Ziarul Bursa pe mobil
 
 
REVISTA PRESEI 12.06.2017
12.06.2017 - Revista Presei
Willy Homner

REVISTA PRESEI    12.06.2017

* ADEVARUL

* Ce a câștigat România din vizita lui Iohannis în SUA

Președintele Klaus Iohannis a obținut un succes personal în SUA, prin faptul că Donald Trump l-a identificat drept garant al luptei împotriva corupției, iar România, ca țară, s-a asigurat că SUA vor interveni în cazul unei agresiuni din partea Rusiei, susțin specialiștii contactați de "Adevărul". Vizita președintelui Klaus Iohannis în Statele Unite ale Americii, al cărei punct culminant a fost întrevederea cu omologul său american Donald Trump și conferința de presă comună, e considerată un succes atât de analiștii politici interni, dar și de publicațiile internaționale, mai ales după ce liderul de la Casa Albă a subliniat că SUA și NATO vor acționa în caz de agresiune asupra unui stat al Alianței.

* Guvernul Grindeanu, tot mai aproape de remaniere

Evaluarea miniștrilor din Guvernului Grindeanu se apropie de final, rezultatele acesteia urmând să fie comunicate la începutul acestei săptămâni de liderii coaliției PSD - ALDE. Mai mulți miniștri ar putea să fie remaniați, nefiind exclusă nici varianta cererii demisiei întregii echipe guvernamentale, potrivit unor surse politice. Liviu Dragnea anunțase că va termina raportul său privind guvernarea duminică seara, însă anunțarea primelor concluzii a întârziat să vină. Însă, în primele zile ale acestei săptămâni, liderii coaliției și cei ai PSD vor trage linie și vor decide cine pleacă și cine rămâne din actualul Guvern, nefiind exclusă nici varianta solicitării demisiei lui Sorin Grindeanu.

* Dragnea îi răspunde lui Grindeanu: Stabilitatea unei țări nu stă într-o persoană

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică, la România TV, comentând postarea pe Facebook a premierului Grindeanu, că stabilitatea unei țări nu stă într-o persoană și că "ar trebui să fim mai atenți cu ce se întâmplă la programul de guvernare". Premierul Sorin Grindeanu a afirmat duminică, într-o postare pe Facebook, că România are astăzi în față mai multe oportunități, care o pot îndrepta decisiv pe drumul progresului și prosperității, dar că pentru asta este nevoie de stabilitate și predictibilitate.

* Theresa May a pierdut pariul: Europa, preocupată pentru Brexit

Partidul Conservator din Marea Britanie, condus de premierul Theresa May, și-a pierdut majoritatea absolută în Parlament în urma legislativelor de joi, punând în percicol respectarea calendarului pentru ieșirea țării din UE. Ceea ce părea o inteligentă manevră strategică, atunci când Theresa May a anunțat alegeri anticipate, s-a transformat în dezastru electoral. Partidul Conservator, Tory, condus de premierul Theresa May, a obținut 318 locuri în Camera Comunelor, situându-se sub majoritatea de 326 de locuri necesară pentru formarea guvernului. Este deja a doua eroare de calcul catastrofală a unui premier britanic după referendumul de Brexit convocat de David Cameron. Participarea la vot a depășit 68%, cel mai înalt procentaj din ultimii 20 de ani în alegeri parlamentare.

* Miliardarul Jim Rogers: Vine cea mai mare criză economică

La sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor va debuta o criză financiară majoră, spune investitorul Jim Rogers. Datoriile sunt mai mari decât acum 10 ani și de aceea și șocul va fi mai mare, iar băncile centrale nu vor mai putea face nimic, remarcă el, avertizând că vor fi țări în faliment și vor dispărea instituții foarte vechi, precum muzee, spitale, universități și bănci. Jim Rogers, cel care a fondat în anii '70 Quantum Fund, împreună cu George Soros, anticipează că un crah bursier va preceda o criză economică majoră, cea mai mare din ultimii zeci de ani. "Câteva acțiuni din America intră în bubble. Balonul speculativ va veni și va intra în colaps. Ar trebui să fim îngrijorați", a declarat Rogers pentru emisiunea Bottom Line a publicației online Business Insider.

* Alegeri legislative în Franța

Alegătorii francezi au votat duminică în primul tur al alegerilor legislative, după o lună de la scrutinul prezidențial câștigat de către Emmanuel Macron. Formațiunea acestuia, La Republique En Marche, a obținut 30,5% din voturile exprimate. Premierul Edouard Philippe a salutat duminică seară victoria categorică înregistrată de centriștii La Republique En Marche în primul tur al alegerilor legislative, precizând că rezultatele demonstrează sprijinul francezilor pentru acțiunile internaționale și domestice ale președintelui Emmanuel Macron, transmite Reuters. "Franța s-a întors. Adunarea Națională va întruchipa duminica viitoare noua față a Republicii", a declarat Philippe.

* Adio, roaming de la 15 iunie

Începând cu data de 15 iunie 2017, cetățenii din întreaga Uniune Europeană își vor putea folosi dispozitivele mobile în timpul călătoriilor lor pe teritoriul Uniunii Europene, la aceleași tarife de care beneficiează în țara lor. Astfel, după ce Parlamentul, Consiliul și Comisia Europeană au convenit la începutul lunii aprilie asupra modalităților de reglementare a piețelor angro de roaming, tarifele de roaming vor fi plafonate la 3,2 eurocenți/minut pentru apeluri și la 1 eurocent/SMS, urmând ca, în ceea ce privește transferul de date mobile, costul acestora să fie plafonat la 0,05 euro pentru fiecare Mb de date consumat.

Profesorii de la școlile din Sectorul 6 intră în grevă de luni

Profesorii din sectorul 6 intră de luni, 12 iunie, în grevă deoarece sunt nemulțumiți de modificările aduse Legii salarizării, în condițiile în care ministrul Muncii a anunțat o decalare a calendarului majorărilor salariale. Proteste sunt anunțate și în Cluj. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că bugetarii nu vor primi majorările salariale după calendarul avansat până acum. De la 1 ianuarie 2018, creșterea va fi de doar 25%, urmând ca de la 1 martie 2018 să fie acordată diferența. Potrivit variantei inițiale a Ministerului Muncii, primele majorări trebuiau aplicate de la 1 iulie 2017. Președintele sindicatului, Simion Hăncescu, a explicat că s-a declanșat un referendum pentru greva generală, începând cu 12 iunie.

* BANCHERUL

* Topul celor mai ieftine bănci pentru serviciile e-banking

Cea mai ieftina bancă pentru utilizarea unui card si a serviciului de internet banking, fără a lua in calcul operațiunile la ghișeu, este Patria Bank, in timp ce la polul opus, cu cele mai ridicate costuri, se afla BRD, rezulta dintr-o analiza realizata de Bancherul.ro privind tarifele aferente conturilor, cardurilor de debit si operațiunilor prin internet banking practicate de un număr de 20 de bănci romanești. Analiza a luat in calcul un număr de 15 comisioane: administrarea lunara a contului curent, cardului de debit si serviciului de internet banking, emiterea cardului, interogarea soldului si retragerea de numerar la bancomatele proprii si ale altor bănci, încasările de bani in cont si plățile prin internet banking. Suma celor 15 comisioane este de 26,5 lei lunar pentru cei mai ieftina bancă, Patria Bank, si 69,7 lei in cazul BRD.

* CAPITAL

* Grindeanu: Nu putem înșela românii cu 'noi crize politice, eventual alte alegeri'

Premierul Sorin Grindeanu a postat duminică, pe rețeaua de socializare Facebook, un text în care face apel la 'stabilitate și predictibilitate'. "România are astăzi în față mai multe oportunități, care ne pot îndrepta decisiv pe drumul progresului și prosperității. Dar pentru asta avem nevoie de stabilitate și predictibilitate. Vizita lui Klaus Iohannis în SUA a relansat parteneriatul nostru strategic. Întâlnirile pe care le-am avut în Israel, Austria, Franța și Croația, contactele cu oficiali UE, tot acest efort merge în aceeași direcție: să arătăm că România este capabilă să-și respecte promisiunile, că investitorii pot avea încredere în noi. Depinde de noi să arătăm că suntem o națiune unită și determinată să meargă pe drumul cel bun. Cred că dialogul între Președinția României, Senat, Camera Deputaților si Guvern este important", a scris el.

* Foarte bine că statul își reduce "investițiile". Să le mai taie în continuare

Cheltuielile de capital ale statului au ajuns să reprezinte, în termeni reali, doar un sfert din nivelul pe care îl aveau înainte de criză. Majoritatea presei apreciază asta ca un fapt negativ, de natură să submineze creșterea economică, dar se înșeală. Statul român a risipit enorm de mulți bani an de an sub pretextul "investițiilor publice". Nu de investiții în sine a dus lipsă economia, ci de investiții "deștepte", adică de unele operate pe criteriul profitului, în condiții de concurență. Într-o țară cu o calitate execrabilă a guvernării doar un idiot ar da bani pe mână guvernului: prioritatea României este schimbarea clasei politice și, dacă asta nu se poate, atunci adoptarea de instituții mai incluzive, nu extractive (adică mai puțină redistribuție către grupul restrâns al "băieților deștepți").

* Inactivitatea fiscală

Toate companiile din România care nu și-au dedus TVA pentru tranzacțiile cu parteneri inactivi fiscal, fie din proprie inițiativă, fie pentru că li s-a refuzat acest drept de către autorități, ar putea avea șansa să își recupereze retroactiv sumele plătite bugetului, reiese din propunerea avocatului general făcută Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în cauza C-101/16 din 31 mai 2017.

* COTIDIANUL

* Mai ușor cu momentul istoric de la Washington - Cornel Nistorescu

Klaus Iohannis va efectua o vizită de lucru în Germania în perioada 19-20 iunie. Adică peste aproape două săptămîni! Mulți își imaginează că felicitatul și onoratul Iohannis la Washington face, într-un fel, naveta între Washington și Berlin și, mai apoi, prin întîlnirea cu Macron de la Bruxelles, din 22-23 iunie, între Washington și Paris. Cine din politica actuală a lumii s-ar putea lăuda cu o asemenea performanță? În aproape două săptămîni se întâlnește cu trei dintre figurile cele mai interesante și influente ale lumii. Nu-i de colea! La Berlin, unde Iohannis nu se bucură de simpatia și de susținerea pe care noi ne așteptam să le aibă, nu va repeta complezențele făcute lui Trump. Nu doar că nu le va repeta, dar ar trebui să se aștepte la o altă perspectivă asupra acelorași lucruri despre care a vorbit atît de dezinvolt pe peluza Casei Albe. Abia la Berlin va afla care sunt consecințele vizitei sale spectaculoase la Casa Albă.

* Europenii se bazează pe România ca sursă alternativă de aprovizionare

Știrea că UE, prin Comisia Europeană (CE), a declanșat o investigație împotriva Transgaz și autorităților din România privind eventuale obstrucțiuni asupra exportului de gaze a fost preluată în presă fără a fi diseminată. Nimeni nu a încercat să explice de unde recurența acestei presiuni a Bruxelles-ului pe România pentru a-și pune la punct infrastructura și a începe exporturile de gaze în regiune. Pentru că recenta acțiune a CE nu este singura. Anul trecut, reprezentanții comisiei au făcut o vizită inopinată la Transgaz și Romgaz, pe același motiv al obstrucției exporturilor de gaze. Dar și în anii anteriori, același mesaj a tot venit de la Bruxelles, ba chiar am avut și un infringement pe speță, deocamdată suspendat, după ce ne-am angajat să punem la punct în mod corespunzător infrastructura de export.

* Cum au făcut politicienii din biserică un cal de bătaie

Într-o societate aplecată mai degrabă spre știință și tehnică, peste 70% din români au încredere în biserică. Chiar dacă vorba populară "Fă ce spune popa, nu ce face popa" stârnește invariabil zâmbete ironice și îndoieli evidente, credința enoriașilor în biserică rămâne neschimbată. Motiv pentru politicieni să curteze clerul în anii electorali și între timp să rectifice bugetele de stat pentru culte. Colaborarea dintre politică și biserică a devenit o practică obișnuită din '90 încoace. Nu mai miră azi pe nimeni când, în campaniile electorale, candidații la funcții din administrația centrală ori locală își etalează cuvioșenia în fața icoanelor și se laudă cu binefaceri, mai ales din bani publici.

* CURENTUL

* Băsescu: lingăul CTP se mânjește singur cu căcat ca maimuța după care se tăvălește de plăcere

Conform DEX, căcat este un substantiv masculin cu pluralul căcați și înseamnă excrement. Ca substantiv neutru cu pluralul căcaturi înseamnă lucru de nimic; fleacuri. Finala Roland Garros comentată la Pro Tv de Cristian Tudor Popescu, l-a făcut pe Traian Băsescu să comenteze acid faptul că postul de televiziune l-a adus pe CTP în studio. "Ingrozitor! Meciul Simonei Halep, la Roland Garros, este comentat pe PRO TV de un țârcovnic pițigăiat, plin de rahat (el o spune despre el) și de ifose, de teapa lui CTP. Cum o fi ajuns PRO TV atât de îngăduitor cu o mizerie care nu poate fi apropiată de sportul alb? A trebuit să butonez telecomanda și să urmăresc meciul pe un canal european, unde meciul dintre Simona și Ostapenko era comentat de specialiști adevărați și nu de panarame care încearcă să-și salveze reputația, lipindu-se de o campioană." a scris Traian Băsescu pe Facebook.

* CURIERUL NATIONAL

* Persoanele fizice ar putea intra în insolvență din decembrie

În septembrie se constituie prevederile legate de comisiile de insolvență la nivel central și la nivel teritorial. Majoritatea prevederilor normative sunt cele cuprinse în vechea lege: va exista procedura de insolvență pe bază de plan de rambursare și în procedura judiciară de insolvență prin lichidare de active. În cadrul procedurii se va ține cont de valoarea coșului minim lunar de consum, valoarea minimă a cheltuielilor profesionale și/sau de școlarizare și alte cheltuieli care ar asigura un nivel de trai rezonabil. Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice, cu modificările ulterioare, ar putea intra în vigoare abia în luna decembrie, adică la șase luni de la publicarea lor în Monitorul Oficial, așa cum este prevăzut în art. 93 din Legea nr. 151/2015.

* Scandalul emisiilor ajunge și la Porsche, dar compania respinge acuzațiile

Porsche - marca sport germană parte a marii familii Volkswagen Group - este și ea atinsă de scandalul emisiilor, acuzele pornind chiar din Germania, de la autoritatea în transporturi KBA. Concret, Porsche ar folosi senzorii de virare a volanului pentru a detecta dacă mașina se află pe un banc de probe. Porsche respinge acuzațiile. Acuzațiile privind folosirea unor algoritmi care să păcălească testele de emisii se referă la senzorii care detectează cât de mult este virat volanul. Dacă acesta este cotit la mai mult de 15 grade față de poziția "neutru", atunci emisiile cresc, potrivit investigațiilor KBA, citate de publicația de business germană Wirtschaftswoche.

* 1.000 de lei amendă dacă ocupați locul de parcare al altuia

Șoferii din București care vor ocupa fie și pentru cinci minute locul de parcare al altuia riscă amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei, informează stirileprotv.ro. Decizia, care va intra în vigoare peste 30 de zile, a fost luată de Consiliul General, iar regula se referă la locurile de reședință, închiriate legal de la primăriile de sector. "În momentul de față, strategia de parcare a municipiului București NU prevedea clar că se sancționează ocuparea fără drept a unui loc de parcare legal atribuit, deci se sancționa blocarea accesului în parcare, chiar dacă dumneavoastră, de exemplu, ocupați locul de parcare, nu îl blocați, nu blocați accesul în locul de parcare", a declarat consilierul Claudiu Daniel Catana.

* Ștefania Nistoreanu, prima artistă din România care a vândut un tablou în Bitcoin

Ștefania Nistoreanu este prima artistă din România care a vândut un tablou în moneda virtuală Bitcoin. Un colecționar de artă din Hong Kong a cumpărat de curând lucrarea ei intitulată Cryptsy, pentru suma de doi Bitcoin, echivalentul a circa 4.500 de dolari. Vânzarea reprezintă nu doar o premieră în România, ci și un eveniment pe piața de artă internațională. Pictura Cryptsy, realizată de Ștefania Nistoreanu în 2014, a fost expusă spre vânzare pe platforma online BitPremier, unde a fost remarcată recent de cumpărătorul din Hong Kong. Cryptsy - Cryptocurrency Market, realizată în ulei și foiță de aur pe pânză, la o dimensiune de 50x70 de centimetri, a devenit în ultimii ani o imagine reprezentativă în domeniul cryptoartei, alături de o altă pictură a Ștefaniei, intitulată chiar "Bitcoin".

* Se înăspresc regulile de impozitare pentru multinaționale: urmează schimbări legislative majore în fiscalitate

Mai multe arii de interes major din fiscalitatea autohtonă vor fi modificate în perioada următoare, ca urmare a faptului că România devine de azi membru asociat în Proiectul BEPS (Erodarea bazei de impozitare și transferul profiturilor) - un program comun pentru zeci de state, prin care se încearcă, la nivel global, limitarea practicilor fiscale dăunătoare, scrie avocatnet.ro. Schimbările de reglementare vizează companiile cu activitate pe teritoriul mai multor țări și au scopul de a elimina situațiile în care mutinaționalele profită de lipsurile din legislație pentru a transfera profitul către state cu un nivel de impozitare mai scăzut sau inexistent. Odată cu aderarea României la acest forum internațional, în legislația noastră vor apărea modificări în ceea ce privește prețurile de transfer, convențiile de evitare a dublei impuneri sau schimbul de informații între autoritățile fiscale.

* EVENIMENTUL ZILEI

* Scandalul "Arhiva SIPA", îngropat în SECRET de Raluca Prună

Raportul despre Arhiva SIPA, publicat în exclusivitate de Evenimentul zilei și declasificat vineri de ministrul Tudorel Toader, conține acuzații grave la adresa lui Macovei. Prună, care i-a fost asistent parlamentar lui Macovei, l-a trecut din categoria "Secret de serviciu" la "Secret" fără niciun temei legal. Primul lucru care trebuie explicat este faptul că Raportul Comisiei Chiuariu-Predoiu din 2008 a fost la nivel secret de serviciu, până în 2016, când a fost trecut într-o clasă superioară, fiind ștampilat cu SECRET. Ministrul Justiției la accea vreme era Raluca Prună, fosta colaboratoare a Monicăi Macovei, cea care este incriminată în acest document. Acest gest al Ralucăi Prună ridică mari semne de întrebare privind respectarea legislației privind clasificarea și păstrarea documentelor cu caracter secret.

* Klaus Iohannis s-a întors de la întîlnirea cu Donald Trump reconfirmat ca proprietar și mînuitor al ghioagei anticorupție - Ion Cristoiu

Prin declarația sa de încurajare a Binomului SRI-DNA, Donald Trump i-a dat o mînă de ajutor lui Klaus Iohannis. Pînă la vizită, adversarii Binomului SRI-DNA sugerau, cînd n-o spuneau de a dreptul că noua Administrație americană sprijină lupta împotriva abuzurile comise în România în numele luptei împotriva corupției. Regia de la Conferința de presă, urmare a unui miș-maș între Klaus Iohannis și Donald Trump, scoate din joc această invocare. Așa cum s-a văzut imediat după vizită Presa și Partidele Binomului s-au grăbit să evidențieze drept principal moment al Conferinței de presă comune sprijinul dat de noua Administrație folosirii anticonstituționale a luptei împotriva corupției pentru răfuieli politico- mafiote. Klaus Iohannis are mînă liberă pentru a se implica în viața politică internă cu ajutorul cătușelor!

* Legea salarizării, arma din mâna lui Iohannis

Partidele din opoziție s-au fofilat prin abținere sau neparticipare la votul asupra legii salarizării, deși aceasta le oferea muniție pentru un atac devastator asupra guvernului. Președintele Iohannis poate profi ta de reținerea opoziției. Legea salarizării este călcâiul lui Ahile al PSD. Dezbaterea legii în Parlament ar fi trebuit, în mod normal, să se transforme într-un asalt concertat al opoziției asupra guvernului, iar lipsa de la dezbateri a premierului Grindeanu și a ministrului Finanțelor ar fi trebuit să toarne gaz peste foc. Nici vorbă însă de așa ceva. Președintele rămâne singurul actor politic care mai poate ataca legea salarizării la Curtea Constituțională. El a anunțat că va decide dacă va promulga legea, după ce se va întoarce în România.

* JURNALUL NATIONAL

* Bușoi îl invită pe Orban la o dezbatere directă despre viitorul PNL

Europarlamentarul Cristian Bușoi, candidat la funcția de președinte al PNL, a afirmat că și-ar dori o dezbatere directă despre viitorul PNL cu contracandidatul său, Ludovic Orban. În opinia lui Bușoi, PNL trebuie să iasă din tăcere și să vorbească limpede pentru toți membrii săi și pentru români. Liberalii se reunesc sâmbătă, 17 iunie, în Congres pentru alegerea viitoarei conduceri. Pentru funcția de președinte al formațiunii candidează Ludovic Orban, Cristian Bușoi și Viorel Cataramă. Duminică, 18 iunie, va avea loc Consiliul Național de Coordonare al PNL, care va vota Biroul Permanent Executiv al partidului de după alegerea noului președinte al liberalilor.

* Donald Trump a afirmat explicit angajamentul SUA față de Articolul 5 al Tratatului Nord Atlantic

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat explicit vineri angajamentul SUA față de Articolul 5 al Tratatului Nord Atlantic, prin care toate statele membre sunt solidare cu oricare membru atacat. Trump nu menționase acest angajament la primul summit NATO la care a participat în mai, la Bruxelles. Donald Trump a declarat că România și SUA au o prietenie veche de peste 100 de ani. Colaborarea dintre cele două state este la nivel cultural, economic și strategic. Președintele SUA a vorbit în continuare despre problemele legate de terorism în Qatar și cere statului arab să înceteze finanțarea ISIS. Trump a mulțumit poporului român pentru lupta împotriva terorismului, România fiind cel de-al 4-lea stat ca număr de militari în Afganistan.

* Producția de gaze naturale a României va crește constant în următorii trei ani

Producția de gaze naturale a României va crește constant în următorii trei ani, până la 9 milioane tone echivalent petrol (tep) în 2020, în timp ce importurile vor scădea constant, la 700.000 tep în același an, arată Prognoza echilibrului energetic publicată recent de Comisia Națională de Prognoză. Astfel, producția de gaze va crește de la 7,48 milioane tone echivalent petrol în 2016, la 7,8 milioane tep în 2017 (plus 4,2%), la 8,2 milioane tep în 2018 (plus 5,1%), 8,6 milioane tep în 2019 (plus 4,9%) și 9 milioane tep în 2020 (plus 4,7%). Anul trecut, producția de gaze naturale a României s-a redus cu 15,6%.

* Egiptul a cumpărat 120.000 de tone de grâu din România

Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, a cumpărat sâmbătă o cantitate de 360.000 de tone de grâu din Rusia și România, la o licitație organizată de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achizițiile strategice de grâu în numele statului egiptean, transmite Reuters. GASC a cumpărat 240.000 de tone de grâu din Rusia și 120.000 de tone de grâu din România, continuând dominația grâului de la Marea Neagră, care a reprezentat și la precedentele licitații cea mai mare parte din cantitatea achiziționată de autoritățile de la Cairo.

* NATIONAL

* Iohannis poate. Doar in SUA

In pofida tuturor așteptărilor, președintele Klaus Iohannis pare să fi făcut figura bună in SUA. Deocamdată, de imagine, pentru că nu se cunosc prea multe amănunte. Si, dacă ar exista si nu i-ar fi favorabile, nici nu vor fi scoase la suprafață. Toata lumea merge pe ce s-a văzut si nu poate fi negat. Cu ce rezultat se va solda strategia de imagine, in general, si vizita la Casa Alba, in special, încă nu se știe. Nu se știe dacă, dincolo de elogiile presei si căderea in extaz chiar si a televiziunilor celor mai critice, exista si rezultate palpabile. De data aceasta, Iohannis s-a exprimat degajat, rotund si închegat, într-o engleza aproape perfectă, lăudată de jurnaliștii americani pregătiți să audă fie gafe à la Ion Iliescu, fie siluiri lexicale in stilul lui Traian Băsescu sau, si mai trist, al Olguței Vasilescu.

* Polițistul lui Boureanu, avocat de fițe!

"Polițistul erou" Ovidiu Andrei, așa după cum l-a luat in brațe o buna parte a opiniei publice după terifianta bătaie "parte in parte" cu Cristian Boureanu se pregătește pentru ce-i mai greu din punct de vedere juridic pentru el. Si iată că, in timp ce ancheta unidirecțională de pana acum l-a băgat pe Boureanu la arest, pentru nu mai puțin de 30 de zile, agentul Ovidiu Andrei l-a contactat deja pe Cristi Sârbu, cunoscut drept unul dintre cei mai scumpi avocați din România, să-l apere in cazul unor eventuale audieri. Inițiativa cel puțin stranie, fie si pentru simplul fapt ca nu ai cum sa nu te întrebi cum de își poate permite un simplu agent de la Politia Rutiera sa-l contacteze in vederea angajării pe un avocat de calibrul lui Cristi Sârbu. Oare de ce se teme agentul de la Rutiera de-l angajează tocmai pe cel mai scump avocat din Romania?

* PUTEREA

* Băsescu FACE PRAF vizita lui Iohannis în SUA: "Nu e nicio istorie"

"A fost o vizită de reconfirmare a relației bilaterale, nimic mai mult, nici istorică, o vizită de rutină. A fost o vizită în care România nu și-a atins câteva obiective. (...) Nimic despre Balcanii de Vest, care sunt un butoi cu pulbere(...). Nimic despre Republica Moldova, nimic despre Turcia. A nu vorbi despre Turcia, cu care ești riveran la Marea Neagră, cu care ești în proximitate de securitate, cu care ai o relație tradițională și bună, este o mare eroare, mai ales că perspectiva arată că s-ar putea, la un moment dat, România să devină o alternativă pentru bazele militare din Turcia - s-ar putea. Să nu vorbești despre Siria - avem opt ani de când le spunem americanilor, oameni buni, vreți să rupem Siria sau nu", a declarat Băsescu duminică seară, la RTV

* PONTA: "România este clar o țară cu tendințe SINUCIGAȘE!!!"

"România este clar o țară cu tendințe sinucigașe!!! Cel puțin așa înțeleg când văd ce subiecte au fost principale săptămâna aceasta!!! Legea Salarizării este chiar o temă fundamentală - atât pentru bugetari cât și pentru mediul privat/întâlnirea Trump-Iohannis chiar a fost una istorică (cu efecte sistemice care se vor întinde dincolo de mandatul prezidențial al celor doi și care vor influența generațiile următoare din țara noastră)! Și totuși, dacă vă uitați principala temă politică în media (și deci în opinia publică activă) a fost conflictul între echipa premierului Grindeanu și Echipa Dragnea-Firea !!!", a scris el pe Facebook.

* ROMANIA LIBERA

* Noul prefect de Vaslui, condamnat penal în 2012

Eduard Andrei Popica este, la 33 de ani, unul dintre cei mai tineri prefecți din țară. Noul reprezentant al Guvernului în județul Vaslui poate fi acuzat de fals pentru că nu a trecut în declarațiile de avere un credit și un teren. Numit de presă "beizadea", Popica - ginerele unuia dintre cei mai influenți oameni de afaceri vasluieni - spune că este "un om normal". Pe 11 decembrie 2012, Tribunalul Neamț l-a condamnat definitiv pe Popica la 7.000 de lei amendă penală pentru vătămarea corporală din culpă a trei persoane, într-un accident provocat de actualul prefect pe data de 3 ianuarie 2006. Judecătorii au stabilit că acesta nu a adaptat viteza la drum, a derapat și a intrat pe contrasens în Dacia în care se aflau cele trei victime.

* Alegeri locale parțiale 2017

Duminică, 11 iunie, au aut loc alegeri locale în 49 de unități administrativ-teritoriale din 32 de județe. Campania electorală pentru acest scrutin a debutat pe 27 mai și s-a încheiat, sâmbătă la ora 07.00, potrivit Agerpres. Urnele de vot s-au inchis la ora 21.00. Cea mai mare prezență se înregistra, la ora 21,00, în județele Sălaj - 81,53 %, Alba - 77,32 % și Caraș Severin - 78.27%. În județul Dolj, unde sunt alegeri pentru funcția de primar al Craiovei, s-au prezentat la urne doar 19,02% dintre alegători. De asemenea, în județul Gorj, unde sunt alegeri pentru funcția de primar al municipiului Târgu-Jiu, prezența la urne la ora 21,00 era de circa 31,92%. 21.15: Cea mai redusă prezență la vot la alegerile locale parțiale organizate duminică în mai multe localități din țară s-a înregistrat în comuna Siculeni din județul Harghita, unde au votat doar 14,65% dintre alegători.

* ZIARUL FINANCIAR

* BNR vede în creșterea prețului imobiliarelor un început de risc

BNR a introdus în raportul oficial de stabilitate financiară a României din mai 2017 "riscul unei accelerări a prețurilor imobiliare", căruia i-a dat culoarea galbenă, adică un risc sistemic redus. Raportul oficial a fost trimis la toate instituțiile statului începând de la Președinție, Guvern până la DNA, DIICOT, SRI, SIE, după cum a spus guvernatorul Mugur Isărescu. Nimeni nu prea a înțeles de ce a vrut guvernatorul să precizeze public acest lucru. Creșterea prețului imobiliarelor din ultimii doi ani este un risc, un început de risc? Cum poți să judeci acest lucru? Pentru cine este un risc? Pentru cumpărător, pentru bancă, pentru dezvoltator, pentru BNR? Cine ar trebui să spună dacă prețul unui apartament este prea mare sau nu? Sau dacă cel care îl cumpără cu un credit de la bancă și-l poate permite sau nu, nu pe condițiile actuale, ci pe dinamică?

* Investitorii în active qatareze, copleșiți de pierderi

Investitorii în active qatareze au acumulat pierderi semnificative săptămâna trecută în condițiile în care Qatarul a devenit centrul unui conflict fără precedent cu țările sale vecine, scrie Bloomberg. Piața de acțiuni a țării a pierdut aproximativ 11 miliarde de dolari din valoare la începutul săptămânii trecute, cea mai puternică scădere din 2010, după ce țări din Orientul Mijlociu printre care Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au întrerupt legăturile cu țara din Golf. Cele mai lichide obligațiuni ale Qatarului au scăzut la rândul lor pe parcursul săptămânii după ce ratingul suveran al țării a fost redus, iar pariurile împotriva monedei acesteia au crescut puternic. Contractele de protecție împotriva unui posibil default se situează acum la un nivel mai ridicat decât cele ale Peruului și Sloveniei.

* Ce a învățat Klaus Iohannis de la Donald Trump

Cea mai importantă propoziție din discursul de la Washington al președintelui Klaus Johannis a fost la sfârșitul discursului său: parteneriatul strategic româno-american este esențial pentru creșterea "bunăstării" cetățenilor. "Suntem responsabili, președintele Trump și cu mine, nu numai pentru securitate, suntem responsabili pentru bunăstarea cetățenilor noștri și aceasta este ceea ce am decis - (extinderea parteneriatului strategic - n. red.). Vom vedea în lunile/anii următori de unde și cum a venit peste România această vizită, cum de un președinte american încolțit de acuzații la el acasă privind influențarea FBI și prins într-un clash global cu liderii UE a decis să includă în calendarul său o întâlnire cu președintele României la doar câteva luni de la instalare.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro