Ziarul Bursa pe mobil
 
 
Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a fost reținut pentru fapte de corupție
26.05.2017 - Strategia Naţională Anticorupţie
Mina Irina

Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a fost reținut pentru fapte de corupție

Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a fost reținut pentru 72 de ore, joi seară, și plasat în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA), el fiind suspectat de trafic de influență, relatează UNIMEDIA, transmit surse din media.

În urma audierilor efectuate de procurori și administrării materialului probator s-a constatat că edilul i-ar fi dat indicații viceprimarului capitalei, care era președinte al Comisiei de selectare a companiilor ce urmau să implementeze proiectul parcărilor în municipiul Chișinău, să semneze contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM GmbH, fără avizul Consiliului municipal, explică portalul de știri, potrivit News.ro, care relatează cele ce umează.

Totodată, contrar legislației în vigoare și urmărind un scop infracțional, primarul municipiului Chișinău a avizat pozitiv certificatele de urbanism pentru proiectarea lucrărilor, în conformitate cu contractul de parteneriat public-privat dintre Primăria municipiului Chișinău și nerezidenta EME PARKLEITSYSTEM GmbH. La rândul său, această companie ar fi devenit câștigătoare în urma unor acțiuni concertate dintre responsabili din Primăria capitalei, agenți economici și omul de afaceri care gestiona din umbră EME PARKLEITSYSTEM GmbH.

Astfel, pe parcursul anchetei, au fost documentate mai multe întâlniri dintre gestionarul din umbră al companiei câștigătoare și șeful Direcției transport public și căi de comunicații a Primăriei - întâlniri în cadrul cărora a fost discutată schema de trucare a licitației, participarea primarului general la urgentarea semnării contractului, dar și un "bonus" pentru serviciile prestate.

În cadrul audierilor efectuate pe parcursul urmăririi penale, s-a stabilit că, în urma înțelegerii prealabile dintre omul de afaceri și șeful Direcției transport public, ultimul având rolul de intermediar dintre antreprenor și primar, responsabilul de la Primărie a fost sfătuit să înregistreze o companie off-shore în Cipru, care ulterior a devenit asociat al EME PARKLEITSYSTEM GmbH cu o cotă de 26%.

Potrivit mărturiilor oferite în cadrul anchetei, 26% din veniturile companiei reprezenta tocmai "bonusul" pentru semnarea contractului de parteneriat public privat între compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH și Primăria capitalei. Jumătate din bonus îi revenea primarului, iar restul șefului Direcției transport public și căi de comunicație. După ce compania din Cipru a devenit asociat al EME PARKLEITSYSTEM GmbH, primarul ar fi dat indicații pentru deschiderea ofertelor și inițierea licitației, iar compania numită a devenit câștigătoare.

De asemenea, la indicațiile primarului, viceprimarul ar fi semnat contractul, iar ulterior edilul ar fi dat aviz pozitiv pentru începerea lucrărilor de proiectare.

Astfel, prin acțiunile sale, primarul ar fi comis trafic de influență, infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani.

Dorin Chirtoacă este primar al Chișinăului din 2007. Din 2010, el este prim-vicepreședinte al Partidului Liberal.

În urmă cu o lună, alte șapte persoane au fost reținute în dosarul parcărilor cu plată. Este vorba despre viceprimarul municipiului Chișinău, șeful Direcției transport urban și căi de comunicație, un fost consilier municipal, administratorii a trei companii de parking, dar și un om de afaceri, suspectat că ar fi gestionat din umbră mai multe companii participante la licitație, inclusiv cea câștigătoare. În prezent, o parte dintre învinuiți se află în arest la domiciliu, iar alții în izolatorul CNA. Aceștia au furnizat informații relevante anchetei, fapt care a condus la identificarea schemei și beneficiarilor acesteia.

Tot joi, la Primăria Chișinău au avut loc mai multe percheziții ale procurorilor, fiind reținuți secretarul Consiliului Municipal Chișinău, Valeriu Didencu și doi consilieri din CMC - Oleg Onișenco și Ghenadie Dumanschi și șase reprezentanți ai unor agenți economici, vizați în mai multe dosare privind fapte de "corupere pasivă", trafic de influență și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Conform Centrului Național Anticorupție (CNA) de la Chișinău, secretarul Consiliului Municipal Chișinău, Valeriu Didencu, este suspectat că ar fi pretins, în repetate rânduri, sume de bani sau bunuri de la reprezentanții unor agenți economici pentru diferite servicii precum: includerea pe ordinea de zi a Consiliului a unor proiecte privind perfectarea unor acte pentru prelungirea termenului de arendă pentru diferite terenuri, pentru includerea pe ordinea de zi a CMC a unor proiecte privind modificarea hotarelor unor loturi, pentru pregătirea setului de documente în vederea cumpărării-vânzării unor terenuri, pentru aprobarea planurilor urbanistice pentru anumite obiecte.

Potrivit presei moldovene, procurororii anticorupție au descins joi în Primărie și au fugit pe coridoarele întreprinderii "Apă Canal" după consilierul Oleg Onișcenco, care era în mijlocul unei ședințe a Cosiliului Municipal Chișinău. Jurnaliștii Radio Chișinău susțin că o ambulanță a intervenit la sediul Primăriei Chișinău pentru Valeriu Didencu.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro