Ziarul Bursa pe mobil
 
 
REVISTA PRESEI 08.06.2017
08.06.2017 - Revista Presei
Willy Homner

REVISTA PRESEI    08.06.2017

* ADEVARUL

* Greva din Educație amenință Bac-ul și Capacitatea

Sindicatele din Învățământ au început strângerea de semnături de la profesori pentru declanșarea unei grevei ce ar urma să aibă loc în plină desfășurarare a examenului de Bacalaureat și a Evaluărilor Naționale. Cadrele didactice sunt nemulțumite de amânarea aplicării Legii salarizării unitare, în cazul lor, majorările salariale promise urmând să fie aplicate în două etape: de la 1 ianuarie și de la 1 martie 2018, potrivit Ministrului Muncii. "Oamenii nu mai au încredere că această lege se va mai aplica", a explicat președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu. Sindicaliștii spun că vor anunța vineri dacă au strâns numărul necesar de semnături pentru declanșarea grevei.

* Izolarea Qatarului, posibil semnal al marii ofensive sunnite împotriva Iranului

Dincolo de acuze sau știri senzaționaliste lansate ca tot atâtea perdele de fum, mizele acestei cele mai grave crize politice din zona Golfului, cea care se poate transforma oricând într-una militară, sunt o serie de motivații enorme. De importanță geostrategică și care implică jucători majori și care, într-o situație-limită, pot duce la confruntări deschise de mare intensitate. Baza aeriană de la Al-Udeid (aprox.40 km sud-vest de capitala Doha) este cea mai mare bază americană din regiune (aproximativ 11.000 de oameni) și găzduiește și Centrul de comandament combinat pentru operațiuni aeriene care servește drept "pupitru de comandă" pentru operațiunile aeriene din Irak, Siria, Afaganistan și coordonează și forțele aeriene a alte 18 țări din zonă.

* Simona Halep a făcut meciul anului

Simona Halep (4 WTA) i-a scos tenisul din cap lui Svitolina (6 WTA). În setul doi, ucraineanca a avut 5-1, dar s-a ajuns la tie-break. Aici, Svitolina a avut minge de meci, dar românca a apărat-o și a egalat scorul la 1. În decisiv, Halep și-a spulberat adversara: 6-0! Simona Halep a avut nevoie de o revenire fantastică, aproape ireală, pentru a trece de Elina Svitolina, scor 3-6, 7-6, 6-0. Meciul a durat două ore și opt minute și a adus și revanșa Simonei în fața jucătoarei cu care a pierdut finala de la Roma. În semifinale, Halep o va întâlni pe Karolina Pliskova (Cehia, 3 WTA). Aceasta a trecut, în sferturi, de Caroline Garcia (Franța, 27 WTA), scor 7-6, 6-4. Simona conduce cu 4-1 în duelurile cu Karolina:

* Uzina Roman, renăscută din propria cenușă: trei modele ultramoderne pentru export

Uzina Roman a fost simbolul Brașovului și a avut în perioada de glorie peste 20.000 de angajați. Acum mai are 300 de muncitori, este în reorganizare, dar produsele fabricii sunt apreciate la export. Camioanele sunt ultramoderne și competitive. Uzina a livrat în ultimii ani 600 de camioane către Pentagon, destinate armatei SUA. Cele mai noi modele sunt prezentate pe site-ul companiei și sunt în teste în Asia și Orientul Mijlociu de unde vin principalii clienți ai uzinei. Două autocamioane 38400 VF au ajuns în Asia de Sud-Est pentru testări. Autovehicului are motor diesel Man Euro 5, transmisie automată și o masă totală de 28 de tone. Acest tip de autocamion este recomandat pentru transportul containerelor.

* Alin Petrache, demis de Gabriela Firea din fruntea CSM București

Într-un comunicat de presă al Primăriei, se anunță că primarul Gabriela Firea i-a semnat actul de demitere lui Petrache pentru decizia "de a aloca peste jumătate de milion de euro pentru organizarea evenimentului care marchează aniversarea a zece ani de existență a clubului sportiv". Conform RL, sărbătoarea clubului s-au fi derulat pe parcursul a cinci zile, timp de câte 13 ore pe zi și ar fi inclus întreceri sportive, concerte, restaurante mobile și terase cu mici și bere. Locul de desfășurare urma să fie Piața Constituției. "Am alocat anul acesta un buget consistent pentru susținerea performanțelor sportive, însă acest buget trebuie să fie utilizat judicios și cu responsabilitate", a explicat Gabriela Firea în comunicatul de presă.

* Atacuri armate la Teheran: 12 morți și 39 de răniți în Parlament și la mausoleul lui Khomeini

Șeful Autorității pentru Situații de Urgență a anunțat că forțele de ordine au preluat controlul asupra Parlamentului și mausoleului lui Khomeini. În total, 12 persoane au murit, iar alte 39 au fost rănite în cele două atacuri armate desfășurate în capitala Iranului. Potrivit televiziunii de stat, șase atacatori au efectuat cele două atacuri. Patru dintre ei au atacat Parlamentul, reușind să intre deghizați în femei. Unul s-a aruncat în aer în Parlament, iar ceilalți trei au fost împușcați mortal. Alți doi atacatori s-au aruncat în aer la mausoleul din sudul Teheranului. Este vorba de primele atacuri din Iran revendicate de Statul Islamic. Potrivit corespondentului RTL la Teheran, atacurile din capitala Iranului au fost revendicate de aripa din Libia a organizației teroriste Statul Islamic.

* Macron s-a dotat cu o forță operațională antiteroristă

Președinția Franței a anunțat miercuri înființarea Centrului național contra terorismului, care a fost plasat în subordinea lui Emmanuel Macron. Această forță operațională antiteroristă va fi condusă de către Pierre de Bousquet de Florian, fostul șef al Direcției de Supraveghere de Teritoriului (DST), un serviciu de informații al Ministerului francez de Interne. Noua structură va fi corelată Coordonării Naționale a Informațiilor, care va fi condusă tot de către Pierre Bousquet de Florian, relatează AFP, potrivit news.ro. Noul Centru național francez de luptă împotriva terorismului, care are pentru început o echipă de 20 de oameni, mai ales analiști, va fi însărcinat cu "dirijarea strategică a serviciilor de informații", cu obiectivul de a se asigura de buna lor coordonare, dar "în niciun caz cu conducerea lor operațională", a precizat Elysee.

* BANCHERUL

* BCR nu este încă pregătită să renunțe la drogul Prima Casă; dă vina pe legea dării in plată

Când s-a lansat, in 2009, programul Prima Casă, prin care statul asigură creditele ipotecare, a fost primit cu reticentă de bănci, care s-au plâns de dobânzile prea mici impuse de stat in schimbul garanțiilor. Acum, pentru unele bănci, precum BCR, liderul sistemului bancar, Prima Casa a devenit un drog de care încă nu poate scăpa, spre deosebire de alți concurenți, precum BRD sau ING, care au făcut primii pași in acest sens. ING a majorat avansul la creditele Prima Casa de la 5% la 10%, in timp ce BRD a menținut avansul de 5% la Prima Casa, însă a lansat propriul credit tip Prima Casa, destinat celor care-si cumpără prima locuință, cu un avans de 15%, valabil însă doar pentru clienții de casă, adică cei care-si încasează veniturile intr-un cont al băncii.

* COTIDIANUL

* Bogdan Chirieac și CT Popescu - Cornel Nistorescu

Bogdan Chirieac este jumătatea lunecoasă a unui tandem stricat de ceva vreme. El s-a născut la fostul Adevărul, cînd CT Popescu era de partea minerilor, iar Chirieac cînta de zor de partea FSN-PDSR-PSD. Prin 1997, această acritură stilistică (mă refer la Popescu), e drept, uneori extrem de expresivă, profețea spargerea României. Marile lui panseuri n-au depășit însă limita unor isterii pe subiecte morale, iar analizele sale s-au proptit în interpretări stupide, cel mai adesea non-democratice. Pentru Popescu a contat întotdeauna exagerarea, și mai puțin adevărul și obrazul. Tandemul Bogdan Chirieac-CT Popescu a făcut din ziarele Adevărul și (mai tîrziu) Gândul publicații fără sare și piper, dar și fără substanță, și fără cîrmă. De-aia s-au și scuturat din ele.

* Premierul Grindeanu a ajuns la Paris

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a ajuns miercuri la Paris, unde, în cursul serii, a participat la ceremonia de aderare a României la Agenția pentru Energie Nucleară a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, în prezența secretarului general al OCDE, Angel Gurria, și a directorului general al NEA, William D. Magwood. România s-a alăturat celor 31 de state membre NEA, țări cu cele mai avansate programe nucleare din lume. Potrivit Guvernului, prin aderare, se recunoaște faptul că România dispune de infrastructură și o industrie națională dezvoltată în domeniul energiei nucleare și utilizează o tehnologie nucleară sigură, fiind angajată în adoptarea celor mai bune practici în domeniu. Joi dimineață, premierul Grindeanu se va întâlni cu omologul său francez, Edouard Philippe.

* Rușanu: La generalul Oprea se stabilea viitoarea guvernare

Audiat, miercuri, la comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009, fostul lider liberal, Dan Radu Rușanu, a declarat, că întâlnirea din casa generalului Gabriel Oprea, în ziua scrutinului prezidențial, a avut drept pregătirea viitoarei guvernări. Acesta a susținut că în 2009, PDL care "avea și prefecții și toate ministerele, mai ales Ministerul de Interne, a influențat rezultatul votului prin respingerea contestațiilor (...) vizând turismul electoral și procesele electorale inversate". Mihai Fifor, președintele forului parlamentar de anchetă, a declarat, în context, că atunci când s-a luat decizia audierii lui Dan Radu Rușanu s-au avut în vedere, printre altele, și unele mențiuni făcute de fostul lider liberal într-o carte pe care acesta a lansat-o recent.

* CURIERUL NATIONAL

* Se închide piața muncii din Marea Britanie

În contextul Brexitului, românii care sunt stabiliți și lucrează acolo se vor vedea forțați să plece, iar cei care au intenția să lucreze în Marea Britanie vor trebui să se reorienteze. Cei mai afectați de restricționarea accesului pe piața muncii din Regat ar fi cei care fac muncă necalificată și calificată. N-ar trebui să-și facă griji cei care sunt înalt-calificați, cum sunt persoanele care lucrează în domeniul IT sau al finanțelor. Până la ieșirea Marii Britanii din Uniune, drepturile cetățenilor români stabiliți acolo la muncă sau studiu nu vor fi afectate nicicum de procedura ieșirii din Uniune. Abia ulterior acestui moment, în baza regulilor care vor fi stabilite, vom putea vorbi de o eventuală restricționare de drepturi și de modul în care ea se va aplica

* Germania își retrage soldații din baza turcă Incirlik

Cabinetul Angelei Merkel a sprijinit miercuri plănuita retragere a forțelor armate germane din baza aeriană turcă Incirlik, a declarat pentru Reuters o sursă guvernamentală de la Berlin. Germania intenționează să transfere 280 de soldați germani la o bază aeriană din Iordania, dar a subliniat că vrea să minimizeze efectele pe care mutarea le va avea asupra operațiunilor coaliției conduse de SUA împotriva Statului Islamic în Irak și Siria. Turcia a impus restricții în privința accesului parlamentarilor germani la soldații Berlinului. Germania nu are altă posibilitate decât să înceapă să își retragă soldații de la Incirlik din cauză că Ankara nu le permite parlamentarilor germani să-i viziteze, a spus luni ministrul de externe Sigmar Gabriel.

* Frăția Musulmană, miezul scandalului Qatar?

Văzută din capitalele Arabiei Saudite și ale altor națiuni din Golf, Qatar este o sursă de instabilitate: o națiune mică, dar bogată, care se opune adesea eforturilor vecinilor săi de izolare a Iranului și care își folosește resursele pentru a susține "grupările teroriste". Ori de câte ori se declanșează tensiuni, sprijinul Qatarului pentru Frăția Musulmană se remarcă în mod proeminent. De aproape un secol, Frăția Musulmană a influențat ideologiile a zeci de mișcări din Maroc în Kuweit. Unele țări din regiune au interzis Frăția Musulmană, în timp ce, în multe altele, partidele islamiste legale au rădăcini sau o rudenie ideologică cu organizația. Printre altele, grupul palestinian Hamas este considerat o organizație teroristă de către Israel, SUA și Uniunea Europeană.

* Cum s-au blocat proiectele de infrastructură din jurul Capitalei

Un tren care să ajungă din Gara de Nord până la o nouă gară în Aeroportul Otopeni și operaționalizarea centurii feroviare a Capitalei cu mai multe stații pe traseu și trenuri peri-urbane care să colecteze populația din jurul Bucureștiului - două proiecte înviate în 2016 și care erau gata de lansat încă din primele luni din 2017, conform autorităților de atunci. Șase luni mai târziu, ambele proiecte nu au demarat propriu-zis, nu s-a făcut nimic în teren, iar termenele de finalizare au fost deja decalate. Pentru trenul de la Gara de Nord la Aeroport, termenul de finalizare a fost împins până în trimestrul III din 2019.

* EVENIMENTUL ZILEI

* Președintele Iohannis zboară cu un BUSSINES JET pentru vizita din America

Conform unor surse guvernamentale, Administrația Prezidențială a închirat o aeronavă de tip Gulfstream 550 pentru deplasarea în Statele Unite ale Americii. Specialiști din aviație au exlicat că aeronava Gulfstream 550 se poate caracteriza ca avionul cu cel mai bun raport calitate-preț din categoria business jet. Avionul Gulfstream 550 are o capacitate de 19 locuri sau opt cabine de dormit. Are o viteză de croazieră de 850 de km/oră și o viteză maximă de 926 de km/oră și poate parcurge 12.501de km. La începutul anului trecut, guvernul Cioloș, la nivelul Ministerului Transporturilor, a format o comisie care s-a ocupat de achiziția unei aeronave prezidențiale. La sfârșitul anului 2016, tehnocrații au decis să nu mai achiziționeze avionul prezidențial, pe motiv că nu există un cadru legal pentru a face această achiziție.

* Firea face paranghelii faraonice. Se dau mai mulți bani pe concerte, decât pentru drumuri

Edilul-șef al Capitalei, Gabriela Firea, semnează pe bandă rulantă organizarea de concerte și evenimente în București. Milioane de euro au fost deja cheltuite, iar acum se pregătește un nou lot de petreceri. Aleșii generali ar urma să voteze, astăzi, suplimentarea bugetelor instituțiilor care organizează concertele și festivalurile în Capitală, aflate în subordinea primarului general Gabriela Firea, cu 600.000 de euro. Mai mult, pentru imaginea Circului Globus și achiziția de materiale necesare spectacolelor, edilul propune alocarea a încă 3,4 milioane de euro. Ciudat este că cifrele depășesc cu mult suma pe care a vrut să o cheltuiască Alin Petrache (proaspăt demis), pentru a marca 10 ani de la înființarea CSM. Asta, în contextul în care instituțiile care se ocupă cu organizarea de evenimente în București au un buget colosal pentru anul 2017: aproximativ 44 de milioane de euro

* Primarul MUSULMAN al Londrei, la aceeași tribună cu TERORIȘTII

Sadiq Khan, primarul musulman al Londrei, a vorbit la o conferință alături de Sajeel Shahid, un militant jihadist care ar fi participat la antrenarea creierului atacurilor teroriste de la 7 iulie 2005 de la Londra, în care au murit 52 de persoane și peste 700 au fosr rănite. Shahid este antrenorul de la sala de antrenament al lui Khuram Butt, cel care a omorât șapte persoane sâmbătă seara pe Londron Bridge, scrie Daily Mail. Shahid și Butt au condus cursuri de arte marțiale la o sală de sport frecventată de musulmani din estul Londrei. La conferința din 2003, la care au participat de la aceeași tribună Sadiq Khan și Sajjel sgahid, primarul musulman al Londrei de astăzi, a vorbit despre teoriile conspiraționiste din spatele atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 și a criticat legile anti-teroriste care vizează grupările musulmane.

* JURNALUL NATIONAL

* Crin Antonescu: Orban ar fi o variantă greșită pentru PNL, Bușoi e pregătit să fie prim-ministru

Retras din viața politică, fostul președinte PNL Crin Antonescu a oferit un amplu interviu pentru Jurnalul Național. În pragul Congresului PNL, Antonescu susține că Ludovic Orban ar fi o variantă greșită pentru liberali, iar europarlamentarul Cristian Bușoi ar putea fi într-o zi prim-ministru. Fostul lider USL a mai vorbit despre relația PNL cu președintele Klaus Iohannis, blaturile liberalilor cu PSD și fuziunea cu pedeliștii, punctul sensibil al discuției fiind "pactul cu diavolul" făcut de PNL prin intrarea în Uniunea Social-Liberală.

* Primăriile, afectate de "căpșunarii publici"

Sărăcia a creat un fenomen nou, în ultimii ani: angajați ai primăriilor își iau concedii fără plată și pleacă la muncă în străinătate. Deficitul de personal din administrația locală se accentuează, lipsesc din ce în ce mai mulți oameni calificați pentru anumite funcții, iar pe durate de trei, până la cinci luni, nici măcar nu se pot angaja alte persoane, chiar dacă s-ar găsi specialiști. Conform legii, un angajat își poate lua concediu fără plată până la trei ani într-un deceniu, iar unii reușesc astfel să-și asigure existența din munca sezonieră în alte țări, apoi se întorc la primărie. Noua lege a salarizării nu va schimba lucrurile, iar în această perioadă au plecat deja mulți dintre angajați.

* Ofițer SRI, pus la conducerea Aeroportului Kogălniceanu

Aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanța are, de câteva zile, un Consiliu de Administrație (CA) provizoriu în care descoperim un personaj extrem de interesant. Răzvan Alexandru Radu este consilierul personal al secretarului de stat Dragoș Virgil Tutea, împrumută sute de mii de lei unor firme, deși nu are venituri proprii și este ofițer al Serviciului Român de Informații (SRI). În rezervă, atât cât se poate vorbi despre agenții care pot părăsi vreodată, "pe bune", un serviciu de informații.

* PRECIZĂRI de la Ministerul Fondurilor Europene

Autoritatea de Audit desfășoară misiuni de audit la toate autoritățile de management: POAT, POCA, POIMM, POC, POCU, POR și POIM. Președintele Autorității de Audit, Aron Ioan Popa, menționează "conform planului de audit, Autoritatea de Audit este în misiune de evaluare, urmând să emită o opinie cu privire la conformitatea sistemului de management și control pentru fiecare program operațional". La rândul său, ministrul delegat al fondurilor europene, Rovana Plumb, dă asigurări "Câtă vreme pentru unele dintre aceste autorități de management misiunile de audit și-au finalizat deja ședințele de închidere ca urmare a evaluărilor realizate, nu se poate vorbi despre o suspendare a acestor misiuni sau a fondurilor europene alocate României!".

* NATIONAL

* Contrainformațiile aruncă in aer Justiția!

Livia Stanciu este adevărata "țintă in mișcare" a scandalului SIPA, unul izbucnit si mai ales atent întreținut pentru pregătirea treptata a opiniei publice in vederea "marii demascări". Alături de "victimele colaterale" previzibile precum Monica Macovei si Victor Viorel Ponta, adevărata "bomba" o privește tocmai pe cea care a fost "vârful de lance" al campaniei agresive la punctul ei culminant. Si chiar dacă acum fosta președintă a Înaltei Curți de Casație si Justiție si cea care totodată a condus marea majoritate a "completelor negre" care au dat condamnări grele cam tuturor VIP-urilor din Romania a fost retrasă strategic la Curtea Constituțională, miza continuă sa fie una uriașa. Atât pentru credibilitatea Justiției, cât si pentru cei implicați direct in dosarele judecate de Livia Stanciu.

* PSD întoarce si celălalt obraz Serviciilor!

Nici măcar n-au apucat pesediștii sa lanseze "vendetta" mult visata asupra "detașaților" din servicii pe care ii identificaseră in campania electorala drept principalii vinovați de "prigoana" ultimilor ani, că de la centrul partidului s-au si transmis in teritoriu cu totul alte semnale. Este suficient sa privești parcursul politic din ultima vreme al lui Liviu Dragnea pentru a nu mai fi nevoie să te convingă nimeni că acesta beneficiază de o fină consiliere din zona serviciilor secrete. De asemenea, după ce si-a umplut Cancelaria cu sereiști, iată că si premierul Sorin Grindeanu poate răsufla ușurat că va fi ferit si in continuare de comiterea unor gafe majore. Așa că pe la vârful PSD s-a dat deja consemnul că, deși la Putere, nu este bine să acționezi de unul singur,

* PUTEREA

* Lia Olguța Vasilescu și-a scris DEMISIA!

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu a facut dezvăluirea serii pe B1tv. Ministrul a anunțat că și-a scris deja demisia în alb și a depus-o la sediul partidului. Întrebată despre remanierea guvernului Grindeanu și a miniștrilor săi, Lia Olguța Vasilescu a uimit telespectatorii: "Eu am demisia scrisa in alb din prima zi pentru ca am vrut eu, am depus-o la partid undeva, nu stiu cine o tine, este normal cand ai o functie publica, eu asa am facut de fiecare data. Sunt absolut convinsa ca liderul de partid poate sa o faca oricand si este indreptatit pentru ca eu sunt aici numita de partid. Eu mi-am dat-o pentru ca asa mi s-a parut normal" a mărturisit Lia OLguța Vasilescu pe B1tv. În același timp, însă, actualul Ministru al Muncii a răspuns ferm la întrebarea dacă ar accepta funcția de premier: "Nu ma intereseaza!"

* Vanghelie, informație în premiera: "În câteva luni, Kövesi va pleca la Bruxelles

Fostul edil al sectorului 5, Marian Vanghelie s-a dezlănțuit încăo dată la adresa procurorilor anticorupție și, mai ales, asupra Laurei Codruța Kovesi. El a oferit și o informație în premieră. "Acei oameni, si va dau aici un flash, care au actionat cu Kovesi vor raspunde, acei americani adica. Dar nu va mai dura cateva luni si doamna Kovesi va pleca la Bruxelles. De unde stiu? Nu vreau să mă dau important, nu ma intrebati, eu am o relatie buna la Bruxelles, au venit oficiali de acolo la mine, i-am dus prin Ferentari", a dezvăluit Vanghelie la TVR.

* ROMANIA LIBERA

* Raport devastator despre piața neagră a leacurilor contrafăcute

Primul raport de monitorizare privind comerțul online cu medicamente din surse necontrolate din România scoate în evidență un fenomen foarte periculos și greu de controlat, care generează un risc ridicat pentru sănătatea publică, avertizează specialiștii. Cei mai expuși riscurilor comerțului ilegal de medicamente sunt pacienții cu cancer. Din 174 de produse monitorizate au fost identificate anunțuri de vânzare sau cumpărare pentru 41 dintre ele și au fost centralizate 2663 de anunțuri pentru aceste medicamente.

* Haos! Firea și Grindeanu așteaptă ca Daddy să-nfunde pușcăria

În partid și în Guvern nimeni nu-l mai ascultă pe Liviu Dragnea sau, dacă în față i se fac plecăciuni, pe la spate toți consultă calendarul procesului său de la Înalta Curte. Niciodată PSD nu a avut un lider atât de slab ca Dragnea. Nu pentru că omul n-ar avea tendințe de satrap, ci pentru că nu are mai nici un fel de pârghii de control asupra colegilor săi. Poziția de președinte al Camerei Deputaților e ridicolă, de obicei acolo ajung niște executanți fideli, tip Dorneanu sau Zgonea, nu șeful partidului. Marile resurse sunt la Sorin Grindeanu și la miniștrii săi. Primarii de sectoare controlează mai mulți bani decât președintele PSD, iar de Gabriela Firea, care are pe mână un buget de circa un miliard de dolari, nici nu mai discutăm.

* ZIARUL FINANCIAR

* Orice criză este o lecție și există mereu a doua șansă în antreprenoriat

O economie sănătoasă are nevoie de antreprenori locali. În business există mereu a doua șansă, sau a treia, care trebuie asumate, este concluzia participanților la conferința "The Value of Second Chances: povești antreprenoriale și soluții pentru companii în dificultate", organizată de Ziarul Financiar și CITR Group. În România însă nu există suficient respect pentru curajul antreprenorilor, iar pe de altă parte, aceștia dezvoltă un atașament exagerat față de companie, acceptă greu un partener, un consultant, o altă părere și preferă să fie one man show, cu problemele ce pot să apară ulterior. "Nu avem o tradiție în antreprenoriat, avem abia o primă generație de antreprenori, care are și o problemă în a asigura continui­ta­tea businessului", a subliniat Rudolf Vizental, CEO CIT Resources, parte a CITR Group.

* Qatarul, de la aliat al Iranului la investitor strategic în Germania și pion important în piața energetică a Poloniei

Cu investiții deloc neglijabile în Volkswagen, Deutsche Bank și Siemens și o piață importanță pentru Deutsche Bahn, nu este de mirare că Qatarul a primit sprijin fățiș din partea Germaniei în conflictul său diplomatic cu Arabia Saudită și alte state din Orientul Mijlociu. Qatarul, al doilea cel mai mare exportator de gaze naturale din lume și cel mai mare furnizor de gaze naturale lichefiate (GNL), este important și pentru alte state europene. Spre exemplu, gazele Qatarului ar putea contribui substanțial la independența energetică a Poloniei față de Rusia. Cea mai mare economie est-europeană are un terminal nou de GNL prin care a primit deja combustibil qatarez.

* Câștigătorii bursei în luna mai: investitorii care au pariat pe acțiuni ale Armătura, Cemacon și Oltchim

Investitorii care au pariat în luna mai pe acțiuni Armătura au câștigat 65%, cea mai bună evoluție de la bursă în această lună, urmată de Cemacon Cluj-Napoca (38%) și Oltchim Râmnicu Vâlcea (33%). Pe de altă parte, cele mai mari deprecieri ale acțiunilor în luna mai au fost la VES Sighișoara (17%), Sinteza (17%) și Alumil Rom Industry (16%). Transgaz (TGN) și MedLife au înregistrat cea mai mare creștre din rândul constituenților referinței bucureștene BET, după ce valoarea de piață a ambelor a crescut cu 19% fiecare. MedLife, penultima listare de la București, a înregistrat cea mai bună lună de la listarea din decembrie și a ajuns la o capitalizare de 743 milioane lei, pe fondul unor tranzacții de 13 milioane lei. De la listare și până în prezent, valoarea de piață a rețelei private de servicii medicale a crescut cu 40%.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro