Ziarul Bursa pe mobil
 
 
REVISTA PRESEI 19.05.2017
19.05.2017 - Revista Presei
Willy Homner

REVISTA PRESEI    19.05.2017

* ADEVARUL

* A început războiul rece între Dragnea și Grindeanu

Surse din PSD au declarat pentru "Adevărul" că relația dintre Liviu Dragnea și Sorin Grindenau a înghețat, după ce liderul PSD a forțat schimbarea unor miniștri, iar premierul s-a opus. Tensiunea dintre cei doi s-a acutizat după ce Sorin Grindeanu a mers pe mâna lui Tudorel Toader și a cerut Curții Constituționale să respingă ca inadmisibilă excepția ridicată de fosta soție a lui Liviu Dragnea privind lipsa pragului valoric la abuzul în serviciu. Liviu Dragnea i-a cerut lui Sorin Grindeanu să-i schimbe din funcție pe Viorel Ștefan, ministrul de Finanțe, și pe Tudorel Toader, ministrul Justiției. Primul, pentru că "a comunicat prost" măsurile fiscale din programul de guvernare. Al doilea, pentru a calma spiritele din partid.

* Primele vizite în străinătate ale lui Donald Trump aduc în pragul disperării gazdele

Primele vizite în străinătate ale președintelui american ridică o mulțime de probleme gazdelor, de la asigurarea securității, stabilirea unui program și până la scurtarea intervențiilor pentru a nu-l plictisi pe liderul de la Casa Albă. Pe fondul numeroaselor controverse interne, președintele American Donald Trump începe vineri primul său turneu diplomatic ce include cinci țări, în decurs de opt zile: Arabia Saudită, Israel, Vatican, Belgia și Italia. Înainte de plecare liderul de la Casa Albă a declarat: "voi întări prietenii vechi și voi căuta noi parteneri, dar parteneri care să ne ajute și pe noi, nu parteneri care doar iau, iau, iau. Parteneri care să ajute, să plătească pentru tot binele pe care-l facem pentru ei".

* Concurs. Bucureșteanul cu cel mai frumos balcon

A început concursul cel mai frumos balcon, care a stârnit numeroase controverse si critici la adresa Gabrielei Firea. Câștigătorul va primi 5.000 de lei, daca va reuși să convingă un juriu că a creat un aranjament original si ecologic. Si fațadele clădirilor si balcoanele intra in concursul inițiat de primărie. Cei care își doresc să câștige intre 3 si 5.000 de lei sau mențiunea de 500 de lei, se pot înscrie până pe 11 iunie. Trebuie sa trimită fotografii pe site-ul Primăriei Capitalei. Vor fi vizitați ulterior de un juriu, iar pe 22 iunie va fi anunțat câștigătorul. In afara de juriu, si cetățenii vor putea vota pe site-ul primăriei fațada, gradina sau balconul preferat. Cele mai multe puncte se vor acorda pentru originalitate, expresie estetică, dar si pentru aport ecologic.

* Siria. Statele Unite au bombardat un convoi pro-regim în apropiere de Iordania

Statele Unite au bombardat joi un convoi care are legături cu regimul sirian, în apropiere de frontiera iordaniană, întrucât a fost considerat amenințător pentru forțele coaliției care luptă cu gruparea jihadistă Statul Islamic, a declarat pentru AFP un responsabil american din domeniul apărării, transmite rtbf.be. Convoiul "nu a răspuns" avertismentelor ce vizau să împiedice "apropierea prea mare de forțele coaliției la At-Tanf", o tabără a rebelilor sirieni susținuți de SUA și aliații lor, a mai spus oficialul. Potrivit lui, este vorba despre un incident punctual, care nu indică o schimbare în strategia coaliției. "Nu am lovit tot convoiul, ci numai câteva vehicule din față", a menționat responsabilul.

* Directorul Transgaz, bonus de 1,3 milioane de lei înainte să-și dea demisia

Demisia lui Petru Văduva din funcția de director general al Transgaz, societate cu capital majoritar de stat, a fost precedată de o ședință a acționarilor care a aprobat ca din bonusul de 3,4 milioane de lei care i s-ar fi cuvenit acestuia pentru rezultatele din 2016, să îi fie acordată suma de 1,33 de milioane de lei. Demisia fostului director al Transgaz, Petru Văduva, a fost anunțată pe data de 16 mai, departamentul de comunicare al companiei menționând că oficialul a renunțat la funcție "din motive personale". Prin contractul de management încheiat cu Societatea națională de transport a gazelor naturale, Transgaz SA, Petru Văduva a beneficiat - pe lângă salariul net lunar de 18.000 de lei - de o remunerație variabilă.

* Raluca Turcan îi cere lui Dragnea să îl schimbe pe Iulian Iancu de la șefia Comisiei de industrii

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, i-a cerut, joi, liderului PSD, Liviu Dragnea, să se delimiteze de președintele Comisiei de industrii din Camera Deputaților, Iulian Iancu și să îl schimbe din funcție, după ce membrii comisiei au adoptat o serie de amendamente prin care "au blocat" investiții strategice pentru România. "În Comisia de industrii de la Camera Deputaților, împotriva tuturor promisiunilor PSD de deschidere spre investiții și în ciuda unui punct de vedere ferm al Comisiei Europene, președintele Comisiei a forțat introducerea în mod netransparent a unor amendamente care vizează investiții de miliarde de euro. Este un exemplu de rea-credință a domnului președinte de comisie, Iulian Iancu, și a PSD".

* BANCHERUL

* Oferta Raiffeisen Bank de conversie in lei a creditelor in franci elvețieni (CHF) a fost acceptată de doar 160 de clienți in primele trei luni ale anului

Numai 160 de clienți ai Raiffeisen Bank cu credite in franci elvețieni (CHF), din cei 5.600 in total, au acceptat, in primele trei luni din acest an, să-si convertească in lei creditele in franci elvețieni (CHF), in ciuda faptului că banca a lansat, la 1 februarie, o nouă ofertă de conversie, la cursul zilei, dar cu un discount de 25% din datorie. In momentul lansării ofertei de conversie, Raiffeisen a anunțat că are 5.600 de credite in CHF, echivalentul a 210 milioane euro, adică aproape un miliard de lei. Dar conform datelor prezentate de banca-mamă din Austria, Raiffeisen Bank International (RBI), banca-fiică din România are mai multe credite in CHF: 246 milioane euro in decembrie 2016 si 240 milioane euro la finalul lunii martie 2016, ceea ce înseamnă o scădere de doar 6 milioane euro (27 milioane lei) in trei luni, adică in jur de 160 de credite. ă

* COTIDIANUL

* Anticorupție bună de dosar penal - Cornel Nistorescu

Dosarul RCS&RDS în afacerea cu Mitică Dragomir scoate la iveală cealaltă față a anticorupției din România. Investigatorii de la DGA (Direcția era prietenă la cataramă cu cei de la RCS&RDS) se trăgeau de curea cu polițaii și cu procurorii. Se sponsorizau sau dormeau în același pat. Un polițai cerea mălai în virtutea unei tradiții. Doar a primit și anul trecut sponsorizări de la RCS&RDS! O cucoană pretindea schimbarea telefoanelor de acasă. Înregistrările Binomului, puse la dosar poate pentru a arăta și cealaltă față a anticorupției din România, ne arată un prieteșug dubios. La DGA și la DNA s-au făcut înțelegeri care arată un soi de înțelegeri pe lîngă lege. Cum a fost închis dosarul Transgaz cu fratele Laurei Codruța Kovesi? De ce dosarul cu Mitică Dragomir a zăcut 4 ani? A fost decizia unui procuror independent?

* Trump, dezlănțuit: "Cea mai mare vânătoare de vrăjitoare"

Președintele american Donald Trump a calificat joi drept "vânătoare de vrăjitoare" numirea unui procuror special în ancheta privind presupusele legături între membri ai echipei sale de campanie și Rusia, relatează AFP, citată de Agerpres. "Este cea mai mare vânătoare de vrăjitoare împotriva unui politician din istoria americană", a scris Donald Trump pe Twitter. Liderul american a acuzat de asemenea campania lui Hillary Clinton și președinția lui Barack Obama de "acte ilegale" pentru care "nu a fost numit niciodată un procuror special". Adjunctul procurorului general al Statelor Unite l-a numit miercuri pe fostul director al FBI Robert Mueller ca procuror special în ancheta asupra presupusei implicări a Rusiei în alegerile prezidențiale americane, a informat Departamentul de Justiție.

* Verdictul lui Iohannis în cazul "fraudării" prezidențialelor din 2009

Președintele Klaus Iohannis a susținut joi că, din punctul său de vedere, alegerile prezidențiale din 2009 nu au fost fraudate, persiflându-i pe politicienii care au dorit Comisia parlamentară de anchetă. Întrebat dacă în calitatea sa de premier propus la acea vreme s-ar prezenta la o audiere în Parlament, Iohannis a spus: "Numai că acum sunt președinte al României și am altă calitate. Nu aș avea niciun lucru interesant să le spun, fiindcă atunci am participat la campanie, nu am fost ceea ce se numește insider acolo, dar la niciun moment nu mi s-a părut că s-ar fi petrecut lucruri care nu sunt în regulă".

* CURENTUL

* Fostul turnător la Securitate Mircea Kivu, campania pro-Geoană din 2009 și banii încasați de la Vîntu

În anul 2010 o sursă serioasă a dezvăluit sumele imense pe care le primeau de la Sorin Ovidiu Vîntu jurnaliști, analiști și politicieni care încercaseră prin toate mijloacele să răstoarne rezultatul alegerilor din 2009 astfel ca Băsescu să nu mai câștige încă un mandat. Emilia Șercan, de exemplu, știa că banii provin din infracțiunile comise de SOV pentru că le documentase temeinic. Mircea Kivu știa că Vîntu turnase, ca și el, la Securitate sub numele Nuș și s-a simțit bine ca între ei, colaboratorii poliției politice. Acum Kivu susține că a turnat la Securitate gratuit. E credibil pentru că în anul 2009, când Kivu încerca din studioul Realității TV să îl pună pe Traian Băsescu în aceeași barcă cu Mircea Geoană pentru întâlnirea cu SOV, a încasat doar 7900 de lei. Dacă s-a prostituat intelectual în 2009 pe așa sumă mică de ce n-ar fi făcut-o și înainte de 1989 gratuit?

* CURIERUL NATIONAL

* Transporturile pregătesc amenzi pentru Uber?

Un proiect de ordonanță de urgență prevede că cei care transportă mărfuri sau persoane fără autorizație de taxi valabilă pot fi amendați pe loc. Inițiatorii au constatat dificultatea aplicării de către organele de control a uneia din sancțiunile prevăzute de Legea nr. 38/2003, "ca urmare a imposibilității demonstrării caracterului repetat al faptei prin care se efectuează transport ilegal. În aprilie, transportatorii au protestat în fața Guvernului, cerând eliminarea pirateriei de pe piață, desfășurată în special prin platforma Uber

* Volvo încetează dezvoltarea de noi motoare diesel

Compania Volvo spune, prin vocea CEO-ului său, că nu va mai dezvolta noi motorizări diesel fiindcă este prea mare costul reducerii emisiilor poluante și deci nu mai rentează financiar. Compania va dezvolta noi modele hibride și electrice, Tesla fiind un exemplu demn de urmat. Un raport Goldman Sachs indică faptul că regulile tot mai stricte pentru diesel-uri vor adăuga în medie alți 300 de euro la costul mașinii pe motorină, care și așa este cu 1.300 euro peste cel al unui model pe benzină asemănător ca putere, notează Reuters. Hakan Samuelsson, CEO Volvo, a spus pentru cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung că de acum compania sa nu va mai dezvolta noi motorizări diesel, însă cele din prezent, lansate în 2013, vor fi produse cel puțin până în 2023.

* Spionii israelieni sunt supărați pe președintele SUA

Oficialii din serviciile de informații israeliene sunt furioși după ce au aflat că președintele Donald Trump a dezvăluit informații clasificate Rusiei. Conform BuzzFeed News, oficialii israelieni spun că "cele mai rele temeri ale lor au fost confirmate". Este vorba de informația conform căreia ISIS ar plănui plantarea de bombe în laptop-uri transportate cu avionul. Supărarea israelienilor este cu atât mai mare cu cât, se pare, informația cu pricina vine la prima mână, de la un spion infiltrat în ISIS a cărui viață este acum în pericol. În plus, s-ar elimina o sursă esențială de informații din interiorul celui mai periculos grup terorist.

* Tehnologia blockchain pătrunde mai adânc în industrie

EY a lansat EY Ops Chain, prin care lărgește aria de utilizare a tranzacțiilor online securizate de tip blockchain. Folosind EY Ops Chain, companiile își pot simplifica managementul lanțului de aprovizionare și pot integra contractele digitale, pot avea acces la informații despre inventar și logistică, la prețuri, facturare și plăți.

* FGA nu mai primește cereri de deschidere a dosarelor de daună pentru Carpatica Asig

Fondul de garantare a asiguraților (FGA) atrage atenția potențialilor creditori de asigurare ai societății Carpatica Asig - în faliment, că 18 mai 2017 a fost ultima zi în care se mai puteau depune cereri de deschidere a dosarelor de daună. Conform legislației, termenul-limită de depunere a cererilor de deschidere a dosarelor de daună este de maximum 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, respectiv 18 februarie 2017, în cazul Carpatica Asig. În cazul cererilor de plată, potențialii creditori de asigurare ai societății Carpatica Asig S.A mai pot depune cereri de plată până la data de 16.06.2017 sau în termen de 90 de zile de la data nașterii dreptului de creanță, atunci când acesta s-a născut ulterior, potrivit art. 14.

* EVENIMENTUL ZILEI

* Secretele politicienilor in arhiva SIPA

30 la sută din informațiile adunate de SIPA priveau infracțiuni de criminalitate organizată, corupție sau infracțiuni împotriva siguranței naționale. Ele vizau judecători, procurori, polițiști, politicieni, ziariști. Acest lucru a fost precizat oficial încă de acum 10 ani, nu este o noutate. Noutatea apare că în urmă cu o săptămână am aflat despre existența unui Raport oficial al Ministerului Justiției care scotea în evidență modul halucinant în care au fost manipulate documentele din ARHIVA SIPA în perioada Monicăi Macovei. Mai interesant era faptul că acest scandal a fost îngropat prin secretizarea raportului. Potrivit unor mărturii ale unor surse din Ministerul Justiției și SIPA în această arhivă, la momentul preluării de către Monica Macovei, se găseau note informative care vizau nu numai judecători și procurori, ci și oameni politici importanți.

* Elena Udrea a lansat dezvăluiri incendiare despre înregistrările-bombă din DNA

Elena Udrea a intervenit telefonic la B1TV, în emisiunea lui Silviu Mânăstire, unde a răspuns întrebărilor jurnalistului Mirel Curea despre înregistrările din interiorul DNA, dar și despre plângerea făcută de aceasta la Parchetul General cu privire la această chestiune. Fostul ministru Elena Udrea a depus, miercuri, o plângere penală împotriva procurorilor DNA la Parchetul General împotriva lui Marius Bulancea, șeful Secției a II_a din DNA, Ana Dana, procurorul de caz al Elenei Udrea și Gheorghe Popovici, fostul șef al Secției I din DNA.

* Dare și luare de mită, trafic de influență, chiar sub nasul lui Kovesi

Scene incredibile s-au petrecut chiar în sediul central al DNA în 2013: ofițeri de poliție judiciră și chiar șeful Direcției Generale Anticorupție (DGA) de la acea vreme, Jenică Arion Țigănașu, ar fi cerut și primit mită de la compania RDS-RCS, susțin jurnaliștii de la Antena 3, care au prezentat interceptările telefonice dintre Ioan Bendei, unul dintre directorii RCS-RDS, și celelate persoane Ioan Bendei a fost interceptat în timp ce ar fi solicitat secretarei telefoane pentru ofițerul de poliție judiciară al DNA, Teo Iordăchiță, și pentru rudele acestuia din Craiova, chiar din sediul DNA.

* JURNALUL NATIONAL

* Cum l-a salvat Nicolicea pe Bejinariu de ancheta DNA

Comisia juridică din Camera Deputaților a respins încuviințarea urmăririi penale a deputatului PSD Eugen Bejinariu, suspectat de abuz în serviciu cu un prejudiciu de 67 de milioane de dolari adus statului, în dosarul Microsoft 2. Decizia deputaților juriști vine după ce Parchetul General a cerut Parlamentului să urgenteze procedurile pentru ridicarea imunității fostului secretar general al Guvernului Adrian Năstase.

* Testul adevărului pentru miniștrii Justiției

I-a venit rândul și lui Tudorel Toader să intre în scandalul ,,Arhiva SIPA" care frământă de peste un deceniu apele tulburi ale justiției românești. Subiectul se reia ciclic, apare ca o tornadă, zgâlțâie scaune înalte fără să le dărâme și se stinge, până la o nouă izbucnire, după un grafic programat de mâna invizibilă a sistemului. Niciunul dintre ocupanții portofoliului nu a reușit să taie nodul gordian, asupra tuturor planând bănuiala că vor să se hrănească din dosarele compromițătoare pentru magistrați, ascunse sub preș și ținute aparent sub cheie. Ediția "Tudorel Toader" va aduce o clarificare în soarta acestei arhive sau va fi un motiv în plus pentru remanierea ministrului în viitorul apropiat?

* Cel mai slab leu din ultimii 4 ani și jumătate

Euro a depășit joi 4,57 lei, atingând un nivel maxim din octombrie 2012. Zilele trecute guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, avertiza că nu mai este loc de întărire a monedei naționale. Banca Națională a României a anunțat joi un curs de referință de 4,5729 lei/euro, în creștere cu 0,4% față de nivelul precedent și nivel maxim din 24 octombrie 2012, pe fondul unei deprecieri accelerate a monedei românești, afectată de o conjunctură externă nefavorabilă.

* NATIONAL

* Gașca lui Firea mârâie la Dragnea!

Liderul PSD nu a putut totuși "înghiți" chiar atât de ușor faptul că tocmai in sondajele de opinie triumfaliste in care Firea defilează in cursa pentru președinție, Dragnea nici măcar nu este amintit. Ceea ce l-a făcut sa fie ceva mai atent la semnalele venite mai din toate colturile si coclaurile partidului că primarul general al Capitalei își joacă deja propria carte a măririi politice. Mai mult chiar, aceasta a reușit să intre si intr-un conflict direct cu puternicele grupări de influenta ale "baronilor" ramași încă pe poziții pe partid, după ce a vrut să-si tragă Șoseaua de Centură a Capitalei de sub nasul ministrului Transporturilor.

Guvernul își pune-n cap "mafia anvelopărilor"!

Guvernanții nu mai par tentați să gireze dirijarea fondurilor destinate creșterii eficientei energetice ale clădirilor doar către operațiunile de învelire a blocurilor cu "scârțâitoare" si montarea de termopane. Astfel că se ia in calcul să fie sprijiniți mai ales cei care umbla la adevărata "bubă", cum ar fi, de exemplu, reparația si modernizarea conductelor prin care se transportă agentul termic. Însă ideile inovative ale celor de la Ministerul Dezvoltării par să-i fi scos din minți pe cei care transformaseră anveloparea blocurilor într-o adevărata fabrică de bani. Si care deja au început sa pună presiune, atât pe primarii parteneri de combinații, dar si pe conducerile partidelor din care aceștia fac parte, ca nu cumva să cedeze si sa colaboreze cu Ministerul Dezvoltării.

* PUTEREA

* Băsescu, GEST INEDIT în direct

Traian Băsescu a făcut un gest inediat în direct în emisiunea lui Victor Ciutacu la RTV. Fostul președinte a aflat că Antena 3 a difuzat înregistrări cu patronul RCS&RDS, Zoltan Teszari, în care s-ar fi spus că ar fi avut loc o întâlnire între afacerist și Băsescu, alături de Radu Pricop, cel care avea să-i devină ginere. Băsescu nu a stat mult pe gânduri și a sunat-o pe soția sa, Maria Băsescu. "Traian Băsescu: Maria, când s-a căsătorit Ioana? Maria Băsescu: Eu știu că în 2014. Traian Băsescu: Ok. Merci frumos. Pa!", a fost conversația dintre cei doi. Mai mult, Băsescu a negat vehement că l-ar fi cunoscut sau că ar fi vorbit cu Zoltan Teszari.

* Sindicatele din SĂNĂTATE amenință cu BLOCAREA activității în toată țara

Activitatea din unitățile sanitare din toată țara ar putea fi blocată dacă amendamentele aduse Legii - Cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nu vor fi dezbătute și acceptate, în condițiile în care, în forma actuală, legea produce grave dezechilibre în sistemul sanitar, o adâncire a inechităților salariale și o încălcare a legilor în vigoare, mergând până la anularea sau modificarea unor drepturi deja câștigate, potrivit Federației Sindicale Hipocrat.

* Iohannis va contesta la CCR OUG privind DGIPI

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că adoptarea de către Senat a OUG privind Direcția Generală de Protecție Internă a Ministerului de Interne, prin care este eliminat avizul CSAT din numirea și eliberarea din funcție a șefului DGPI, este o eroare, arătând că, în "ultimă instanță", o va ataca la Curtea Constituțională a României (CCR), informează Agerpres. "Așa ceva nu se poate, este o eroare, o greșeală cum doriți. Atâta vreme cât instituția este una militarizată nu poate să funcționeze fără aviz CSAT. Punct. Iar, indiferent ce dorește Senatul sau Camera Deputaților, așa funcționează instituțiile în România, conform Constituției ", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

* ROMANIA LIBERA

* Se schimbă raportul de forțe din Guvern? Grindeanu își aduce oamenii la Palatul Victoria

Premierul și-a plasat o serie de apropiați în posturi guvernamentale, în condițiile în care relațiile cu șeful PSD, Liviu Dragnea, par din ce în ce mai reci. Premierul Sorin Grindeanu încearcă să se înconjoare de oameni de încredere, aducând la București persoane cu care a lucrat pe vremea când era președinte al CJ Timiș. În acest fel, el încearcă să echilibreze raporturile în Executiv, după ce în primele luni a numit oameni fideli liderului PSD Liviu Dragnea. Astfel, l-a pus în funcția de director de cabinet al primului-ministru pe Alexandru Chirilă, fostul său consilier de când Sorin Grindeanu ocupa postul de președinte al Consiliului Județean Timiș. În urmă cu 20 de ani, Alexandru Chirilă a lucrat la serviciul secret al Ministerului de Interne, DGIPI.

* Noi reglementări pentru pachetele de țigări, obligatorii de sâmbătă

Peste 70.000 de magazine au la dispoziție, de sâmbătă, două opțiuni: să vândă în continuare pachete de țigări neconforme, riscând amenzi, sau să rămână cu ele pe stoc. Potrivit Directivei tutunului, transpusă cu întârziere de autoritățile române, 20 mai 2017 e termenul pentru "piața curată", cu alte cuvinte de mâine nu mai pot fi comercializate decât pachete conforme noilor reglementări, care spun că acestea trebuie să acorde o suprafață mai mare pentru avertismentele antifumat. Aceasta ar fi trebuit să fie adoptată cu un an înainte, nu cu șase luni. Legea care intră în vigoare acum stipulează faptul că, până la 20 mai, mai pot fi puse pe piață pachete de țigări cu mai puține avertismente antifumat, potrivit vechii legi.

* Favoritul lui Trump pentru a conduce FBI, după demiterea lui James Comey

Președintele american Donald Trump a anunțat, joi, că unul dintre favoriții săi pentru conducerea Biroului Federal de Informații (FBI) este fostul senator și candidat democrat la postul de vicepreședinte, Joe Lieberman, informează Agerpres. "Suntem foarte aproape" de alegerea unui director al FBI, a declarat Donald Trump, adresându-se reporterilor la începutul întâlnirii cu președintele Columbiei, Juan Manuel Santos. Întrebat de jurnaliști dacă Lieberman este unul dintre candidații principali, președintele Statelor Unite a confirmat.

* ZIARUL FINANCIAR

* Tranzacția anului în banking, vânzarea Bancpost

Scoaterea la vânzare a Bancpost, a noua bancă din România după active, a atras interesul a opt investitori strategici și instituționali, care provin atât din România, cât și din străinătate, au declarat pentru ZF surse de pe piața bancară. "Acești investitori sunt atât strategici, cât și instituționali", au menționat sursele citate. Procesul de vânzare este administrat de Mediobanca, cea mai mare bancă de investiții din Italia, și HSBC, cea mai mare bancă din Marea Britanie și una dintre cele mai mari din Europa.

* Ingrediente care condimentează criza lui Trump și a Americii

Amestec în justiție, colaborare cu rușii, Donald Trump se confruntă cu cea mai acută criză a președinției sale, una care poate deveni constituțională. Deși crește, în cea mai mare economie a lumii se dezvoltă vulnerabilități care pot acutiza o criză politică. În primul rând, datoria gospodăriilor americane a ajuns ca în primul trimestru să depășească recordul de dinainte de marea criză financiară, expunând anumite categorii de de­bitori la presiuni financiare, scrie Financial Times. Balanța datoriilor consumatorilor s-a situat la 12.730 de miliarde de dolari în perioada ianuarie-martie, peste maximul de 12,680 de miliarde de dolari atins în 2008, potrivit datelor Rezervei Federale New York. Ponderea arieratelor în totalul datoriilor este semnificativ mai mică decât era înainte de marea recesiune în cazul mai multor tipuri de credite.

* Depozitele bancare deținute de străini în România au fost în declin în T1, ajungând în martie la numai 3,4 mld. euro

Soldul depozitelor pe termen lung constituite de străini la băncile locale, în mare parte linii de finanțare primite de la acționari, a continuat să scadă în 2017. Iar în perioada următoare, tendința de ajunstare a finanțărilor alocate de băncile străine pe piața locală ar putea continua. Dacă în ianuarie soldul depozitelor străi­nilor a fost de 3,55 miliarde de euro, în februarie a coborât până la minimul deceniului, la 3,3 miliarde euro, pentru ca în martie nivelul să ajungă la 3,4 miliarde euro. În 2008, când criza financiară începea să se resimtă pe piața locală, depozitele străinilor oscilau în jurul a 3,5 mld. euro. Comparativ cu maxi­mul atins în vara anului 2011, din depozitele străinilor pe termen lung s-au "evaporat" peste 5 mld. euro.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro