Ziarul Bursa pe mobil
 
 
REVISTA PRESEI 13.06.2017
13.06.2017 - Revista Presei
Willy Homner

REVISTA PRESEI    13.06.2017

* ADEVARUL

* Absenteismul masiv a continuat și la alegerile locale parțiale

Alegerile locale parțiale i-au determinat pe mai puțin de o treime din cetățenii cu drept de vot să iasă la urne, prezența fiind cu 15% mai mică față de scrutinul din iunie 2016. Slaba mediatizare a alegerilor, miza scăzută a acestora, precum și începerea concediilor sunt printre cauzele absenteismului mare, potrivit specialiștilor contactați de "Adevărul". 207.458 de persoane din 627.910, adică 33,04% s-au prezentat la cele 506 secții de votare amenajate pentru alegerea primarilor din 49 de localități, printre acestea fiind cinci municipii: Craiova Târgu-Jiu, Lupeni, Moineșt și Roman. Cea mai mică prezență într-un municipiu a fost cea de la Craiova, unde doar 18,57% din localinici au mers la urne, adică 47.504 persoane.

* Emmanuel Macron, spre o majoritate zdrobitoare în Parlament

Potrivit rezultatelor definitive publicate de ministerul de Interne francez, partidul președintelui Emmanuel Mcron, La Republique en Marche, înființat în urmă cu doar un an, a obținut 32,3% din sufragiile exprimate. Aliat cu centriștii din Mișcarea Democratică (Modem), formațiunea prezidențială ar obține în viitorul parlament francez între 415 și 455 deputați din cele 577 mandate câte numără Adunarea Națională, practic o treime din numărul de fotolii parlamentare. Majoritatea absolută este de 289 de locuri. Macron și-a strivit adversarii, obținând un scor care-l pune într-o poziție ultra-dominantă, cu un parlament aproape monocolor. Amploarea succesului său depășește toate așteptările. Partidele tradiționale au suferit o înfrângere ursturătoare.

* Cum plănuiește Dragnea să scape de Grindeanu

Potrivit unor surse social-democrate, Liviu Dragnea va forța demisia premierului Sorin Grindeanu în ședința de miercuri a Comitetului Executiv, for de conducere pe care îl controlează. Însă Grindeanu nici nu se gândește să renunțe cu una, cu două la funcție. PSD este tot mai aproape de o criză internă. Potrivit unor surse din conducerea partidului, Liviu Dragnea nu încearcă doar remanierea unor miniștri, ci chiar trântirea întregului Executiv, pentru a scăpa de premierul Sorin Grindeanu. Liderul PSD a anunțat duminică seară că a terminat evaluarea Guvernului, iar zilele acestea ar trebui să convoace fiecare ministru, individual, pentru a-i prezenta raportul analizei.

* Macedonia și-ar putea schimba numele pentru a adera la NATO

Macedonia se gândește să își modifice numele cu speranța că va convinge Grecia să accepte aderarea sa la NATO. Până acum, oficialii macedoneni au purtat discuții pentru aderare la alianța militară sub numele provizoriu, "Macedonia", dar Atena se opune. Ministrul de externe macedonean consideră că dacă acest lucru s-ar întâmpla mai repede, tensiunile din regiune s-ar reduce și în același timp țara sa s-ar pune la adăpost de influența Rusiei, scrie Financial Times. Amestecul rusesc în Balcani a determinat Occidentul să propună o soluționare rapidă a disputei pentru a extinde cât mai repede aderarea la NATO. Muntenegru s-a alăturat alianței la 5 iunie, la câteva luni după o presupusă încercare de lovitură de stat, susținută de Moscova, care însă a negat.

* George Maior a lăsat Comisia "Alegeri 2009" fără obiectul muncii

Comisia care anchetează fraudarea alegerilor prezidențiale din 2009 l-a audiat ieri pe unul dintre principalii "suspecți": George Maior, directorul de atunci al SRI și actualul ambasador al României în SUA, căruia președintele Comisiei de anchetă, Mihai Fifor, i s-a adresat doar cu apelativul "Excelența voastră". "În toate acele zile ale anului 2009, inclusiv în acea zi, din punct de vedere al atribuțiilor mele legale și oficiale, acestea au fost îndeplinite conform legii. Au existat și există în viața unui om, chiar deținând asemenea funcție, și aspecte referitoare la elemente private, la evenimente private. Ele nu au avut nicio legătură cu acțiunea instituției ca atare", a afirmat Maior. Așadar, a fost. Însă fostul șef al SRI a refuzat să ofere alte detalii, pe motiv că evenimentul era privat.

* Noble Jump 2017, premieră pentru NATO și pentru România

Exercițiul "Noble Jump 2017", cel a cărui ultimă fază se desfășoară acum pe poligonul de la Cincu, este o premieră atât pentru NATO, cât și pentru țara noastră, deoarece, într-adevăr, este pentru prima dată când forțele NATO au fost desfășurate în dispozitiv atât de adânc într-o țară din estul Europei. Este un prim exercițiu dintr-o serie care va continua și se va diversifica în mod considerabil, mai ales că situația geostrategică a României începe să devină din ce în ce mai importantă pe măsură ce cresc, aproape exponențial, factorii de criză din zona Mării Negre și nu dă semne de rezolvare, nici pe departe, criza din Ucraina provocată de regiunile separatiste sprijinite de Rusia care, în paralel, deplasează tehnică de luptă ofensivă de ultimă generație în Crimeea.

* O româncă a dat-o în judecată pe amanta soțului pentru că i-a furat bărbatul

Magistrații de la Judecătoria Iași au soluționat un proces prin care ieșeanca S.T.L a dat în judecată o altă femeie, P.M., după ce cea din urmă ar fi avut o relație extraconjugală cu soțul ei. Judecătorii ieșeni au audiat mai mulți martori în acest proces și au ajuns la concluzia că femeia care a avut o relație cu soțul reclamantei nu poate fi trasă la răspundere din punct de vedere legal. Cazul a ajuns, însă, la Curtea de Apel Iași, care va avea ultimul cuvânt în acest caz. Motivarea primei instanțe relevă că S.T. L. a cerut de la P.M. 50.000 de lei, "din care suma de 25.000 lei reprezentând daune morale pentru atingerea adusă onoarei, demnității și reputației, iar suma de 25.000 lei cu titlu de daune morale pentru suferința cauzată de atitudinea delictuală a pârâtei.".

* Cîțu face bilanțul guvernării

Vicepreședintele comisiei pentru buget-finanțe din Senat, Florin Cîțu (PNL), a realizat un raport privind cele șase luni de guvernare PSD, intitulat "Starea României după 6 luni de guvernare roșie". El precizează că de viitorul României sunt astăzi responsabili un grup de oameni, aceia care au elaborat acest program de guvernarem iar conform declarației președintelui PSD nucleul de bază a fost format din Liviu Dragnea, fostul ministru de Finanțe Darius Vâlcov, Marius Nica, consilier de stat la cabinetul premierului și fost ministru al Fondurilor Europene, și consilierul personal pe probleme de macro-economie al fostului premier Victor Ponta, economistul Cristian Socol. Cîțu estimează că programul de guvernare al PSD reprezintă "garanția că România va experimenta foarte curând o criză similiară cu cea din perioada 2008-2010".

* BANCHERUL

* Credit Europe Bank încalcă legea, fără ca vreo instituție de supraveghere (BNR) sau de protecție a consumatorilor (ANPC) sa observe

Timp de mai mulți ani, Credit Europe Bank, o banca deținuta de turcul Husnu M. Özyeğin, prin Fiba Group, încalcă normele legale privind promovarea produselor de creditare, mai exact cardul de credit CardAvantaj, care este produsul emblematic al acestei bănci, fără ca instituția de supraveghere a sistemului bancar, BNR, sau cea de protecție a consumatorilor, ANPC, sa se sesizeze. Astfel, pe paginile sale de prezentare a cardului de credit (crediteurope.ro si cardavantaj.ro), la secțiunea privind dobânda aferenta cardului, existau doar dobânzile de 0% in cazul rambursării sumelor cheltuite in perioada de gratie de 45 de zile, precum si dobânda lunara, de 2,33%, deși legea spune ca dobânda se exprima in procent anual.

* COTIDIANUL

* Dosar penal în cazul achiziției de corvete

Parchetul General a cerut luni Biroului permanent al Senatului să pună la dispoziție corespondența MApN sub semnătura fostului ministru Mihnea Motoc privind obținerea aprobării prealabile a achizițiilor în cadrul programului strategic "Corvetă multifuncțională". Cererea MapN din 2016 de aprobare a achiziției a fost tergiversată în Senat până la alegeri, iar Hotărârea de Guvern adoptată de fostul Guvern Cioloș în noiembrie - prin care se stabilea cadru și procedura achiziției - a fost abrogată în luna martie de către Guvernul Grindeanu. Guvernul PSD a susținut că HG-ul trebuia să fie adoptat numai după aprobarea prealabilă a Parlamentului. În luna aprilie, MApN a trimis la aprobare în Parlament un program de înzestrare pe mai multe direcții, cu o valoarea totală de 9,3 miliarde de euro, iar printre achizițiile vizate se număra și corvetele multifuncționale.

* Decizia Norvegiei cu privire la vălul islamic

Guvernul din Norvegia a prezentat un proiect prin care se vrea renunțarea la vălul islamic în învățământul public, de la creșe până la universități. Se vrea acest lucru pentru a elimina îngrădirea comunicării, potrivit AFP. "Nu vrem haine care sa acopere chipurile in crese, scoli si universitati. Aceste vestminte impiedica o buna comunicare, determinanta pentru ca elevii si studentii sa poata invata bine", a spus ministrul Educației și Cercetării, Torbjørn Røe Isaksen. Portul vălului integral este destul de puțin întâlnit în Norvegia, dar acest subiect apare des în dezbateri publice.

* Tramvaiul neobișnuit care va circula în China

Primul tramvai fără șine a fost prezentat în provincia Hunan din China, informează B1 TV. Acesta rulează pe piste virtuale și reprezintă o soluție inovatoare de transport a viitorului. Tramvaiul imaginat de specialiștii chinezi folosește tehnologia senzorilor în locul șinelor metalice. Noile vehicule sunt electrice, pe baterii, au o viteză maximă de 70 km/h și pot parcurge 25 de km cu o încărcare de 10 minute. Compania chineză lucrează la această tehnologie din 2013 și speră să aibă tramvaiele pe șosele până în 2018. Tramvaiul inovativ poate transporta până la 307 de pasageri cu 3 compartimente, în ciuda faptului că are doar o lungime de aproximativ 32 de metri. Vehiculul este echipat cu senzori care detectează dimensiunile drumului, permițându-i să urmeze rutele fără a fi nevoie de șine metalice.

* CURENTUL

* 12-13 iunie - în memoria zecilor de mii de români basarabeni aruncați în stepă - de George Roncea

12-13 iunie 1941- Potrivit datelor de arhivă, în acea noapte, din Basarabia și nordul Bucovinei au fost ridicate de la casele lor 29.839 de persoane, dintre care 5479 au fost arestate ("membri ai organizațiilor contrarevoluționare și alte elemente antisovietice") și 24.360 au fost deportate. Din acest total, doar din RSS Moldovenească au fost ridicate 18.392 persoane - 4507 "capi de familie" arestați (4342 din considerente politice și 165 cu dosare penale) și 13.885 persoane deportate. În gările de unde au fost transportați, cei arestați au fost separați de familii și încărcați în eșaloane speciale. Ulterior, ajunși în lagăre, aceștia au fost supuși unor represiuni dure, mulți fiind condamnați la pedeapsa capitală pentru "activitate antisovietică". Deportarea din Basarabia și Bucovina s-a făcut cu vagoane de vite în Siberia și Kazahstan.

* Liga studenților cere ministrului Toader demiterea PSD-istului Andrei Tinu, fost Iucinu

Liga Studenților (LS IAȘI) solicită Ministerului Justiției demiterea președintelui Autorității Naționale pentru Cetățenie, Andrei Tinu, și promovarea proiectului de modificare a legii cetățeniei nr. 21/1991 sub forma unei Ordonanțe de Urgență, în vederea rezolvării cât mai rapide a problemei celor peste 10.000 de tineri români din afara granițelor care și-au pierdut cetățenia prin incompetența și rea-voința autorităților române. În urma unei modificări a legii cetățeniei nr. 21/1991 din 2015, peste 10.000 de tineri români care obținuseră cetățenia prin intermediul părinților au rămas fără acte, nemaifiind recunoscuți de către autoritățile române drept cetățeni ai României.

* CURIERUL NATIONAL

* Fostul ministru Jianu: Lângă acest program de guvernare cred că nu poate sta niciun guvern

Fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, primul care și-a depus demisia de onoare din Cabinetul Grindeanu, a declarat luni că firmele din România au nevoie de stabilitatea guvernării, el ironizând discuțiile din PSD în jurul unei eventuale schimbări a Guvernului. "Dacă ar fi să parafrazez și eu un clasic în viață, aș spune că dacă lângă un guvern poate sta un program de guvernare, lângă acest program de guvernare cred că nu poate sta niciun guvern după câte vedem, nu poate ține pasul" - a spus Jianu, parafrazându-l ironic pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a stârnit la rândul său ironii, în urmă cu o săptămână, cu declarații legate de schimbarea logo-ului turistic al României de la frunză la o oaie.

* Partidul lui Macron, La Republique En Marche, a obținut deja majoritatea absolută

O victorie categorică a promotorilor reînnoirii Franței și o lovitură "mortală" dată Stângii franceze, în primul rând Partidului Socialist, intrat într-o gravă "criză existențială". La Republique En Marche, a obținut 32,6% din voturile exprimate, ceea ce îi poate aduce între 415 și 445 locuri în Adunarea Națională (din totalul de 577). Pe poziția a doua se află Partidul Republicanilor (Dreapta franceză), aliat cu UDI (Centru) - cu 20,9%din voturi, Frontul Național al Marinei Le Pen cu 13%, Franța Nesupusă (Frontul de Stânga condus de Melenchon) - cu 11%, iar Partidul Socialist cu... doar 9%.

* 206 mil. dolari, exporturile Romarm în SUA

Suma este prevăzută în bugetul de venituri și cheltuieli din acest an, deja aprobat de Guvern. Potrivit acestuia, compania va avea venituri de 138,6 milioane lei, în creștere cu 13,6 milioane lei față de anul trecut. Majorarea este determinată de creșterea valorică a unor contracte externe prin reluarea și dezvoltarea relațiilor pe piețe din Egipt, Indonezia, Malaezia, Thailanda, Liban, Azerbaidjan, Bulgaria.

* Iranul și Turcia trimit, pe calea aerului, alimente în Qatar

Corespondentul RFI la Teheran, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Iran Air, Shahrokh Noushabadi, confirmă că Iranul a trimis deja, în Qatar, cinci avioane cu alimente, fiecare având la bord câte 90 tone de diverse produse alimentare și legume. Un al șaselea avion urma să sosească duminică seară. Alte 350 de tone de produse alimentare au fost încărcate pe trei nave, într-un port iranian, cu destinația Qatar. Printre susținătorii cei mai activi ai Qatarului se află și Turcia. Președintele Recep Erdogan a anunțat trimiterea de trupe în Emirat. Se pare că Ankara a decis de asemenea trimiterea, pe calea aerului, a unui ajutor alimentar.

* EVENIMENTUL ZILEI

* Pentru că a denunțat mafia pădurilor, un pădurar a fost obligat să achite pagube de jumătate de milion de lei

În 2013, Voicu Tomoș , alături de un alt coleg, Călin Bâlc, pădurari la Direcția Silvică Cluj, se prezentau la DNA Cluj și au depus un denunț, din care rezulta că șeful pădurarilor clujeni le pretindea o șpagă de 10.000 de euro, pentru a-I lăsa în funcții. De asemenea, cei doi pădurari au afirmat că șpaga pe care trebuiau să o achite șefilor era tot mai mare, de la o lună la alta. Procurorii DNA au făcut un flagrant și l-au prins pe șeful DS Cluj, inginerul Traian Mariș în timp ce primea mită suma de 10.000 de euro. După un proces scurt, deoarece Mariș a recunoscut toate acuzațiile, sentința a fost de trei ani și zece luni de închisoare, cu suspendare. Tomoș susține că în aprilie 2013, înainte de a merge la DNA a avut un control de fond care l-a scos cu zero lei pagube și că, ulterior denunțului, s-a trezit cu un alt control care a scos o pagubă de 562.771,88 lei.

* Legumele și fructele aduse de la mare distanță sunt îmbibate în petrol

Maximilian Drăgan, doctor în medicină veterinară, consideră că una dintre cele mai mari probleme din alimentația românilor o reprezintă legumele și fructele care sunt importate din zone aflate la mare distanță de România: "În ceea ce privește produsele importate de la mare distanță trebuie să nu uităm că ele sunt "îmbibate în petrol", ca urmare a consumului de petrol făcut pentru transportul lor. Care este noima să importăm cartofi din Peru? Ceapă din China?". El nu a ocolit nici problemele locale în cazul produselor agricole. "Din punct de vedere al gustului, savoarea produselor românești rămâne mult mai puternică în comparație cu majoritatea produselor importate.

* JURNALUL NATIONAL

* Dosarul moșiei Băsescu prinde rădăcini la Tribunalul Călărași

De mai bine de doi ani, de când dosarul privind modul ilegal și abuziv în care au fost reconstituite drepturile de proprietate asupra terenurilor agricole din comuna Nana, județul Călărași, vâdute firmei-fantomă Berfige și, ulterior, fiicei fostului președinte Traian Băsescu, procesul este departe de a primi o soluție, chiar și pe fond. Tribunalul Călărași, instanța sesizată în mai 2015 de către Secția de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetul General, a amânat, până în prezent, nu mai puțin de 34 de termene de judecată, fiind ocupată, mai mult, în prima fază, de revocarea măsurii controlului judiciar dispus pe numele foștilor membri ai Comisiei de Fond Funciar Nana.

* Proiect pilot în Poliția Română, polițiștii vor purta camere video

Poliția Română a lansat un proiect-pilot prin care polițiștii din structurile de siguranță și ordine publică dar și cei de la rutieră vor purta o cameră video și audio, astfel încât discuțiile cu cetățenii să fie înregistrate și stocate. Pentru început, acesta va fi implementat în două municipii reședință de județ. "Din punctul nostru de vedere, este un proiect util, dar rămâne de văzut și părerea polițiștilor din trafic pentru că ei sunt cei care vor folosi aceste echipamente. Aceste filmări pot fi folosite în instanță, rolul lor fiind să îl protejeze atât pe polițist, cât și pe cetățean, pentru că sunt situații în care este nevoie și de o filmare, nu numai de o declarație", a explicat Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR.

* PSD Timiș, ședință extraordinară pentru susținerea lui Sorin Grindeanu

La sediul PSD Timiș a avut loc, ieri, o ședință extraordinară convocată de președintele executiv al organizației, Călin Dobra, la solicitarea primarilor social-democrați. La întâlnire au participat membrii biroului permanent județean, toți consilierii județeni, consilierii locali din Timișoara și primarii, fiind aproape 100 de participanți. Edilii sunt cei mai revoltați de posibilitatea ca Sorin Grindeanu să fie înlocuit din funcție și au vorbit despre riscul ca partidul să piardă în următoarele luni. Unul dintre cele mai tranșante discursuri a fost cel al primarului din Jebel, aflat la al cincilea mandat, care a subliniat că toți cei care-l atacă acum pe Grindeanu sunt veniți în PSD din alte partide și că există riscul ca schimbarea premierului să fie începutul sfâșitului pentru o guvernare PSD, au declarat surse participante la ședință.

* Portul Constanța a proiectat pentru acest an investiții de 404 milioane de euro în infrastructură

Directorul general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime (CNAPM) Constanța, Nicolae Dan Tivilichi, a anunțat luni, într-o conferință de presă, că anul acesta sunt planificate, în diferite faze de implementare, investiții publice totalizând 404 milioane de euro, în infrastructura și suprastructura portuară. Potrivit directorului general al CNAPM, cea mai mare valoare investițională va fi dirijată către Proiectul de dezvoltare a Molului III, în valoare de 300.000.000 de euro, care se află în faza lansării studiului de fezabilitate.

* NATIONAL

* Se sparge "gașca gaborilor" de la Herăstrău!

A fost nevoie de cazul Boureanu pentru ca noi amănunte incendiare sa iasă la iveală despre... Politia Rutiera! Unde, totuși, ceva este putred... Cel puțin la nivelul "găștii" despre care chiar in interiorul Brigăzii se vorbește ca ar fi axata strict pe "vânătoarea" de "ținte" provenind din veșnica "pepiniera" reprezentată de terasele, cluburile si restaurantele de fițe din zona de Nord. Ceea ce si poate explica de ce este așa bătaie pentru prinderea unui loc in echipajele care fac nenumărate filtre de noapte in aceasta zonă, in timp ce picarea pe tură prin Militari, Rahova sau Berceni este văzută ca o adevărata corvoadă. Însă până si colegii celor din "gașca de la Herăstrău" știu deja regulile nescrise ale jocului, ca si șefii polițiștilor bucureșteni de altfel, si anume ca aici este "stat in stat".

* Petrolul scade, saudiții dublează prețul țigărilor

In afara țigărilor, si prețul băuturilor energizante s-a dublat iar cel al băuturilor carbogazoase a crescut cu 50%, de duminică, in Arabia Saudita. Regatul a introdus primele taxe pe bunurile de consum pentru a compensa diminuarea veniturilor din produse petroliere. Până acum locuitorii primului exportator mondial de petrol se bucurau de absenta totală a taxelor. Dar scăderea prețului petrolului, începând cu mijlocul anului 2014, a forțat autoritățile din regat să caute alte surse de venit. Arabia Saudita s-a lansat de anul trecut intr-un vast program de diversificare a economiei sale, o economie mult prea dependenta de petrol. Căderea prețului barilului a condus la un deficit record de 98 de miliarde de dolari (87,5 miliarde de euro) in bugetul saudit, in 2015.

* PUTEREA

* PONTA, un nou atac direct la DRAGNEA: "Vrea să dea jos un Guvern PSD și îi dă iar toate cărțile în mână lui IOHANNIS!"

Fostul prim-ministru Victor Ponta a afirmat că ar fi o greșeală fundamentală cu consecințe pe termen lung înlocuirea guvernului Grindeanu, decizie care ar putea da "toate cărțile" în mâna președintelui Iohannis. Victor Ponta a răspuns unui comentariu la postarea sa privind cauzele eșecului PSD la alegerile din Târgu-Jiu, comentariu în care era invitat să se pronunțe asupra oportunității schimbării Guvernului Grindeanu. "Am spus foarte clar ce cred (și ceilalți pesediști sunt de acord, dar le este frică de Liviu Dragnea să se exprime): Dragnea și grupul său din PSD au susținut în mod greșit în 2016 un guvern care nu era al PSD; în 2017 Dragnea vrea să dea jos un guvern PSD și să dea iar toate cărțile în mâna lui Klaus Iohannis!!! Acestea sunt greșeli fundamentale care vor avea consecințe pe termen lung!", a scris Ponta, potrivit News.ro.

* Dragnea, decis să-l schimbe pe Grindeanu. Patru femei și un bărbat pe lista posibililor înlocuitori

Liviu Dragnea pare decis să-l schimbe cât mai repede pe Sorin Grindeanu din funcția de premier. Surse din cadrul PSD, citate de Antena 3, susțin că liderul formațiunii social-democrate are deja cinci nume pe lista posibililor înlocuitori pentru șeful Executivului. Printre cei vizați se regăsesc patru femei și un bărbat. În ultimele ore au apărut mai multe nume care ar fi gata să preia funcția de premier. Cele mai mari șanse le au ministrul de Interne Carmen Dan, ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu și primarul Capitalei Gabriela Firea. De asemenea, cu șanse reduse ce e drept, sunt și Viorica Dăncilă sau Mihai Fifor, președintele Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009.

* Cine a "aranjat" întâlnirea IOHANNIS-TRUMP

Demersurile pentru vizita președintelui Klaus Iohannis în Statele Unite au început încă din vara anului trecut, pentru că era clar că SUA vor avea un nou președinte și o întâlnire a celor doi șefi de stat trebuia să aibă loc, a declarat luni, la Europa FM, consilierul prezidențial Bogdan Aurescu. El a relatat că a existat și o corespondență între Klaus Iohanns și Donald Trump - pe care consilierul prezidențial a calificat-o drept "foarte frumoasă" - în care Trump afirmă că este bucuros să constate că parteneriatul strategic România - SUA "este puternic și vibrant". Referindu-se la întrebările legate de persoanele care au facilitat această vizită, Bogdan Aurescu a precizat: "Președintele României și Administrația Prezidențială au reușit să obțină această vizită, cu toate componentele sale".

* ROMANIA LIBERA

* Mii de oameni au protestat, în Rusia, împotriva regimului de la Moscova

Mii de susținători ai liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi au manifestat, luni, în toată Rusia și mai mulți dintre ei au fost arestați la Moscova, unde mitingul lor fusese interzis, au relatat media ruse, citate de AFP. Acesta este al doilea val de manifestații după cel din 26 martie organizat în Rusia de Navalnîi, care duce neobosit o campanie anticorupție pe internet și și-a anunțat intenția de a fi contracandidatul lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din 2018. Poliția rusă a reținut, luni, peste 700 de persoane care participau la demonstrații anticorupție în orașele Sankt Petersburg și Moscova.

* Teodor Meleșcanu, s-a întâlnit, luni, cu ambasadorul Statului Qatar

Șeful diplomației române, Teodor Meleșcanu, l-a primit, luni, pe ambasadorul Statului Qatar în România, Abdullah Nasser Abdullah Alhumaidi, informează un comunicat al MAE remis redacției RL. Ministrul român de Externe a arătat că România urmărește cu atenție evoluțiile recente înregistrate în zona Golfului și consideră că escaladarea situației actuale poate cauza instabilitate la nivel regional. Ministrul Meleșcanu a subliniat ca România sprijină orice inițiativă acceptată de părți destinată rezolvării crizei prin negocieri directe, precizează MAE. În cadrul întrevederii, părțile au evidențiat necesitatea ca diferendele care au condus la deteriorarea situației din Golf să fie soluționate, în cel mai scurt timp, exclusiv pe calea dialogului, în interiorul Consiliului de Cooperare al Golfului, se mai menționează în comunicat.

* ZIARUL FINANCIAR

* Ce câștig economic are România în urma vizitei în SUA a președintelui Klaus Iohannis

O economie de 200 de miliarde de dolari precum cea a României începe să conteze chiar și pentru o putere colosală de 18.000 de miliarde de dolari precum Statele Unite. "Interesul economic al Statelor Unite pentru România este foarte scăzut. Interesul politic este puternic. Iar acest ultim aspect înseamnă foarte mult. Și, cu timpul, acest interes «politic» îl va influența și pe cel economic", comentează Aurelian Dochia, analist economic. România a decis să cheltuiască pentru apărare 2% din PIB-ul ei, ceea ce înseamna 4 miliarde de dolari anual, o sumă imensă pentru o țară de condiție medie. 4 miliarde de dolari anual este o afacere chiar și pentru imensele com­panii de armament ale Statelor Unite.

* Indicele prosperității Legatum, "o imagine 3D a avuției și solidității unei națiuni"

Acest indice ia în considerare criterii cum ar fi soliditatea legăturilor sociale, accesul la infrastructură și la credit, gu­vernanța efectivă și calitatea educației. În ansamblu, cei nouă Piloni ai Prosperității pe baza cărora este realizat indicele oferă o imagine 3D a avuției și solidității unei națiuni, comparativ cu imaginea 2D oferită de indicatorul PIB-ului pe cap de locuitor, explică Andreas Treichl, CEO-ul grupului bancar austriac Erste. Despre indice, baroneasa Stroud, CEO al Legatum Institute, declară: "Indicele reprezintă cel mai clar obiectiv prin care lumea poate fi văzută așa cum este. PIB-ul măsoară totul, cu excepția a ceea ce face viața prețioasă. Adevărata prosperitate înseamnă nu numai bunăstare economică, ci și socială".

* Speculatorii caută breșe în sistemul bancar spaniol

Efectele crizei financiare globale de acum zece ani încă se simt puternic în sistemul bancar spaniol, unde, după salvarea recentă pe muchie de cuțit a Banco Popular, panica și speculatorii lovesc o altă verigă slabă, banca Liberbank. A fost nevoie de intervenția autorităților pentru a opri măcelărirea acestei bănci pe bursa de acțiuni spaniolă. Acțiunile Liberbank s-au prăbușit cu 41% săptămâna trecută, în care Popular a fost salvată prin cumpărare de către rivala Santander contra sumei simbolice de un euro. Popular urmează să intre într-un proces de bail-in, noul mecanism de lichidare bancară al Europei în care la plată sunt puși investitorii și deponenții pentru a proteja banii contribuabililor. Acțiunea de salvare a fost grăbită de avertismentul BCE că banca, confruntată cu atacuri pe bursă și secătuită de depozite, nu mai are mult de trăit.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro