Ziarul Bursa pe mobil
 
 
Călin Popescu Tăriceanu: "Lupta împotriva corupției nu trebuie să lase victime colaterale"
24.05.2017 - Strategia Naţională Anticorupţie
A.I.

Călin Popescu Tăriceanu: "Lupta împotriva corupției nu trebuie să lase victime colaterale"

Obiectivul ALDE ca România să devină a șaptea putere economică a Europei este realist, a afirmat, ieri, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul conferinței "Modelul economic românesc în cadrul UE: Provocări - oportunități - priorități".

Domnia sa a declarat: "A venit momentul în care să gândim cu seriozitate și responsabilitate un model economic propriu, care să ajute România în perioada ce urmează și să poată duce la atingerea obiectivului pe care cred ca ni¬-l putem asuma în mod logic și realist, anume de a deveni a șaptea putere economică a Europei".

Tăriceanu a mai subliniat că, în opinia sa, acesta trebuie să devină proiectul național pe plan economic.

"Am observat că, pentru unii, acest deziderat de a face din România a șaptea putere economică a Uniunii Europene pare foarte îndepărtat, dacă nu de-a dreptul iluzoriu. Nu împărtășesc acest punct de vedere și sunt convins că acest proiect, precum spuneam, este realizabil și trebuie să devină, în plan economic, proiectul nostru național", a mai adăugat președintele Senatului.

De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu a mai arătat că țara noastră trebuie să își construiască un model economic propriu, fără a aștepta ghidaj de la Uniunea Europeană.

"În România sunt foarte mulți care se uită la Uniunea Europeană, așteptând ca acest for să le spună ce să facă pas cu pas, dar țara noastră trebuie să aibă curajul de a promova un model economic propriu. (...) Fiecare țară este suverană și poate să își aleagă modelul pe care îl crede", a subliniat Tăriceanu.

Președintele Senatului a precizat că, în prezent, există un blocaj la nivel administrativ cauzat de teama asumării răspunderii, ce poate atrage repercusiuni în plan personal, printr-o înțelegere arbitrară a abuzului în serviciu sau a conflictului de interese.

Călin Popescu Tăriceanu a mai arătat că susținerea capitalului românesc nu se află în conflict cu interesele companiilor multinaționale, indicând obligativitatea tuturor companiilor ce activează pe teritoriul României să respecte legislația țării. Domnia sa a precizat: "Doresc să înlătur o anumită impresie care s-a propagat în ultima vreme, nu îngrijorător, dar am văzut-o în presă. Anume aceea că actualul Guvern și majoritatea parlamentară care îl susține se găsesc într-o relație conflictuală față de companiile multinaționale. Să știți că susținerea capitalului românesc nu înseamnă crearea de obstacole pentru companiile multinaționale. Sunt binevenite în continuare. Legislația românească, după cum știți, este aceeași pentru toți, și în ceea ce privește drepturile, și în ceea ce privește obligațiile. Ni se pare firesc ca orice companie să aibă anumite responsabilități legate de locul unde își derulează afacerile și obține profituri".

Călin Popescu Tăriceanu a mai precizat că lupta împotriva corupției nu trebuie să afecteze afacerilor celor cercetați, subliniind că oamenii de afaceri nu trebuie să devină țintele unor acțiuni represive arbitrare.

"Părerea mea este că lupta împotriva corupției nu trebuie să lase victime colaterale. Acțiunea de cercetare asupra unui întreprinzător nu trebuie să distrugă afacerea sa. Delațiunea nu trebuie ridicată la rang de spirit civic, iar oamenii de afaceri români nu trebuie să devină ținte ale unor acțiuni represive arbitrare, însoțite de tot felul de dezvăluiri defăimătoare și de filmări cu cătușele la mâini", a spus președintele Senatului.

Tăriceanu a mai precizat că își dorește ca Parchetul, în loc să trimită un mare număr de persoane în judecată și eventual să le condamne, să reducă semnificativ numărul de infracțiuni prin mijloace de prevenție.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro