", continuă să apară personaje implicate în campania din 2009 care explică cât de gravă a fost situația. Marian Vanghelie a susținut, marți seară, într-o emisiune la TVR1, că "tace toată clasa politică pentru că s-a creat spiritul «dacă vorbiți vă arestăm». Asta este starea de spirit în România, nu mai are nimeni curaj"

* Coaliția află de la televizor propriile proiecte

Liderii coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au ajuns să afle din presă despre o parte din proiectele de impact pregătite de Guvern, lucru care a provocat iritare în interiorul arcului guvernamental, au relatat EVZ surse din coaliție. Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, este deranjat că ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a anunțat introducerea unui impozit pe gospodărie înainte să fie stabilită în coaliție o variantă finală. De cealaltă parte, propunerea ALDE de renunțare la venitul minim garantat a provocat iritare în PSD, subiectul nefiind discutat între Tăriceanu și Dragnea. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a fost și ea apostrofată în PSD după ce a anunțat plafonarea indemnizațiilor de creștere a copilului, înainte ca acest lucru să fie stabilit în coaliție.

* Vasilescu, la conferința CAPITAL: Inflația negativă e falsă! E doar statistică, din cauza reducerii de taxe

Inflația negativă de anul trecut este una statistică, datorată reducerii de taxe. Insă în realitate, scăderile nu s-au regăsit în prețuri. PIB se face la magazine, s-a făcut la mici de 1 mai. Vestea proastă e ca acest PIB nu este sustenabil și nu aduce creșterea salariilor, a declarat, la conferința Capital, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. "Problema, în cazul majorărilor anunțate în sectorul bugetar, va interveni când piața muncii va simți un imbold de corelare. Statul vine cu un program de măriri de salarii la stat, acolo unde sunt 1,3 milioane de salariați. Indiscutabil această mărire va ave aun efect asupra sectorului privat", a declarat el.

* LEGĂTURILE DUBIOASE dintre Florian Coldea și Robert Cazanciuc

Robert Cazanciuc preia conducerea Comisiei Juridice din Senat, înlocuindu-l pe Șerban Nicolae, au decis membrii CExN PSD, reuniți în ședință, miercuri, deși jostul ministru al Justiției nu are un trecut curat. În 2015, fostul ofițer SRI Adrian Radu a făcut un denunț la Parchetul General care îi viza pe fostul adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, și comandantul Secției Județene SRI Dîmbovița, Marin Constantin, care ar fi aprobat detașarea lui Florian Teodor Andronache, ofițer activ în cadrul SRI Prahova, la ministerul Justiției pe un post de consilier, încălcînd astfel Legea securității naționale. Cazanciuc era ținta unei anchete DNA, dar dosarul a dispărut în sertarele instituției conduse de Laura Codruța Kovesi.

* Firma RCS-RDS/DIGI, implicată într-un caz de CORUPȚIE în America

Cunoscuta firmă de cablu și televiziune din România a fost dată în judecată de un grup de afaceriști americani că a fost deposedat de bani și firme ilegal. RISE Project dezvăluie că William Hawkins, liderul grupului american, este inițiatorul acțiunii. Acesta a precizat că în urmă cu 10 ani a intrat pe piața serviciilor de telecomunicații din Ungaria, că a investit bani într-o tehnologie inovatoare, dar că a rămas fără niciun beneficiu, fiind păcălit de cetățeanul maghiar Laszo Borsy. Din grupul în care au investit americanii se numără și i-TV, o companie de cablu cumpărată în 2008 de grupul RCS-RDS. Totul s-a desfășurat fără ca Hawkins și ceilalți americani să își dea consimțămîntul în calitate de acționari majoritari.

* Ghiță, DETRONAT de SRI Prahova. Noul STĂPÎN al orașului PLOIEȘTI

Sebastian Ghiță a fost înlocuit în Ploiești de către unul dintre oamenii de afaceri care a prins tot mai multă putere, Stanciu George. În plin război cu Sebastian Ghiță, procurorul DNA Mircea Negulescu a susținut un alt personaj important din Ploiești: Stanciu George, zis și "Mardare". Pe lîngă celebrul procuror, Stanciu este și un apropiat al lui Sabin Iancu, șeful SRI Prohova. La cei 36 de ani, "Mardare" deține mai multe firme (în nume propriu sau prin interpuși, prieteni de-ai săi) care au avut întotdeauna de profitat de pe urma instituțiilor publice. Restaurantele, firmele de construcții edilitare sau de închiriere/subînchiriere de spații, societățile agricole și, ulterior, controlul asupra unei televiziuni locale (Wyl TV) și a unor publicații online (ziarulincomod, stopinfractori și Telegrama) l-au făcut pe George Stanciu să devină noul stăpîn din orașul Ploiești.

* JURNALUL NATIONAL

* Ce se ascunde în spatele tensiunilor din PSD

Tensiunile din PSD ascund reglări de conturi cu mize uriașe:Liviu Dragnea este nemulțumit de lipsa de respect față de autoritatea sa în partid și a dorit un semnal de forță prin sancționare lui Șerban Nicolae. Sunt informații din partid care dau ca sigură o remaniere guvernamentală în maxim 60 de zile, fiind vizați 3-4 miniștri și secretari de stat. Lista neagră aflându-se în mapa lui Liviu Dragnea. Este posibil care în septembrie să existe și o rearanjare de forțe în Parlament, fidelii lui Dragnea urmând să fie promovați în funcții cheie în comisii, grupurile parlamentare și conducerea Camerei Deputaților și Senatului. Decizia CCR privind imposibilitatea ca Liviu Dragnea să fie premier și al doilea dosar de la Înalta Curte de Casație și Justiție îi determină pe unii lideri PSD din eșalonul 2 să-și facă deja planuri pentru șefia PSD, în cazul în care Dragnea va fi executat de justiție.

* MAI solicită asociației lui Nicolae Badea să renunțe la contract pentru ca stadionul Dinamo să fie reabilitat

Ministerul Afacerilor Interne solicită Asociației Club Sportiv FC Dinamo București, aparținând fostului finanțator al grupării de fotbal, Nicolae Badea, să renunțe la contractul de asociere cu CS Dinamo care îi oferă dreptul de folosință asupra Stadionului Dinamo pentru ca arena să poată fi reabilitată în planul de modernizare pentru organizarea în România a EURO 2020. Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că aceasta este singura soluție pentru ca CNI să poată realiza investiții la arena din Șoseaua Ștefan cel Mare.

* Americanii renunță la impozitul pe familie

Modelul american de impozitare a veniturilor care i-a inspirat pe actualii guvernanți e pe făraș în SUA. Americanii vor să renunțe la acest sistem pe care-l consideră prea greoi pentru actualele tendințe în materie de fiscalitate care merg către simplificare. În schimb, guvernul Grindeanu l-a descoperit ca pe o soluție minune pentru reducerea evaziunii fiscale și a muncii la negru. Consultanții fiscali susțin că sistemul de impozitare globală a gospodăriilor este extrem de complex și greu de administrat atât de către contribuabil, cât și de către autoritatea fiscală din România. În plus, alegerea modelului american pentru inspirație nu a fost o idee prea bună.

* NATIONAL

* Gabi Oprea a rămas in sistem!

Garda fostului vicepremier moare, dar nu se predă! Si nici nu ar avea de ce, din moment ce nimeni de la vârful noii puteri politice nu-i deranjează nici măcar cu o floare pe oamenii impuși de către Gabi Oprea la conducerea unor Direcții vitale din mai multe structuri de forță aparținând sistemului de siguranță națională. Si iată cum, in timp ce Donald Trump, după ce i-a închis gura procurorului general al SUA "noaptea, ca hoții", l-a dat acum afara si pe șeful FBI tocmai in toiul unei conferințe de presă iar până si noua garda din SRI a început "decoldeizarea" serviciului prin mazilirea influentului Sabin Iancu de la Prahova, nimeni nu are însă in schimb "tupeul" de a se atinge de oamenii lui Gabriel Oprea.

* Furtuna pe Kiseleff

Invidioși probabil pe succesul producțiilor turcești gen "Furtuna pe Bosfor", pesediștii pun in scenă propria lor telenovelă. Una marcată de intrigi, decapitări si lupte pentru putere ca orice producție de top. Dovada stă episodul de ieri, când sultanul Dragnea l-a executat fără drept de apel pe Șerban Nicolae, debarcându-l atât din fruntea Comisiei juridice a Senatului cât si din poziția de lider al grupului senatorilor PSD. Chiar daca partidul mârâie gros in spatele lui Liviu Dragnea si-l acuză pe acesta ca este gata să-si sacrifice orice coleg pentru a scăpa el de problemele penale, pesediștii din CExN nu au îndrăznit să se opună si au votat in bloc (cu excepția unei abțineri) contra lui Nicolae.

* Brandul Rapid, scos la licitație pentru 700.000 de euro

Clubul de fotbal Rapid, unul dintre cele mai îndrăgite din București, dacă nu chiar din România, nu mai există. Lichidatorul Mihai Florea (din partea Sierra Quadrant) speră să obțină ceva bani din brand, căci altceva nu mai există... Se pare că dezastrul lăsat in urma de Valerii Moraru depășește limitele unui simplu faliment. In afara unor tricouri si a unor trofee, lichidatorul nu prea are ce vinde. Cu toate acestea speră să obțină o sumă de până la 700.000 de euro pentru brand.

* Cheloșii salvează turismul turcesc

Cu peste 300 de instituții specializate in transplantul de păr, Istanbul a devenit o placă turnantă a turismului capilar, o industrie in plin avânt in tara lui Recep Erdogan. Deseori, unele clinici oferă pachet complet: si operație si turism. Chirurgi experimentați, tehnologii de vârf si preturi rezonabile comparativ cu restul lumii: oferta metropolei turcești a făcut din Istanbul o Mecca pentru cheloși care împușcă doi iepuri, făcând si turism, susținând deci un sector economic vital pentru Turcia dar devastat de situația de securitate instabilă din tară. Un număr din ce in ce mai mare de bărbați tunși zero si cu capul acoperit de pansamente însângerate poate fi văzut in locurile cele mai frecventate de turiști din Istanbul. Atât de mulți încât, potrivit Afp, numeroși locuitori din Istanbul sunt de părere că ar trebui făcut un nou simbol al orașului din imaginea capetelor lor bandajate.

* PUTEREA

* Grindeanu anunță REMANIEREA: "Se va trage LINIE"

Premierul Sorin Grindeanu a declarat că remanierile guvernamentale nu se fac la televizor, întrebat la Antena 3 să confirme dacă în următoarele 60 de zile ar urma trei schimbări de miniștri, adăugând că "se va trage linie atunci când unii dintre ei au alergat, au făcut treabă și nu mai au suflu". "Remanierile, în primul rând, nu le-aș face la televizor (...) nici eu, nici colegii mei, cei care susțin (Guvernul - n.r.), cei din Coaliție, dar fiecare din miniștrii din Guvern sunt evaluați (...) ca nu cumva să obosească. Sunt absolut în dialog cu fiecare dintre ei, nu există plusuri sau minusuri. De fiecare dată când simt că unii dintre ei, poate, și-au pierdut un anumit ritm pe care-l vrem și eu, și ceilalți colegi ai mei îi aduc la ritmul potrivit", a declarat Sorin Grindeanu, miercuri, la Antena 3.

* ȘOFERUL lui Sorin Oprescu rupe tăcerea: "Ceream bani pentru PRIMAR"

Cristian Stanca, fostul șofer al lui Sorin Oprescu, a arătat miercuri, la Tribunalul București, că executa ordinele lui Bogdan Popa fără să întrebe, iar acesta îl trimitea la oameni de afaceri cu care Primăria Capitalei avea contracte ca să ceară bani pentru primar. Fostul șofer al lui Sorin Oprescu este judecat pentru complicitate la luare și la dare de mită și constituire a unui grup infracțional organizat, alături de fostul primar al Capitalei și de fostul șef al Administrației Cimitirelor, Bogdan Popa. Stanca a spus în fața instanței că Bogdan Cornel Popa îl promitea de multe ori că îi dă bani, însă nu a luat decât o singură dată bani de la acesta, pe care i-a dat mai departe unui șef de șantier.

* ROMANIA LIBERA

* Firma ministrului de Finanțe, scutită de impozite

Consiliul Municipal Galați a scutit Navrom Centru de Afaceri SRL de plata taxelor pe clădiri și terenuri în 2017 și 2018, în timp ce alte 4.900 de firme gălățene pot spera doar la iertarea de penalități. Una dintre firmele la care este asociat actualul ministru al Finanțelor, Viorel Ștefan, a fost scutită la sfârșitul lunii aprilie de Consiliul Municipal Galați de plata impozitelor pe clădiri și pe terenuri, atât pe 2017, cât și pentru anul 2018. Navrom Centru de Afaceri SRL Galați a primit, astfel, un ajutor de minimis constând tocmai în scutirea de taxe, facilitate de care beneficiază parcurile tehnologice.

* Președintele SUA, Donald Trump, afirmă că a avut o întâlnire foarte bună cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov

Președintele Donald Trump a declarat că a avut, miercuri, la Casa Albă, o întrevedere "foarte bună" cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. La rândul lui, șeful diplomației ruse a susținut că membrii actualei Administrații de la Washington sunt oameni "de acțiune". Principala temă a discuțiilor dintre Trump și Lavrov a vizat modalitățile de soluționare a conflictului din Siria.

* ZIARUL FINANCIAR

* Index imobiliar ZF: Prețul apartamentelor atinge un nou maxim în aprilie

Locuințele din cartierele bucureștene Titan, Berceni, Olteniței și Militari s-au scumpit în aprilie comparativ cu luna martie, astfel încât prețul mediu al unui apartament vechi cu trei camere în Capitală a ajuns luna trecută la 81.900 de euro, cu 850 de euro mai mult decât în martie, potrivit indexului imobiliar al ZF, realizat în colaborare cu firma de consultanță imobiliară Coldwell Banker, pe baza ofertelor din Anunțul Telefonic. Acesta este cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. Locuințele din cartierele bucureștene Vitan, Drumul Taberei și Crângași au fost singurele care s-au ieftinit în aprilie comparativ cu luna martie.

* Germania vs Franța, un joc economic dezechilibrat de care depinde viitorul Uniunii Europene

Germania a devenită arogantă din cauza succesului economic recent, iar nemții se văd drept un exemplu pentru Europa. Macron trebuie să le dea o lecție. Alegerea simfoniei Odă Bucuriei a lui Beethoven, imnul european, pentru sărbătorirea victoriei sale în alegeri este simbolică pentru platforma sa. Noul președinte francez vrea să dezvolte mai departe UE și în special uniunea monetară. Vrea un ministru de finanțe pentru zona euro, un buget și un parlament unic pentru uniunea monetară. De asemenea, el vrea ca zona euro să poată emite obligațiuni comune, adică să-și pună la comun datoriile - în prezent ceva de neacceptat pentru Berlin. Și este de înțeles. Germania are o datorie echivalentă cu 68% din PIB, în timp ce datoria Franței se ridică la 96% din PIB.

* Importurile duduie. Deficitul comerțului internațional cu bunuri a urcat la 2,3 mld. euro în martie, plus 18%

România a exportat bunuri în valoare de 15,4 mld. euro în primele trei luni ale anului și a importat produse în valoare de 17,7 mld. euro în aceeași perioadă, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. Astfel, deficitul balanței comerțului internațional cu bunuri a urcat în primul trimestru la 2,3 mld. euro, în creștere cu 18% (adică cu 361 mil. euro) față de situația înregistrată în primul trimestru de anul trecut. La nivelul primului trimestru din acest an, exporturile au crescut cu 11,5%, iar importurile cu crescut 12,4% față de situația din 2015.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro