Ziarul Bursa pe mobil
 
 
REVISTA PRESEI 23.05.2017
23.05.2017 - Revista Presei
Willy Homner

REVISTA PRESEI     23.05.2017

* ADEVARUL

* Explozie pe Manchester Arena

Autoritățile britanice răspund "unui incident serios" petrecut la Manchester Arena, în timpul unui concert al cântăreței americane Ariana Grande. Conform primelor informații oficiale, 19 oameni și-au pierdut viața și alți 55 au fost răniți. Poliția consideră evenimentul un "posibil atac terorist". Prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, a transmis o scurtă declarație publică: "Ne concentrăm să stabilim toate detaliile a ceea ce poliția consideră a fi un groaznic atac terorist. Gândurile noastre merg către victimele și familiile tuturor celor afectați". Conform primelor ipoteze neconfirmate oficiale însă, ar fi vorba de un atac sinucigaș ce a declanșat dispozitivul explozibil la sfârșitul concertului, în momentul în care oamenii începuseră să părăsească arena. Autoritățile confirmă 19 decese și 55 de persoane rănite în urma acestui incident, citate de CNN.

* Donald Trump în Israel: pariul care poate schimba istoria sau să o detoneze

Luni, înaintea momentului întâlnirii oficiale cu prim-ministrul Benjamin Netanayahu, Donald Trump a efectuat un gest simbolic de mare rezonanță și cu o semnificație cu totul deosebită: a fost primul președinte american în funcție care a mers la Zidul Plângerii, locul sacru de rugăciune pentru evrei și care este situat în zona de est a Ierusalimului, ocupată și mai apoi anexată de Israel. Marți, Trump se va duce la Bethleem, pentru convorbiri cu omologul său palestinian Mahmoud Abbas. Apoi va merge să viziteze memorialul Holocaustului Yad Vashem de la Ierusalim și, în final, va pronunța un foarte așteptat discurs la Muzeul Israelului. Vizita are o importanță absolut excepțională datorită semnalelor care au precedat-o, ele însele cu totul neașteptate.

* Germania construiește discret o armată europeană alături de România și Cehia

Germania a reușit în acest an, alături de România și Cehia, să facă un pas radical în direcția realizării unei armate europene, un proiect care generează frecvent tărăboi între aliații din NATO, scrie revista Foreign Policy. Mai exact, România și Cehia își vor integra, în următoarele luni, câte o brigadă în armata Germaniei, Brigada Mecanizată 81 "General Grigore Bălan", care este dislocată în garnizoana Bistrița, se va alătura în următoarele luni Diviziei Forțelor de Răspuns Rapid a Bundeswehr. De asemenea, Brigada 4 de Desfășurare Rapidă a Cehiei, care a participat la operațiuni militare în Afganistan și în Kosovo, va deveni parte din Divizia 10 Armată a Germaniei. Două brigăzi ale armatei olandeze s-au alăturat deja Diviziei Forțelor de Răspuns Rapid a Bundeswehr, respectiv Diviziei Armate 1 a Germaniei.

* Firea amână benzile unice pentru autobuze după începerea vacanței școlare

Primăria Capitalei a anunțat, luni, că se va circula din nou fără restricții pe tronsonul Băneasa-Piața Charles de Gaulle - unde traficul a fost dificil după ce a fost introdusă banda unică pentru transportul în comun - și că acest proiect va fi reluat după începerea vacanței școlare. Primarul general Gabriela Firea susține că "acest proiect, coroborat cu înnoirea și suplimentarea parcului auto al RATB și cu extinderea sistemului de semaforizare inteligentă", reprezintă soluția pentru descongestionarea traficului în București, chiar dacă "este nevoie de o perioadă de acomodare pentru ca efectele pozitive să fie vizibile". Traficul la intrarea în București dinspre DN 1 s-a desfășurat cu dificultate, luni dimineață.

* Principalele carențe ale sistemului de sănătate românesc, conform Comisiei Europene

România dispune de un sistem sanitar subfinanțat, axat pe spitale, cu puține servicii de îngrijire primară și ambulatorie, ceea ce duce la servicii învechite și ineficiente, arată cel mai recent raport întocmit de Comisia Europeană. Documentul scoate în evidență lipsurile cu care se confruntă România din acest punct de vedere și cere eliminarea șpăgii la doctor. Concret, raportul face o radiografie a sistemului de sănătate pe anul 2016 când, arată experții care au întocmit documentul, au existat mici schimbări structurale. Cu toate acestea, specialialiștii spun că sistemele electronice care ar trebui să reducă birocrația din sistem nu sunt întotdeauna funcționale, astfel că incidența corupției nu poate fi eliminată.

* Asociația "București fără ei" strânge semnături pentru demiterea Gabrielei Firea

Asociația "București fără ei" anunță instalarea primului cort pentru strângerea de semnături pentru demiterea primarului Capitalei, Gabriela Firea, a primarilor de sectoare și a Consiliului General al Muncipiului București (CGMB). Cortul va fi instalat în Piața Unirii, iar pentru declanșarea referendumurilor de demitere sunt necesare semnăturile a 25% dintre bucureștenii cu drept de vot, adică peste 440.000.

* Președintele chinez i-a cerut o sută de zile omologului său american pentru a-l potoli pe Kim Jong-un

Președintele chinez Xi Jinping i-ar fi cerut omologului său american Donald Trump, în marja vizitei sale oficiale din Statele Unite, în aprilie, să se abțină 100 de zile de la adoptarea unor acțiuni sau sancțiuni în legătură cu programul balistic al Coreei de Nord și să-l lase pe el să se ocupe de acest dosar. China ia în calcul, în principal, să impună restricții asupra remitențelor și asupra aprovizionării cu petrol a Coreei de Nord, precizează Asahi. La rândul său, Trump a avertizat că va impune sancțiuni companiilor chineze ce fac afaceri cu regimul de la Phenian, dacă Beijingul nu soluționează problema. Termenul de 100 de zile expiră la începutul lui iulie, exact când va avea loc summitul G20 din Germania. Xi Jinping și Donald Trump urmează să aibă o nouă întrevedere bilaterală în marja acestui summit.

* BANCHERUL

* Sistemul bancar si-a majorat profitul cu 6% in T1, la 1,240 miliarde lei

Sistemul bancar românesc, format din 37 de instituții de credit (36 de bănci, dintre care 8 sucursale ale băncilor străine si o cooperativa de credit) a obținut in primul trimestru (T1) din acest an un profit net de 1,240 miliarde lei, in creștere cu 6% fată de aceeași perioada a anului trecut, când câștigul era cu doar 70 milioane mai mic, respectiv 1,170 miliarde lei. Valoarea profitului net al sistemului bancar a fost calculata de Bancherul.ro, pe baza datelor publicate de BNR, si anume o rata de rentabilitate a activelor (ROA) de 1,26%, identica cu nivelul din martie anul trecut, dar in creștere de la 1,08% in decembrie 2016. In perioada 2000-2009, sistemul bancar a obținut un profit cumulat de 4,9 miliarde euro, după care, in anii de după criza din 2008, in perioada 2010-2014, băncile au avut pierderi de 1,9 miliarde euro, iar in ultimii doi ani (2015-2016), profitul net al sistemului bancar a fost de 2 miliarde euro, conform datelor prezentate de BNR.

* COTIDIANUL

* Dan Andronic face fum - Cornel Nistorescu

Serviciile secrete (SRI, STS, SPP, SIE) sunt unități militarizate sau funcționează după reguli militare. Nimeni niciodată nu va scoate la iveală date și probe despre operațiunile care ar descalifica directori sau adjuncți de servicii. Nici măcar în SUA asemenea lucruri nu se prea petrec, necum în România, unde toată infrastructura birocratică a statului român este infestată de oamenii serviciilor. Cu alte cuvinte, toate datele privind amestecul în rezultatul alegerilor din 2009 sunt atît de bine îngropate, încît nimeni nu le poate recupera pentru o dezbatere publică. Nici chiar Traian Băsescu. Dacă mîine s-ar trezi chinuit de o criză de conștiință, indiferent cîte probe ar avea el dosite, tot n-ar putea dovedi. De ce a declanșat Dan Andronic acest tărăboi care nu va duce la aflarea adevărului, nici măcar la o dezbatere serioasă asupra implicării serviciilor secrete în desemnarea candidaților, în alegeri și în campania electorală?

* Invențiile lui Firea blochează intrarea în București

Circulația la intrarea în București dinspre DN 1 a fost paralizată luni dimineață, după ce Primăria Capitalei a montat o bandă unică pentru autobuzele RATB pe Șoseaua București - Ploiești, pe sensul de intrare în Capitală. Începând de la primele ore ale dimineții s-au format cozi uriașe încă de la Săftica și Balotești, măsura afectând traficul și pe Bulevardul Pipera - Tunari și Șoseaua Andronache. Banda unică a fost amenajată pe Șoseaua București - Ploiești, din zona Podul Băneasa până la Fântâna Miorița. Totul se întâmplă în contextul în care Gabriela Firea a promis în campania electorală că va trata cu prioritate fluidizarea traficului.

* Scandalul Ioan Niculae, impact major în economie

Doar două fabrici de îngrășăminte din imperiul chimic, cu șase combinate, al fostului miliardar Ioan Niculae, mai funcționează: Donau Chem Turnu Măgurele, care nu și-a încetat producția niciodată de la prăbușirea InterAgro, iar recent, a reintrat în producție Chemgas Slobozia, fostul Amonil. Atât a mai rămas dintr-un colos ce activa în industria chimică și care avea, în 2008, o cifră de afaceri de 1 miliard de euro și 10.000 de angajați. Acum, cele două fabrici rămase consumă laolaltă până la 1 miliard de metri cubi de gaze, au câteva sute de angajați și pot produce 600-800.000 de tone de îngrășăminte anual. În afară de cele două combinate menționate, în România mai există un al treilea funcțional, Azomureș, care merge la capacitate de ani de zile și este deținut de elvețienii de la Ameropa.

* S-au scumpit țigările, cu mult mai mult decât era prognozat

Începând de azi, British American Tobacco a scumpit cu 0,5 lei toate sortimentele de țigări pe care le comercializează în România. Astfel, cele mai cunoscute mărci au noile prețuri după cum urmează: Pall Mall, 15,5 lei pachetul , Kent, 16, 5 lei pachetul, Dunhill, 17,5 lei pahetul, Rothmans, 16,5 lei pachetul, Lucky Strike, 16,5 lei pachetul. Cu un preț mediu al țigărilor de 3,5 euro pe pachet, România este printre cele mai ieftine țări din UE. Cele mai scumpe sunt UK, cu peste 10 euro pe pachet, Olanda și Belgia cu circa 6 euro pe pachet. Industria țigărilor este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu vărsăminte anuale de circa 3 miliarde de euro.

* CURIERUL NATIONAL

* Prima Casă nu se execută

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis săptămâna trecută că "imobilele asupra cărora este instituită interdicția de înstrăinare nu pot face obiectul unei executări silite pornite la cererea unor creditori chirografari, fiind alienabile condiționat de acordul Ministerului Finanțelor Publice și al băncii finanțatoare". "Recuperatorii de creanțe nu se mai pot apropia de imobilele luate prin Prima Casă", a afirmat av. Adrian Cuculis. Potrivit acestuia, decizia vine în ajutorul celor executați prin creditele luate prin Prima Casă, efectul concret al deciziei vizând în primul rând faptul că orice alt creditor în afară de creditorul inițial ipotecar nu mai are dreptul să execute silit aceste imobile.

* Circa 5.000 de migranți au fost salvați în ultimele zile în apele Mediteranei

Condițiile meteorologice mai favorabile din ultimele zile încep să stimuleze din nou creșterea fluxului de migranți care își încearcă șansele de a ajunge, prin Mediterana, pe coastele sudice ale Europei. Informații noi transmise de corespondenții presei franceze, inclusiv ai TV France 2 și "Le Figaro", au relatat duminică seară că, în ultimele trei zile ale săptămânii trecute, circa 5.000 de migranți aflați la bordul unor ambarcațiuni improvizate au fost salvați de gărzile de coastă italiene în largul coastelor Libiei. În cursul operațiunilor derulate de gărzile de coastă italiene și libiene vineri noaptea și sâmbătă dimineață, au fost salvați peste 2.100 de migranți, fiind transferați la bordul a 17 nave de salvare. De la începutul acestui an, precizează un raport al OIM, pe coastele Italiei au ajuns peste 46.000 de migranți, cu 30% mai mulți față de aceeași perioadă a anului trecut.

* Complexul Energetic Oltenia, profit de 250 de milioane de lei la patru luni

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a înregistrat un profit de 250 de milioane de lei pe primele patru luni ale acestui an. Anul trecut, compania era pe pierdere, însă în perioada ianuarie - aprilie 2017 a existat o cerere crescută de energie pe cărbune. Potrivit lui Sorin Boza, directorul Complexului Energetic Oltenia, societatea pe care o conduce se pregătește încă de acum pentru perioada de iarnă, având în vedere că va fi nevoie de constituirea stocurilor de cărbune. Directorii de termocentrale și cei de cariere au și un target stabilit de către administrație pentru a realiza, până la sfârșitul anului, stocuri de cărbune de un milion de tone, respectiv 700.000 de tone. Producția totală a CEO pe acest an este de 24 de milioane de tone de cărbune.

* EVENIMENTUL ZILEI

* Cine le-a trimis date despre alegerile din 2009 lui Maior, Coldea, Kovesi și Dîncu

Audierile comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 au debutat, ieri, cu mărturiile jurnalistului EVZ Dan Andronic, una dintre întrebările esențiale ridicate în urma declarațiilor fiind sursa informațiilor pe care foștii lideri SRI le primeau în noaptea alegerilor, cu privire la rezultatele votului. Andronic a declarat la audiere: "Păi date primea toată lumea de acolo, și Dîncu și Maior și Coldea. Nu știu să vă spun de unde primeau datele, dacă foloseau telefoanele mobile operative speciale ale STS care protejează convorbirile și nu știi cu cine au vorbit sau foloseau telefoane obișnuite", a spus acesta. El a adăugat că "este clar" că Traian Băsescu avea date despre alegeri de la casa de sondaje care lucra la acea vreme cu PDL-ul.

* Se pregătește o mișcare politică pentru Iohannis?

După ce șeful statului a ieșit alături de manifestanți atât după tragedia de la Colectiv, cât și la protestele care au urmat celebrei OUG 13, mai multe organizații civice se unesc într-o platformă națională cu iz de partid. Platforma deschisă grupurilor civice se înființează astăzi, la Biblioteca Centrală Universitară "Carol I". Majoritatea organizațiilor care pun bazele platformei "Contract România", s-au format în urma tragediei de la "Colectiv" și a protestelor împotriva OUG 13. Astfel, 18 grupuri civice își deschid brațele pentru toți cei "care cred în libertatea individuală și care acționează în susținerea și spiritul democrației liberale, statului de drept și drepturilor omului", după cum se arată în protocolul de colaborare.

* Prețul carburanților de la noi, mai mare ca în UE

Prețul fără taxe al carburanților comercializați în România continuă să fie mai mare decât media europeană, în timp ce taxele aplicate de stat sunt printre cele mai mici din spațiul comunitar, potrivit datelor publicate săptămânal de Comisia Europeană. Astfel, ultimele date ale Comisiei, respectiv cele din 15 mai, arată că prețul motorinei fără taxe în România este de 499 de euro pentru 1.000 de litri, în timp ce media europeană este 486 de euro.

* Primul zbor al Croatia Airlines la București

Pasagerii primei curse Croatia Airlines au avut surpriza "botezului" , la aterizarea la București. Două jeturi imense de apă au format o "poartă" prin care a trecut aeronava. Până la mijlocul lunii octombrie, vor fi efectuate trei zboruri săptămânale între București și Zagreb, în zilele de luni, miercuri și vineri, la prețuri ce pornesc de la 179 de euro, a declarat Kresimir Kucko, președinte și director general al companiei Croatia Airlines.

* Urmează mărturii explozive despre alegerile prezidențiale din 2009!

După audierea jurnalistului EVZ Dan Andronic, audierile din comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 continuă marți cu fostul candidat PSD Mircea Geoană, pierzătorul scrutinului, și cu unul dintre șefii campaniei electorale a PSD, Viorel Hrebenciuc. Amândoi sunt în posesia unor informatii explozive din culisele alegerilor prezidențiale și din săptămâna de foc care a urmat după alegeri, când PSD a încercat să dovedească o fraudă electorală prin acțiuni în paralel la Curtea Constituțională și la o serie de instanțe. Tot marți, la prânz, vor fi audiați și fostul vicepreședinte AEP, Marian Muhuleț, dar și Octavian Opriș, președintele AEP la data prezidențialelor din 2009.

* JURNALUL NATIONAL

* Avertisment sever pentru Romania de la BRUXELLES pentru creșterea deficitului

România primește recomandări specifice pentru a evita deschiderea procedurii pentru deficit excesiv. La Bruxelles au fost difuzate în cadrul analizei situației economice din UE recomandări ale Comisiei Europene pentru țările care pot avea probleme sau se confruntă deja cu situații mai deosebite. Pentru România a fost lansată o avertizare timpurie, prima de acest fel in mecanismul de supraveghere al Comisiei, pentru abaterile din anul 2016 de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului pe termen mediu. Comisia avertizează că proiecția pentru 2017 arată un deficit de 3,5 la sută din PIB si de 3,7 în 2018 daca se continua actualul trend. Comisia explica pe larg de ce a fost emisă recomandarea pentru Romănia.

* Cum combătea SIPA atacurile la adresa siguranței naționale în fabrici

Ministerul Justiției a deținut, până în anul 2008, o companie ce avea, la rândul ei, mai multe sucursale care produceau mobilier, construcții metalice, îmbrăcăminte sau produse din lemn, paie și material vegetal împletite. Rolul acestei companii era acela de a reorienta profesional persoanele aflate în detenție, în penitenciarele din România. În 2004, când SIPA a fost desființată, luând ființă Direcția Generală de Protecție și Anticorupție, prin lege, structura informativă nou-creată a derulat, conform statutului, activități operativ-informative și de culegere de informații inclusiv în privința posibilelor infracțiuni care aduceau atingere siguranței naționale. Această activitate privea și Regia Autonomă Multiproduct, compania Ministerului Justiției.

* Suntem ultimii din Europa la siguranța alimentelor

România se află pe ultimele locuri în Europa în privința certificărilor privind calitatea alimentelor și siguranței produselor alimentare. Doar 200 de companii care produc alimente în țară au certificare europeană conform standardului IFS Food. Numai bulgarii, croații și slovacii au mai puține firme care au certificări privind siguranța alimentelor, respectiv 165, 118 și 94, relevă studiul International Featured Standards bazat pe informații din 90 de țări, citat de profit.ro. România stă prost și comparativ cu Polonia (732 firme acreditate conform standardului IFS Food ), Ungaria (408 de certificări) și Cehia (334). La noi, cele mai multe acreditări le au firmele care activează în domeniul brutărie industriale și produse de patiserie ( 69), urmate de cele care produc "carne roșie și albă, carne de pasăre și produse din carne" (54).

* NATIONAL

* Pahonțu si Hăineală, prinși in fapt!

Liviu Dragnea, după ce s-a fript odată cu ciorba de la Ministerul Justiției, a început acum sa sufle si in iaurtul de la Interne! Astfel că, in ultima clipă, s-a reușit blocarea accederii Oanei Schmidt Hăineală la funcția de secretar de stat pentru relația cu instituția prefectului din cadrul MAI, după ce acesteia deja ii si fusese aranjat biroul. Liviu Dragnea ar fi fost avertizat despre "legăturile primejdioase" dintre cea care tocmai urma să impună politica guvernamentală in teritoriu si generalul Lucian Pahonțu, rămas "ultimul mohican" de la Palatul Cotroceni. Chiar dacă, intre timp, ce-i drept, l-a dat pe Băsescu pe Iohannis.

* Pleacă Klemm, vine Maior!

Ambasadorul României la Washington este băgat in malaxorul audierilor. Fie ele, cel puțin deocamdată, si unele strict politice. Numai ca acesta este un semnal clar ca de peste "balta cea mare" s-a dat deja OK-ul la scoaterea de pe sinele sistemului a celui care a condus Serviciul Roman de Informații vreme de peste un deceniu. Si care s-a trezit acum cu o plângere penală depusă la procurorul general al SUA de către o influentă instituție americană. Dar, George Maior probabil se aștepta la această retragere a sa din post, mai ales ca Hans Klemm va fi "ejectat" de către Administrația Trump de la Ambasada SUA la București. Si, așa cum o cere cutuma diplomatică, o astfel de măsura trebuie întotdeauna însoțită, intr-un termen rezonabil de câteva luni, de o replică similară a celuilalt stat.

* Moartea partidelor politice, baza noii Europe

O teorie foarte serioasă a străbătut recent bătrâna Europa. Cică democrația, așa cum o știm este un concept desuet. Ideea, interesantă la prima vedere, nu e deloc nouă. Nou este, însă, ce se croiește la adăpostul ei. Atenție, se creionează deja un viitor ale căror coordonate politice se schimba radical, chiar dacă se merge cu pași de melc ca nu cumva sa intre masele in panică. Pentru că ele, masele, trebuie din nou să devină interesate de cetate, de stat. Cel mai recent exemplu: alegerile prezidențiale din Franța. Celei de-a cincea republici i s-a arătat pisica numita Marine Le Pen. Evident, s-a ales răul cel mai mic, Macron. Dar Macron n-a avut nici un partid ca să-l propulseze. Pentru ca toate erau praf.

* PUTEREA

* Cătălin Cherecheș aruncă BOMBA: "Coldea și Dâncu, alături în biroul lui Oprea la formarea UNPR"

După dezvăluirile lui Dan Andronic despre cina secretă din casa lui Gabriel Oprea din seara alegerilor din 2009, noi detaliile uimitoare ies la iveală. Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș povestește cum s-a format, de fapt, UNPR. Cherecheș a povestit la TVR că, în seara semnării și înființării UNPR, la sediul MApN erau prezenți Vasile Dâncu și Florian Coldea, fostul director adjunct al SRI. Întrebat ce căuta Coldea acolo, Cherecheș a declarat: "nu cred ca e atat de buna mancarea la MApN". Ba mai mult, primarul din Baia Mare consideră că UNPR este un" partid 100% creația statului paralel"

* ROMANIA LIBERA

* Capcana creditelor rapide

Miliardarul rus Oleg Boyko și partenerii săi letoni folosesc Malta drept paradis fiscal pentru a scoate profituri uriașe de pe urma împrumuturilor rapide către cei mai săraci români, dar și către alți cetățeni europeni. Zaplo IFN a început să ofere împrumuturi rapide în România în iunie 2015, iar până în aprilie 2017 compania a ajuns să fie implicată în 1.570 de cazuri în instanță, marea majoritate dosare de executare silită împotriva clienților. Compania profită de faptul că mulți clienți nu reușesc să achite împrumuturile la timp. De exemplu, Ana Kosa, o femeie de 62 de ani, cu o pensie de 400 de lei, care avea nevoie de 600 de lei ca să‑și acopere cheltuielile lunare. Fiindcă n-a plătit suma după 30 de zile, costurile au crescut până la 1.400 de lei, iar femeia a plecat să muncească în Austria pentru a îngriji două persoane vârstnice și a reuși astfel să-și acopere datoria.

* Expert mondial anti-hacking: "Va urma un atac mult mai devastator, numit Adylkuzz"

Pe fondul ultimului mare atac cibernetic, numit WannaCry, RL a discutat cu un specialist de talie mondială în domeniul anti-hacking despre "ransom­ware", despre schimbările de comportament necesare fiecărui utilizator de dispozitive conectat la Internet, cât și despre posibile schimbări în comportamentul companiilor. Expertul spune că va urma un fel de apocalipsă cibernetică, printr-un alt atac de același fel, numit Adylkuzz, mult mai devastator decât WannaCry și care se bazează pe aceeași vulnerabilitate a sistemelor de operare. In ziua de azi, majoritatea computerelor sunt conectate la Internet de viteză largă (broadband) sau prin circuite de viteză dedicată. Mai mult de atât, cu excepția unor PC-uri din mediul industrial/militar etc., putem estima că mai toate PC-urile de uz personal sau din companii, au măcar într-o oarecare măsură acces la Internet.

* ZIARUL FINANCIAR

* Frații Pavăl de la Dedeman sunt la o semnătură de preluarea birourilor AFI Park, o tranzacție de 164 mil. euro

Dragoș Pavăl, antreprenorul care controlează rețeaua de bricolaj Dedeman, cel mai mare business româ­nesc, ar putea semna cu israelienii de la Africa Israel acor­dul pentru achiziția clădirilor de birouri AFI Park 1-5 de lângă mallul AFI Palace Cotroceni pentru aproape 164 mil. euro, în cea mai mare tranzacție realizată vreodată pe piața românească de birouri, potrivit unor date din piață. Intrarea lui Dragoș Pavăl pe acest sector ar marca apariția unui nou mare jucător pe piața de office dominată în principal de companii străine. Printre românii care au intrat se numără Geo Mărgescu cu Forte Partners care a construit proiectul Ștefan cel Mare și va finaliza prima fază din The Bridge în septembrie, sau Victor Căpitanu alături de Andrei Diaconescu prin One United, care au în plan dezvoltarea unui proiect la Automatica

* Consevatorii britanici renunța la campania electorală, după explozia de la Manchester Arena

Cabinetul Regatului Unit, condus de premierul Theresa May, a fost convocat de urgență marți la ora locală 9.00, după explozia de la Manchester, soldată cu 19 morți și circa 50 de răniți, potrivit televiziunii Sky News. Sky News citează o sursă confidențială din Partidul Conservator care afirmă că formațiunea de guvernământ își suspendă campania electorală pentru alegerile generale din 8 iunie. Premierul britanic Theresa May a declarat, marți, că Poliția tratează incidentul de la Manchester Arena ca pe un atac terorist îngrozitor, potrivit Reuters. Se lucrează pentru a stabili detaliile evenimentului ce este tratat de poliție drept atac terorist. Toate gândurile noastre se îndreaptă către victime și familiile acestora", a declarat Theresa May.

* Americanii sună retragerea. Fondul Elliot a vândut 4,2% din FP de la începutul acestui an

Fondul american de investiții Elliot, cel mai mare acționar al Fondului Proprietatea, a vândut prin intermediul Man­chester Securities Corp aproximativ 425 de milioane de acțiuni la fond de la începutul acestui an, adică 4,2% din capitalul social, potrivit calculelor ZF. Americanii au încasat aproximativ 374 mil. lei din tranzacții realizate atât pe piața bursieră de la București, cât și pe cea de la Londra, de unde rezultă un preț mediu de 0,88 lei pe acțiune în circa 20 de tranzacții. Cea mai mare parte a acțiunilor este posibil să fi fost răscumpărată de FP, în condițiile în care chiar americanii forțează plățile către acționari, care presupun vânzare de active din portofoliu pentru a obține cash. Recent FP a anunțat că a scos la vânzare filialele ale Electrica pe care le estimează la 887 mil. lei.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro