Ziarul Bursa pe mobil
 
 
REVISTA PRESEI 12.05.2017
12.05.2017 - Revista Presei
Willy Homner

REVISTA PRESEI    12.05.2017

* ADEVARUL

* Din zmei, în mielușei. Liderii politici cu declarații anti-europene s-au înghesuit să se pupe cu șeful CE

Venirea președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în Parlament i-a făcut pe liderii români să uite de toate criticile pe care le-au adresat Bruxelles-ului în ultimii ani. Cel mai bun exemplu este șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a uitat, subit, de "Înalta Poartă" și care a lăudat relația țării noastre cu instituțiile UE. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avut parte de o primire călduroasă din partea liderilor Parlamentului, acesta fiind invitat să țină un discurs despre viitorul UE în condițiile Brexit-ului. La intrarea în sala de plen, Juncker s-a îmbrățișat și pupat pe obraji, rând pe rând, cu Adrian Năstase, Victor Ciorbea, Victor Ponta, însă și cu Traian Băsescu.

* Băsescu se crede mai interesant ca Tăriceanu

Basescu, care înainte de Declarația de la Roma cerea să nu acceptăm Europa cu mai multe viteze, a acceptat acum situația, adică avansare pe "ritmuri" și "intensități" diferite. Acesta, de față cu Juncker, a subliniat că este optimist și că statele trebuie să se integreze cât mai mult, iar, eventual, peste 10 ani, să se vorbească de Statele Unite ale Europei. În plus, acesta a declarat că sunt câțiva lideri, fără a-i nominaliza, care se opun intrării României în Zona Euro, cu toate că de trei ani țara noastră îndeplinește criteriile. El a avut un schimb de replici malițios cu Tăriceanu. "Domnule președinte Băsescu, a trecut de trei ori timpul pe care îl aveați alocat", i-a spus șeful Senatului. Replica a venit instant: "Da, dar eu am vorbit despre lucruri mai interesante decât ale dumneavoastră", a declarat în timp ce râdea Băsescu.

* România va avea o vară toridă, cu temperaturi extreme

Zilele toride și valurile periculoase de caniculă vor domina sudul și estul Europei în această vară, spre deosebire de Marea Britanie și Irlanda, unde se anunță temperaturi sub media obișnuită a anotimpului cald. Cele mai toride luni vor fi iulie și august, când temperaturile medii vor depăși cu ușurință 32 de grade Celsius în aceste zone, potrivit Accuweather.com. "Este posibil să asistăm la recorduri de temperaturi, în timpul valurilor de caniculă", spune meteorologul Alan Reppert. Cele mai expuse valului de caniculă vor fi România, Ungaria, Macedonia și Bulgaria, unde valurile de caniculă vor fi frecvente și vor dura săptămâni. O altă problemă care va apărea este legată de calitatea scăzută a aerului, cauzată de umiditatea scăzută.

* Umbra Rusiei tulbură apele la Washington

Întâlnirea dintre liderul Casei Albe, Donald Trump, și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a părut să fie o victorie a Kremlinului la care presa americană a asistat de la distanță. Modul în care a decurs întâlnirea dintre președintele Statelor Unite, Donald Trump, și ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a stârnit o nouă furtună în SUA, după cea provocată de demiterea directorului FBI, James Comey, responsabil de ancheta privind legăturile echipei actualului lider al Casei Albe cu Rusia. Întrevederea, la care jurnaliștii americani nu au avut acces, spre deosebire de cei ruși, a venit în contextul în care șeful diplomației ruse se deplasase miercuri la Washington pentru discuții cu omologul său american, Rex Tillerson.

* Putin, amuzat că a fost întrebat despre cazul Comey

În timp ce cazul demiterii de către Donald Trump a directorului FBI, James Comey, stârnea valuri de indignare la Washington, iar ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, făcea pe niznaiul, Putin se afla la Soci, unde lua parte la un meci de hockey. Înainte de a intra în arenă, costumat corespunzător, o jurnalistă a postului de televiziune CBS News a reușit să-i ia un scurt interviu, întrebându-l cum va afecta destituirea lui Comey relațiile ruso-americane. "Nu va avea niciun efect", a răspuns în rusă Vladimir Putin. "Întrebarea dumneavoastră mi se pare foarte amuzantă. Nu fiți furioși pe mine. N-avem nimic de-a face cu asta", a mai spus președintele rus, care nu și-a ascuns zâmbetul.

* Prețul RCA se pregătește să sară-n aer

Prețul polițelor RCA ar putea sări în aer după ce va expira perioada de plafonare a tarifelor, pe 19 mai. Până atunci, ASF vrea să trimită în Parlament legea care stabilește tarifele de referință. În timp ce asigurătorii au depus amendamente pentru creșterea cheltuielilor cu polițele RCA, transportatorii amenință că vor ieși din nou în stradă dacă prețurile vor crește. Norma privind metodologia de calcul a tarifelor de referință pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto s-a aflat în dezbatere publică până marți, ASF urmând să trimită în Parlament forma finală a proiectului de lege. Guvernul a anunțat deja că plafonarea tarifelor RCA nu va fi prelungită, premierul Sorin Grindeanu dând însă asigurări că prețurile nu vor exploda.

* Pădurile virgine ale României, neatinse de drujbe și în care omul nu a intervenit

România mai are maxim 250 de mii de hectare de păduri virgine și cvasivirgine. În Catalogul Ministerului Mediului au fost incluse peste 14 mii de hectare. Carpații României păstrează încă o comoară unică în întreaga Europă, un atu pentru țara noastră în materie de turism, dar nevalorificat în vreun fel și aflat în pericol. Dacă în 1974 în România 12% din păduri erau pure și neatinse, acum procentul s-a diminuat de patru ori. Pădurile neatinse de om, de poluare, unde ecosistemele naturale își urmează viața nealterată, sunt tot mai puține în întreaga Europă. World Wide Fund for Nature estimează că în Carpați ar fi aproximativ 320 de mii de hectare de păduri care pot fi incluse în categoriile virgine și cvsivirgine, din care 250 de mii ar fi în România.

* A doua zi de grevă la cel mai mare angajator din Transilvania

Pentru a doua zi, muncitorii de la fabricile Leoni din Bistrița și-au strigat nemulțumirile în fața unității de producție. Greva spontană a început încă de la ora 7:00, în momentul de față mii de oameni protestând în parcarea producătorului neamț. Conducerea Leoni a luat o decizie drastică. Pentru ca cei din schimbul doi să nu se alăture celor care fac grevă, compania a cerut firmelor de transport cu care colaborează și care aduc muncitorii să-și suspende activitatea. Muncitorii nu îl mai recunosc pe liderul de sindicat, astfel că conducerea companiei a fost nevoită să identifice noi lideri printre greviști pentru a putea negocia cu aceștia. Leoni este cel mai mare angajator din Bistrița-Năsăud și printre cei mai mari din Transilvania. În cele două fabrici din Bistrița lucrează în jur de 8.000-9.000 de oameni.

* CCR: Privatizarea Roman SA Brașov este neconstituțională

Curtea Constituțională a decis, joi, că dispozițiile articolului 13 din Ordonanța de Urgență a Guvernului privind privatizarea SC "Roman" - S.A. Brașov și constituirea parcului industrial pe platforma Societății Comerciale "Roman" - S.A. sunt neconstituționale. Potrivit CCR, Consiliul Local "nu are personalitate juridică și, prin urmare, nu poate avea patrimoniu propriu, astfel încât nu poate exercita drepturi și obligații proprii în cadrul raporturilor juridice". Uzina Roman din Brașov a fost inițial fabrică de armament, fiind înființată în 1938, iar din anul 1953, după naționalizare, a fost numită Steagu Roșu și a început să fabrice autocamioane. Problemele uzinei au început în anul 2006, când mii de oameni au fost concediați, 80% din acțiuni fiind preluate de Asociația Pro Roman Brașov, iar președinte al Consiliului de Administrație a fost numit Ioan Neculaie.

* BANCHERUL

* FNGCIMM nu mai face fata solicitărilor de garantare a creditelor Prima Casă

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) anunță că nu mai face fata numărului record de cereri venite de la bănci pentru garantarea creditelor Prima Casă, după ce in primele trei luni ale anului aprobarea de noi dosare de credit a stagnat, întrucât plafonul de garanții pentru acest an, in valoare de 2,5 miliarde lei, a fost repartizat abia la finalul lunii martie. După alocarea noilor fonduri pentru acest an, băncile au trimis zilnic spre FNGCIMM, pentru aprobare, sute de dosare de creditare analizate in primele luni ale anului, astfel ca activitatea fondului este suprasolicitata, conducând la întârzierea termenelor de avizare a împrumuturilor. FNGCIMM a anunțat că zilnic primește peste 500 de dosare de la bănci, in prezent având 7.000 de dosare in analiză.

* COTIDIANUL

* Vorbe goale, vorbe goale Cornel Nistorescu

Economia de piață din România este românească la Piața Obor, la Piața Domenii și în talciocul de la Cluj. Restul este economie europeană la care noi suntem furnicuțe. Pardon, și specialiști. Adică specialiști în producția de castraveți, de tricouri, de teniși etc. Căci de restul nu ne putem apropia. Nu avem cu ce. Putem să ne angajăm. Sau să plecăm. "România contribuie la procesul de revigorare și consolidare a proiectului european." Cu ce? Cu lemn, cu minereu, cu petrol, cu femei, cu creiere. Și cu cîte un artist. În rest, pauză. Este o țară-piață, este o țară de vîndut produse mai puțin reușite, este o țară de la ritmul lent. Nu putem supraviețui ca niște yesmeni ai Bruxelles-ului. Nu putem să fim interlocutori cu "Da". Ne mai trebuie o strategie, un cap, o voință, o unitate. Cică România asigură stabilitate politică. Ce zici, Franz? Este stabilitate guvernarea tehnocrată sau cea a lui Grindeanu? E doar un mod de a ține o roabă pe un drum necunoscut.

* Un primar speră să momească viitori locuitori

În nord vestul Italiei, primarul unei comunități idilice din munți oferă oricărui adult care este dispus să se mute acolo nu mai puțin de 2000 de euro (9000 lei), relatează The Guardian. Bormida este un sat mirific din Liguria a cărui populație de doar 394 de rezidenți speră să primească un influx de cetățeni. Altfel depopularea ar putea amenința existența localității. Detaliile încă nu au fost stabilite, dar un consilier local a declarat pentru The Guardian că "oricine e binevenit să trăiască aici". Pe lângă suma de 2000 de euro, Primarul Daniele Galliano promite să aibă case pentru închiriere cu doar 50 de euro! Totuși, nu sunt prea multe lucruri de făcut în Bormida, iar plictiseala e maximă: sunt doar patru restaurante și o biserică.

* Un scandal-paravan

Sau scandalul "Russiagate" nu este decât paravanul în spatele căruia are loc reașezarea plăcilor tectonice ale politicii americane, compromisul dintre Trump și "sistem"? Directorul FBI, Comey, este un om al sistemului. Comey pare să fie întruchiparea statului profund: a fost procuror federal în New York și procuror general adjunct în mandatul lui George W. Bush, a lucrat în mediul privat pentru compania militară Lockheed Martin, pentru banca britanică HSBC, iar în 2013 revine în sistem, odată cu numirea în fruntea FBI. El a fost cel care a inclinat decisiv balanța în favoarea lui Donald Trump, în octombrie 2016 - a spus-o chiar Hillary Clinton. Apoi, tot el a fost cel care îl putea controla pe viitorul președinte, prin investigațiile privind Rusia. Și credea că poate să o facă ușor: Comey conducea în mod atipic FBI: activitățile unui serviciu secret au ajuns să fie cunoscute pe larg în presă și să creeze dispute politice interne și nu numai.

* CURENTUL

* Firma SOFTWIN a lui Florin Talpeș a escrocat Romsilva

Judecătorii CAB au decis irevocabil că firma SOFTWIN a lui Florin Talpeș a escrocat Romsilva care nu a mai putut să inventarieze fondul forestier. Escrocheria celebrului Florin Talpeș (despre care Cristian Ghinea nu spune nici pâs), dezvăluită în exclusivitate de ziarul Curentul în articolul ROMSILVA a plătit un milion de dolari ca să NU știm câte păduri are România a fost sancționată dur de judecătorii Curții de Apel București. Deocamdată doar civil dar stați cu ochii pe DNA că Talpeș e un pește mai mare decât Ghiță în IT. Este vorba de licitația de la ROMSILVA prin care Totalsoft și Softwin trebuiau să implementeze în anul 2012 un sistem informatic complex (ERP) în valoare de un milion de dolari. Proiectul ar fi trebuit să permită angajaților din toate unitățile silvice să inventarieze fondul forestier pe categorii și coduri bine definite, să conducă la diminuarea și înlăturarea pierderilor.

* CURIERUL NATIONAL

* CCR, sesizată din nou pe darea-n plată

Curtea Constituțională a fost sesizată, din nou, pe Legea dării în plată, de data aceasta în privința pragului de 250.000 de euro. Potrivit av. Adrian Cuculis, magistrații Judecătoriei Sectorului 1 au admis excepția de neconstituționalitate invocată de reclamanți, dispunând totodată suspendarea judecării cauzei până când CCR se va pronunța.

* Pentagon: Coreea de Nord are probleme cu dezvoltarea unei rachete cu rază lungă

Coreea de Nord trebuie să depășească în continuare "deficiențe importante" în dezvoltarea unei rachete balistice intercontinentale cu focos nuclear capabilă să lovească SUA, susține agenția de informații a Pentagonului. Regimul lui Kim Jong Un "continuă eforturile de a-și extinde stocurile de materiale fisionabile, dar mai este nevoie de o dezvoltare", a declarat William Marks, purtătorul de cuvânt al Agenției de Informații de Apărare (DIA). Răspunsurile agenției la întrebările legate de programul nuclear vin în timp ce tensiunile din Peninsula Coreeană rămân ridicate după testele care încalcă rezoluțiile Organizației Națiunilor Unite.

* O companie turcă investește 150 mil. euro în județul Argeș

Compania turcească Yildiz Entegre va deschide, la finalul acestui an, o fabrică de prelucrare a lemnului, în comuna Oarja, județul Argeș, investiție estimată la 150 de milioane de euro. Noua fabrică, unde vor fi integrați 450 de angajați, va produce plăci de MDF și MDF laminat utilizabil în industria mobilei, precum și parchet laminat, uși și hârtie impregnată, a informat compania, precizând că producția primelor plăci MDF va demara la sfârșitul anului. În ceea ce privește locurile de muncă, Yildiz Entegre a anunțat că a organizat deja traininguri specializate în fabricile din Turcia pentru 50 dintre inginerii și lucrătorii specializați ce vor lucra în apropiere de Pitești, urmând ca activitatea de perfecționare a angajaților să continue pe măsura completării echipei de specialiști.

* Prioritățile legislative ale UE pentru 2017

Uniunea Europeană se concentrează în acest an asupra rezultatelor obținute în domenii politice cheie care contează pentru toți europenii. Instituțiile UE au convenit asupra unui set de priorități, de la intensificarea comerțului electronic la protejarea mediului și consolidarea frontierelor. La sfârșitul anului 2016, Parlamentul European, Consiliul și Comisia au semnat pentru prima dată o declarație comună care stabilește o listă de propuneri legislative care ar trebui să beneficieze de un tratament prioritar în anul care urmează. Instituțiile UE s-au angajat să depună eforturi în șapte domenii principale - ocuparea forței de muncă și creșterea economică, Europa socială, securitatea, migrația, piața unică digitală, energia și schimbările climatice.

* Se prăbușește Trump? Casele de pariuri cred într-un procent de 60 la sută

Numărul celor care pariază pe probabilitatea ca președintele american să fie vizat de o procedură parlamentară de destituire aproape că s-a dublat miercuri, crescând de la 33% la 60%, a declarat Lewis Davey, purtător de cuvânt al societății irlandeze de pariuri online Paddy Power. "Niciodată, în mandatul lui Trump de până acum, nu s-a ajuns la o asemenea probabilitate de destituire", a completat reprezentantul casei de pariuri. Donald Trump este ținta unei avalanșe de critici după ce l-a demis, marți, pe James Comey, directorul FBI, în plină anchetă privind interferența Rusiei în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite.

* Planul Juncker: 177 milioane de euro pentru IMM-urile din România

Aproximativ 2.000 de IMM-uri românești vor beneficia de avantajele obținute prin intermediul unor noi împrumuturi deblocate prin acordul semnat de Fondul european de investiții cu Raiffeisen Bank. Este vorba de nu mai puțin de 177 de milioane de euro împrumuturi pentru întreprinderile mici și mijlocii din România. Acest acord al Fondului European pentru Investiții Strategice (EFSI), pilonul central al Planului Juncker, a fost semnat în 11 mai, EFSI fiind un factor crucial în semnarea împrumutului. Planul Juncker va declanșa noi investiții în întreaga Europă, în valoare de aproximativ 743 milioane de euro, începând cu luna mai 2017.

* EVENIMENTUL ZILEI

* PSD își decapitează la vară miniștrii care au "obosit"

Coaliția de guvernare pregătește o remaniere menită să dea la toamnă un suflu nou cabinetului PSD-ALDE. Cel puțin 5 miniștri se află în pericol să fie schimbați după ce au primit deja un "cartonaș galben". Pe lista scurtă se află Tudorel Toader (Justiție) pentru legislația penală și aglomerația din închisori, Viorel Ștefan (Finanțe) pentru impozitul pe gospodărie, Mihai Tudose (Economie) pentru Fondul Suveran de Dezvoltare și Florian Bodog (Sănătate) pentru criza vaccinurilor. Liderul PSD Liviu Dragnea mai este nemulțumit și de alți miniștri, spun surse din partid, pe care îi acuză că sunt "invizibili". Ultimul ministru atenționat este cel al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, după anunțul acesteia privind plafonarea indemnizației de creștere a copilului, fără ca această măsură să aibă sprijinul PSD sau al premierului Sorin Grindeanu.

* Fostul șef al SPP confirmă că generalul Coldea a vrut să demisioneze înainte de alegerile din 2009

O informație interesantă, obținută tot de Dan Andronic, a adus în spațiul public un episod confirmat, joi seară, la postul de televiziune Antena 3, de către fostul șef al SPP, generalul Dumitru Iliescu. Dan Andronic a aflat că, înainte de aflarea rezultatelor alegerilor din 2009, generalul Coldea și-ar fi înaintat demisia de la SRI, fiind aproape convins că Geoană va fi câștigător, iar Traian Băsescu va pierde cursa pentru al doilea mandat . Despre acest lucru știa Marian Vanghelie, un apropiat la acea vreme al generalului Iliescu și al senatorului Cătălin Voicu.

* Cum s-a încercat ARESTAREA lui Traian Băsescu

Marian Vanghelie, unul dintre foștii apropiați ai lui Gabriel Oprea, a făcut declarații șocante la adresa fostului vicepremier. Vanghelie a dezvăluit o întîlnire petrecută în biroul lui Gabriel Oprea în momentul în care acesta din urmă era prefectul Capitalei. Fostul primar al sectorului 5 susține că Oprea a încercat instrumentarea unei arestări a lui Traian Băsescu, pe atunci primar al Capitalei. "Eram la Curtea de Conturi cu Gabriel Oprea când era prefect. L-a chemat pe judecătorul care judeca dosarul lui Băsescu. Îl bruschează pe acest Lăzăroiu și îi spune să îi dea drumul la dosarul penal al lui Traian Băsescu. El insista și la Adrian Năstase să îl ridice pe Traian Băsescu. Știe și Dan Ioan Popescu de problema asta", a dezvăluit Marian Vanghelie la România TV.

* JURNALUL NATIONAL

* Polițistul 3.0: știe engleză, dar nu prinde infractori

Campaniile de recrutare de personal din sursă externă pentru Poliție aduc în sistem oameni foarte greu de integrat. Examenul de admitere se dă la gramatica limbii române și la limba engleză, atât pentru cei recrutați din sursă externă - care urmează să facă doar trei luni de instruire, cât și pentru cei care concurează la școala de Poliție - unde vor învăța doi ani, sau la Academie - unde se studiază patru ani. Bunii cunoscători de gramatică și de limba engleză recrutați din sursă externă nu prea reușesc să se descurce cu infractorii, pentru simplul motiv că nu au în spate și pregătirea de specialitate a colegilor trecuți prin învățământul polițienesc.

* Ce se ascunde în spatele tensiunilor din PSD

Liviu Dragnea este nemulțumit de lipsa de respect față de autoritatea sa în partid și a dorit un semnal de forță prin sancționare lui Șerban Nicolae. Sunt informații din partid care dau ca sigură o remaniere guvernamentală în maxim 60 de zile, fiind vizați 3-4 miniștri și secretari de stat. Lista neagră aflându-se în mapa lui Liviu Dragnea. Este posibil ca în septembrie să existe și o rearanjare de forțe în Parlament, fidelii lui Dragnea urmând să fie promovați în funcții cheie în comisii, grupurile parlamentare și conducerea Camerei Deputaților și Senatului. Decizia CCR privind imposibilitatea ca Liviu Dragnea să fie premier și al doilea dosar de la Înalta Curte de Casație și Justiție îi determină pe unii lideri PSD din eșalonul 2 să-și facă deja planuri pentru șefia PSD, în cazul în care Dragnea va fi executat de justiție.

* Liber la construcția pasajului suprateran Domnești

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat cu Asocierea Straco - Grup - Comnord - Specialist Consulting contractul pentru construcția pasajului suprateran Domnești, de pe Centura Bucureștiului. Valoarea contractului este de 91,552 milioane lei, fără TVA, termenul de finalizare fiind anul 2019. Garanția de bună execuție a acestui pasaj va fi de 24 de luni.

* Fermierii vor primi apa pentru irigații gratuit

În zonele unde mai există sisteme de irigații funcționale, agricultorii vor putea primi din acest an apă gratuită pentru udarea culturilor, potrivit unui proiect de lege adoptată de Camera Deputaților, for decizional. Neadoptarea urgentă a măsurilor incluse în acest proiect, prin care se modifică, în principal, Lega îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004, ar fi pus și în acest an sub semnul întrebării derularea campania de irigații, se arată în expunerea de motive care însoțește actul normativ. Legea, care a fost trimisă spre promulgare președintelui României, prevede ca Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) va suporta costurilor cu apa pentru irigații, în limita sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinație.

* NATIONAL

* "Acoperiții" SRI, filați de "Doi s' un sfert" !

Cei de la DIPI, odată cu finalizarea "resetării" organizatorice a structurii nu au predat chiar toate dosarele pe care le aveau in lucru! "Dosarele paralele" de filaj exercitate asupra unor "ținte" care nu intrau in competenta lor nu au ajuns încă la "beneficiarii legali", fie si pentru simplul fapt ca, pur si simplu, aceștia nu exista! La începutul lui 2016 nu erau o noutate acțiunile de filaj paralele orchestrate de către "Doi s' un sfert", din moment ce Gelu Oltean ajunsese să pună sa fie urmăriți inclusiv procurorii DNA care se aflau pe urmele unor apropiați de-ai săi sau a unor clienți care voiau sa știe până unde au ajuns anchetatorii in ceea ce-i privește. Iar in timp ce Informațiile si protecția interna își executau unii altora oamenii, până si intre cei despre care se spunea că ar fi fost infiltrați de SRI a apărut o falie uriașă, aceștia împărțindu-se la rândul lor in "coldisti" si "maioristi".

* Romanii își vând rinichii ca sa trăiască in UK

O investigație a unei jurnaliste de la BBC Scotia scoate la lumina multe din problemele cu care se confruntă imigranții din Est in Marea Britanie. Printre rețelele de prostituție si munca la negru, vândutul rinichilor e la mare căutare. Materialul filmat de ziaristă atât in tara ei, cat si in România si in Slovacia, prezinta femei vândute rețelelor de prostituție, oameni folosiți ca forță de muncă ieftină si trafic de organe, cu ajutorul unor medici corupți. In Marea Britanie, jurnalista BBC s-a întâlnit cu un român care vindea rinichiul soției. Discuția a avut loc chiar in mijlocul Londrei. Românul spune că, la el in tara, 100, poate 200 de oameni fac asta zilnic. Pe rinichiul soției vrea 45.000 de euro, plus spaga secretă către doctor, o alta mie, dar de lire de data asta.

* PUTEREA

* Anunț ȘOCANT: Marea Britanie va încerca să ADERE din nou la UE

Ministrul scoțian pentru Brexit, Michael Russel, lansează o ipoteză halucinantă. Și anume că Marea Britanie va încerca să adere din nou la Uniunea Europeană. Nu acum, ci peste 20 de ani. Și asta în momentul în care englezii își vor da seama că ieșirea din UE va avea efecte economice cât se poate de grave pentru țara lor. "Cred că, dacă Marea Britanie iese din UE, peste 20 de ani va fi în procesul de readerare; vor fi 20 de ani de pierdere a influenței și dezvoltării. Atât de aberantă este situația", a declarat Michael Russell. Guvernul Scoției insistă pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, avertizând cu independența din cauza Brexit. În același timp, Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, a atras atenția că inflația va crește din cauza deciziei Marii Britanii de ieșirea din Uniunea Europeană, notează Mediafax.

* România, în FINALA de la Eurovision

Ilinca Băncilă si Alex Florea, reprezentanții României la Eurovision, s-au calificat in finala Eurovision Song Contest, care se va desfășura pe 13 mai in capitala Ucrainei. Potrivit presei internaționale, Romania se numără printre tarile favorite, iar melodia "Yodel It" s-a clasat pe a șasea poziție la casele de pariuri.

* ROMANIA LIBERA

* Vaccinarea în România, urgență națională

Epidemia de rujeolă și lipsa vaccinurilor din cabinetele medicilor țin capul de afiș al actualității în domeniul sănătății, iar o dezbatere publică a proiectului Legii vaccinării a avut loc joi. Taberele pro și contra imunizării par să se delimiteze și mai mult, iar organizațiile internaționale de profil arată cu degetul spre România pentru numărul mare de cazuri de boli contagioase la copii. "România liberă" vă prezintă o sinteză a argumentelor care domină spațiul public românesc, dar și contextul nefericit în care au loc aceste controverse legate de vaccinare. Autoritățile par depășite de amploarea epidemiei de rujeolă, care a făcut până acum 25 de victime, din cele peste 5.000 de cazuri înregistrate la nivel național.

* Comisia Europeană revizuiește în minus estimarea de creștere economică a României în 2017

Comisia Europeană (CE) și-a revizuit în scădere estimările pentru acest an referitoare la creșterea economiei românești și deficitul public și avertizează, totodată, că proiectul legii salarizării unitare reprezintă un risc semnificativ la adresa obiectivelor fiscale. Conform previziunilor economice de primăvară publicate joi de Executivul comunitar, economia românească ar urma să înregistreze un avans de 4,3% în 2017, sub estimările cuprinse în previziunile din iarnă care indicau o creștere a PIB de 4,4%.

* ZIARUL FINANCIAR

* Surpriza în oferta Digi: prețul a fost stabilit în marja de jos deși a existat o suprasubscriere de 27 de ori pe retail

Miercuri seară consorțiul de intermediere a listării Digi a stabilit prețul pe o acțiune la 40 de lei, ceea ce a provocat o surpriză neplăcută în piață având în vedere faptul că prețul este cu doar 5% peste pragul minim de 38 de lei, iar asta în condițiile în care cererea de acțiuni Digi a depășit de câteva ori oferta. Pentru că au vândut la prețul de 40 de lei, vânzătorii Carpathian Cable Investments - Celest Limited, ING Bank, Yarden Mariuma, Dorina Schelean, Nicușor Dorel Schelean, Sirian Radu-Traian și Zoltan Teszar - au pierdut circa 300 mil. lei, dar prețul de 40 de lei se poate dovedi favorabil pe termen mediu post tranzacționare. Față de prețul minim de 38 de lei, acționarii vânzători au luat cu 70 mil. lei mai mult.

* Dramatismul din noaptea de după listarea Digi

În seara zilei în care s-a încheiat oferta de vânzare de acțiuni Digi, a cărei valoare s-a ridicat la 860 mil. lei, adică cea mai mare vânzare de acțiuni a unei companii private, intermediarii ofertei de listare au mutat 1,1 milioane de acțiuni de pe tranșa investitorilor instituționali către cea de retail și au majorat astfel rata de alocare pe segmentul de retail negarantat de la circa 3,6% la 5,1%. Inițial însă intermediarii deciseseră să mute 1,5 milioane de acțiuni, de unde rezulta o rată de alocare de 5,6%, însă ulterior, după ora 23:30, s-au răzgândit și-au redus tranșa cu 400.000 de acțiuni. Documentul semnat de Raiffeisen a fost șters la scurt timp de pe site-ul BVB, în locul său fiind publicat cel cu 1,1 milioane de acțiuni, care pare a fi cea mai recentă variantă.

* Jean-Claude Juncker: "MCV trebuie să înceteze și va înceta până în ianuarie 2019

"Din păcate, Comisia Europeană se pregătește pentru o uniune cu două viteze: Putem avansa împreună, dar în ritmuri diferite". Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ieri la recepția de la Palatul Cotroceni, ocazionată de Ziua Europei, că până în ianuarie 2019, când România va prelua președinția Consiliului European, Mecanismul de Verificare și Cooperare (MCV) va înceta. De asemenea, va avea loc în curând și intrarea României în Schengen, a promis Juncker. "MCV trebuie să înceteze și va înceta până în 2019. Nu se poate ca o țară să țină președinția Consiliului și să fie sub observație. Iar Schengen va veni curând", a spus optimist Juncker. El a mai spus că din momentul aderării României la Uniunea Europeană, românii au demonstrat că sunt parteneri fiabili, respectați peste tot în Europa.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro