Ziarul Bursa pe mobil
 
 
REVISTA PRESEI 29.05.2017
29.05.2017 - Revista Presei
A.C.

REVISTA PRESEI     29.05.2017

* ADEVARUL

* Dragnea a pregătit remanierea de vară

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu s-au coalizat împotriva premierului Sorin Grindeanu. Liderii coaliției de guvernare pregătesc mișcări ample în Guvern, însă Grindeanu se opune din răsputeri, mizând pe situația juridică a lui Liviu Dragnea, dar și pe sprijinul președintelui Klaus Iohannis. "Relația dintre Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu este înghețată. În următoarele două săptămâni, unul dintre ei va trebui să cedeze: ori vor fi schimbați cinci-șase miniștri, ori Grindeanu se va detașa complet de Dragnea", au declarat surse din PSD pentru "Adevărul". Potrivit unor surse din PSD, miniștrii vizați de Dragnea sunt: Viorel Ștefan ( Finanțe), Florian Bodog ( Sănătate), Pavel Năstase (Educație) și Gabriel Leș (Apărare). Pe lista neagră mai sunt și doi miniștri ALDE: Tudorel Toader (Justiție) și Toma Petcu (Energie). Motivul oficial al remanierii? Proasta comunicare.

* Vasilescu: Dacă Messi vine la o echipă din România și ar avea un copil, statul îi plătește 28 milioane euro lunar

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a declarat, duminică seara, la Antena 3, că, imediat după ce intră în vigoare Legea salarizării, va veni cu proiectul prin care va fi stabilit din nou un plafon pentru indemnizația de creștere a copilului, ea spunând că, de exemplu, dacă Lionel Messi ar veni să joace în România pentru un salariu de 30 de milioane euro și ar avea un copil, statul român i-ar plăti 28 de milioane de euro pe lună. Olguța Vasilescu a susținut necesitatea introducerii unui plafon pentru această indemnizație. Ea a spus că sunt în lucru trei variante și că se analizează introducerea unui plafon situat între 5.000 și 10.000 de lei.

* Vlogurile din Romania, o lume de milioane de euro

La doar 16 ani Selly este unul dintre cei mai urmăriți vloggeri din Romania. Elevi din toata tara ii urmăresc postările, care, cu timpul, i-au adus independenta financiară. Vloggingul a atins in Romania nivelul unei industrii. Companii mari ii plătesc să le promoveze produsele sau sa relateze evenimente, iar unii dintre ei au ajuns sa aibă chiar proprii manageri, aceiași care se ocupă de artiști celebri precum Inna, Antonia sau Carla's Dreams. Vloggingul este o lume la secundă. Un telefon si o conexiune la internet sunt tot ce-ti trebuie ca să te lansezi. Ai nevoie însă de ani ca să contezi. Si de munca zilnica, să te menții. Oricând poate să apară cineva mai tânăr, mai spontan sau mai interesant care să-ti ia locul. Este o lume in care atrage o mulțime de tinerii, dar si o afacere in care se învârt milioane de euro.

* FRF s-a făcut de ras la finala Cupei!

Voluntari a câștigat Cupa României însă jucătorii lui Claudiu Niculescu au avut parte de o surpriză neplăcută atunci când au primit trofeul. Pe acesta era deja scris numele Astrei ca si câștigătoare a Cupei in sezonul actual! Pe trofeu sunt trecute toate câștigătoarele Cupei din ultimii ani, deși si aici sunt câteva excepții, ultima Cupa câștigata de Steaua, cea cu Gâlcă pe bancă, nefiind trecuta nici ea.

* PNL vrea să le taie puturoșilor ajutoarele sociale

Deputatul PNL Florin Roman a depus la Parlament un proiect de modificare a Legii venitului minim garantat, astfel ca refuzul unui loc de muncă să ducă la anularea ajutorului social, scopul inițiativei fiind diminuarea numărului de persoane care stau acasă pe banii statului, în loc să meargă să lucreze. In actuala legislație, la alineatul 7 al articolului 15 din Legea privind venitul minim garantat, este prevăzut faptul că o persoană poate refuza de trei ori un loc de munca sau participarea la diferite acțiuni ale agențiilor de șomaj în ceea ce privește stimularea ocupării forței de muncă

* Turneul european al lui Trump, o ocazie ratată

Prima deplasare a președintelui Statelor Unite, Donald Trump, în Europa ar trebuit să fie o oportunitate de a șterge imaginea proastă pe care o aveau despre el liderii de pe Bătrânul Continent. Dar, din păcate, prestația șefului Casei Albe pe timpul reuniunii Alianței Nord Atlantice de la Bruxelles, și de la Summitul G7 de la Taormina, Italia, a alimentat și mai mult perplexitatea și neîncrederea. Discursul de joi de la sediul Alianței Atlantice a dat tonul: pozând în apărător al contribuabilului american, locatarul de la Casa Albă s-a lansat într-o alocuțiune cu accent de campanie, dând lecții aliaților și învinuidu-i că datorează "sume uriașe de bani". "Analiștii îi reproșează lui Trump că nu a făcut nicio referire la articolul 5 și nici nu a transmis statelor baltice un mesaj ferm de susținere.

* Tensiuni în PNL

Apropierea Congresului din 17 iunie i-a făcut pe liberalii din mai multe tabere să se acuze de lipsă de eficiență și proastă organizare a alegerilor din 2016. Tensiunile și crticile între liberali s-au accentuat începând cu ziua de vineri când, aflat la Craiova pentru a-l încuraja pe Mario Oprea, candidatul PNL pentru Primăria Craiovei, Ilie Bolojan a afirmat despre Cristian Bușoi, înscris în cursa pentru șefia partidului, că nu are "echipament de lider" și că nu-l poate susține. "Cei care îl susțin pe Ludovic Orban suntem cea mai mare parte cei care generăm voturi, iar cei care îl susțin pe domnul Bușoi sunt cea mai mare parte cei care consumă voturi de la PNL", a completat primarul Oradei despre colegul său.

* Atacarea Coreei de Nord de către SUA ar fi un gest nebunesc

În ciuda informațiilor referitoare la consolidarea prezenței militare a Statelor Unite și a Chinei în apropiere de granițele Coreei de Nord, a provocărilor în creștere din partea Phenianului și a afirmației administrației Trump potrivit căreia "toate opțiunile sunt pe masă", un atac al SUA asupra Coreei de Nord ar fi un gest nebunesc, scrie publicația "Business Insider". Coreea de Nord ar răspunde, probabil, rapid. Potrivit unor experți, răspunsul Phenianul ar consta în focuri de artilerie care ar viza Seulul, care are circa 10 milioane de locuitori, în lansarea de rachete și într-o invazie a forțelor terestre care ar pătrunde prin rețeaua de tuneluri ascunse. Fără îndoială, Statele Unite și Coreea de Sud ar avea câștig de cauză în fața forțelor nord-coreene, dar nu înainte ca un act catastrofal de război să curme viețile a mii, dacă nu chiar sute de mii de sud-coreeni nevinovați.

* Angela Merkel consideră că Statele Unite nu mai sunt un partener pe care se poate baza

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, nu mai vede în Statele Unite un partener pe care se poate baza, relatează "Die Zeit", adăugând că atitudinea șefei Executivului de la Berlin vine ca urmare a Summitului G7 din Taormina, Italia, reuniune care a dezamăgit-o. "Noi, europenii, trebuie să ne luăm cu adevărat soarta în propriile mâini", a afirmat Angela Merkel, făcând referire nu numai la administrația Trump, ci și la Marea Britanie, care a decis să părăsească Uniunea Europeană, în urma unui referendum ce a avut loc în luna iunie a anului trecut.

* BANCHERUL

* Indicatorii sistemului bancar la finalul T1: profitul creste, riscul de credit scade

Sistemul bancar românesc, format din 37 de instituții de credit (36 de bănci, dintre care două bănci pentru locuințe si 8 sucursale ale băncilor străine, plus cooperativa de credit Creditcoop) si-a majorat ușor, cu 5,7%, profitul net in primul trimestru din acest an, la 1,237 miliarde lei (271 milioane euro), comparativ cu 1,169 miliarde lei in aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor BNR furnizate pentru Bancherul.ro. Numărul băncilor care au obținut profit (26) este mai mare cu una decât anul trecut, in timp ce numărul băncilor care au obținut pierderi este același: 11. Numărul ridicat al băncilor cu pierderi, intr-un context de creștere economica puternică, care determinat, de asemenea, o majorare importanta a afacerilor băncilor, arată că respectivele instituții de credit au o problema structurală, de supraviețuire.

* CAPITAL

* Vin banii europeni! 1 miliard de euro pentru calea ferată

După o perioadă îndelungată de "secetă", 2017 pare a fi anul de grație al infrastructurii feroviare din România. Paralel cu semnarea celor mai mari contracte de modernizare a căii ferate, proiecte în valoare totală de aproximativ 1 miliard de euro, Ministerul Transporturilor, prin compania CFR SA, urgentează finalizarea lucrărilor de pe coridorul IV, proiecte care ar fi trebuit recepționate în decembrie 2015.

* A sosit vremea transportatoarelor personale

Viitorul este electric și nu doar în cazul vehiculelor pentru pasageri, care le vor înlocui pe cele pe bază de combustibil, ci și atunci când vorbim de biciclete, trotinete sau skateboarduri. În cazul transportatoarelor personale totul a început cu Segway. Acest vehicul electric cu auto-echilibru a fost inventat de inginerul american Dean Kamen în 2001. Deși a fost văzut cu un vehicul revoluționar, Segway a avut un succes limitat, atât în Statele Unite, cât și în Europa vânzările anuale fiind estimate la 10.000 de unități. În Asia, Segway a prins mai bine la public.

* COTIDIANUL

* Bancherul Nicolăescu și alifiile - Cornel Nistorescu

Enorma criză de personalități în care a ajuns PNL a făcut din alegerea președintelui un soi de aventură, de spectacol al neputinței. PNL oscilează între un transfer spectaculos (așa au fost importați Theodor Stolojan și Klaus Iohannis) și o promovare din interior. Așa a fost promovat, fără succes, Viorel Cataramă, așa a fost promovată Alina Gorghiu, așa a ieșit din pălărie Raluca Turcan. Și tot din cauza crizei de personalități a fost luat în excursia prezidențială și Cristian Bușoi. Numai că acesta, crezînd că trebuie să arate cît este de deștept și de bun liberal, a luat prea repede drumul televiziunilor și, în loc să convingă, a dezamăgit. Cristian Bușoi arată ca un model de liberal oportunist. Ce știință economică și financiară deține Eugen Nicolăescu, acum viceguvernator al BNR și membru în Consiliul de administrație? Dacă nu-i loc la Agricultură, sau la Sănătate, merge și la BNR!?

* Ne revenim la canotaj? Aur pentru fete, argint pentru băieți

Echipajul masculin de patru rame al României, format din Cristian Ivașcu, Vlad Dragoș Aicoboae, Marius Vasile Cozmiuc și Ciprian Tudosă, a cucerit medaliile de argint, duminică, la Campionatele Europene de canotaj de la Racice (Cehia). România a ajuns la un bilanț de patru medalii la Racice, trei de aur și una de argint, după ce barca feminină de 8+1 a României (Ioana Vrînceanu, Viviana Bejinariu, Mihaela Petrilă, Denisa Tîlvescu, Mădălina Bereș, Iuliana Popa, Adelina Boguș, Laura Oprea, Daniela Druncea) a cucerit duminică aurul la Campionatele Europene de la Racice (Cehia).

* Ce-i pregătește PSD viitorului președinte al României

Toate calculele sociologice și politice privind alegerile prezidențiale din 2019 vor fi aruncate, în curând, în aer. Surse din interiorul alianței de guvernare susțin că Liviu Dragnea se distrează copios pe toată agitația care se desfășoară în spațiul public pe această temă. Și asta pentru că juriștii din PSD lucrează cu atenție să schimbe regulile jocului electoral. Legea electorală, atât de suspusă anii trecuți comentariilor favorabile, sau nu, este din nou pe agenda puterii. Se urmărește modificarea mai multor puncte din actul normativ, însă cea mai importantă schimbare o va reprezenta micșorarea mandatului președintelui României. Așadar, se intenționează să se revină din nou la mandatul de patru ani, cât și la suprapunerea alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale.

* CURENTUL

* Procurorii au decis că Jordan e chiar Minciulescu și a primit legal "cele 66 de case într-o singură zi" prin semnătura lui Băsescu

Procurorii de la Parchetul General au clasat plângerile împotriva fostului primar Traian Băsescu pentru retrocedarea către urmașul senatorului interbelic Iordache Minciulescu. Începând cu anul 2014 Antena 3 și România TV au făcut emisiuni despre retrocedarea în 2003, într-o singură zi, de către primarul Traian Băsescu a 66 de case care aparținuseră senatorului din perioada interbelică, Iordache Minciulescu, "unui fals moștenitor", "un impostor care i-a furat identitatea adevăratului moștenitor", respectiv nepotul lui Iordache, Nicolae Minciulescu. Apăreau în studio diverse chiriașe din respectivele case care susțineau că ele cunosc adevărata familie Minciulescu, deși ele au în jur de 40 de ani iar Nicolae a părăsit România când ele nici nu se născuseră. Nicholas Jordan era prezentat ca fiind afro-american deși, evident, Nicolae Minciulescu era alb.

* CURIERUL NATIONAL

* 5 mesaje-cheie pe care BNR le transmite Guvernului

Calitatea slabă a învățământului, o piață a muncii unde România are cea mai mare pondere din UE a locurilor de muncă aflate în pericol de automatizare, îmbunătățirii calității și eficienței administrației publice și a sistemului judiciar și riscul ca echilibrele obținute cu eforturi dificile după criză și consolidate în ultimii ani să fie sever afectate - sunt 5 riscuri subliniate în Raportul privind stabilitatea financiară publicat joi seară de Banca Națională. "Este necesară continuarea reformelor structurale, în special în domenii precum educația, ameliorarea mediului de afaceri și a celui instituțional, al investițiilor, îmbunătățirii calității și eficienței administrației publice și a sistemului judiciar", se arată în Raportul publicat joi de BNR.

* Tăriceanu: Daniel Constantin e manelistul politicii românești

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că îi pare bine că Daniel Constantin a fost exclus din partid, întrucât și-a dat seama că acesta nu are "niciun fel de principii în viață" și este "manelistul politicii românești". În opinia liderului liberal-democraților, Constantin este precum un cântăreț care renunță la "muzica cultă", în favoarea manelelor.

* Scandalul emisiilor se extinde și la General Motors

După Volkswagen și Fiat-Chrysler, un alt nume mare al industriei auto este legat de uriașul scandal Dieselgate. În SUA a fost depusă o plângere în legătură cu 700.000 de modele ale GM pe care s-ar fi instalat soft-uri care păcălesc testele de emisii, scrie AFP. Avocații care au înaintat acțiunea spun că emisiile de NOx ale acestor mașini sunt mai mari decât cele ale modelelor Volkswagen care au făcut în 2015 obiectul uriașului scandal al emisiilor. În plângerea depusă la US District Court for the Eastern District of Michigan, compania este acuzată că modele precum Chevrolet Silverado și GMC Sierra au, în realitate, emisii de NOx mult mai mari decât normele legale acceptate (între 100% și 400% mai mult).

* Bosch ar putea anunța în acest an construcția unei noi unități de producție în România

Grupul german Bosch avea în România 4.800 de angajați la final de 2016 în țară și va încheia anul 2017 cu 10% mai mulți, fiind bugetate investiții la unitățile de la Blaj și Cluj, a spus directorul pentru România, Mihai Boldijar. Întrebat dacă Bosch poate deschide noi unități de producție în țară, șeful companiei a spus că este "foarte probabil", fiindcă România este extrem de bine văzută în concernul german datorită produselor de calitate excelentă livrate. O decizie în acest sens nu a fost încă luată, dar ar putea veni un anunț în acest an. În România, cea mai recentă fabrică deschisă de grupul german a fost în iunie 2013, la Blaj. Bosch a avut, anul trecut, afaceri de 332 milioane euro în țară, în creștere cu 50% față de 2015.

* EVENIMENTUL ZILEI

* Cheloo îi invață pe copiii din Adunați dansuri populare!

Cheloo, solistul trupei Paraziții, și-a început munca în folosul comunității după ce procurorii ploieșteni l-au condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru consum de droguri. Rapperul a declarat pompos si arogant că el va tunde iarbă și va planta copaci, dar primarul localității Adunați, unde trebuie să-și ispășească pedeapsa, spune că-l va pune să-i ajute pe elevi la "dansuri, la colinde, la tradiții". Cătălin Ștefan Ion, alias Cheloo, condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare și la 100 de zile de muncă în folosul comunității, și-a început ispăși­rea pedepsei.

* Constantin lansează PRO România

Fostul co-președinte ALDE, Daniel Constantin, a lansat, pe Facebook, o invitație către "generația altfel" de a se alătura noului său proiect PRO România, care este lansat astăzi. "A mai rămas o singură zi până când vom lansa oficial PRO România, un nou proiect în care eu și mulți oameni credem cu putere. Ne-am propus, printr- o altfel de gândire sa acționăm altfel. Acum este timpul ca această generație să se implice! (...) Îi invităm pe toți să se alăture unui proiect al lor, care va fi construit pentru ca vocea lor să fie auzită!", a scris fostul vicepremier.

* Acuzațiile de plagiat au umplut de ziariști standul Humanitas | Bookfest , ultima zi

A căzut cortina peste cel mai important salon de carte din România, Bookfest, eveniment ajuns la a XII-a ediție. Înghesuială mare, ieri, în jurul prânzului. Chiar dacă atmosfera a fost înăbușitoare, se pare că nimeni nu era deranjat de acest lucru. La rampă au ieșit, ieri, și jurnaliști. Două ziariste au scos pe piață titluri incitante. Prima a fost Ramona Ursu, cu o carte consacrată protestelor din februarie - "Noaptea, ca hoții". interesul media fiind captat în ultima zi de cartea Emiliei Șercan, "Fabrica de Doctorate sau Cum se surpă fundamentele unei nații".

* JURNALUL NATIONAL

* ARHIVELE căror instituții AU ARS la depozitul din Dărăști-Ilfov

Incendiul devastator de la depozitul din Dărăști Ilfov a dus la substanțiale pierderi de documente aflate în păstrare aici. Depozitul este proprietatea companiei GLOBAL ARHIVE MANAGEMENT (GAM) care are un spațiu de depozitare de 7000 mp suprafață construita, amplasate în mai multe hale. Nu este clar ce suprafață a fost distrusă de incendiu. Clienții GAM numără câteva importante instituții bancare care au depozitate arhivele la Dărăsti Ilfov. BANCPOST, BRD, PIREUS BANK, BCR ASIGURĂRI DE VIATĂ sunt intre cei afișați pe site-ul companiei al cărui depozit a ars vineri după amiaza. Leroy Merlin și OMNIASIG au si ele contracte de depozitare a arhivei cu GMA, la fel cu alte peste 170 de companii. Directorul general al GAM este Ștefan Ecxarcu,33 de ani, cu o experiență anterioară în IT .

* Mircea Lucescu a fost dat afară de la Zenit Sankt Petersburg

Clubul rus de fotbal Zenit Sankt Petersburg a anunțat duminică pe site-ul său că s-a despărțit de antrenorul român Mircea Lucescu, la capătul unui sezon dezamăgitor, echipa încheind pe locul 3 în campionat, informează AFP. "Consiliul director al lui Zenit Sankt Petersburg a luat decizia de a rupe anticipat contractul său cu Mircea Lucescu", a indicat clubul rus într-un comunicat postat pe site-ul său. Lucescu, în vârstă de 71 de ani, mai avea un an de contract cu Zenit, pe care a preluat-o în vara anului trecut. Tehnicianul român a obținut 22 de trofee cu formația ucraineană Șahtior Donețk, între 2004 și 2016, dar nu a câștigat nimic cu Zenit.

* Traian Băsescu susține că președintele țării nu poate fi scos din mecanismul de desemnare a șefilor de la Armată și de la interne

Președintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, duminică seara, că președintele țării nu poate fi scos din mecanismul de desemnare a șefilor de la Armată și de la interne. "Ei vor să-l izoleze pe Iohannis cât se poate de mult. Rețineți, președintele este comandantul Armatei. Este revoltător că-l scot de la interne, darămite să-l scoți de la Armată. Că și ăia sunt militarizați, internele. Deci, comandantul Armatei vrei să afle din presă cine a fost numit șeful serviciului de informații al Armatei?! Nu se poate! Mai ales că acest șef al serviciului de informații al Armatei este direct subordonat ministrului, nici măcar direct subordonat șefului de Stat Major. A fost șefului de Stat Major. (...) Eu i-am atenționat în Parlament, am votat împotrivă la interne", a spus Traian Băsescu la România Tv.

* Grecia și România pot beneficia împreună de promovarea turismului medical

Grecia și România pot beneficia împreună de promovarea turismului medical, a afirmat ministrul elen al Transporturilor Maritime și Politicilor Insulare din Grecia, Panayiotis Kouroumplis, la o conferință desfășurată la acest sfârșit de săptămână în insula Ithaca. "Grecia, deși deține o bogăție extraordinară în acest domeniu, a întârziat să folosească această bogăție. În ultimii ani am observat o extraordinară colaborare între oamenii și instituțiile din Grecia care activează în acest domeniu și oamenii și instituțiile similare din România. Din poziția mea de ministru al Sănătății din Grecia, dar și din poziția actuală de ministru al Transporturilor Maritime și Politicii Insulare din Grecia, am sprijinit și am insistat pentru dezvoltarea acestor relații în legătură cu turismul medical", a declarat ministrul.

* NATIONAL

* "Doi s' un sfert", sexy-filaj extern!

Nici măcar Serviciul Român de Informații nu își poate baga nasul in operațiunile autorizate de filaj efectuate in afara teritoriului tării, prin lege acesta fiind strict apanajul Serviciului de Informații Externe. Cu toate ca in atribuțiile actualei Direcții Generale de Protecție Internă nu intră sub nicio formă astfel de atribuții de a îndeplini misiuni de monitorizare, fie si a unor cetățeni români, pe teritoriul altui stat! Si, totuși, se pare ca au făcut-o! Iar dacă multe din oalele acestor misiuni "paralele" s-au spart atunci in capetele SRI si mai ales ale SIE, principalele ținte ale celor împricinați nu au fost musai nici "colegii civili" de la alte servicii, nici temuți interlopi si nici măcar "greii" politicii. Ci femeile din jurul acestora...

* Alerta NASA! Cinci asteroizi au luat Pământul drept țintă!

Agenția spațială americană, NASA, a reperat cinci asteroizi, cu diametre intre opt si 90 de metri, care vor trece foarte aproape de Pământ in următoarele 12 luni. Poate prea aproape...Primul asemenea eveniment va avea loc la 23 iulie, când asteroidul 2017 BS5, cu un diametru estimat intre 40 si 90 de metri, se va apropia de planeta noastră la de 3,15 ori distanta lunară, adică la peste 1,2 milioane kilometri (distanta medie care separă Pământul de singurul sau satelit natural - 384.400 km). Cel mai mare risc de coliziune va fi însă la 12 octombrie, când asteroidul 2012 TC4, cu diametrul de 27 de metri, se va apropia de Terra la numai 0,15 distanta lunară, adică aproximativ 57.000 de kilometri.

* PUTEREA

* Grav accident de telecabina la Bâlea

Șapte persoane au fost rănite duminică, în timp ce se deplasau cu două telecabine care nu s-au oprit la timp, una care urca și alta care cobora, pe traseul Bâlea Cascadă - Bâlea Lac, în Munții Făgăraș, a precizat pentru Agerpres, Ramona Nistor, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu. "Din primele informații, patru persoane au fost rănite la Bâlea Cascadă, iar alte trei, la Bâlea Lac, în două telecabine diferite. Se pare că este vorba de defecțiune tehnică. A fost solicitat elicopter SMURD la Bâlea", a precizat sursa citată, potrivit Agerpres.

* Ce măsuri ia Marea Britanie pentru a cenzura internetul

Marea Britanie are în vedere o gamă largă de opțiuni cu scopul exercitării de presiuni asupra companiilor de internet pentru a face mai mult pentru a bloca materialele cu conținut extremist, a declarat duminică ministrul securității britanic Ben Wallace, relatează Reuters, citat de Agerpres. Guvernul britanic a criticat anterior faptul că aceste companii nu acționează suficient pentru a preveni utilizarea rețelelor de internet pentru promovarea ideologiei extremiste și pentru comunicațiile între militanți. "Vom analiza o serie de opțiuni. Am văzut că germanii au propus o amendă, nu suntem siguri că această măsură va funcționa, însă există o serie de presiuni pe care le putem face asupra acestor companii", a declarat Wallace pentru BBC.

* ROMANIA LIBERA

* Soția ministrului Economiei, talisman pentru o firmă cu contracte publice

Soția ministrului Economiei, Mihai Tudose, îi poartă noroc firmei la care e angajată ca secretară. Astfel, când Tudose ajunge ministru, firma la care e angajată soția câștigă milioane de euro de la stat. Până acum, în cele două mandate ale lui Tudose, firma a câștigat contracte de zece milioane de euro de la Compania Națională de Investiții. Corina Tudose, consoarta ministrului Economiei, avea un salariu de 5.000 de lei pe lună ca "asistent manager" la societatea En Electric Proiect Office SRL. Administratorul firmei spune că femeia lucra, de fapt, la Departamentul Ofertare Licitații. În 2015, în timpul primului mandat la Economie al lui Tudose, En Electric Proiect Office a prins în condiții suspecte un contract de 6,5 milioane de euro pentru a construi rețeaua de canalizare a orașului Bușteni.

* SRI continuă să lucreze cu Sebastian Ghiță

Asocierea dintre firmele Siveco România SA și Nova Tech Integrated Solutions SRL, deținută în trecut de un interpus al omului de afaceri Sebastian Ghiță și care are drept avocat pe avocatul mogulului fugar, umează să fie anunțată drept câștigătoare a celei de-a doua licitații organizate de SRI în vederea dezvoltării Sistemului Informatic Integrat (SII Analytics), au declarat pentru "România liberă" surse confidențiale din piața IT&C. Potrivit acestor surse, SRI, instituția care derulează proiectul, urmează să notifice luni Agenția Naională pentru Achiziții Publice (ANAP) în vederea finalizării procedurilor de atribuire.

* ZIARUL FINANCIAR

* Deși economia crește peste așteptări, afacerile companiilor antreprenoriale românești continuă să sufere

În timp ce Dacia, cea mai mare companie din România, anunță că intră într-o nouă eră - angajăm oameni specializați pe controlul roboților - firmele antreprenoriale românești nu reușesc să iasă din mlaștina în care s-au prins în criză. Iar viitorul unora dintre ele este mai aproape de insolvență, nereușind să-și reducă gardul de îndatorare, decât de creșterea în piață, dezvoltare și câștigare de teren. Companiile românești sunt mult îndatorate, la furnizori, la bănci, la stat și au o structură de conducere slabă. Multe dintre firme ar trebui să-și întărească managementul financiar, adică să-și aducă un directorul financiar care să amendeze și să corecteze în funcție de resursele companiei, planurile proprietarului, care de cele mai multe ori se extinde în toate direcțiile cu toate că de multe ori nu are nici cunoștințe și nici experiență pentru alte domenii, decât cel de bază.

* Mai mult de două treimi din bănci au fost pe profit în primul trimestru, în timp ce 11 au raportat pierderi

Peste două treimi din numărul total al instituțiilor de credit prezente în Romania, respectiv 26 de bănci, au fost pe profit în primul trimestru din acest an, în timp ce 11 au înregistrat pierderi, potrivit datelor transmise de Banca Națională. Sistemul bancar românesc, care adună 37 de bănci, a înregistrat în T1 2017 un profit record de aproape 1,24 mld. lei, în creștere cu aproximativ 6% comparativ cu nivelul din aceeași perioadă a anului trecut. Profiturile cumulate ale celor mai mari cinci grupuri bancare din România - BCR, Banca Transilvania, BRD-SocGen, Raiffeisen și UniCredit - au totalizat circa 983 mil. lei în T1/2017, reprezentând 80% din câștigul de la nivelul întregului sistem bancar.

* Radu Dimofte a cumpărat jumătate din compania Aviația Utilitară, care are terenuri care se învecinează cu mallul Băneasa

Unul dintre cei mai mari proprietari de spații comerciale din Capitală, compania Practic București, al cărei principal acționar este omul de afaceri Radu Dimofte, a cumpărat un pachet de 49% din Aviația Utilitară pentru circa 4,7 milioane de lei. Sorin Avramescu, acționar până de curând cu o participație de 99,8% la Aviația Utilitară (AVUT), companie al cărei obiect de activitate constă în transporturi aeriene de marfă, dar fără un web-site funcțional, a vândut toată participația către sora sa, Daniela Gărdean, și către Practic SA. Conform raportărilor de pe site-ul BVB, valoarea tranzacției este de 8,3 milioane de lei. Daniela Gărdean este soția lui Adrian Gărdean, controversatul om de afaceri inculpat în dosarul Gala Bute, dosar în care Elena Udrea a fost condamnată în primă instanță.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro