Ziarul Bursa pe mobil
 
 
REVISTA PRESEI 19.06.2017
19.06.2017 - Revista Presei
Willy Homner

REVISTA PRESEI     19.06.2017

* ADEVARUL

* 26 de aleși PSD și ALDE n-au semnat moțiunea de cenzură "România nu poate fi confiscată"

Senatorul PSD Mihai Fifor a citit ieri, în Parlament, moțiunea de cenzură intitulată "România nu poate fi confiscată!". 26 de parlamentari PSD și ALDE nu susțin moțiunea de cenzură, conform numărului de senatori și deputați care au semnat textul moțiunii. Așadar, premierul Sorin Grindeanu pare în avantaj. Totuși, Liviu Dragnea susține că unii parlamentari n-au ajuns să semneze, dar vor susține partidul miercuri, la votul din plen. Sorin Grindeanu: "Asistăm la un război personal al unui om împotriva propriului partid și al Guvernului. E tot ce se putea întâmpla mai rău Romaniei. Avem o economie care înregistrează creșteri record și ne bucurăm de o deschidere extraordinară în cancelariile occidentale".

* Sevil Shhaideh, plângere penală împotriva lui Grindeanu

Ministrul demisionar al Dezvoltării, Sevil Shhaideh, a anunțat, duminică, la Antena 3, că ia în calcul să facă o plângere penală împotriva premierul Sorin Grindeanu, după declarațiile acestuia potrivit cărora PNLD 2 riscă să fie folosit politic. Premierul Sorin Grindeanu a anunțat, duminică, la Guvern, că a demis toți secretarii de stat, secretarul general și secretarul general adjunct de la Ministerul Dezvoltării, pentru ca Sevil Shhaideh să nu mai poată semna nimic, nici prin interpuși. La scurt timp de la anunțul premierului, deciziile de demiteri au și fost publicate în Monitorul Oficial.

* REPORTAJ "PNL-ul trebuie să creeze locuri de muncă în țara asta pentru membrii de partid!"

Congresul PNL de sâmbătă a fost un prilej bun de a-i întreba pe membrii obișnuiți al partidului care sunt valorile de dreapta pe care ei le susțin și le promovează în România. Răspunsurile de-a dreptul halucinante, incoerente și cu puternice accente de regret al comunismului ceaușist denotă cât de gravă este criza politică din interiorul unuia dintre cele mai mari partide din țara noastră. Bucuros nevoie mare, Ludovic Orban și-a luat sâmbătă în primire partidul pe care a promis să-l readucă la gloria de altădată. Numai că aceasta misiune nu va fi una deloc ușoară.

* Înregistrare publicată de RTV cu Kövesi

Postul de televiziune România TV a difuzat duminică seară o înregistrare audio, prezentată ca fiind purtată între Laura Codruța Koveși și procurorul Jean Nicolae Uncheșelu. În această înregistrare se poate auzi cum o voce feminină îi cere lui Uncheșelu să "decapeze instituțional" în dosarul "cu casele" pentru a ajunge la "domnu' premier". Din acest dialog nu se poate deduce despre care premier ar fi vorba. Tudorel Toader a scris duminică seara, pe pagina sa de Facebook, ca va sesiza inspecția judiciară în legătură cu afirmațiile apărute în spațiul public referitoare la solicitarea dnei L.C. Koveși de a se ajunge la premierul S. Grindeanu! Prezent la Antena 3 în timp ce era difuzată aceasta înregistrare, Victor Ponta a declarat că este vorba de premierul Sorin Grindeanu: "Cred că m-am lămurit, e vorba de scandalul cu casele de la Timișoara".

* Cătălin Ivan și Mihai Chirica, declarație comună despre criza din PSD

Cei doi au susținut duminică, 18 iunie, o conferință de presă comună prin care au vorbit atât de întârzierile înregistrate în ceea ce privește accesarea fondurilor europene, cât și despre criza politică generată de demisia miniștrilor din cabinetul lui Sorin Grindeanu. Eurodeputatul Cătălin Ivan a vorbit despre impactul crizei politice la nivelul Bruxelles. "Toți deputații și senatorii PSD sunt luați unul câte unul și amenințați, constrânși, li se oferă tot felul de favoruri, cum i s-au oferit și lui Grindeanu, numai să plece din funcția de premier", a spus el. Existența presiunilor a fost confirmată și de primarul Mihai Chirica: "Sub presiunea momentului se încearcă influențarea tuturor, inclusiv a parlamentarilor de Iași."

* Cum l-au sprijinit serviciile secrete pe Ion Iliescu în 13-15 iunie 1990

Ofițerii din cadrul "Doi și-un sfert", aflat sub coordonarea lui Gelu Voican Voiculescu, ar fi supravegheat contrainformativ manifestanții din Piața Universității și pe liderii Opoziției. În același timp, cadre SRI ar fi colaborat cu liderii CPUN pentru a-i transporta pe mineri în Capitală. Detaliile apar din dosarul "Mineriadei din 13-15 iunie 1990". "Gelu Voican Voiculescu îmi trasa sarcini să aflu cât mai multe informații despre Ion Rațiu, Corneliu Coposu, Radu Câmpeanu și, în principal, despre cei care se opun lui Ion Iliescu". Aceasta este o parte din declarația de martor a lui Nelu Florea, fost ofițer al UM 0215,

* BANCHERUL

* BCR devine a doua banca din Romania la care se pot deschide conturi online

BCR devine a doua bancă din Romania, după Libra Bank, care permite potențialilor clienți să-si deschidă un cont exclusiv online, fără a fi necesară deplasarea la o unitate a băncii. Totuși, spre deosebire de Libra Bank, care trimite clienților acasă cardul atașat contului, clienții BCR trebuie să meargă la bancă pentru a-si primi cardul. O alta problema la BCR este faptul ca banca nu prezintă costurile aferente deschiderii online a contului. De fapt, oferta nu este pentru un cont simplu, ci pentru un pachet compus dintr-un cont in lei, un card de debit, serviciul de internet si mobile banking, precum si alerte pentru încasarea venitului in cont. BCR precizează pe site-ul său ca in primele 6 luni comisionul de administrare a pachetului este 0 lei, fără a preciza care sunt costurile după cele șase luni, ceea ce este incorect fata de consumatori.

* CAPITAL

* Criza politică s-a declanșat! Fondurile europene și investițiile străine, compromise

Sorin Grindeanu refuză să își dea demisia, după ce i-a fost retrasă susținerea politică și după ce a fost exclus din PSD. Imediat, piețele financiare reacționează, iar cursul euro-leu ajunge la maximul ultimilor cinci ani. Analiștii și mediul de afaceri avertizează că se compromit investițiile și absorbția fondurilor europene. Ministrul demisionar al Finanțelor, Viorel Ștefan, încearcă să calmeze îngrijorarea și transmite un mesaj de conciliere. "Democrația din România este destul de matură pentru ca o criză politică să nu afecteze economia țării iar, în prezent, este important ca toate instituțiile statului să își desfășoare activitatea normal", consideră Viorel Ștefan, potrivit unui comunicat de presă.

* Doi arabi vor să construiască un spital și sute de locuințe pe fosta fabrică Tricodava

Omul de afaceri român de origine palestiniană Mohamed Hassanain, proprietarul clinicilor medicale International Medical Center, alături de asociatul său iordanian Saddiq Abu Seedo, vrea să construiască un spital privat și blocuri cu locuințe în locul fostei fabrici Tricodava din cartierul bucureștean Drumul Taberei, potrivit unor surse din piața imobiliară. Cei doi asociați au cumpărat în iarna trecută un teren de 26.590 mp, parte a fostei fabrici Tricodava, de la firma cu capital spaniol Gran Via, pentru circa 15 mil. euro, potrivit aprecierilor revistei Capital. Terenul fabricii, în suprafață totală de 5,4 hectare, fusese cumpărat în 2007 de Gran Via și Pryconsa pentru 42 mil. euro de la fondul de investiții Broadhurst.

* Comerțul cu mașini, o afacere tot mai profitabilă în România

Cele mai puternice 10 companii din domeniul importului și comercializării de vehicule au raportat afaceri mai mari decât în 2015. Doar una dintre acestea a înregistrat o scădere a profitului net. Anii de criză ai pieței de autovehicule din România au rămas în urmă. În 2015, dar mai ales, în 2016, companiile care importă și comercializează mașini au raportat către Ministerul Finanțelor Publice bilanțuri cât se poate de faste. Cum și vânzările sunt pe o direcție ascendentă este impede că afacerile cu mașini din România au devenit tot mai profitabile.

* COTIDIANUL

* Puterea proștilor la cote eroice - Cornel Nistorescu

Nu întîmplător Darius Vâlcov trece în PSD drept creierul cel mai strălucit, aflat la baza programului de guvernare al PSD și ALDE și autorul evaluării Guvernului Grindeanu. Nu întîmplător evaluarea a avut loc pe persoană fizică, iar respectivul grup (comitet, consiliu etc.), anunțat de Liviu Dragnea, n-a existat niciodată. Este vina PSD-ului că n-a avut alte "luminății" în afară de Sevil Shhaideh și Sorin Grindeanu, de Alexandru Răzvan Cuc și Augustin Jianu? Sau aceștia au răspuns perfect nevoilor lui Liviu Dragnea și clanului din jurul său? A cui este vina că Dacian Cioloș n-a putut depăși nivelul Cristinei Guseth și al lui Andrei Baciu, al Ralucăi Prună și al lui Cristian Ghinea în guvernul de tehnocrați? Este vina lui Klaus Iohannis că i-a lăsat, sau a serviciilor secrete?

* Dezvăluiri despre cum ar fi funcționat Guvernul Grindeanu

Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a susținut duminică că toate documentele Executivului Grindeanu ajungeau la fostul secretar Mihai Busuioc, inclusiv cele de la serviciile secrete, iar acesta ar fi fost omul cheie al lui Liviu Dragnea. "Inițial nu ne-am dat seama, dar apoi am înțeles cât de important era domnul Mihai Busuioc pentru Liviu Dragnea. La domnul Busuioc ajungeau toate documentele care ar fi trebuit să ajungă la primul ministru. Ajungeau documente inclusiv de la serviciile secrete, de la instituțiile statului. Acele documente ar fi trebuit să ajungă la șeful de Cabinet, care trebuia să le semneze și să le dea mai departe la premier", a declarat Victor Ponta, la Antena 3. Potrivit lui Ponta, în ultima perioadă Guvernul nu era condus de premier, ci de Dragnea-Busuioc-Shhaideh.

* CURENTUL

* Sevil Shhaideh zice că îi face plângere penală lui Grindeanu pentru ce a declarat

Ministrul demisionar al Dezvoltării, Sevil Shhaideh, a anunțat duminică, la Antena 3, că ia în calcul să facă o plângere penală împotrva premierului Sorin Grindeanu după ce acesta a anunțat că Sevil Shhaideh nu a făcut nimic timp de 5 luni pentru primari prin PNDL 2 și că acum o luna si jumătate a avertizat-o dar nu a făcut nimic. Întrebată de moderatoare ce va scrie în plângerea penală, Shhaideh a zis că va ști abia după ce se va consulta cu avocații. Îi reamintim lui Shhaideh că insulta și calomnia au fost scoase din Codul Penal încă de pe vremea când Monica Macovei era ministru al Justiției. Așa că așteptăm cu interes să vedem ce infracțiune crede ea că a comis premierul Grindeanu. Despre ea spunea Dragnea că e cea mai deșteaptă și cea mai cea!

* CURIERUL NATIONAL

* Statul vrea să știe ce resurse minerale are

Ministerul Economiei a elaborat un proiect de Lege pentru aprobarea Programului geologic la nivel național. Este necesară continuarea lucrărilor de prospecțiune geologică, geochimică, geofizică, lucrări miniere ușoare, foraje de suprafață, prelevare probe, analize și determinări de laborator, studii de sinteză de evaluare și interpretare a informațiilor preexistente, lucrări de cartare geologică. Raport al Curții de Conturi: ANRM nu a efectuat evaluarea resurselor minerale ale țării evidențiate în inventarul bunurilor din domeniul public al statului, acestea fiind înregistrate cu valoare "zero". Abia acum, în al 12-lea ceas, după ce Curtea de Conturi a atras atenția că ANRM nu are un inventar al resurselor minerale, Ministerul Economiei a elaborat un proiect de Lege pentru aprobarea Programului geologic la nivel național.

* România, locul 50 din 149 de state evaluate după Indicele Prosperității

România ocupă locul 50 în rândul a 149 de state evaluate în cadrul Indicelui Prosperității pentru 2016 realizat de Legatum Institute și citat de hotnews.ro. Un mediu de business îmbunătățit, o libertate personală sporită și eforturile de îmbunătățire a guvernanței au ajutat România să se poziționeze pe locul 50 în cadrul indicelui prosperității. Cel mai prost stăm la capitolul "încredere între oameni și între cetățeni și instituții", se mai arată în prezentarea făcută joi cu ocazia lansării studiului. Dintre țările foste comuniste, pe primul loc stă Slovenia, urmată de Estonia, Cehia, stat care face acum parte din grupul celor dezvoltate, și Polonia, cea mai mare economie est-europeană. Ultimele poziții sunt ocupate de Serbia și Albania.

* Congresul PNL: Ludovic Orban, ales presedinte cu o majoritate covarsitoare

Ludovic Orban a castigat sambata functia de presedinte al Partidului National Liberal, asa cum era de asteptat, in fata lui Cristian Busoi. El a primit 3518 voturi din partea delegatilor liberali prezenti la Romexpo - Pavilionul central, in timp ce contracandidatul sau a primit doar 952 voturi. Duminica, circa 2000 de delegati isi vor alege, in cadrul Consiliului National, cei 36 de membri ai Biroului politic, dintre care patru prim-vicepresedinti. Orban, favorit clar inainte de acest Congres - avea sustinerea a 40 de filiale din 47 -, a ridicat sala in picioare la discursul sau, beneficiind si de cateva scandari cu numele sau. Noul presedinte al PNL a vorbit despre faptul ca trebuie sustinute alegerile anticipate si s-a declarat impotriva blatului cu PSD.

* EVENIMENTUL ZILEI

* PSD și ALDE și-au bătut joc de voturile românilor din decembrie 2016 - Ion Cristoiu

Plenul Parlamentului s-a întrunit duminică după-amiaza pentru momentul numit citirea Moțiunii de cenzură împotriva Guvernului PSD-ALDE. Moțiunea sau mai degrabă AutoMoțiunea de cenzură se intitulează Romania nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor. Cel mai important în decizia pe care o va lua Klaus Iohannis cand va investi noul premier e următorul aspect: La consultările de la Cotroceni va veni o Coaliție care a condus timp de 6 luni țara. Care a condus țara în chip catastrofal. O spune nu Opoziția. O spune chiar Moțiunea de Cenzură depusă de Coaliția PSD-ALDE. Cum să dai din nou Guvernarea Coaliției care recunoaște ea însăși prin Moțiunea de cenzură, prin dezvăluirile compromițătoare făcute în cadrul Războiului civil din PSD, c-a guvernat catastrofal. Ca să continue să guverneze catastrofal?

* TREI înregistrări DEVASTATOARE pentru șefa DNA: "Să ajungem la domnul premier"

România TV a prezintat o înregistrare explozivă cu procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, în care aceasta îi spune unui procuror să ajungă mai repede la "domnul premier". Înregistrarea difuzată sugerează că Laura Codruța Kovesi intervine în dosare și face poliție politică, că ar fi o răzbunare pe premierul Grindeanu după ce Ministerul Justiției i-a trimis un control. În înregistrarea prezentată, Kovesi discută cu procurorul Uncheșelu: "Uncheșelu, știți ce-mi doresc: să "decapați" instituțional în dosarul ăla cu casele și să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. Și-am avut o discuție la Cheile Grădiștei și tot nu am auzit ce s-a întâmplat". Pe 9 și 10 martie 2017, Kovesi s-a întâlnit cu procurorii la Cheile Grădiștei întărind astfel ipoteza că totul ar avea legătura cu Grindeanu.

* Raport DEVASTATOR la Washington împotriva binomului SRI-DNA

Consultantul politic David Clark a prezentat pe 14 iunie, la Washington, în fața Comisiei US Helsinki, condusă de senatorii Roger Wiker și Sheldon Whitehouse, un raport în care a atras atenția că "e timpul ca partenerii transatlantici ai României să se uite la modul în care această țară își desfășoară campania anti-corupție". "În paralel cu anchetarea unor cazuri de corupție, exisă motive pentru a concluziona că lupta anti-corupție a României a oferit, de asemenea, o acoperire convenabilă pentru influențarea scorului politic și pentru încălcări grave ale drepturilor omului, lucuri care arată o tulburare a supremației legii. Într-adevăr, metodele folosite frecvent în investigarea corupției prezintă un grad considerabil de continuitate cu practicile și atitudinile din epoca comunistă", a arătat David Clark, potrivit luju.ro.

* JURNALUL NATIONAL

* Marea Britanie: "Mai mulți răniți" și o arestare după ce un vehicul a lovit pietoni în nord-estul Londrei

Un vehicul a lovit mai mulți pietoni în noaptea de duminică spre luni în nord-estul Londrei, făcând "mai mulți răniți", a anunțat poliția, care a operat o arestare, transmite AFP. "Poliția a fost chemată imediat după ora 00,20 (23,20 GMT) când s-a semnalat că un vehicul a intrat în pietoni", a indicat poliția într-un comunicat. "Există un anumit număr de răniți" și "o persoană arestată", potrivit aceleiași surse. Serviciul de ambulanță din Londra a anunțat că a trimis mai multe echipaje la un incident petrecut în Seven Sisters Road. Potrivit Consiliului Musulmanilor din Regatul Unit (MCB), organizație reprezentativă a musulmanilor britanici, incidentul ar fi avut loc în fața unei moschei.

* Macron obține majoritatea absolută in Parlament

Emmanuel Macron, presedintele Frantei, obtine controlul absolut al Parlamentului după alegerile legislative de duminică. Formațiunea EN MARCHE, care i-a asigurat succesul la prezidentiale va avea 355 de locuri de deputat din cele 577 ale Parlamentului francez. Republicanii de centru dreapta obtin 125 de mandate, socialistii- 49, comunistii- 30, Frontul National-8.

* Pantofii Louis Vuitton sunt produși la... Cisnădie

Cea mai mare parte a pantofilor marca Louis Vuitton pe care grupul Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) îi vine la prețuri cuprinse între 500 și 1.800 de lire sterline perechea, sunt produși la uzina Somarest din Cisnădie, arată o anchetă a jurnaliștilor de la The Guardian. Potrivit publicației britanice, existența acestei uzine este un secret bine păzit iar echipa managerială face eforturi pentru a se asigura că nu există nicio menționare a mărcii Louis Vuitton. O echipă de documentare a unei televiziuni franceze i-a fost interzis accesul în uzină în anul 2014 iar Bernard Arnault, directorul general de la LVMH și cel mai bogat om din Franța, a respins orice acuzații. O a doua uzină a fost construită la Avrig în 2009 care produce componente pentru genți de mână și valize.

* NATIONAL

* Țintele sexy-agentelor "Doi ș'un sfert"!

Folosirea serviciilor sexuale in munca informativă nu mai este de mult un tabu, metoda fiind intens folosită inclusiv de către cele mai onorabile structuri secrete occidentale. Cu toate că, orice s-ar spune, tot rușii sunt cei care excelează la acest capitol. In sistemul românesc de siguranța națională cea mai puternică "brigadă feminină" nu o dețineau principalele servicii, ci "Doi ș'un sfert"-ul! Care ajunsese la apogeu pe vremea conducerii serviciului secret de către Gelu Oltean. Cel care, alături de mentorul sau, "Vulpea" Virgil Ardelean si Dorin Popa sunt identificați in aceste rapoarte incendiare ca fiind cei aflați in spatele amplei operațiuni de promovare la excepțional a tinerelor angajate in Ministerul de Interne direct din sursă externă.

* Generalul SRI din spatele lui Ponta si Grindeanu

Începând cu 2012, social-democrații au câștigat aproape toate alegerile electorale, fie in alianță, fie singuri, cum s-a întâmplat anul trecut. Cu toate acestea, PSD nu a fost niciodată lăsat sa conducă. Periodic, băieții din servicii au inventat scenarii si acțiuni diversioniste pentru a-i scoate de la guvernare, indiferent de scorul social-democraților in alegeri. Numirea generalului Stătescu in Guvernul României si declarația lui Sorin Grindeanu privind vechea prietenie care îl leagă de generalul SRI, i-a trezit la realitate pe social-democrați. Reacția PSD, de expulzare a premierului Grindeanu, este riposta partidului in vechea bătălie PSD-servicii.

Romania TV se duce pe copca!

Așa cum ziarul "National" prevedea cu destula vreme in urma, in lipsa susținătorului principal al postului, Sebastian Ghiță, problemele financiare scufundă Romania TV. Potrivit surselor noastre, jurnaliștii sunt forțați de conducere să-si dea demisiile, după ce, la ultimul salariu, li s-au oferit doar cate 1.000 de lei de căciula de om, indiferent ce leafă avuseseră pana acum. In plus, așa cum s-a petrecut in zeci de alte ocazii, cine nu acceptă cei 1.000 de lei, era îndemnat să plece de la postul TV. Ionela Năstase a dat startul, apoi a plecat si Paula Rusu, iar acum dispare si Corina Drăgotescu de pe sticla RTV. De altfel, Corina întotdeauna a plecat de pe la locurile de munca fix când se punea de-o austeritate.

* PUTEREA

* Grindeanu, ofertă de ULTIMĂ ORĂ pentru Dragnea

Premierul Sorin Grindeanu spune că este dispus să aibă un dialog cu președintele PSD, Liviu Dragnea, menționând însă că face acest lucru pentru partid și nu pentru liderul acestuia, despre care a reafirmat că ar trebui să-și înainteze demisia fiind vinovat de situația de criză în care se află formațiunea politică și România. "I-am și transmis aceste lucruri zilele trecute, fiind principalul responsabil de situația în care ne aflăm. I-am cerut să fie om politic și să-și asume prin demisia din (funcția de - n.r.) președinte PSD situația în care a adus partidul și România. Și refuză", a spus Grindeanu, duminică, la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

* PONTA îi arată pisica lui DRAGNEA: "Dacă moțiunea nu trece, GRINDEANU va deveni președintele PSD!"

Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a spus, duminică seara, într-o emisiune televizată, că dacă moțiunea de cenzură nu va trece, Sorin Grindeanu va forma un nou guvern și va deveni și președintele PSD, susținând că regula pentru funcționarea țării este că șeful partidului de guvernământ trebuie să fie și primul ministru.

* ROMANIA LIBERA

* Războiul din PSD ne costă 30 de miliarde de lei

Președintele PSD, Liviu Dragnea, și premierul Sorin Grindeanu luptă pentru fiecare vot înainte de moțiunea de cenzură. Ambele tabere promit că vor oferi baronilor locali cele 30 de miliarde de lei din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Grindeanu a început prigoana oamenilor lui Dragnea. Moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Sorin Grindeanu are nevoie de 233 de voturi pentru a fi aprobată. Ea a fost depusă, ieri, în Parlament și a fost semnată de doar 222 de parlamentari, dar liderii PSD au anunțat că au o serie de absențe motivate. Dincolo de explicații este un prim semnal de alarmă pentru tabăra Dragnea, pentru că nu este clar dacă absenții chiar vor vota moțiunea de cenzură.

* PNL și-a ales noua conducere

PNL și-a ales, duminică seară, cei 16 membri ai Biroului Executiv, după ce în cursul zilei au fost stabiliți cei 16 vicepreședinți, prim-vicepreședinții și secretarul general. Au fost aleși: Vlad Nistor - vicepreședinte pe politică externă, apărare și siguranță națională; Dan Leoreanu, - vicepreședinte pe administrație, ordine publică, siguranța cetățeanului, fonduri europene și dezvoltare regională; Ben-Oni Ardelean - vicepreședinte pe justiție și drepturi cetățenești; Florin Cîțu - vicepreședinte pe buget, politici fiscale, familie și protecție socială. Sulfina Barbu a fost aleasă vicepreședinte pe sănătate, muncă, familie și protecție socială. Secretar general al PNL a fost ales deputatul de Bistrița Robert Sighiartău.

* ZIARUL FINANCIAR

* Un ansamblu rezidențial eco a vândut apartamente de aproape 20 mil. euro

Aproape 400 de apartamente din­tr-un ansamblu rezidențial cu energie verde au fost vândute de la demararea proiectului din 2015 și până la începutul lu­nii iunie, 55% din acestea fiind cumpărate prin programul Prima casă, 25% din surse proprii și 15% prin credit ipotecar. Cartierul Solar, ansamblul rezidențial situat în sudul Bucureștiului în zona Berceni - Metalurgiei, a intrat deja în cea de-a treia etapă de dezvoltare. Proiectul Cartierul Solar a fost demarat în anul 2015 și până acum a avut două faze de lucrări cu un total de șase blocuri. Prima fază, cu un număr de 4 blocuri și un total de 264 de apartamente, a fost finalizată la finalul lunii august 2016. Valoarea totală a acestora a fost de apro­ximativ 14,2 mil. euro pentru o suprafață utilă de circa 16.000 mp.

* Amazon, Apple, Google, Facebook, companiile care cumpără lumea și vor controla fiecare aspect al vieții

Amazon este o companie-fenomen. Născută ca magazin online de cărți, a devenit cel mai mare retailer electronic din lume și un ucigaș de malluri, iar prin achiziția magazinelor Whole Foods din America țintește la gâtul celui mai mare retailer din lume, Walmart. Amazon.com tinde să fie o companie totală, una care încearcă să facă totul și să vândă orice, cu șanse mari să devină prima afacere care depășește 1.000 de miliarde de dolari, potrivit Barclays. Este deja campioana lumii la investiții în cercetare și dezvoltare. Whole Foods, achiziție de aproape 13,7 miliarde de dolari, îi aduce magazine de alimente organice. Facebook Inc., cea mai cunoscută rețea de socializare din lume, creează drone, hardware pentru realitatea virtuală, spectacole de televiziune și chiar interfețe telepatice între creiere umane și computere

* Germania economică de astăzi îi aparține lui Helmut Kohl, arhitectul reunificării Germaniei și a Europei

Politicianul care a rezistat cel mai mult în funcția de cancelar a murit vineri, la vârsta de 87 de ani. La câteva luni de la căderea Zidului Berlinului, Helmut Kohl se întâlnea cu Mihail Gorbaciov, liderul URSS, la acesta acasă, pentru a negocia reunificarea Germaniei, spre groaza premierului britanic Margaret Thatcher. Un jurnalist sovietic o numise Doamna de Fier, și nu degeaba. Thatcher, reformatoarea economiei britanice, iar după unii călăul clasei de mijloc britanice, se temea și a avertizat că o Germanie reunificată ar deveni o superputere europeană. Și a avut dreptate. A încercat să blocheze eforturile lui Kohl pentru reîntregirea țării sale. Helmut Kohl, politicianul care a rezistat cel mai mult în funcția de cancelar, a murit vineri, la vârsta de 87 de ani. Angela Merkel, actualul cancelar, este unul dintre protejații săi.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro