Ziarul Bursa pe mobil
 
 
REVISTA PRESEI 07.06.2017
07.06.2017 - Revista Presei
Willy Homner

REVISTA PRESEI   07.06.2017

* ADEVARUL

* Legea salarizării explodează în mâna PSD

Guvernul a fost nevoit să facă primul pas înapoi în ceea ce privește mult-lăudatul proiect al legii salarizării unitare, care era menit să reformeze sistemul salarial al bugetarilor. Nicio creștere salarială nu va mai fi aplicată anul acesta. Legea salarizării unitare, la care Guvernul lucrează de când s-a instalat, a fost modificată subit într-o dimineață și va fi aplicată abia de la 1 ianuarie 2018. "A trebuit să refacem calculele", a motivat marți ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu, precizând că operațiunea s-a derulat de dimineață, împreună cu Ministerul de Finanțe, deoarece nu se încadrau în anvelopa salarială. O temere intens vehiculată de economiști, dar care până acum nu a fost luată în seamă de membrii Guvernului, care au susținut cu încăpățânare că nu vor depăși anvelopa. Marți dimineață guvernanții au trebuit să recunoască faptul că nu le ies calculele.

* Infracțiunea de abuz în serviciu va fi modificată prin introducerea unui prag minim al prejudiciului

Infracțiunea de abuz în serviciu va fi redefinită, în sensul introducerii unui prag valoric al prejudiciului, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justitiei (MJ), dat publicității marți, în urma deciziei CCR privind excepțiile de neconstituționalitate ridicate de Bombonica Prodana, fosta soție a liderului PSD, Liviu Dragnea. Prin Decizia nr. 405 din 15 iunie 2016, Curtea Constituțională (CCR) a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.246 din Codul penal din 1969 și ale art.297 alin.(1) din Codul penal și a constatat că "acestea sunt constituționale în măsura în care prin sintagma îndeplinește în mod defectuos din cuprinsul acestora se înțelege îndeplinește prin încălcarea legii", scrie în comunicatul Ministerului Justiției.

* Majorarea salariilor se amână, îl sacrifică Dragnea pe Grindeanu?

Legea salarizării unitare a avut de la început potențial să devină periculoasă pentru premier. Majorările anunțate erau imposibil de cuprins în buget. Guvernul Grindeanu a tăiat cât a putut cheltuielile bugetare pentru investiții, ca ultimă rezervă pentru a păstra deficitele în limita asumată de România în fața Uniunii Europene. Pe de altă parte, fondurile europene, resursă vitală pentru buget, sunt departe de ținta de absorbție angajată prin bugetul de stat. Aici este reversul medaliei tăierilor de investiții. Fără investiții nu ai cum să aduci fonduri europene, fără fondurile europene nu ai cum să respecți deficitul bugetar. Acum partidul trebuie să iasă din situația în care singur s-a băgat și să găsească un țap ispășitor. Grindeanu este perfect pentru un asemenea rol. Nu are anvergură în partid, nu va plânge nimeni dacă pleacă acasă.

* Ce se ascunde în spatele războiului rece din Orientul Mijlociu

Excomunicarea Qatarului de către Arabia Saudită își are rădăcinile încă din 1995, iar istoria veche a conflictului și viitorul acestuia pot fi cel mai bine explicate de gazele naturale, relatează Bloomberg. În anul respectiv, tatăl actualului emir al Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, și-a înlăturat de la putere propriul tată, pro-saudit, și a efectuat prima livrare de gaze naturale lichefiate, de la cel mai mare zăcământ din lume. Zăcământul offshore North Field, unde se află practic toate rezervele de gaze ale Qatarului, este împărțit cu Iranul, rivalul Arabiei Saudite. Avuția acumulată din vânzările de gaze a transformat Qatarul nu doar în cea mai bogată națiune din lume, cu un venit anual pe cap de locuitor de 130.000 de dolari pe an, ci și în cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate.

* Parc industrial gigantic construit în mediul rural

În comuna Miroslava, situată la periferia municipiului Iași, va apărea cel mai mare parc industrial din Regiunea de Nord-Est. Din suprafața de peste 46 de hectare, jumătate a fost deja contractată de clienți care anunță investiții de milioane de euro. Miroslava Industrial Parc este singurul parc industrial din județul Iași recunoscut de Ministerul Dezvoltării și este amplasat în localitatea declarată de Ministerul Finanțelor cea mai bogată comună din România în 2015. "Suntem comuna cu cea mai mare rată de dezvoltare din Moldova și, probabil, printre primele din România. Companii puternice au venit deja la noi printre care și Delphi Diesel System, una dintre cele mai corporații din lume", spune primarul comunei Miroslava, Dan Niță.

* Voiculescu cere eliberarea condiționată din pușcărie

Dan Voiculescu s-a transfomat la Rahova într-un deținut model, ține conferințe și mătură curtea penitenciarului. Cu toate acestea, oficialii pușcăriei spun că mogulul nu s-a îndreptat îndeajuns în pușcărie, pentru a putea fi eliberat condiționat. Concret, mogulul nu a executat o treime din pedeapsa de 10 ani. Pentru a executa fracția necesară, Voiculescu ar trebui să execute 1.217 de zile de pedeapsă, executate efectiv la care se adaugă zile câștigate ca urmare a muncii depuse în penitenciar. Oficialii de la Rahova au arătat că liberarea condiționată este o vocație, nu un drept, iar oportunitatea liberării, privită prin prisma atingerii scopului pedepsei, rămâne la aprecierea Comisiei. Astfel, Voiculescu a ales să se adreseze instanței pentru a ajunge mai deveme acasă.

* Jaful de un miliard de euro

România a cheltuit fără folos 3 miliarde și jumătate de euro, bani nerambursabili de la Uniunea Europeană, primiți pentru crearea unei piețe de muncă moderne și bine calificate. O treime din această sumă a ajuns în conturile unor politicieni și ale prietenilor acestora. Sute de mii de euro au încasat managerii și trainerii, deși proiectele lor au avut rezultate slabe. Șefii Comisiei Europene au realizat că Guvernul României acoperă fraude uriașe, motiv pentru care au refuzat, în două rânduri, să mai ramburseze facturi de jumătate de miliard de euro. Rezultatul: o gaură imensă bugetul României, care va fi acoperită de contribuabili.

* Guvernul nu renunță la impozitul pe gospodărie, dar nu mai vrea consultanți fiscali

Impozitul pe gospodărie va merge înainte a anunțat marți premierul Sorin Grindeanu, și vor fi mai multe etape de implementare, prima chiar de la ianuarie 2018, urmând să se renunțe la consultanții fiscali. Ministrul Finanțelor Viorel Ștefan a precizat că până la jumătatea lui iunie Guvernul va prezenta un proiect nu numai cu impozitul pe gospodărie, ci un proiect de modificare Codului Fiscal în întregul său. El a spus că implementarea sistemului ar putea face obiectul unui program în următorii doi ani, prima etapă urmând să aibă loc la 1 ianuarie 2018, iar globalizarea veniturilor va avea loc în mai 2018, fără a elimina însă reținerea la sursă pentru veniturile de natură salarială.

* BANCHERUL

* Numărul românilor cu credite la bănci a atins recordul istoric de 1 milion

Numărul românilor cu credite la bănci a depășit cifra de un milion, cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani, arată statisticile Centralei Riscului de Credit (CRC) din cadrul BNR, care monitorizează împrumuturile cu valori de peste 20.000 de lei (in jur de 4.000 de euro). Ceea ce înseamnă că doar in jur de 10% din populația activă a României, de aproximativ nouă milioane de persoane, deține in prezent un credit. Unele persoane au mai multe credite, astfel ca numărul total al creditelor acordate de bănci a ajuns la aproape 1,7 milioane in aprilie. Dintre cei un milion de români (persoane fizice) cu credite, in jur de 15%, mai exact 155.000 au si restante la rambursarea împrumuturilor. Conform datelor de la Biroul de Credit, numărul persoanelor fizice cu restante de peste 30 de zile ajunge la 700.000, ceea ce înseamnă ca exista foarte mulți români care au împrumuturi de valori mici, sub 4.000 de euro.

* COTIDIANUL

* Liviu Dragnea spune ce are de gând cu Sorin Grindeanu

Președintele PSD Liviu Dragnea a vorbit în emisiunea "Sinteza zilei", moderată de Mihai Gâdea, despre o posibilă remaniere a lui Sorin Grindeanu, conform antena 3.ro. Întrebat dacă vrea să îl schimbe pe premierul Sorin Grindeanu, președintele PSD a răspuns negativ. "Eu nu am avut de gând și nu am de gând să îl schimb pe premierul Grindeanu", a precizat Liviu Dragnea. Întrebat dacă are sau nu o problemă cu premierul Sorin Grindeanu, Dragnea a răspuns negativ. "Eu personal nu am. Eu vorbesc în ceea ce mă privește pe mine. Teoretic, nici premierul Grindeanu nu ar trebui să aibă o problemă cu mine pentru că nu au trecut 5 ani, au trecut 5 luni de când l-am propus să fie prim ministru. Este important ca acest Guvern să funcționeze", a precizat liderul PSD.

* Hillary Clinton, "îngropată" de propriii colegi

După ce a pierdut alegerile prezidențiale din 2000, democratul Al Gore a plecat în Europa, s-a îngrășat și și-a lăsat barbă. După încheierea mandatului la Casa Albă, Barack Obama a dispărut o vreme din spațiul public, urmând tradiția foștilor președinți americani de a nu se lansa în critici la adresa noii administrații. Acum, până și colegii de partid îi cer democratei Hillary Clinton să-l imite pe Barack Obama și să iasă din lumina reflectoarelor. Publicația The Hill a intervievat mai mulți politicieni democrați și aceștia consideră că afirmațiile lui Clinton despre modul în care a pierdut prezidențialele din noiembrie 2016, coroborate cu acuzațiile aduse de fosta primă doamnă Comitetului Național Democrat, fac rău Partidului Democrat și dăunează și mai mult imaginii lui Clinton.

* CURENTUL

* E oficial: PSD a mințit medicii cu nerușinare - salariile lor nu mai cresc decât cu 25% de la 1 ianuarie 2018

La instalarea guvernului Grindeanu, Dragnea și Olguța Vasilescu anunțau că "PSD va demara imediat revizuirea sistemului de salarizare a medicilor astfel ca, de la 1 ianuarie 2018, un medic rezident să aibă un salariu brut de 1.200 de euro, un medic specialist gradul V clinic - 2.650 de euro, un medic primar gradul V clinic - 3.377 euro, iar un medic primar gradul V ATI-urgență - 3.600 euro. În aceste sume nefiind cuprinse celelalte venituri care provin din gărzi, tichete de masă și vacanță sau sporuri, iar impozitul pe venit va fi 0%." Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu a anunțat ieri că nu mai e posibil.

* CURIERUL NATIONAL

* Muntenegru, al 29-lea membru al NATO

Odată cu aderarea Muntenegrului (o țară mică, având 620.000 de locuitori), Alianța Atlantică ajunge astfel să controleze întregul litoral de nord al Mediteranei, începând din Gibraltar. Premierul muntenegrean, Dusko Markovic, a remis luni guvernului american instrumentele de aderare la Alianță, în cadrul unei ceremonii la Departamentul de Stat american, în prezența lui Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Aderarea acestui fost stat membru al blocului sovietic este considerată de Moscova drept o provocare la adresa Rusiei, în presa moscovită fiind publicate mai multe comentarii pe această temă.

* Statul încă nu știe câte situri contaminate are

La aproape 10 ani de la prima strategie națională de decontaminare a siturilor contaminate istoric, Ministerul Mediului vine cu un nou proiect de lege prin care cere evaluarea și inventarierea acestora. Potrivit proiectului de act normativ, Agenția Națională pentru Protecția Mediului realizează inventarul național al siturilor potențial contaminate, siturilor contaminate și siturilor remediate care este actualizat permanent și accesibil publicului. Potrivit ultimei "Strategii Naționale și a Planului Național de acțiune pentru gestionarea siturilor contaminate din România", în România există 1.393 de situri, dintre care 1.183 sunt potențial contaminate și 210 contaminate. Costurile decontaminării au fost estimate la 8,45 mld. euro.

* Ridicarea mașinilor parcate ilegal

Autoritățile locale au posibilitatea să treacă la ridicarea mașinilor parcate neregulamentar încă de la începutul acestui an, odată cu intrarea în vigoare a unui act normativ al Guvernului. Numai că operațiunile de ridicare, transport și depozitare în locuri special amenajate a mașinilor nu sunt posibile fără ceva prevederi legale și la nivel local, arată avocatnet.ro. De pildă, autoritățile locale trebuie să stabilească tarifele pentru recuperarea mașinilor. În Timișoara, Cluj și Sibiu, spre exemplu, autoritățile deja și-au făcut treaba, iar ridicarea mașinilor parcate ilegal a început deja. În orașe precum Iași, Craiova și Ploiești, lucrurile sunt pe cale să se pună în mișcare, fiind deja în proces de adoptare o serie de proiecte de acte normative.

* Rex Tillerson afirmă că președintele Trump i-a cerut să reconstruiască relația cu Rusia

Secretarul american de stat Rex Tillerson a afirmat marți, în Noua Zeelandă, că președintele Donald Trump i-a cerut să ignore problemele de la Washington și să încerce să reconstruiască legăturile cu Rusia, scrie AFP. Fostul șef al FBI, James Comey, urmează să prezinte joi, în fața Congresului, tentaculara afacere rusească ce înveninează președinția americană. Fostul șef al FBI, demis brusc în 9 mai de președintele american, va fi interogat de parlamentari dacă Donald Trump a exercitat asupra FBI vreo presiune în această anchetă. Președintele american neagă orice intervenție asupra FBI, precum și orice înțelegere secretă cu Moscova.

* EVENIMENTUL ZILEI

* Marius Oprea confirmă dezvăluirile EVZ

Istoricul Marius Oprea - fost consilier de stat al premierului Călin Popescu-Tăriceanu și autor de drept al ordinului prin care Monica Macovei a desfi ințat SIPA, în 2006 - dezvăluie, în exclusivitate pentru EVZ, dedesubturile vizitei nocturne pe care ex-ministrul Justiției a operat-o, alături de Dan Tapalagă, în sânul arhivei SIPA. "În primul rând, Macovei era animată de un interes personal: să vadă dacă i se făcuse un dosar și, dacă da, să afle care erau informațiile de acolo. În al doilea rând, Monica Macovei voia să vadă ce dosare de magistrați conținea arhiva", a spus el.

* Vodafone nu mai vrea ca reclamele sale să apară pe site-uri care promovează știri false

Vodafone vrea să împiedice apariția reclamelor și a altor materiale care îi promovează serviciile în publicațiile din online și print dedicate "creării și distribirii discursurilor instigatoare la ură și a știrilor false", anunțând noi reguli la nivel global. Noile reguli, care sunt deja în vigoare, includ definiția Vodafone pentru discursul instigator la ură și pentru știrile false, pentru a putea determina dacă o anumită publicație poate difuza reclame Vodafone, ceea ce nu implică schimbarea politicii companiei în ceea ce privește accesul la respectivele site-uri sau produse media. Compania definește discursul instagator la ură drept un discurs ce urmărește, în mod deliberat, umilirea femeilor sau a minorităților vulnerabile, iar știrile false drept informații prezentate ca fiind bazate pe fapte, dar care nu au o sursă primară credibilă, cu scopul de a înșela cititorii.

* PSD trebuie să se pregătească de protestele sindicatelor! Au promis marea cu sarea, dar nu le-a ieșit salarizarea!

Nu e partid politic sau guvern post decembrist care să nu fi promis majorarea salariilor "până la nivelul celor din Vest". S-au făcut proiecte peste proiecte, toate promovate cu mare tam-tam, care ulterior au fost abandonate sau pasate de la un guvern la altul. De fiecare dată piedica reală a fost aceeași: bugetul! Acel proverbial sac de bani care nu e plin și nici nu se poate întinde precum elasticul. Legii salarizării nu-i dă de cap nici PSD-ul lui Dragnea, care tocmai ce-a făcut un pas înapoi.

* JURNALUL NATIONAL

* USR cere demisia ministrului Muncii, Olguța Vasilescu

USR cere demisia ministrului Muncii, Olguța Vasilescu, pe motiv că "legea salarizării unitare este o lege făcută pe genunchi, care a reușit performanța să nemulțumească pe toată lumea". Potrivit unui comunicat transmis marți AGERPRES, decizia de amânare a majorărilor salariale din sectorul bugetar "arată degringolada din finanțele publice ale României și incompetența ministrului Muncii, Olguța Vasilescu". "Ca urmare, USR a cerut, marți, în cadrul ședinței Comisiei pentru muncă și protecție socială, demisia ministrului Olguța Vasilescu pentru modul în care o lege de asemenea importanță a fost (ne)coordonată și dezbătută", precizează sursa citată. USR susține că românii au aflat că "au fost mințiți încă o dată de coaliția PSD-ALDE", care a promis, atât în campania electorală, cât și după preluarea guvernării, că salariile bugetarilor se vor majora cu până la 100% și chiar mai mult.

* Se anunță HAOS în unele dintre cele mai importante stații de METROU

Metrorex anunță demararea lucrărilor de modernizare a instalațiilor de control-acces la stațiile Piața Victoriei 1, Aviatorilor, Mihai Bravu, Piața Iancului, Piața Romană, Gara de Nord 1, Universitate și Dristor 2, începând de miercuri. Potrivit unui comunicat al companiei de transport subteran, perioada desfășurării noii etape a lucrărilor de modernizare a instalațiilor de control-acces, este 7 iunie - 11 iulie 2017. Lucrările încep cu stația Piața Victoriei 1, în perioada 7 - 13 iunie urmând să se modernizeze instalațiile de taxare la accesul dinspre Bulevardul Lascăr Catargiu și Bulevardul Iancu de Hunedoara și accesul dinspre Bulevardul Lascăr Catargiu și Calea Victoriei, iar în perioada 14 - 20 iunie accesul dinspre Bulevardul Aviatorilor și strada Paris.

* Statul se împrumută în iunie cu 8 milioane de lei pe oră

Ministerul Finanțelor va împrumuta de la bănci 5,825 miliarde de lei în luna iunie 2017, în creștere cu aproape 42% față de luna anterioară. Asta înseamnă că statul român se va împrumuta cu peste 8 milioane de lei în fiecare oră din această lună. Sumele vor fi destinate finanțării deficitului bugetului de stat, dar și refinanțării datoriei publice. Cea mai mare parte a banilor, circa 5,3 miliarde de lei, va fi atrasă prin opt licitații de certificate de trezorerie și obligațiuni de stat, iar restul de 525 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni. Conform prospectelor de emisiune, Ministerul Finanțelor va organiza în luna iunie două licitații de certificate de trezorerie cu discount, în valoare totală de 1,8 miliarde de lei.

* Contract de zeci de milioane pentru o senatoare PNL

Firma senatoarei PNL Eleonora Carmen Hărău a prins un contract de peste 20 de milioane de lei pentru lucrări de construcții în zona rurală din Timiș. Parlamentara este o abonată la banii publici, implicată în numeroase proiecte de infrastructură. Partener în contractul din Timiș este cunoscutul om de afaceri Beniamin Rus, judecat pentru fapte de corupție comise tot în derularea de proiecte publice.

* NATIONAL

* Iohannis, umilit oficial de Trump!

Pe site-ul oficial al United States Department of State se anunța cu doar câteva zile înainte de vizita lui Klaus Werner Iohannis la Casa Albă faptul că acesta ar fi "Prime Minister". Vizita are loc la puțin timp după ce Trump nu s-a sfiit sa declare răspicat in chiar fata Angelei Merkel ca "germanii sunt răi, foarte răi". In schimb, după cum susțin surse diplomatice apropiate de administrația republicană, Trump nu are de transmis decât un singur mesaj "premierului" Iohannis : "Go business"! Adică să dea drumul la afaceri, pentru că puternice companii americane si influenți oameni de afaceri apropiați de tabăra republicana au transmis că vor să facă afaceri grele in tara noastră, mai ales in domeniul energetic si cel al securității.

* Investiția anului: băncile nigeriene

Cel mai mare randament, in primele 5 luni ale anului, de 40,56%, îl au acțiunile băncilor din Nigeria, observă Zero Hedge. Portalul financiar punctează că acestea au performat mai bine decât celebrele acțiuni tehnologice americane cunoscute sub acronimul FANG (Facebook, Amazon, Netflix, Google), care captează inclusiv interesul investitorilor de retail prin puterea de fascinație a brand-urilor si a perspectivelor industriilor unde sunt vârf de lance. Banca centrala din Nigeria a deschis canalele de trading pentru investitorii străini in aprilie, după ce, anterior, pe piața locală a fost o penurie de dolari americani. Este o relaxare a cadrului monetar, care a favorizat instituțiile de credit din cea mai mare economie a Africii. Principalele acțiuni bancare de pe bursa românească au performat, de asemenea, bine in acest an. Astfel, titlurile Băncii Transilvania au urcat cu 25,76%, iar BRD Groupe Societe Generale (BRD) a câștigat 9,26%.

* Real Madrid își umple jucătorii de bani

După ce a câștigat pentru a 12-a oara trofeul Ligii Campionilor si a doua oară consecutiv, învingând in finala de la Cardiff pe Juventus Torino cu 4-1, clubul madrilen își va premia jucătorii cu 40 de milioane de euro. Cei 24 de jucători din prima echipa vor incasa cate 1,5 milioane euro, in timp ce Zinedine Zidane va primi 2 milioane euro, iar restul de 2 milioane euro se vor împarți intre ceilalți membri ai staff-ului tehnic si cei 11 jucători din echipa a doua înscriși in Liga Campionilor. UEFA a decis ca in urma evoluției din Liga si câștigarea finalei, Real Madrid va primi 75 milioane de euro. La rândul său, președintele Florentino Perez va incasa partea sa din sumă si va oferi bonusuri pentru ceilalți angajați ai clubului.

* PUTEREA

* Băsescu SPUNE TOT despre campania electorală din 2009: "Mă autodenunț"

Fostul președinte Traian Băsescu a ținut să lămurească tot ce s-a întâmplat în campania electorală din 2009, ale căror sume sunt anchetate de procurori. Băsescu spune că nu a avut alți șefi informali, dar că mulți au venit cu bani la el personal pentru finanțare. Mă autodenunț, au venit oameni la mine să vină să contribuie, i-am trimis in Modrogan, nu veni la mine, vezi dacă mai sunt panouri de plătit, sunt doua categorii de oameni, care spun vreau sa contribui: asta e chitanța, alții care nu vor să apară ca sponsori, asta e povestea" a declarat Traian Băsescu la TVR.

* ROMANIA LIBERA

* Bula imobiliară din vara lui 2017. Prețurile locuințelor cresc, dar analiștii anunță începutul unei crize

Prețurile locuințelor au început să crească, aparent inexplicabil. Dar e semnul începutului unei crize. Unele site-uri de specialitate în știri economice au titrat că "achizițiile de locuințe sunt în plină efervescență" și au vorbit despre un "record al solicitărilor pentru Prima Casă". Au omis însă să precizeze că e vorba despre locuințele noi. Efectul acestor semnale s-a resimțit pe piața locuințelor vechi, unde se constată o creștere temporară a prețurilor. Totul se petrece pe fondul unui sentiment pozitiv al unei pie­țe de nespecialiști, pentru că proprietarii de locuințe vechi nu sunt experți în imobiliare.

* Unu din cinci absolvenți nu se prezintă la bacalaureat

Prima sesiune a examenului de bacalaureat a debutat cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba română. Evaluarea la această probă va continua și astăzi. Cifrele obținute de "România liberă" arată că, anul acesta, sunt eligibili să susțină bacalaureatul un număr de 159.326 de elevi. Dintre aceștia, circa 135.500 s-au înscris la examenul de bacalaureat. 115.900 (72,8%) sunt din seria care a terminat liceul în acest an, iar 19.500 (12,2%) sunt elevi care au absolvit 12 clase anii trecuți. Un număr de circa 23.830 de elevi (15%), nu se prezintă la bacalaureat. Extrem de important de precizat - în aceste calcule nu au fost prinși elevii de 18 ani care au abandonat școala mai devreme de clasa a XII-a. Printre cauzele acestui absenteism se numără: elevii conștientizează că nu sunt pregătiți să susțină examenele, corigențele, diverse afecțiuni.

* ZIARUL FINANCIAR

* Cui îi este frică de creșterea economică de peste 5%?

In T1 2017 economia românească a crescut cu 5,7% față de anul anterior și este posibil, dacă nu se întâmplă nimic grav pe plan internațional, ca nivelul de peste 5% să se păstreze pentru tot anul 2017. O explicație a accelerării dinamicii poate fi evoluția producției industriale pe trimestrul I, determinată de creșterea peste așteptări, cu 20% an la an, a industriei auto. Ce este de notat este faptul că în ultimii 2-3 ani economia a avut rate substanțiale de creștere, de 3-4%, cu deficitele bugetare, comerciale și cu inflația sub control strâns. În același timp, și datoria externă se reduce, iar datoria publică nu crește ca procent în PIB peste 40%. Într-un fel, economia românească arată prea frumos ca să fie adevărat. Evoluția acestor parametri ridică, astfel, semne de întrebare analiștilor. Cum poate crește o economie dacă investițiile publice sunt în stagnare/scădere, datoriile și deficitele nu cresc, iar creditarea privată chiar scade? De unde vine "benzina"?

* Schimbare dramatică anunțată de BMW: Treptat, clienții nu vor mai dori să plătească pentru achiziție, ci doar pentru utilizare

În primele patru luni ale acestui an înmatriculările de automobile BMW pe piața locală au scăzut cu 6% față de perioada similară a anului trecut. Serviciile nou lansate la nivel mondial, care s-au extins și în România, precum Uber, airbnb alături de programele de car-sharing pot determina clienții de automobile să renunțe treptat la ideea de a cumpăra o mașină și să prefere să închirieze una, după modelul leasingului operațional, dar extins și pentru persoanele fizice, nu doar pentru cele juridice. "Interesul pentru leasing financiar cu valoare reziduală mare este în creștere. În ultima vreme am observat o rată de adoptare mare în piețe apropiate de România - Cehia și Polonia, în timp ce în state precum SUA, Marea Britanie, Germania sau Franța este un model mai răspândit", explică Ștefan Pricop, Manager BMW Financial Services România și Bulgaria.

* Dramatic: România importă pepeni de 7,3 milioane euro și exportă de 26.000 euro

România a importat pepene verde de 7,3 mil. euro în 2016, de 280 de ori mai mult față de cât a exportat, potrivit datelor Eurostat. Principalele țări din care România importă pepeni sunt Grecia, Olanda, Germania și Turcia, grecii acoperind 40% din valoarea totală a importurilor. Anul trecut România a produs 420.000 de tone de pepene verde, o producție care este în continuă scădere din 2013 încoace, un trend care se va menține și anul acesta din cauza înghețurilor târzii din primăvară. Chiar și în aceste condiții, producătorii de pepene verde continută să investească în această cultură care poate genera profituri de până la 20.000 lei pe hectar.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro