Ziarul Bursa pe mobil
 
 
Fostul manager al Spitalului Județean Constanța, trimis în judecată de DNA
24.05.2017 - Strategia Naţională Anticorupţie
Mina Irina

Fostul manager al Spitalului Județean Constanța, trimis în judecată de DNA

Fostul manager al Spitalului Județean Constanța, Dănuț Căpățână, a fost trimis în judecată de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că a încheiat un contract de consultanță cu o societate comercială, fără ca acesta să fie prevăzut în planul anual al achizițiilor publice, cauzând un prejudiciu unității medicale de peste 300.000 de lei, potrivit unui comunicat de presă al DNA.

Sursa menționează că, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Dănuț Căpățână, fost manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Astfel, la data de 11 iunie 2013, între Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, reprezentat de Dănuț Căpățînă, la acea dată manager al unității medicale, și o societate comercială, a fost încheiat un contract - neprevăzut în planul anual al achizițiilor publice - având ca obiect prestarea unor servicii de consultanță pentru convențiile încheiate de spital cu casele de asigurări de sănătate, publice și private (pe o durată de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii de drept).

În document se arată: "În exercitarea atribuțiilor sale de manager și ordonator terțiar de credite, inculpatul Căpățînă Dănuț a încheiat contractul fără a urma vreo procedură dintre cele prevăzute de legislația aplicabilă contractelor de achiziție publică și a dispus cheltuieli din fonduri publice fără existența unei baze legale, deși serviciile de consultanță ale prestatorului nu au fost executate în totalitate și reprezentau, în fapt, și atribuții proprii ale inculpatului".

Fostul manager este acuzat că în perioada 11 iunie 2013 - mai 2016 Spitalul Județean Constanța a achitat către societatea respectivă suma de 307.900 lei, reprezentând onorariu și prime de succes, pentru niște servicii neexecutate în realitate, susțin procurorii anticorupție.

"Această sumă de bani reprezintă un prejudiciu cauzat unității medicale și un folos necuvenit pentru firma prestatoare a serviciilor", a mai precizat sursa citată.

Până în acest moment, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, conform sursei citate.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro