Ziarul Bursa pe mobil
 
 
ICCJ: IPS Teodosie rămâne sub control judiciar
29.05.2017 - Strategia Naţională Anticorupţie
A.C.

ICCJ: IPS Teodosie rămâne sub control judiciar

* ACTUALIZARE 17:03

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins cererea DNA de emitere a unui mandat de arest la domiciliu pe numele arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, astfel încât acesta va fi judecat sub control judiciar pentru fraudare de fonduri europene, transmit televiziunile de știri.

(S.A.)

-------------

* ACTUALIZARE 12:54 IPS Teodosie, după procesul de la ICCJ: "Nu s-a încălcat nimic"

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, judecat după ce ar fi obținut pe nedrept fonduri europene, a spus, astăzi, la ieșirea de la instanța supremă, care urmează să decidă dacă va fi menținut controlul judiciar în cazul acestuia sau dacă va fi plasat în arest la domiciliu, că nu a încălcat condițiile controlului judiciar, potrivit surselor din presă.

Potrivit sursei citate, ședința de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care judecă solicitarea procurorilor DNA de plasare în arest la domiciliu a arhiepiscopului Tomisului, a durat aproximativ 20 de minute.

"Nu s-a încălcat nimic", a spus IPS Teodosie la ieșirea de la instanța supremă, refuzând să facă alte declarații, citat de News.ro.

Avocata acestuia, Maria Vasii, le-a cerut jurnaliștilor să "manifeste prudență" și să aștepte decizia magistraților, decizie care a rămas în pronunțare, conform sursei.

Avocata a spus: "Nu s-au încălcat condițiile controlului judiciar. Asteptăm hotărârea instanței. V-aș ruga să manifestați prudență, tocmai pentru că în acestă cauză nu exista niciun înscris care să confirme încălcarea condițiilor și ar fi păcat să fie prezentată în spațiul public o informație eronată".

(A.C.)

-------

Magistrații instanței supreme judecă, luni, contestația procurorilor DNA, care cer ca arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, aflat sub control judiciar, să fie plasat în arest la domiciliu, în dosarul în care este judecat pentru că ar fi obținut pe nedrept fonduri europene, potrivit surselor din presă.

Potrivit sursei citate, în 22 mai, Curtea de Apel Constanța a respins ca neîntemeiată cererea procurorilor DNA de înlocuire a controlului judiciar cu arestul la domiciliu pentru Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului. Decizia a fost contestată de procurorii DNA la instanța supremă, care luni ar urma să decidă dacă arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, rămâne sub control judiciar sau va fi plasat în arest la domiciliu. La finalul ședinței din 22 mai, care nu a fost publică, avocata IPS Teodosie, Maria Vasii, a declarat jurnaliștilor că documentul în baza căruia DNA cere arestul la domiciliu este falsificat, fiind modificat anul.

Potrivit DNA, în cererea procurorilor de înlocuire a măsurii controlului judiciar se menționează că Teodosie Petrescu "a demarat activități de accesare a fondurilor europene, deși acest lucru i-a fost interzis în mod expres și neechivoc prin obligațiile stabilite în cadrul controlului judiciar". Procurorii DNA Constanța au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Potrivit DNA, în perioada 2010 - 2016 Teodosie Petrescu, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalți inculpați, a folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) în scopul de a primi fonduri europene, conform News.ro.

"În documentele prezentate la APIA, inculpații au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafețe agricole (peste 300 hectare), situate în zona denumită «Ferma 3» - Nazarcea (localitatea Lumina, județul Constanța), având categoriile de folosință «vii pe rod cu struguri pentru vin»/ «vii pe rod cu struguri nobili pentru vin», în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi", arăta DNA.

Potrivit sursei, procurorii anticorupție au stabilit că un alt aspect fals prezentat în declarațiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC), printre care și evitarea instalării vegetației nedorite, în condițiile în care respectivele parcele erau abandonate și invadate cu astfel de vegetație pe toată durata formulării cererii și obținerii fondurilor.

"Faptele au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei, după cum urmează: în anul 2010 - 142.988,37 lei, în 2011 - 184.610,27 lei, în 2012 - 239.732,26 lei, în 2013 - 262.267,07 lei, în 2014 - 281.733,52 lei, în 2015 - 281.633,28 lei. În anul 2016 plățile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a rămas în faza tentativei", mai precizează sursa citată.

Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro