Ziarul Bursa pe mobil
 
 
REVISTA PRESEI 16.05.2017
16.05.2017 - Revista Presei
Willy Homner

REVISTA PRESEI    16.05.2017

* ADEVARUL

* Expert: Valul de atacuri cibernetice continuă

Masivul atac cibernetic, care a afectat sute de mii de sisteme informatice în toată lumea, a continuat și luni să facă victime. În România, mai multe companii, printre care și Dacia, și Institutul Național de Statistică au avut sistemele afectate. Experții spun însă că valul de atacuri putea avea consecințe mult mai grave dacă hackerii nu doreau doar bani. Atacul cibernetic masiv, de la sfârșitul săptămânii trecute, nu a fost urmat de o replică și mai puternică, așa cum se temeau specialiștii. Cel puțin deocamdată. Cu toate acestea, virusul de tipul "ransomware" WannaCry a continuat să afecteze și luni instituții, inclusiv din România, atingând, practic, vârful atacului. Din cauza atacului cibernetic, Institutul Național de Statistică (INS) a întârziat, luni, publicarea unor date economice așteptate de analiștii economici. Tot luni, a fost afectat și Spitalul Județean din Bacău.

* Partid istoric, în căutare de lider cu anvergură

Fostul ministru liberal Ludovic Orban și secretarul general interimar Cristian Bușoi și-au depus moțiunile de candidatură la șefia PNL. În timp ce Orban a fost înconjurat de lideri de filiale din întreaga țară, Orban a mizat mai mult pe sprijinul filialei bucureștene, dar și pe sprijinul unor vechi liberali ca Teodor Atanasiu sau Dan Motreanu. Bușoi a evitat să răspundă câte organizații județene îl susțin, dar a precizat faptul că moțiunea sa a fost semnată de o sută de oameni care joacă un rol important în partid. Primul semnatar al moțiunii e Crin Antonescu, politician absent de la eveniment, fiind urmat de Teodor Stolojan, Nicolae Robu, Daniel Buda, Adina Vălean și Marian Petrache (președintele CJ Ilfov).

* Mii de salarizați ai Finanțelor au declanșat o grevă spontană

Câteva mii de salariați din instituțiile din subordinea Ministerului Finanțelor au declanșat un protest spontan, luni dimineață, nemulțumiți de proiectul legii salarizării unitare. Angajații din vămi s-au solidarizat cu salariații din Finanțe, astfel că toate mașinile care trec prin punctele de frontieră vor fi controlate amănunțit. Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan Stan, a reacționat la protestul spontan al angajaților Fiscului, cerându-le să reia lucrul. Liderul Sed Lex, Vasile Marica, spune că protestul se extinde rapid în toată țara, în condițiile în care noua lege a salarizării va duce la diminuarea salariilor angajaților, iar acest lucru nu poate fi tolerat.

* Coreea de Nord pretinde că are rachete ce pot transporta focoase nucleare și că poate ataca Statele Unite

Kim Jong-un a acuzat SUA că intimidează statele care nu dețin arme nucleare și a avertizat Washington-ul să nu subestimeze rachetele nord-coreene, întrucât acestea ar putea lovi teritoriul american în orice moment. Duminică, Phenianul a lansat o rachetă balistică care a ajuns în mare, aproape de teritoriul Rusiei. SUA au catalogat evenimentul drept un mesaj pentru Coreea de Sud și noul președinte al țării, care, atunci când a preluat funcția, a declarat că vrea să pornească un dialog cu vecinii din Nord. Racheta a fost lansată la cel mai înalt unghi posibil, astfel încît să nu atragă atenția țărilor vecine și a zburat 787 de kilometri, ajungând la o altitudine de 2.111 kilometri, potrivit KCNA, o agenție de știri din Coreea de Nord.

* Putin cere oprirea acțiunilor de "intimidare" a Coreei de Nord

Președintele rus Vladimir Putin continuă să se exprime ambiguu în dosarul nord-coreean, calificând pe de o parte parte drept " contraproductiv și periculos" ultimul tir de rachetă al Coreei de Nord și cerând pe de altă parte oprirea acțiunilor de "intimidare" la adresa acestei țări conduse în mod autoritar de Kim Jong-un. "Suntem, categoric împotriva extinderii clubului puterilor nucleare, inclusiv pentru binele Coreei de Nord. Suntem împotrivă și considerăm (acest tir - n. red.) neproductiv, nociv și periculos", a spus Vladimir Putin într-o conferință de presă la Beijing. Însă "trebuie oprită intimidarea Coreei de Nord și găsirea unei soluții pașnice pentru rezolvarea acestei probleme", a adăugat președintele rus, citat de AFP.

* Merkel: Iordania, o alternativă la baza turcă Incirlik

Angela Merkel a declarat luni că Germania ar trebui să "ia în considerare alternative" la baza aeriană turcă Incirlik, oferind Iordania ca exemplu. Cancelarul german a făcut această declarație după ce membri ai Bundestagului nu au fost lăsați să intre pe teritoriul turc. Anterior, un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a declarat că este "complet inacceptabil" ca Turcia să împiedice parlamentarii germani să își viziteze soldații, relatează Hurriyet. Șeful diplomației germane, Sigmar Gabriel, va discuta această problemă marți, la Washington, cu colegii săi din celelalte state membre NATO, a precizat oficialul sus-menționat.

* 250.000 de români ar fi dispuși să se mute la Cluj în următorii 5 ani

Circa 2,4 milioane de români s-ar muta din localitatea în care trăiesc acum, cei mai mulți preferând un alt oraș din România și nu o altă țară, arată un studiu al Bancii Mondiale. Economistul Marcel Ionescu-Heroiu, autorul studiului, a explicat, într-un interviu pentru "Adevărul", de ce Clujul se află în topul orașelor în care românii ar fi dispuși să se mute, devansând Bucureștiul și Timișoara. Contează locurile de muncă, calitatea asistenței sanitare, educația. Ionescu susține că "ingredientul secret" al succesului Clujului sunt oamenii.

* BANCHERUL

* Situația se vede roz, de la BNR: petrecerea poate continua

Inflația si dobânzile rămân scăzute până la sfârșitul anului, cursul este stabil (dar nu va mai scădea), avântul salariilor nu reprezintă un semnal de alarmă pentru macrostabilitatea țării iar economia va continua să crească, deși intr-un ritm mai redus decât anul trecut, sunt concluziile Băncii Naționale a României (BNR) anunțate ieri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, in cadrul conferinței de presă pentru prezentarea raportului privind inflația. Ceea ce înseamnă că petrecerea poate continua: tot mai multe credite de consum si Prima Casă, salarii mai mari si implicit mai mult consum, care vor stimula in continuare creșterea economică.

* COTIDIANUL

* Bucureștii, în pericol - Cornel Nistorescu

Un iz de carnaval continuu adie peste bulevardele Bucureștilor. Nu vine din restaurantele din Centrul Vechi, nici din deja faimoasele sale teatre și săli de concerte, ci din programele cultural-distractive ale primăriei. Doamna primar este o ființă gureșă. Vorbește ușor, săltăreț, cu inflexiuni de talk-show. Seamănă perfect cu Lia Olguța Vasilescu. La amîndouă, frizura este principalul program politic. Urmează aparițiile televizate. Amîndouă se miră, se indignează, învîrt locurile comune cu o dexteritate de duelist și promit nimicuri cu o dezinvoltură de nabab. Și amîndouă îl încîntă pe Liviu Dragnea, după cum are omul nevoie. Madam Pandele vrea să transforme primăria în sală de concerte și într-o uriașă maternitate. Orașul pe care îl conduce ar trebui să contribuie la creșterea natalității!

* Pe cine propune Dragnea la șefia ASF: "Să nu mă înjure"

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat, luni, că îl va propune pe Leonardo Badea, președintele Comisiei buget-finanțe a Camerei Deputaților, pentru funcția de șef al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). "La președinte am în vedere un coleg. Cred că o persoană foarte bună și eficientă acolo poate să fie Leo Badea, care este președintele Comisiei de buget finanțe din Camera Deputaților. Să nu mă înjure sau măcar să nu mă înjure public că află de la mine asta. Sper să fie de acord. Eu îl voi propune. Îi voi propune asta. Sper să accepte pentru că mandatul rămas este până în toamna anului viitor", a spus Dragnea, la Alexandria. Potrivit liderului PSD, Leonardo Badea este foarte bine pregătit profesional.

* La mâna lui Carmen Dan. Șeful "Doi și-un sfert", fără botezul CSAT

Senatul a adoptat luni proiectul pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului Cioloș 76/2016 privind Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), eliminând obligativitatea ca șeful instituției să fie numit în funcție cu avizul CSAT, precum și pe aceea ca el să fie militar. Astfel, în urma modificărilor operate în Parlament, șeful serviciului secret al MAI este numit și eliberat din funcție de către ministrul de Interne, și nu de către prim-ministru, fără avizul CSAT, așa cum este prevăzut în prezent, și nu trebuie să fie cadru militar. O alta modificare prevede că "finanțarea DGPI se realizează de la bugetul de stat, precum și din alte surse, constituite conform legii". Senatul este cameră decizională, astfel că proiectul merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

* CURENTUL

* După Brexit România ar putea deveni noul ,,El Dorado'' financiar al lumii

România are toate șansele să devină un important centru pentru serviciile din piețele financiare globale. "Pe fondul Brexit-ului și al anticipatelor schimbări de reglementare din Cipru, trebuie să nu ratăm oportunitatea de a reloca în țara noastră afacerile sutelor de companii din sectorul piețelor financiare, un busines global evaluat la aproximativ 20 de miliarde de dolari", afirmă Claudiu Ghebaru, Business Consultant în industria FX, fost Head of Business Development - EMEA & APAC pentru Trade.com. "Dacă România nu va exploata oportunitatea, o vor face bulgarii, care au făcut pași importanți în acest sens", afirmă expertul, citat de KeysFin. Potrivit expertului, din cauza reglementărilor care urmează în Cipru dar și a Brexitului, a apărut o oportunitate pentru România, pentru că noile reglementări din industrie vor pune o mare presiune pe costuri, pe optimizarea acestora.

* SRI organizează un exercițiu de securitatea cibernetică

După ce SRI a reușit să contracareze o tentativă de atac cibernetic derulată, cel mai probabil, de entitatea asociată grupului de criminalitate cibernetică APT28 / Fancy Bear, acțiune derulată la sesizarea NATO si a Serviciului de Informații Externe, în perioada 15-17 mai 2017, SRI, prin intermediul Centrului Național Cyberint, în parteneriat cu MApN, MAI, MAE, STS, SPP, SIE, ORNISS și CERT-RO organizează în premieră, prima ediție CyDEx17, exercițiu național live de securitate cibernetică. Exercițiul este organizat în conformitate cu Strategia de Securitate Cibernetică a României, aprobată prin HG nr. 271/ 2013. CyDEx17 se va desfășura în cadrul poligonului cibernetic al Centrului Național Cyberint, creat și personalizat special pentru acest exercițiu de specialiștii Centrului.

* CURIERUL NATIONAL

* Licitații trucate pentru indicatoare rutiere

Consiliul Concurenței bănuiește că a avut loc o posibilă împărțire a pieței în cadrul a trei proceduri de achiziție organizate în perioada 2014 - 2016 de CNADNR pentru atribuirea contractelor de semnalizare rutieră pe drumurile naționale. Indicatoarele rutiere erau necesare structurilor companiei de Drumuri din Timișoara, Cluj, Iași, Constanța, București, Craiova și Brașov. În cazul în care vor fi găsite vinovate, Vesta Investment SRL, Helvespid SRL, Loial Impex SRL, IPA SA și Dual Man SRL ar putea plăti o amendă totală de 26 mil. lei, raportat la cifra de afaceri pe anul 2015

* Discursul inaugural al președintelui Emmanuel Macron

"Misiunea Franței în lume este extrem de importantă. Ne asumăm toate responsabilitățile pentru a aduce de fiecare dată când va fi necesar un răspuns pertinent la marile crize contemporane". Investit oficial duminică în funcția de președinte al Franței, Emmanuel Macron a ținut să-i asigure pe cetățenii țării că le "va reda încrederea în ei". Interesant și fără precedent în alte discursuri prezidențiale, Macron a adus un omagiu predecesorilor săi, începând cu De Gaulle până la Hollande, marcând ceea ce el a considerat că li se datorează. Opinia generală este că, începând chiar cu discursul inaugural al lui Emmanuel Macron , în viața politică, socială și economică a Franței se va produce o schimbare radicală.

* Avantajele Brexit-ului pentru România

România are toate șansele să devină un important centru pentru serviciile din piețele financiare globale. "Pe fondul Brexit-ului și al anticipatelor schimbări de reglementare din Cipru, trebuie să nu ratăm oportunitatea de a reloca în țara noastră afacerile sutelor de companii din sectorul piețelor financiare, un business global evaluat la aproximativ 20 de miliarde de dolari", afirmă Claudiu Ghebaru, Business Consultant în industria FX, fost Head of Business Development - EMEA & APAC pentru Trade.com. Potrivit expertului, din cauza reglementărilor care urmează în Cipru, dar și a Brexit-ului, a apărut o oportunitate pentru România, pentru că noile reglementări din industrie vor pune o mare presiune pe costuri, pe optimizarea acestora.

* Tânărul care a salvat lumea după atacul informatic

Cel care a reușit să oprească răspândirea virusului malware în cel mai recent și masiv atac cibernetic are 22 de ani și se numește Marcus Hutchins. Conform The Telegraph, Hutchins a reușit să oprească virusul din laboratorul său, care este de fapt un mic dormitor din casa părinților dotat, e adevărat, cu calculatoare, cel puțin trei monitoare și jocuri video. Este un autodidact pasionat de securitate cibernetică și a participat și la DefCon din Las Vegas, care este o conferință renumită pentru comunitatea de hacking. Andrew Mabbitt, cofondatorul lui Fidus, a declarat pe Twitter că Hutchins este "unul dintre cei mai inteligenți și talentați oameni pe care îi știu". "El este plătit să-și facă hobby-ul, care este visul celor mai mulți oameni în viață", a adăugat el.

* BVB: Statutul de investitor poate fi dobândit și cu 50 de lei

De Ziua Națională a Investițiilor, pe terasa de la Promenada Mall din București, Grupul Bursa de Valori București (BVB) și partenerii săi din sectorul financiar au lansat o serie de oferte pentru a încuraja românii să investească pe piața de capital. În funcție de specific, suma minimă care poate fi investită în cumpărarea unei unități de fond la un fond de investiții este de 50 de lei, iar pe segmentul de acțiuni sunt oferte prin care investitorilor nu le este impusă o sumă minimă obligatorie. De exemplu, unul dintre brokeri, Tradeville, nu solicită o sumă minimă pentru cei care vor să deschidă un cont de tranzacționare și să cumpere acțiuni la bursă. Oferta este valabilă în perioada 15 mai - 15 iunie 2017.

* EVENIMENTUL ZILEI

* Pionii principali din Gruparea Firea, autoarea Mineriadei de la Colentina

În ianuarie anul acesta, fostul manager al Spitalului Colentina, Bogdan Andreescu, era demis sub un pretext ridicol. Imediat, primarul general Gabriela Firea o înscăuna "interimar" pe Silvi Ifrim, fostă angajată a spitalului, care plecase din Colentina cu un an înainte, exact în momentul când era anchetată pentru grave nereguli. Gabriela Firea o numea la "recomandarea unor medici din spital". Doar că aceștia, prof.dr. Dan Gheorghe, prof.dr. Sorin Țiplica și conf.dr. Bogdan Mateescu, au multe ilegalități de ascuns, după cum o arată documentele aflate în posesia Evz. , care ține dosarul la dispoziția autorităților competente: Primăria Capitalei, ASSMB, Ministerul Sănătății, Parchet, Procuratură, Agenția Națională de Integritate, DSP București, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și CAS București, dar și UMF Carol Davila.

* Kövesi a vorbit despre succesoarea ei. Alertă!

Laura Codruța Kövesi, procurorul-șef al DNA, a vorbit, pentru prima oară, într-un interviu dat revistei Femei de aici și de pretutindeni , despre persoana care îi va lua locul în fruntea instituției pe care o conduce. Kovesi și-a exprimat speranța că "independența și stabilitatea DNA nu vor fi afectate, că legislația anticorupție nu se va schimba" și că procurorii vor fi lăsați să-și facă treaba. "Dacă toate acestea vor fi respectate, ne vom continua misiunea. După 2019, o nouă persoană, cu o altă viziune, mă va înlocui (...). Bineînțeles, aș fi mulțumită ca o femeie să îmi succeadă. Dar cel mai important este să fie cineva profesionist care să permită echipei să-și continue munca", a spus șefa DNA, în interviul din numărul mai-iunie al revistei, citat de Agerpres.

* Alexander Adamescu: "Nu pot să trec peste moartea tatălui meu"

"Tata n-a avut nicio șansă în instanță. A fost găsit vinovat la primul termen (...) Ce altceva decât o condamnare politică la moarte a fost procesul tatălui meu?" Într-un interviu acordat Evenimentului zilei, fiul miliardarului Dan Adamescu, decedat la începutul acestui an, în timp ce executa o condamnare la închisoare, vorbește deschis despre "mitul" devalizării Astra Asigurări și "tentativa de expropriere/ preluare ostilă" a companiei fondate de tatăl său, The Nova Group. Prins ca într-o menghină de scandalul de corupție în care este implicat, la care se adaugă și bătălia pentru averea estimată la circa 800 de milioane de euro, subiecte ultramediatizate, Alexander Adamescu se consideră o victimă a "persecuțiilor politice".

* PSD a negociat în secret intrarea UDMR la guvernare: "Veniți peste 6 luni"

Liviu Dragnea, a făcut UDMR-ului o ofertă concretă de intrare la guvernare, însă maghiarii nu vor să se asocieze cu problemele de imagine ale cabinetului Sorin Grindeanu. În coaliție au apărut suspiciuni privind un plan ascuns al PSD: eliminarea de la guvernare a lui Călin Popescu Tăriceanu. Coaliția de guvernare PSD-ALDE are o majoritate confortabilă în Parlament, însă Liviu Dragnea se teme că lucrurile ar putea să ia o întorsătură periculoasă. ALDE riscă să fie destabilizat de un proces intentat de fostul său lider Daniel Constantin, iar în PSD se îngroașă grupul parlamentarilor nemulțumiți de conducerea partidului.

* Danileț aruncă bomba. S-a ajuns la Procurorul General al României

Fostul judecător CSM Cristi Danileț a reacționat, în direct la TV, la dezvăluirile jurnalistului Dan Andronic de astăzi, care susține într-un articol publicat în EVZ că mai multe documente importante din arhiva SIPA au dispărut. Cristi Danileț susține că nu a putut să decidă nimic despre arhiva SIPA. "Am sesizat Procurorul General al României pentru infracțiunea de divulgare de informații secrete de stat. Am arătat că eu însumi sunt inculpat... (...) Eu nu am putut să decid nimic despre arhiva SIPA...

* JURNALUL NATIONAL

* Dragnea: Puterea este la președinte, o parte a procurorilor și la servicii

Liviu Dragnea a vorbit, luni, la "Sinteza Zilei", despre influențele din exterior în zona guvernamentală, spunând că, după părerea sa, la această oră în România nu există zone controlate din afara lor. "Nicio zonă nu este perfect controlată, dar sunt zone care păstrează influență din alte părți. Și prin funcționari, ori influențează decizii, ori blochează, ori întârzie. Vorbesc despre structurile guvernamentale. Unii miniștri știu, alții nu au înțeles. Puterea este la președinte, o parte a procurorilor și la servicii" spune Liviu Dragnea.

* Un atac al hackerilor a blocat activitatea Vămii Arad

Un atac al hackerilor a făcut ca activitatea Vămii Arad (de interior) să fie stopată în această dimineață. Cele aproximativ 20 de computere ale instituției au fost deconectate de la rețeaua proprie, după ordinul primit de la conducerea regionalei vamale din Timișoara. Potrivit celor de la aradon.ro, angajații au specificat că vineri sistemele nu aveau vreo problemă, însă ieri dimineață au fost anunțați că există un atac informatic și că trebuie închise calculatoarele. În doar câteva ore, în curtea Vămii Arad s-au adunat zeci de automarfare care așteptau efectuare formalităților pentru a-și putea desfășura activitatea. ANAF a transmis printr-un comunicat că serverele sale și cele ale Direcției Generale a Vămilor, parte din ANAF, nu au fost afectate de atacurile cibernetice din ultimele zile.

* Rezerve de 30 de miliarde de metri cubi

Compania Romgaz a anunțat că a descoperit un zăcământ de gaze naturale de 30 de miliarde de metri cubi. Situat în județul Buzău, la Caragele, acesta este cel mai mare zăcământ de uscat descoperit până acum și el ar asigura consumul pe trei ani al României. Valoarea zăcământului este evaluată la un preț de minimum patru miliarde de dolari. Pentru descoperirea acestui depozit au fost investite 222 milioane de lei, iar pentru acest an sunt prevăzute aproape 350 milioane de lei, iar pe termen lung, până la finalizarea întregului proiect, se vor investi circa 1,2 miliarde de lei, a anunțat ministrul Energiei, Toma Petcu.

* Peste 550 milioane de euro pentru Programul Operațional Capacitate Administrativă, în perioada 2014 - 2020

Programul Operațional Capacitate Administrativă beneficiază de o alocare financiară în valoare de 553,19 milioane euro din Fondul Social European pentru perioada 2014-2020, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. În cadrul acestui program pot obține finanțare autorități și instituții publice centrale, autorități administrative autonome, ONG-uri, parteneri sociali, instituții de învățământ superior acreditate și de cercetare, Academia Română, autorități și instituții publice locale de la nivelul județelor și municipiilor.

* NATIONAL

* Pregătiri mascate de război!

De la Dristor la Muncii, acolo unde sunt cele mai folosite guri de metrou, se lucrează intens la lărgirea gurilor de acces si la ventilație. Culmea este însă că, deși autoritățile se chinuie sa mascheze aceste măsuri de protecție a civililor, ele sunt unele cat se poate de firești. Mai ales atunci când sunt șanse ca, de-abia acum, să devenim cu adevărat parteneri strategici ai noii Administrații SUA. Iar atunci când americanii își aduc nu doar trupe de elită, dar si, foarte posibil, focoase nucleare pe teritoriul unei țări, cer autorităților de acolo să ia masuri sporite de protecție civila. Iar ceea ce se întâmplă in România acestor zile seamănă tot mai izbitor cu situația din Coreea de Sud de acum câteva decenii...

* Imperiul vameșilor contraatacă!

Mai zilele trecute, noua conducere a ANAF purta ample discuții aplicate cu liderii de sindicate despre unele prevederi controversate ale legii salarizării. Iar doleanțele sindicaliștilor dintre care, ca întotdeauna, cei mai vehemenți au fost tot cei ai vameșilor au fost deja trimise la Guvern, așa că totul părea să fi intrat pe o turnură normală. Numai că, intre timp, premierul Sorin Grindeanu a produs un adevărat soc in sistem, prin demiterea "nemuritorului" Dorel Fronea, vicepreședintele ANAF aflat de atâta amar de vreme la butoanele vămilor. Iar a doua zi deja unii lideri sindicali se si agitau de mama focului pe la vămi, încercând să-i convingă pe angajați că vor ajunge să aibă cam cele mai mici salarii din toata tara. Așa că "greva spontană" de luni dimineață pare să fi fost atent pregătită încă dinainte de week-end.

Antonescu îl perie pe Bușoi la ordin

Crin Antonescu a fost scutit pentru o zi - doua de exil pentru a decreta, in mod public si repetat, că alegerea lui Cristian Bușoi in fruntea PNL este cea mai buna formulă. Reactivatul Antonescu a făcut turul televiziunilor doar pentru a spune că susține intru totul candidatura lui Bușoi. Reapariția fostului lider PNL si înfocata pledoarie pro Bușoi i-a crucit in primul rând pe liberali, care s-au întrebat ce i-a venit lui Antonescu. Culmea, un posibil răspuns a apărut tot din PNL, din partea unor membri mai vechi si cu știința de carte. Care si-au amintit de exemplu că despre Bușoi se spunea încă de la început că ar fi "copilul SIE". Unul cam nereușit conform opiniei generale, dar cuminte si ascultător cum altul nu mai este.

* PUTEREA

* DRAGNEA, anunț de ULTIMĂ ORĂ privind impozitul pe gospodărie

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, luni, la Antena 3, că există posibilitatea ca introducerea impozitului pe gospodărie și noua modalitatea de calcul a dărilor către stat ar putea fi amânată cu un an, dacă nu va exista garanția că va exista un număr suficient de consultanți fiscali pentru populație. Totuși, va fi menținut obiectivul aplicării neimpozitării veniturilor sub 2.000 de lei începând din anul 2018. "Obiectivul nostru ca cei cu salarii sub 2.000 de lei să nu mai plătească impozit pe venit poate să fie atins sub altă formă. La asta lucrăm acum și, într-o perioadă rezonabilă, vom anunța decizia noastră și proiectul în ansamblu. Așa am stabilit cu colegii mei, să nu mai iasă cu proiecte nefinalizate sau care sunt în diverse stadii de analiză", a mai spus președintele PSD.

* SCANDALUL arhivelor SIPA. Ce știe fostul președinte, Traian Băsescu

"Nu am informații despre distrugerea arhivei SIPA. Asta nu înseamnă că informațiile lui Dan Andronic nu pot fi adevărate. Dar eu nu știu de așa ceva. În mandatul meu un câine a fost călcat de tramvaiul 41. Ideea că în mandatul meu s-a întâmplat ceva sau altceva e o prostie. În timpul meu nu s-a discutat de 2 și-n sfert. Am citit și eu cu atenție ce a scris Dan Andronic. Sunt oameni implicați în așa ceva. SIPA a avut multe informații despre procurori și judecători. procurorii au acceptat colaborarea strânsă cu serviciile, dar informațiile sensibile au fost pentru judecători. Dacă arhiva SIPA nu e sigilată, trebuie sigilată. Nu e fezabilă o anchetă a Ministerului Justiției. Sunt foarte mulți oameni acolo care interacționează cu serviciile. În momentul de față dacă cineva poate face o anchetă consistentă pe arhiva SIPA este Parlamentul", a spus Băsescu.

* ROMANIA LIBERA

* Summitul dictatorilor. China visează să cucerească Europa pe Noul Drum al Mătăsii

Președintele Chinei, Xi Jinping, a anunțat, la summit-ul dedicat proiectelor de dezvoltare "One Belt One Road", crearea a două rute comerciale care să unească 4,4 miliarde de oameni, jumătate din populația lumii. "Noul Drum al Mătăsii" ar costa 1000 de miliarde dolari și ar uni 60 de țări, cele mai multe renumite pentru politici totalitariste și încălcări flagrante ale drepturilor omului. În deschiderea lucrărilor, Xi Jinping dat startul unei "epoci de aur" a globalizării, ca și când -aceasta ar fi o strategie care să încânte liderii lumii. La summit au participat numai lideri controversați, și care sprijină acest proiect magnific, cum ar fi Vladimir Putin, în plină expansiune militară si Recep Tayyip Erdogan, renumit, și el, pentru sutele de mii de inamici politici băgați la închisoare.

* Președintele Franței, Emmanuel Macron, primit de Angela Merkel la Berlin

Noul președinte al Franței, Emmanuel Macron, a pledat luni seară, alături de cancelarul german, Angela Merkel, pentru consolidarea relațiilor bilaterale și pentru aprofundarea integrării la nivelul Uniunii Europene. "Fără Europa, nu am avea nici pace, nici libertate, nici prosperitate. Dacă uităm aceste valori, riscăm să le punem în pericol. De aceea, suntem obligați să avem o perspectivă. Vreau ca peste cinci ani să avem aceeași atitudine pentru că vom avea rezultate la nivelul UE. Cred că suntem într-un moment istoric al Europei. Una dintre axele puternice ale mandatului meu va fi să avem o politică intensă, puternică și responsabilă între Franța și Germania, pentru restabilirea încrederii depline. Avem datoria de a organiza un act de refondare a Uniunii Europene", a declarat Emmanuel Macron

* ZIARUL FINANCIAR

* O companie austriacă de construcții cu zero angajați a avut afaceri de 162 mil. lei

Swietelsky, o companie care prestea­ză lucrări de construcții pentru căile fera­te de suprafață și subterane, a ra­por­tat pentru anul trecut la Ministerul de Finanțe o cifră de afaceri de 162,1 mi­­lioane de lei (36 mil. euro), deși nu are niciun angajat, conform propriilor raportări. Potrivit informațiilor publicate pe pagina sa de Facebook, compania a construit în Ro­mâ­­nia cea mai lungă linie de tramvai din Cluj-Napo­ca, pe ruta Piața Gării - Mănăștur - Bd. Muncii, tron­soanele de cale ferată Vințu de Sus - Simeria și Curtici - Arad, o investiție de 1,3 mld. lei, pe care Swietelsky a realizat-o ală­turi de francezii de la Alstom, italienii de la Astal­di și firmele românești Euro Construct Trading 98 și Dafora.

* Prioritatea de top a lui Macron: reformarea economiei locale, și mai apoi a zonei euro

Unele dintre propunerile lui Macron privind reformarea uniunii monetare au stârnit neliniște în Germania chiar înainte ca acesta să câștige alegerile prezidențiale. Realitatea politică, potrivit consilierilor lui Macron, este că noul președinte francez va avea alte priorități în acest an. Prima privește o acțiune rapidă de reformare a pieței muncii. Mai apoi, în toamnă, vor începe discuțiile privind bugetul pe 2018, după care o reformă majoră a beneficiilor de șomaj va fi înaintată parlamentului. O altă realitate politică este că echipa lui Macron este conștientă că ar fi contraproductiv să se discute probleme bilaterale controversate în condițiile în care Germania se pregătește pentru alegerile din septembrie.

* O firmă de IT cu vânzări de 550.000 de euro a început să recruteze elevi de liceu

Unii copii sunt mai buni din punct de vedere tehnic decât mentorii lor. Majoritatea elevilor sunt olimpici la nivel național. Compania locală de dezvoltare software Gentlab din București, înființată de antreprenorul Adrian Sita, a deschis anul acesta un punct de lucru în Onești, județul Bacău, în cadrul căruia lucrează elevi de liceu. În total, în sediul din Onești lu­crează 10 persoane, trei testeri și șapte dezvol­ta­tori, dintre care cinci sunt elevi cu vârstele cuprin­se între 15 și 18 ani; până la sfârșitul anului se așteaptă ca numărul lor să se dubleze. Valoarea investiției din acest punct de lucru a fost de 15.000 de euro și a presupus angajarea personalului și cumpărarea mobilierului de birou.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro