Ziarul Bursa pe mobil
 
 
REVISTA PRESEI 17.05.2017
17.05.2017 - Revista Presei
Willy Homner

* ADEVARUL

* O explozie puternică a zguduit orașul Galați marți după-amiază

O bubuitură foarte puternică a zguduit orașul Galați, marți, 16 mai 2017, în jurul orei 17,00. Zgomotul a produs panică, fiind auzit din toate colțurile orașului, dar și din localitățile învecinate, pe o rază de peste 30 de kilometri. Ministerul Apărării Naționale a precizat că în zona Galațiului nu este nicio aplicație militară în curs de desfășurare, așa că și ipoteza unei explozii în Poligonul Smârdan a fost infirmată. Rămân în continuare în discuție două ipoteze: fie că un avion a spart pragul sonic în apropiere de Galați, fie că un asteroid a explodat în atmosferă. Interesant este niciuna dintre autoritățile cu atribuțiuni în protecția civilă nu a formulat un punct de vedere oficial, în ciuda insistențelor presei și ale publicului.

* Noile tarife RCA

Camera Deputaților a votat marți, în calitate de cameră decizională, noua lege a asigurărilor de Răspundere Civilă Auto (RCA), care prevede tarife de referință pentru polițele obligatorii, în condițiile în care joi expiră plafonarea tarifelor stabilită de Guvern în noiembrie 2016. Specialiștii spun că prețurile vor crește, în ciuda tarifelor de referință, care sunt doar orientative. Autoritatea de supraveghere financiară (ASF) ar putea prezenta însă chiar miercuri noile tarife de referință pentru asigurările de răspundere civilă obligatorii. Cu toate acestea, va mai dura ceva timp până ce tarifele de referință vor putea fi aplicate efectiv. Asta pentru că legea care va reglementa piața asigurărilor auto obligatorii RCA se află încă în Parlament.

* Haos la Casa Albă

Președintele american Donald Trump a scris pe Twitter marți că are "dreptul absolut" să împărtășească informații cu Rusia în legătură cu "terorismul", "securitatea zborurilor" sau din "motive umanitare". Mesajele șefului Casei Albe au subminat eforturile administrației sale de a nega că ar fi împărtășit informații secrete cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și cu ambasadorul rus la Washington. Casa Albă se afundă din ce în ce mai mult în haos , membrii Administrației și președintele însuși mergând din gafă în gafă. După bâlbele și declarațiile contradictorii de săptămâna trecută urmate demiterii șefului FBI, a urmat scandalul cu dezvăluirea de informații clasificate Rusiei. Grav este, spun mai multor surse apropiate de Trump, că acest tip de comportament nu este premeditat ci este mai degrabă vorba de incompetență.

* O țară europeană amenință că ar putea să înceteze să mai împărtășească informații cu SUA

Un oficial european de rang înalt în domeniul informațiilor a declarat pentru The Associated Press că țara sa ar putea să înceteze să mai împărtășească informații cu Statele Unite, în cazul în care se dovedește că președintele american Donald Trump a divulgat informații clasificate unor oficiali ruși. Acest oficial a denunțat marți faptul că acest lucru "ar putea să reprezinte un risc la adresa surselor noastre", El a făcut aceste declarații pentru AP cu condiția să nu i se divulge identitatea și nici numele țării sale, deoarece nu a fost autorizat să discute public acest subiect, precizează agenția. Și un parlamentar german de rang înalt și-a exprimat îngrijorarea față de faptul că președintele Donald Trump a divulgat unor oficiali ruși informații clasificate despre gruparea jihadistă Statul Islamic, relatează The Associated Press.

* De ce săptămâna cu 4 zile lucrătoare nu e potrivită în România

O posibilă modificare a Codului Muncii i-ar putea da peste cap pe angajați și pe angajatorii români. Aleșii iau în calcul reducerea programului de muncă de la cinci zile pe săptămână, cât este în prezent, la patru însă numărul de ore ar rămâne la fel, respectiv 40 de ore săptămânal, așa încât angajații ar petrece la birou 10 ore în loc de opt. Specialiștii din sistem, dar și psihologii arată că o astfel de măsură nu se potrivește poporului român având în vedere că deși petrecem cel mai mult la birou dintre toți europenii, suntem, cel mai puțin productivi. Concret, toată discuția a pornit de la o propunere a senatorului PNL Marius Nicoară, potrivit căruia familiile cu copii mici preferă să facă un efort și să lucreze patru zile, dar să aibă la dispoziție alte trei în care să se relaxeze.

* Orașul din Romania in care lenea a învins foamea

Merită să muncești pentru o porție gratuită de mâncare? Nu, au răspuns hotărați sute de cetățeni din Ploiești, care au renunțat la hrana oferită de Primărie, la cantina de ajutor social, dacă trebuie sa muncească. S-a ajuns in aceasta situație, după ce autoritățile i-au anunțat că trebuie sa lucreze 5 zile, la spațiul verde, in schimbul rației. Florica Dima, in vârsta de 42 de ani, a încercat să ii convingă pe cei de la asistenta socială că munca in schimbul porției de mâncare nu i se potrivește. Florica Dima: "Eu i-am zis ca mi-e rău, sunt bolnavă si a zis că nu te duci așa si muncești. E greu, te pune in toate mizeriile ca să muncești, mie una nu îmi convine"

* Cataramă se vede "un Trump al liberalilor"

Cei trei candidați pentru șefia PNL, Cristian Bușoi, Ludovic Orban și Viorel Cataramă, și-au construit moțiunile pe ideea atragerii oamenilor din mediul privat și pe necesitatea realegerii lui Klaus Iohannis pentru un nou mandat de președinte. Viorel Cataramă și-a depus marți moțiunea "Politica națională - calea liberală", în care anunță că, în caz că va fi ales, va milita pentru anularea tuturor ajutoarelor sociale pentru persoanele apte de muncă. De asemenea, acesta susține privatizarea spitalelor și a învățământului superior. Despre necesitatea luptei împotriva corupției sau despre sprijinirea Justiției, nimic. În schimb, acesta a preferat să vorbească despre faptul că în cazul în care e ales șef al PNL, formațiunea va sprijini căsătoriile homosexuale. Nu în ultimul rând, acesta a subliniat că el e "un mic Trump al PNL în acest moment".

* Guvernul lansează în iunie Programul "Primul salariu"

Guvernul lansează în luna iunie Programul "Primul salariu", potrivit căruia absolvenți de studii superioare vor avea garantat de la stat un venit de 2.500 lei pe lună, timp de 3 ani și subvenționarea angajatorului cu 50% din cheltuiala salarială, cu menținerea angajării timp de cinci ani. Deputatul PSD Răzvan Rotaru a anunțat, luni, printr-un comunicat de presă, că acest Program va intra în vigoare până la sfârșitul lunii iunie, el menționând că măsurile de stimulare a angajării tinerilor vor fi incluse într-un act normativ aflat în lucru la Ministerul Muncii și Justiției Sociale (MMJS).

* Lovitură cumplită pentru Ungaria

Eurodeputații din mai multe grupuri politice din Parlamentul European cred că pot forma o majoritate pentru a vota rezoluția care cere activarea Articolului 7 din tratatul UE, notează Politico. Articolul 7, care nu a mai fost invocat până acum niciodată, duce la suspendarea dreptului de vot pentru Ungaria în Consiliul European. Mișcarea parlamentarilor europeni vine drept răspuns la controversata lege adoptată în Ungaria, care ar putea duce la închiderea Universității Central Europene. Moțiunea care ar putea fi votată chiar miercuri a fost înaintată de mai multe grupuri: Socialiști, ALDE, Verzi și GUE (stânga extremă). Unii membri ai PPE, din care face parte Fidesz, partidul lui Viktor Orban, ar putea la rândul lor să voteze în favoarea textului. -

* BANCHERUL

* Bancherii spun că ar da mai multe credite IMM-urilor, dar nu găsesc suficienți clienți

"Dacă există o bătălie intre bănci in sistemul bancar, ea se da pe IMM-uri", spune Radu Ghețea, președintele CEC Bank si presădite de onoare al Asociației Romane a Băncilor (ARB), in cadrul unei conferințe de presă in care asociația si-a prezentat noua siglă si si-a reafirmat angajamentul de a contribui la creșterea bunăstării tarii. Deși Romania are mai puține IMM-uri decât tarile europene si chiar decât cele vecine, îngrijorător este faptul că 80% dintre ele nu apelează sau nu pot să obțină un credit pentru a-si dezvolta afacerea. Bancherii dau vina fie pe istoricul nefericit al relației cu clienții, fie pe subcapitalizarea firmelor sau cultura antreprenorială redusă, subliniind însă că există o competiție puternică pe IMM-urile bancabile.

* COTIDIANUL

* Numărul incredibil al românilor care sunt ascultați oficial

Ascultarea telefoanelor în România a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit până acum. După ce s-a constatat că în România au fost aprobate de 16 ori mai multe mandate de interceptare comparativ cu Statele Unite, s-a aflat ulterior că 300.000 de oameni au fost interceptați în diferite dosare. Avocatul clujean Radu Chiriță a publicat pe blogul său un document din care arată că în ultimii cinci ani s-a cerut autorizarea interceptării telefoanelor de 109,946 ori. Din ele, au fost admise 102,729 cereri. "Pentru cine nu știe pe o cerere, de regulă, figurează mai multe persoane, rar se întâmplă să fie doar unul singur vizat de o cerere. Estimez că, în medie, e vorba de minim 3 persoane pe cerere, ceea ce înseamnă că în aștia 4 ani și ceva bunicuța a ascultat, cu acte în regulă, vreo 300.000 de oameni. Nație de infractori, ce să faci", susține avocatul Radu Chiriță, potrivit Ziarul Românesc.de.

* Lumea se mișcă, România încremenește

Forumul dedicat Noului Drum al Mătăsii ce a avut loc duminică, la Beijing, ar fi trebuit să fie o celebrare a poziției de lider a Chinei în comerțul mondial, într‑un moment în care administrația de la Washington se concentrează pe viziunea "America First" și pune sub semnul întrebării mulțimea de acorduri de liber schimb încheiate de SUA. S-au adunat la Beijing lideri din 29 de state (Rusia, Italia, Turcia, Kazahstan, printre altele), șefii Băncii Mondiale și ai FMI, oficiali de rang înalt din Germania și Marea Britanie. In timp ce foste state socialiste se uită spre Răsărit, în căutare de oportunități economice, România rămâne cu privirea pironită într-un Vest European cu piețe saturate, prea competitive, care absorb constant forța de muncă calificată a țării.

* CURENTUL

* Firea face referendum dacă să respecte o hotărâre definitivă și irevocabilă a justiției. Pușcăria vine la pachet

Posesoare a unui caracter murdar, fiind amendată definitiv de Secția penală a Înaltei Curți în urma plângerii penale pentru ultraj, șantaj și amenințare depusă de membrul CNA, Narcisa Iorga, Gabriela Firea a făcut o criză de nervi la Antena 3 pentru că nu vrea să demoleze turnul construit de nașa sa de cununie de la a doua nuntă, Daiana Voicu. "Nu se poate cere demolarea dând din pinteni, blocul are trei sau patru nivele sub pământ. Nu se face așa o demolare, de pe o zi pe alta", a spus nervoasă primarul Firea la Antena 3 de unde se vede că moaștele tămăduitoare pe care le-a pupat în weekend în Voluntari nu i-au ajutat să se însenineze. "Ii vom intreba pe bucuresteni intr-un referendum daca vor sa dam cateva milioane de dolari pentru a demola aceasta cladire", a mai spus Firea.

* CURIERUL NATIONAL

* MADR a primit cereri de plată pentru 9,3 mil. ha

Ministerul Agriculturii consideră un succes campania de primire a cererilor unice de plată din acest an, deși numărul fermierilor care s-au înscris în program este ceva mai mic decât anul trecut. Până la 15 mai, 884.397 fermieri au depus cereri pentru 9.541.389,45 hectare, față de 901.335 fermieri pentru 9.326.864,87 hectare în 2016. Petre Daea: Față de anul trecut, suprafața aferentă cererilor depuse de către beneficiari este mai mare cu 214.524,58 ha. Fără a menționa că serverul pentru înregistrarea suprafețelor a funcționat cu intermitențe, ministrul susține că scăderea numărului de fermieri este cauzată de faptul că exploatațiile s-au unit.

* Industria românească are nevoie de 10.000 de roboți industriali pentru a rămâne competitivă

Potrivit Federației Internaționale pentru Robotică, România are 11 roboți la 10.000 de lucrători industriali, în timp ce Polonia are 28, Ungaria - 57, iar Cehia - aproape 100. Producătorii industriali din România au nevoie de investiții masive în automatizare și robotizare pentru a se adapta la actualele condiții, caracterizate de creșterea salariilor din sector, de lipsa relativă de personal calificat și necesitatea asimilării în producție a produselor cu valoare adăugată ridicată.

* Coreea de Nord ar putea fi în spatele atacului cibernetic global

Cercetătorii IT susțin că ar putea exista o legătură între Coreea de Nord și atacul cibernetic global care a afectat vineri zeci de mii de companii și instituții. Neel Mehta (Google) a postat unele coduri informatice, similare virusului WannaCry, cel ce a afectat 300.000 de calculatoare din 150 de țări și o altă serie de acțiuni de piraterie atribuite Coreei de Nord. Unii experți au concluzionat că acești indici, deși nu sunt unii concreți, dovedesc că în spatele acestui atac se află Coreea de Nord. Codurile folosite acum sunt izbitor de asemănătoare cu cele din atacurile asupra studiourilor Sony Pictures sau Băncii Centrale a Bangladeshului

* Economia a urcat peste așteptările analiștilor

Avansul economiei românești pe primele 3 luni a fost de 5,7%, a anunțat luni Institutul Național de Statistică. Potrivit metodologiei actuale aplicate de INS, există trei versiuni ale seriei PIB pentru fiecare trimestru: "date semnal", publicată aproximativ la 45 zile după încheierea trimestrului, "date provizorii I",publicată la 70 zile după încheierea trimestrului, și "date provizorii II", disponibilă după circa 100 de zile. Proiecțiile experților FMI indică faptul că România ar urma să aibă în acest an o creștere economică de 4,2% din PIB, în timp ce Guvernul mizează pe un avans economic de 5,2%. Datele anunțate marți de INS sunt mult peste estimările analiștilor pieței, inclusiv peste așteptările BNR, care miza pe o încetinire a ritmului de creștere în acest prim trimestru din 2017.

* EVENIMENTUL ZILEI

* CSM, ÎCCJ și Uniunea Judecătorilor se raliază demersului EVZ și cer descretizarea arhivei SIPA

Inițiativa Evenimentului zilei care vizează descretizarea raportului întocmit de Ministerul Justiției în 2008 privind arhiva Serviciului Independent pentru Protecție și Anticorupție (SIPA) nu a rămas fără ecou în sistemul judiciar și în lumea politică. Ieri, rând pe rând, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), președinta Înaltei Case de Casație și Justiție (ÎCCJ) și președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) au cerut desecretizarea celebrului raport și a arhivei SIPA. Și politicienii cer să se facă lumină după ultimele dezvăluiri ale jurnalistului Dan Andronic.

* MEGA-PROCES în fotbalul românesc

Adrian Mititelu a făcut o plângere penală pentru mai multe personaje cunoscute din fotbalul românesc, despre care fostul patron al Universității Craiova crede că au avut legătură cu dezafilierea echipei sale, dar și cu afilierea în liga secundă a celor de la CS "U" Craiova. Conform gsp.ro, dosarul se află în stare de cercetare penală IN REM, iar printre cei vizați de Mititelu se numără. Mircea Sandu, Victor Pițurcă, Răzvan Burleanu, Gino Iorgulescu, Dumitru Dragomir, Mihai Rotaru și Lia Olguța Vasilescu. De asemenea, se regăsesc FRF, LPF și OSIM. Procurorul care se ocupă de caz a decis neînceperea urmării penale pentru întregul grup și vrea disjungerea în mai multe dosare. O hotărâre în acest caz va fi dată de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) pe 13 iunie.

* Devalizarea RADET. Cine sunt autorii celui mai mare jaf din istoria Bucureștiului

Instituția care asigură căldura și apa caldă în sute de mii de apartamente a fost pusă pe butuci de primari și de Guvern. Concluzia se regăsește într-un document oficial aflat pe biroul primarului general al Capitalei, Gabriela Firea. Potrivit unui document redactat recent de specialiștii Primăriei Capitalei, denumit Strategia de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din Municipiul București, RADET are datorii de 3,66 de miliarde de lei. Cum s-a ajuns aici? Primarii generali și Guvernul nu au plătit sumele pentru susținerea subvenției, bani care erau necesari pentru achitarea energiei termice furnizate de ELCEN, se specifică într-un document al Primăriei Capitalei privind reorganizarea Regiei.

* Băsescu iese la atac. Ce știe despre planul secret al lui Dragnea?

Traian Băsescu spune că Liviu Dragnea are un plan secret cu înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului de Interne. "Să scoți Președintele României din circuitul de desemnare a șefului unui serviciu de informații militarizat și extrem de puternic este, pe de o parte, o acțiune ticăloasă și politicianistă, iar, pe de altă parte, neconstituțională. Președintele este comandantul forțelor armate, cu sau fără voia lui Dragnea, cu sau fără voia PSD și ALDE. E de la Constituție, băieți, și nu puteți elimina Președintele, doar pentru că Dragnea vrea un serviciu la propria-i butonieră. Să vedem ce părere va avea CCR.", a anunțat Băsescu.

* JURNALUL NATIONAL

* Mari și multe, taxele speciale scot miliarde de lei din economie

Cel mai mult are de câștigat de pe urma taxelor speciale Administrația Fondul pentru Mediu (AFM), care numai anul trecut a încasat peste un miliard de lei. Anul acesta însă, bugetul său s-a redus la 562,5 milioane de lei, în principal ca urmare a eliminării timbrului de mediu. Banii colectați în acest fond sunt redirecționați pentru finanțarea diverselor proiecte pentru protecția mediului. Problema este că se încasează foarte mulți bani, dar ei nu se întorc în totalitate în proiectele de mediu. Așa se explică de ce în conturile Fondului de Mediu au ajuns să stea nefolosiți peste două miliarde de lei. Și Curtea de Conturi atrăgea atenția într-un raport că nu prea a făcut nimic cu banii încasați în perioada 2011-2013.

* Biserica Ortodoxă Română se zdruncină din temelii

Procurorii DNA solicită Curții de Apel Constanța înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestul la domiciliu față de Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, trimis în judecată, alături de alte persoane. Potrivit unui comunicat al DNA transmis marți AGERPRES, solicitarea procurorilor a fost făcută în contextul în care arhiepiscopul a demarat activități de accesare a fondurilor europene, deși acest lucru i-a fost interzis în mod expres și neechivoc prin obligațiile stabilite în cadrul controlului judiciar.

* "Foamea" de specialiști naște concursuri de HR

Angajatorilor le este tot mai greu să recruteze talente și să le poată păstra în companiile din România. Cei care au mizat, în criza economică, pe eliminarea profesioniștilor cu salarii mari și angajarea unor începători, pe care au crezut că i-ar putea transforma în scurt timp în profesioniști cu eficiență maximă, au eșuat lamentabil. Astăzi, pentru a-și păstra profesioniștii și pentru a-și aduce tinere talente, unii angajatori și-au creat strategii care includ bonusuri precum mic dejun sănătos, oferit de firmă, asigurări de sănătate, abonamente la săli de sport și chiar masaj la birou. În plus, se pune tot mai mult accentul pe programul flexibil și pe munca de acasă.

* România merge la pas cu toate țările din UE

Banca Națională a revizuit în scădere, de la 1,7% la 1,6%, prognoza privind inflația pentru 2017, și de la 3,4% la 3,1% pentru finalul lui 2018. Prețurile materiilor prime, în scădere pe plan internațional, trag inflația în jos, iar singura speranță de creștere vine de la politica fiscală și salarială a Guvernului român. Este a doua revizuire de scădere pe care o face Banca Națională în decursul câtorva luni. În luna februarie, BNR a revizuit în scădere, de la 2,1% la 1,7%, prognoza privind inflația de la finalul acestui an, dar a urcat estimarea pentru finalul lui 2018, de la 3,2% la 3,4%. Ieri, la nici trei luni, banca centrală a revenit și a estimat o creștere de prețuri și mai mică pentru finalul acestui an.

* NATIONAL

* "Doi s' un sfert", adus la putere cu "fumigena" SIPA!

Sistemul a fost zguduit de o reașezare fără precedent a polilor de putere. Pentru că, in timp ce "onanismul" mediatic pe tema SIPA era la apogeu, prin Senat trecea "pe burtă" legea prin care serviciul secret al Ministerului de Interne era băgat direct in subordinea lui Liviu Dragnea. Pentru că este greu de crezut că ministrul Carmen Dan nu va semna cu ochii închiși nominalizarea pe care Dragnea o va face, de-abia acum, după ce si-a suit sacii legislativi in căruță, de pe lista scurtă pe care o are de ceva vreme in buzunar. Adică o victorie de-a dreptul uriașă pentru Liviu Dragnea, cel care, in afara sprijinului discret al unui SIE dornic de "vendetta", nu avea in sistem decât câțiva aliați punctuali. Si care acum s-a trezit cu un serviciu secret pus pe tavă.

* DIICOT, noul DNA!

Si dacă obiectivul preluării serviciului secret al Ministerului de Interne este ca si bifat, iată că "fumigena" SIPA este pe cale să acopere si o nouă altă lovitură care se pregătește in sistem. Este vorba despre "dezertarea" DIICOT din "nucleul dur" al sistemului către zona sa ceva mai "relaxată". Momentan, ce-i drept, planul este derulat "pas cu pas" si procuror cu procuror. Schimbarea totală de macaz urmând a avea loc de-abia după ce DIICOT-ul condus de un Daniel Horodniceanu care, spre deosebire de agitatul procuror general Augustin Lazar, se păstrează intr-un sever con de umbră va primi atribuții sporite, exact după modelul Direcției Naționale Anticorupție. Iar acest proiect legislativ va parcurge același lin drum parlamentar ca si cel al repoziționării DGPI.

* Fiul lui Trump a venit in România!

Succes halucinant al diplomației "paralele" românești si al serviciilor noastre secrete : Donald Jr. Trump, cunoscut drept preferatul președintelui Statelor Unite ale Americii a aterizat ieri dimineață pe Aeroportul Băneasa, cu o cursă private jet de la Munchen! Si chiar dacă, la nivel oficial cel puțin, structurile competente nu sunt implicate in această vizită privată, mare parte a sistemului consideră faptul ca Donald Jr. Trump a venit la vânătoare in Romănia drept un semnal nesperat de resetare a relațiilor dintre tara noastră si noua Administrație SUA!

* PUTEREA

* Firea s-a HOTĂRÂT: Va exista un meci cu Iohannis la prezidențiale?

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat marți că dorește să-și finalizeze mandatul la Primăria Capitalei, precizând că "în mod categoric și sub nicio formă" nu se va putea juca un meci final Firea-Iohannis în campania pentru prezidențiale. "Decizia mea acum este categoric să-mi finalizez mandatul la Primăria Capitalei. Vreau să subliniez că în mod categoric și sub nicio formă nu se va putea juca un meci final Firea-Iohannis în campania pentru prezidențiale, pentru simplul motiv că vreau să-mi duc mandatul la bun sfârșit la Primăria Generală a Capitalei", a precizat Firea la Antena 3. Ea a adăugat că cei care consideră că este posibilă înscrierea sa într-o astfel de cursă nu fac decât să meargă într-un tărâm al speculațiilor și nicidecum al informațiilor reale, adevărate, dar a dat de înțeles că ar accepta și un al doilea mandat, dacă bucureștenii o să-i ceară acest lucru.

* Olguța VASILESCU a mai calculat o dată!

Legea salarizării unitare va aduce o creștere medie a salariilor cu 56%, dar vor fi și bugetari care vor avea salarii mai mici, respectiv 3% dintre ei, și anume angajații cu salarii mari, de peste 14.000 de lei, a declarat marți Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, la postul public de televiziune. Ministrul a precizat că există intenția ca săptămâna viitoare să fie făcute publice salariile astfel încât fiecare bugetar să știe de unde pornește și unde va trebui să ajungă în 2022.

* ROMANIA LIBERA

* Reversul dezvoltării pe model latino-american. Guvernul se împăunează cu o creștere artificială

Primele estimări ale INS indică o creștere economică peste așteptări în primul trimestru al anului. Rezultatul este însă bazat pe susținerea artificială a consumului și fără acoperire într-o dezvoltare reală a economiei. Impulsul fiscal "până la cer", prin majorarea salariilor și reducerea taxelor, a dus la o creștere economică de 5,7% în primele trei luni ale anului față de perioada similară a anului trecut. Cifra este peste estimările generale, care indicau o majorare de 4,5%, însă evoluția economiei a depășit așteptările și în alte țări din regiune.

* Război politic pe controlul DGPI. Președintele Iohannis și premierul Grindeanu, eliminați din ecuație

DGPI va fi controlată exclusiv de ministrul de Interne, Carmen Dan, o fidelă a președintelui PSD, Liviu Dragnea. Șeful Direcției Generale pentru Protecție Internă (DGPI) a Ministerului Afacerilor Interne va fi numit și eliberat din funcție de ministrul Afacerilor Interne, a decis Senatul. Modificările au fost votate cu 75 voturi "pentru", 29 "împotrivă" și două abțineri. Practic, DGPI va fi controlat de ministrul de interne, Carmen Dan, o fidelă a președintelui PSD, Liviu Dragnea. Modificările au fost introduse într-o ordonanță de urgență (76/2016) aprobată anul trecut de Guvernul Dacian Cioloș. De asemenea, senatorii au eliminat condiția ca șeful DGPI să fie cadru militar. Finanțarea DGPI se realizează de la bugetul de stat, precum și din alte surse, constituite conform legii.

* ZIARUL FINANCIAR

* Digi închide cu un avans de 3% al acțiunilor și de 11% pentru cei care au luat cu discount

Acțiunile Digi Communications (DIGI) au intrat la tranzacționare în prima ședință bursieră cu o creștere de 3% față de prețul de ofertă de 40 de lei și au închis la 41,2 lei, fiind singurele din domeniul de telecomunicații care sunt listate la București până în prezent, ceea ce oferă posibilitatea diversificării portofoliului. Față de investitorii care au cumpărat cu discountul de 7%, adică la un preț de 37,2 lei, acțiunile Digi au închis la o valoare mai mare cu 10,75%. Pentru cei cu discountul de 38,8 lei, prima zi de tranzacționare cu acțiuni Digi s-a terminat cu un avans de 6,2%. Rulajul cu acțiuni Digi de ieri s-a ridicat la 63 milioane de lei, fiind efectuate un număr de circa 3.300 de tranzacții. Spre comparație, locul doi în topul rulajelor cu acțiuni pe piața regular a fost adjudecat de Banca Transilvania, cu circa 16 mil. lei.

* Ministerul Agriculturii vrea să scape de intermediarii din exportul cu ovine

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) vrea să elimine intermediarii din exportul cu ovine în țările din Golful Persic, convingând importatorii să preia direct oile din România, fie investind local în ferme de carantină și de sacrificare, fie în țara lor orginine, o inițiativă apreciată de crescătorii de oi din România. Nicolae Cioranu, președintele Federației Naționale a Crescătorilor de Ovine Romovis, spune că între fermierul român și consumatorul final pot exista și trei intermediari și că intervenția statului în a reduce numărul acestora este bine-venită.

* Sergiu Oprescu, șeful ARB: Sistemul bancar românesc are cea mai mare lichiditate din Europa

Sistemul bancar românesc este cel mai lichid din Europa, astfel că există "muniția" necesară pentru a asigura creșterea intermedierii financiare, până acum existând o "slabă alocare a resurselor financiare", consideră Sergiu Oprescu, președintele Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor (ARB). El a arătat că resincronizarea ciclului financiar cu cel economic s-a produs cu întârziere, din 2016. Indicatorul de solvabilitate a ajuns la 18,33%, mai mult decât dublul pragului minim stabilit prin reglementare, iar rata lichidității imediate este de 40%, față de 30% la băncile europene, conform datelor ARB. Însă, sectorul bancar s-a îndepărtat în ultimii ani de rolul de asigurare a intermedierii financiare prin acordarea de credite, ponderea împrumuturilor private în PIB coborând anul trecut sub 30%.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro