Ziarul Bursa pe mobil
 
 
REVISTA PRESEI 16.06.2017
16.06.2017 - Revista Presei
Willy Homner

REVISTA PRESEI     16.06.2017

* ADEVARUL

* Grindeanu: "Un ex-PDL-ist m-a dat afară din PSD

Conducerea PSD l-a exclus din partid pe Sorin Grindeanu pentru că a refuzat să demisioneze din fruntea Guvernului. Luni, PSD va depune moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern. "E o unealtă", a spus Dragnea despre Grindeanu. În replică, premierul a spus că un fost PDL-ist l-a dat afară din PSD și i-a cerut lui Dragnea să fie "bărbat" și să demisioneze până luni. Grindeanu a anunțat că nu toți miniștrii și-au dat demisia. "Dragnea trebuie să-și asume situația de criză în care a aruncat Romania. E singurul care poartă responsabilitatea acestui dezastru politic. Suntem într-un blocaj. Până luni, îi cer lui Liviu Dragnea să se gandească bine și să-și asume responsabilitatea acestei crize. După ce Dragnea demisionează, demisionez și eu", a spus el.

* Surse. Victor Ponta, desemnat secretar general al Guvernului

Deoutatul PSD Victor Ponta a va fi desemnat de către premierul Sorin Grindeanu secretar general al Guvernului, au declarat surse politice pentru Antena 3. Actualul secretar general al Guvernului este Mihai Busuioc, unul dintre apropiații lui Liviu Dragnea. Ponta a anunțat că îl sprijină pe Sorin Grindeanu pentru a rămâne la Palatul Victoria. Fostul premier Ponta a anunțat conducerea partidului că, în cazul în care PSD va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, el va iniția un grup de parlamentari social-democrați care să se opună prin vot "unei asemenea greșeli".

* Presa internațională leagă decizia PSD de a demite premierul de modificarea Codului Penal

Criza politică din România se află în continuare în atenția presei internaționale, care leagă decizia PSD de a iniția o moțiune de cenzură pentru demiterea premierului Sorin Grindeanu, precum și refuzul acestuia de a se retrage de la conducerea Guvernului, de tentativele de modificare a Codului Penal. Jurnaliștii de la Reuters notează că PSD și-a retras susținerea pentru cabinet, pe care îl acuză că nu a implementat programul coaliției de guvernare, și că va depune o moțiune de cenzură luni. Observatori independenți citați de agenție spun că "tentativa coaliției de a-l îndepărta pe Grindeanu reflectă furia din rândurile (PSD- n.r.) în legătură cu tentativa eșuată de dezincriminare a corupției prin ordonanță de urgență".

* Cotroceni: Când funcția de premier va deveni vacantă, fie prin demisie, fie prin moțiune de cenzură, președintele va desemna un nou prim-ministru

Purtătorul de cuvânt al președintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a anunțat, joi dimineață, că, potrivit Constituției, Guvernul cade doar prin demisia premierului sau prin moțiune de cenzură. Până când Guvernul Grindeanu nu va fi trântit din punct de vedere Constituțional, șeful statului nu va chema partidele la consultări pentru desemnarea unui nou premier. Iohannis le cere partidelor din coaliție majoritară să rezolve urgent criza.

* Berlinul critică dur Statele Unite pentru noul val de sancțiuni economice impuse Rusiei

Germania și Austria au criticat dur noul val de sancțiuni economice impuse Rusiei de către Statele Unite, pentru motivul că vizează proiectul Nord Stream 2, ce privește alimentarea cu gaze a Europei prin Marea Baltică, descriindu-le ca pe o amenințare ilegală la adresa securității energetice a Uniunii Europene, relatează publicația Financial Times. Printr-o măsură desemnată a transmite un mesaj dur Moscovei, Senatul Statelor Unite a aprobat (printr-un vot 97-2, doar senatorii Bernie Sanders și Rand Paul votând împotrivă) înăsprirea sancțiunilor economice împotriva Rusiei și crearea de noi restricții ce vizează companiile ce susțin "conductele de export de petrol și gaze rusești".

* Fără tarife de roaming. Cât vei plăti pentru consumul de date

De ieri, datele (internetul mobil - MB/GB) consumate în roaming în statele membre UE, dar și în Norvegia, Islanda și Liechtenstein (SEE) se scad din resursele naționale incluse în abonamente sau extraoptiuni, potrivit mecanismului "Roam like at home", iar după epuizarea acestora consumul va fi tarifat la fel că în România, informează ANCOM. Totuși, furnizorii au posibilitatea de a defini limite minime ale unei utilizări rezonabile a serviciilor de date, care pot fi mai mari sau mai mici decât traficul național inclus în abonament/(extra)opțiune, depinzând de prețul acestuia. Limita rămâne neschimbată indiferent de consumul de date realizat la nivel național înainte de intrarea în roaming.

* Ministrul britanic al Apărării: Îi asigur pe prietenii noștri că Marea Neagră nu a devenit, nicidecum, un "lac rusesc"!

În cadrul vizitei sale în România, Michael Fallon a fost și la Cincu, în ultima zi a exercițiului NOBLE JUMP 2017, primul mare exercițiu de acest gen organizat în România, premieră și pentru NATO care, cu această ocazie, și-a testat pentru prima dată capacitatea de a efectua o dizlocare de trupe de asemenea anvergură susținută cu real succes de logistica românească și de forța de luptă a brigăzii multinaționale de la noi. "Este foarte important ca Rusia să înțeleagă că, chiar dacă NATO este o alianță defensivă, suntem gata să ne apărăm cum se cuvine, să venim în ajutorul oricăruia dintre cele 29 de țări membre în cazul unui atac", a spus el intr-un interviu pentru Adevărul.

* Transportorul blindat 8x8 va fi fabricat la Moreni de o societate mixtă româno-germană înființată la Ministerul Economiei

Uzina Automecanică Moreni și furnizorul german de tehnologie militară Rheinmetall au semnat miercuri, 14 iunie, actul constitutiv al societății mixte Romanian Military Vehicle Systems. Ceremonia s-a desfășurat sub egida Ministerului Economiei și în prezența președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. RMVS va fabrica, vinde și asigura mentenanța transportorului blindat de trupe 8x8 (TBT 8x8), produs realizat în comun de compania mixtă, la Moreni. Viitorul vehicul TBT 8x8 este un transportor blindat amfibiu de trupe cu mobilitate superioară, ce va fi pus la dispoziția armatei române și a altor clienți interesați. Acordul UAM - Rheinmetall de fabricare a TBT 8x8 presupune transfer de know-how și dezvoltarea de tehnologie, în comun.

* BANCHERUL

* Băncile își fac reclamă înșelătoare la credite, sfidând legea, fără ca ANPC sau CNA să reacționeze

Unele bănci își fac reclamă înșelătoare si ilegală la credite, prin afișarea unor dobânzi mici, care in realitate sunt mult mai mari, daca se iau in calcul si diversele comisioane ascunse sau condițiile de acordare a împrumuturilor, fără ca autoritățile de protecție a consumatorilor (ANPC) sau de supraveghere a audio-vizualului (CNA) să reacționeze. Cea mai frecventă ilegalitate a băncilor este aceea de a-si prezenta in cadrul reclamelor TV, online sau sub alte forme doar dobânda unui credit, nu costul total al acestuia, exprimat in DAE (Dobânda Anuală Efectivă). Mai grav, sunt bănci care-si înșală publicul recurgând la afișarea unor dobânzi cat mai mici, dar incomplete sau valabile doar in anumite condiții, nu pentru toata lumea.

* COTIDIANUL

* Război total între blocurile politice - Cornel Nistorescu

Dragnea pierde capital de imagine și bucăți din teritoriul ocupat după alegeri. Și, pe zi ce trece, va fi obligat să înțeleagă că nu se confruntă cu un rebel, ci cu o tabără mult mai mare, cu susțineri complexe, secrete, chiar internaționale. Acest lucru ne și obligă să ne așteptăm la o prelungire a crizei. Cu cît va fi mai lungă, cu atît Liviu Dragnea va face mai multe greșeli și va avea mai multe pierderi. Și el și partidul. Și invers, la Sorin Grindeanu. Cu cît rezistă mai mult în acest război, cu atît devine mai puternic.

* Cuplul Liviu Dragnea - Gabriela Firea Pandele, din ce în ce mai toxic pentru România

De cîteva săptămîni, întreaga presă vorbește și scrie despre intenția lui Liviu Dragnea de a-l schimba pe Sorin Grindeanu, dar liderul PSD, cu zîmbetul său șmecheresc pe sub mustață, era în stare să jure că nici nu s-a gîndit la așa ceva. A intrat apoi în scenă primărița Gabriela Firea Pandele, care a sărit la gîtul lui Grindeanu, dar Liviu Dragnea iar se jura că nu este nici cea mai mică urmă de adevăr în speculațiile presei, cînd spunea zilnic că Primul-ministru este pe făraș. Și, iată, brusc, aflăm că Liviu Dragnea a evaluat realizările guvernului și îi cere demisia lui Grindeanu, sub amenințarea unei moțiuni de cenzură! România este oficial în criză politică pentru că așa a vrut Liviu Dragnea și armata lui de amazoane din PSD! O criză artificial creată, însă, tocmai de aceea, extrem de imprevizibilă: nu știm nici cît va dura, și nici ce va urma după ea.

* Rusia, vinovată pentru criza din Qatar

Criza din Qatar a fost provocată de Rusia în încercarea de a distruge alianța multinațională din Golf apropiată de Washington, a sugerat șeful Pentagonului, James Mattis, în timpul audierii sale de marți, în Senatul SUA. Mattis a făcut această afirmație pornind de la o serie de informații clasificate americane ce arată că întreaga criză din Qatar a pornit de la o informație falsă, introdusă de hackerii ruși pe site-ul agenției de presă din Qatar. Conform liniei oficiale, declanșatorul crizei a fost o știre a agenției de presă din Qatar în care emirul Tamim bin Hamad al-Thani făcea remarci pozitive despre Iran si Israel și îl critica pe Donald Trump, cel care semnase cu câteva zile înainte un acord militar uriaș cu Arabia Saudită. În apărarea sa, guvernul de la Doha a anunțat că site-ul agenției de știri fusese atacat și că hackerii au plantat această știre falsă.

* CURIERUL NATIONAL

* Recuperatori: Românii sunt optimiști financiar

Recuperatorii de creanțe de la Kruk spun că respondenții care au participat la o cercetare online s-au arătat destul de mulțumiți de veniturile lunare pe care le au, o mică parte dintre aceștia spunând că nu le ajung banii. Doar un procent mic sunt nemulțumiți (15%), fiind mereu într-o situație financiară dezechilibrată. Aceștia sunt probabil și cei care au probleme financiare (35%), restul respondenților, cei echilibrați, neavând probleme financiare (65%). În opinia recuperatorilor, bazată pe un chestionar online, salariul ajunge în cea mai mare parte a anului (33%) sau lunar (13%), ceea ce ar duce la o stare relativ echilibrată și stabilă financiar pentru un procent semnificativ de respondenți. Un studiu la nivel european arată că românii reușesc să pună deoparte mai puțin de 50 de euro pe lună, adică de aproape 5 ori mai puțin față de austrieci.

* Românii sunt workaholici?

La mai puțin de o săptămână de când INS anunța că mai bine de jumătate dintre români preferă să muncească seara, un alt sondaj arată că peste o treime dintre salariații români nu se desprind de job nici măcar atunci când pleacă în vacanță. Un sondaj eJobs realizat pe un eșantion de 1.423 de români activi profesional, dintre care 34% în funcții de conducere sau antreprenori, majoritatea cu vârsta între 26 și 45 de ani (61%), arată că 3 din 10 angajați lucrează chiar și atunci când sunt în vacanță. "Pentru mai mult de o treime dintre angajați (36%), concediile se transformă în prilej de lucru, aceștia declarând că alocă des sau chiar întotdeauna timp pentru job atunci când sunt în vacanță", arată sondajul realizat de eJobs România.

* Trump critică Qatar, dar îi vinde armament de 20 de miliarde de dolari

În timp ce acuză vehement Qatar că sprijină și finanțează terorismul, președintele Donald Trump a autorizat emiratul să cumpere armament produs de americani în valoare de 21 de miliarde de dolari. O parte a tranzacției a fost făcută publică miercuri la Washington D.C., când ministrul apărării din Qatar s-a întâlnit cu secretarul american al apărării, James Mattis. Culmea ironiei: un comunicat al Pentagonului, ce contravine declarațiilor recente ale lui Trump, precizează că acest contract "contribuie la întărirea cooperării în materie de securitate și interoperabilitate între Statele Unite și Qatar"

* Incidentele de securitate care afectează serviciile de online banking costă băncile 1,8 mil. dolari

Implicațiile financiare ale incidentelor de online banking au fost evidențiate în ultimul raport Kaspersky Lab, despre amenințările cibernetice din sectorul financiar. Raportul arată că un incident care implică serviciile de online banking costă organizația, în medie, 1.754.000 de dolari, fiind vorba de dublul costului de recuperare în urma unui incident malware, care este, în medie, de 825.000 de dolari. Conform studiului, 61% dintre incidentele de securitate cibernetică ce afectează serviciile de online banking presupun costuri suplimentare pentru instituția vizată, printre care pierderi de informații, afectarea reputației companiei, scurgeri de informații confidențiale și multe altele.

EVENIMENTUL ZILEI

* Ministru face dezvăluiri incendiare: "I-am reclamat lui Dragnea că un membru important PSD mi-a cerut favoruri ilegitime și l-a lăsat în funcție"

Ministrul independent al Comunicațiilor, Augustin Jianu, susține că i-a atras atenția președintelui PSD, Liviu Dragnea despre "favoruri ilegitime" cerute de un "membru important" al partidului dar nu s-a întâmplat nimic. "Trebuie să recunosc că sunt ușor surprins de balanța etică a domnului Dragnea: când un om face eforturi pentru a demonstra cetățenilor români că se poate mai mult și în România, dânsul îi cere demisia. Însă atunci când eu însumi i-am reclamat că un membru important al partidului mi-a cerut favoruri ilegitime, domnul Dragnea l-a lăsat în funcție. Ce fel de oameni suntem?", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

* Portul Constanța, pe traseul internațional de transport trans-caspian China, Kazahstan, Azerbaidjan, Georgia, România

Portul Constanța va deveni membru al Asociației Internaționale "Trans-Caspian International Transport Route". Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța și Asociația "Trans-Caspian International Transport Route", din Kazahstan, au semnat, la Astana, un protocol de colaborare având scop afilierea CN APM la asociația internațională, a anunțat secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Magdalena Grigore. "Demersul se înscrie în strategia Companiei Naționale "Administrația Porturilor Maritime" SA Constanța de creștere a traficului de mărfuri prin dezvoltarea legăturilor cu Asia Centrală, un important punct de origine și consum al mărfurilor europene, dar mai ales, o placă turnantă între China, India și Iran, pe de o parte, și Uniunea Europeană, pe de altă parte.

* Adrian Sârbu acuzat că a cerut 20 de kg de trotil pentru a arunca în aer manifestanții din Piața Universității

În rechizitoriul Dosarului Mineriadei, fostul patron al ProTV este acuzat că a intenționat să realizeze un atentat terorist asupra manifestanților în iunie 1990. Adrian Sârbu, care la vremea respectivă era consilier al premierului Petre Roman, ar fi intenționat să lanseze un atac terorist asupra manifestanților din Piața Universității, cu un autoturism capcană încărcat cu 20 de kilograme de trotil. Procurorii îl mai învinuiesc pe Adrian Sârbu, cel care ulterior a devenit patronul ProTv, că a participat la organizarea atacului asupra populației civile, facilitând transportul la București al unor grupuri de muncitori de la Galați și s-a ocupat, din ordinul lui Petre Roman, împreună cu Cazimir Ionescu și cu Dumitru Nicolae, de cazarea și hrănirea minerilor.

* Ce este "Planul C" care ar viza PSD

În PSD se vorbește că în aceste zile s-a declanșat așa-numitul "plan C" de distrugere a partidului. Actuala criză politică ar fi o nouă etapă din planul simplu de distrugere a PSD. "Încă dinainte de alegerile parlamentare, Iohannis, prin intermediul instituțiilor de forță, l-a atacat frontal pe președintele PSD, Liviu Dragnea. Declarațiile publice anti-Dragnea, pe care le-a făcut Iohannis ("Dragnea nu va fi niciodată premier"), au venit la pachet cu un nou dosar penal deschis liderului PSD de către DNA. Acest atac la lider n-a avut efect electoral, motiv pentru care - după eșecul "planului B", care însemna încercarea de a schimba majoritatea parlamentară rezultată din alegeri - a fost aplicat "planul C". Acesta urmărește, în mare, trei obiective, care trebuie să aibă ca efect distrugerea PSD", ne-a explicat un lider PSD, care spune că este vorba de o "lecție de manual".

* Capcana fatală pentru Dragnea! Tandemul Ponta - Grindeanu i-a facut-o

Rareș Bogdan scrie pe Facebook că liderul PSD, Liviu Dragnea a căzut într-o capcană incredibilă: "Incredibil in ce capcana a căzut Dragnea și talibanii din jurul sau! Premierul Sorin Grindeanu își pregătește noua echipa fără a schimba componenta politica/structura politica a Guvernului. Din noul Guvern potrivit surselor "Jocuri de Putere-RealitateaTv" vor face parte: Victor Ponta - Secretar General al Guvernului, Mircea Geoana - Ministru de Externe, Ioan Rus - Ministrul Afacerilor Interne și Vicepremier, Vasile Puscas - Ministerul Dezvoltării Regionale,Valeriu Zgonea, Sorin Moisa, Daniel Constantin, Sorin Campeanu, Nicolae Banicioiu, Orlando Teodorovici - Ministrul Economiei și Energiei, Transporturi - UDMR, Cultura - UDMR, Mediu - Rovana Plumb (rămâne!), Finante - Viorel Stefan (rămâne).

* JURNALUL NATIONAL

* Speculațiile presei ruse asupra numelui viitorului premier al României

Varianta în limba română a publicației ruse, Sputnik , publică un articol nesemnat în care susține că știe numele viitorului premier pe care PSD îl va desemna. În viziunea publicației, viitorul premier va fi Ana Birchall pe care "o recomandă înalta pregătire profesională atât în drept cât și în economie-finanțe, experiența diplomatică, relațiile internaționale extreme de active, precum și o excelentă cunoaștere a limbii engleze." Articolul vine în mod curios după ce seara trecută Sorin Grindeanu reproșa PSD că i-a fost pus în cârcă și faptul că nu a întărit relațiile comerciale cu Federația Rusă. Amintim că atât UE cât și SUA au impus sancțiuni economice Federației Ruse după anexarea peninsulei Crimeea, în anul 2014.

* Finanțele alocă 500 milioane lei pentru programul Prima casă

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a aprobat alocarea rezervei nerepartizate de 500 milioane lei pentru acordarea de garanții în anul 2017, pentru asigurarea continuității Programului 'Prima casă' la solicitarea Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, se arată într-un comunicat al instituției remis, joi, AGERPRES. Plafonul rămas nealocat, în sumă de 500 de milioane lei, a fost repartizat Piraeus Bank, OTP Bank, BCR, ING, Bancpost, Raiffeisen Bank, BRD, CEC Bank și Leumi Bank, luându-se în considerare gradul de utilizare a plafoanelor alocate finanțatorilor până la data de 7 iunie 2017.

* NATIONAL

* Percheziție la "Puica" lui Grindeanu!

După ce "National" a dezvăluit in exclusivitate "legăturile primejdioase" dintre Sorin Grindeanu si o tânără polițistă de la Oficiul National pentru Protecția Martorilor care însă, atenție, a fost trecută concomitent de către Gelu Oltean si pe statul de plată al "diviziei acoperiți" din cadrul "Doi s' un sfert" ies la iveala noi si noi amănunte de-a drapatul halucinante. Pentru că polițista care primea banii de la DGPI sub numele de cod "Puica" apare si in nenumărate rapoarte interne de-a dreptul incendiare. Nu doar ca fiind "protejata" si ai altor chestori apropiați de-ai lui Gelu Oltean dar, culmea, apărând si in ițele unor anchete care au dus inclusiv la căderea unor capete grele din cadrul Ministerului de Interne, precum Adrian Augustin Barascu sau Constantin Bolbosanu.

* UDMR, vedeta crizei

Tranșarea crizei legate de demiterea lui Sorin Grindeanu in Parlament readuce UDMR-ul in poziția sa preferată: aceea de partid-balama fără ajutorul căruia politicienii majoritari nu pot face nimic. Refuzul premierului Grindeanu de a pleca de bunăvoie de la Palatul Victoria a obligat PSD-ul sa ia o măsură extremă: aceea de a depune o moțiune de cenzură contra propriului guvern. Ceea ce înseamnă că jocul s-a mutat in Parlament, spre bucuria udemeriștilor lăsați pe tușă in aceasta guvernare.

* Sorin Grindeanu se inspiră din modelul Emmanuel Macron

Îndârjirea cu care premierul Grindeanu se agată de funcție a dat peste cap strategia gândita de PSD pentru a-l elimina din fruntea Guvernului. Comitetul Executiv a încercat să-l clintească de pe scaun însă nu a înregistrat niciun rezultat concret. Sorin Grindeanu a rămas aproape indiferent si la acuzațiile de ineficientă in guvernare, formulând o apărare mai degrabă școlăreasca, după cum, la fel de impasibil a rămas si in fata funcțiilor oferite daca demisionează. Premierul pare inspirat de ascensiunea lui Emmanuel Macron, care, ca si el, eliminat din partid fiind, a reușit să întoarcă pe dos Franța si a cucerit-o definitiv, câștigând alegerile.

* PUTEREA

* Firea, furioasă pe Grindeanu: "S-a baricadat la Guvern și joacă `BALENA ALBASTRĂ` politică!"

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, joi seara, că premierul Sorin Grindeanu joacă "'balena albastră' politică", ea comentând astfel faptul că prim-ministrul a anunțat că va demisiona abia după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, va face și el același lucru. "Dacă - ipotetic vorbind - un nebun ne spune să ne aruncăm de la etajul 20, pentru că apoi se aruncă și el, noi ce facem? Îl urmăm? Domnul Grindeanu a jucat în această seară 'balena albastră' politică. Dumnealui se sinucide politic și mai vrea să se sinucidă cu el încă vreo 14. Haideți să fim serioși! Avem o răspundere. (...) Am promis ceva românilor și la nivel local, eu, aici, în București, și colegii parlamentari. Și acum vrem să ne ținem de cuvânt", a spus Firea, la România TV, potrivit Agerpres.

* Augustin Jianu, cel mai fidel dintre miniștrii lui Grindeanu

Ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, a anunțat joi că demisionează din funcție doar dacă premierul Sorin Grindeanu îi va cere acest lucru. Miercuri seară, liderul PSD Liviu Dragnea anunța că Jianu este singurul ministru al Cabinetului Grindeanu care nu și-a depus fizic demisia, dar că acesta o va trimite prin e-mail. "În ziua când mi s-a propus să accept funcția de ministru, domnul Dragnea m-a întrebat dacă am spirit de echipă. Am răspuns afirmativ și am fost convins că lucrăm în «echipă» și «pentru România». Pentru mine echipa înseamnă comunicare, transparență și solidaritate, nu subordonare oarbă în fața unui singur individ. Domnul Dragnea s-a răzgândit. Eu îmi păstrez convingerea", scrie Augustin Jianu pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres.

* ROMANIA LIBERA

* Situație pe muchie de cuțit în Parlament. Dragnea face curte UDMR și PMP, în vreme ce Grindeanu se bazează pe nemulțumiții din PSD

Premieră în politica românească. PSD depune moțiune de cenzură împotriva propriului guvern. Dragnea vrea să atragă PMP și UDMR de partea sa. Premierul Grindeanu se bazează pe nemulțumiți din PSD în frunte cu Victor Ponta sau Vasile Dâncu și face curte Opoziției pentru a-și salva scaunul. Comitetul Executiv Național al PSD a decis, joi, să depună o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, iar premierul a fost exclus din PSD. Rămas fără sprijinul PSD și ALDE, partide care l-au instalat în fotoliul de premier, Sorin Grindeanu a refuzat să părăsească Palatul Victoria, deși toți miniștrii PSD și ALDE și-au depus demisiile. Acesta a pus două condiții, imposibil de îndeplinit, pentru a demisiona: garanția președintelui Iohannis că va numi un premier tot de la PSD și demisia lui Liviu Dragnea din fruntea PSD.

* Traian Băsescu: PMP nu va face nicio alianță de susținere parlamentară și nici alianță de guvernare cu PSD-ul

Traian Băsescu răspunde, pe Facebook, zvonurilor potrivit cărora Liviu Dragnea i-ar fi oferit funcția de viceprim-ministru, în noul Cabinet, lui Eugen Tomac, președintele executiv al PMP, în schimbul sprijinului politic al partidului în Parlament, subliniind că formațiunea politică pe care a înființat-o nu va face nicio alianță de susținere parlamentară și nici alianță de guvernare cu PSD. "Aviz amatorilor interesați de dezinformare. PMP nu va face nicio alianță de susținere parlamentară și nici alianță de guvernare cu PSD-ul. Prezentul mesaj este urmare a zvonurilor lansate în mass media", a scris Traian Băsescu, pe Facebook.

* ZIARUL FINANCIAR

* Cel mai bun indicator pentru creșterea încrederii populației este evoluția demografică

Tinerii trebuie convinși să rămână în țară, iar mediul de afaceri, împreună cu mediul academic și cu autoritățile trebuie să găsească soluții pentru inversarea fenomenului migraționist, până nu e prea târziu. "Independent de ce va face guvernul, este important ca noi, cei care formăm comunitatea de afaceri și mediul academic, să creăm contextul potrivit pentru tineri astfel încât să rămână aproape de familie. Demografia și sporul natural pozitiv sunt o prioritate națională și trebuie să vedem cum putem crea un context în companii și în universități pentru ca populația să crească, pentru că e responsabilitatea tuturor, nu doar a guver­nului", a spus Sergiu Manea, președintele executiv al BCR, în cadrul conferinței "Potențialul României, de la capitalul de încredere la prosperitate", organizată ieri de ZF.

* Trei dintre cei mai mari zece jucători din industria chimică din urmă cu un deceniu sunt acum în insolvență sau faliment

Cei mai mari zece jucători din industria chimică adunau 12.000 de angajați în 2007, însă anul trecut aceste firme mai aveau doar 5.800 de salariați, dat fiind că sectorul a fost zguduit de intrarea în faliment a producătorului de sodă calcinată GHCL Upsom România (UPS), dar și de două mari insolvențe, a producătorului Oltchim și a combinatului Amonil Slobozia. Doar patru din cei zece cei mai mari jucători din topul companiilor din chimie din 2007 au reușit să își crească afacerile, arată o analiză a ZF, pe baza datelor din anuarul Cei mai mari jucători din economie, edițiile din 2007 și 2017.

* BCE schimbă din dolari în yuani o parte a rezervelor sale valutare

Banca Centrală Europeană a schimbat din dolari în yuani o parte din rezervele sale valutare echivalentă cu 500 milioane de euro, ceea ce arată gradul de utilizare în creștere a monedei chineze și importanța din ce în ce mai mare a Beijingului ca unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai zonei euro, potrivit Reuters. Rezervele valutare ale băncii sunt constituite în prezent din dolari americani, yeni japonezi, yuani chinezi, aur și DST. Investițiile BCE vin de asemenea după ce Fondul Monetar Internațional a aprobat includerea monedei chineze în coșul său de Drepturi Speciale de Tragere ca a cincea monedă, pe lângă dolarul american, moneda unică europeană, yenul japonez și lira sterlină, a anunțat BCE.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro