Ziarul Bursa pe mobil
 
 
Dan Voiculescu poate fi liberat condiționat, a decis instanța
08.06.2017 - Strategia Naţională Anticorupţie
Andrei Stan

Dan Voiculescu poate fi liberat condiționat, a decis instanța

Omul de afaceri Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), poate fi liberat condiționat, au decis astăzi magistrații Judecătoriei Sector 5, anunță News.ro. Hotărârea instanței nu este definitivă.

Decizia magistraților Judecătoriei Sector 5 București este: "În temeiul art. 587 C. proc.pen, cu aplicarea art. 5 C.pen. cu ref. la art.59 și art.60 al.2 din vechiul C.pen., admite cererea de liberare condiționată formulată de petentul-condamnat Voiculescu Dan. Dispune liberarea condiționată a petentului de sub puterea mandatului de executare nr.1171/2014 emis de Tribunalul București secția I penală, dacă nu este arestat în altă cauză. Atrage atenția petentului asupra cazurilor de revocare a beneficiului liberării. În temeiul art.275 alin.3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare avansate de către stat rămân în sarcina acestuia".

Decizia poate fi contestată în trei zile de la comunicare la Tribunalul București.

La ședința de judecată din această dimineață, avocatul acestuia a susținut, la Judecătoria Sector 5, că a mai existat o decizie definitivă a unei instanțe, care a spus în ianuarie că omul de afaceri poate fi liberat condiționat după șase luni, și nu în octombrie 2017, așa cum au susținut procurorul DNA și Comisia de liberări condiționate a Penitenciarului Rahova.

Avocatul a mai susținut că Dan Voiculescu a arătat "stăruință în muncă" în penitenciar și că omul de afaceri "nu trebuie îndreptat, pentru că are o educație solidă", în timp ce procurorul DNA a spus că Voiculescu a avut doar 57 de zile câștigate prin muncă, restul de peste 300 de zile fiind câștigate prin elaborarea de lucrări științifice pentru care nu există nicio dovadă că au fost redactate în penitenciar, precizează sursa citată.

Dan Voiculescu a depus în instanță o cerere de judecare în lipsă și un memoriu în care explică această cerere.

Avocatul lui Voiculescu a mai arătat, potrivit agenției citate: "Voiculescu nu a fost pedepsit disciplinar și a arătat stăruință în muncă. 1021 de zile sunt prea puține ca executate, spune Comisia. Dar este dreptul domnului Voiculescu la liberare condiționată. Procesul verbal al Comisiei nu prezintă relevanță. Dan Voiculescu a făcut fracția de o treime și a depășit-o cu 8 luni, aici s-au adunat zilele câștigate din muncă și cele câștigate prin scrierea celor 11 lucrări științifice. Am depus acte privind starea de sănătate a lui Voiculescu. Are dreptul la liberare condiționată. El nu trebuie îndreptat, pentru că are o educație solidă".

În replică, procurorul DNA a cerut respingerea cererii de liberare pe motiv că, dacă nu s-ar ține cont de cele 11 lucrări științifice scrise de Voiculescu în închisoare, nu ar fi îndeplinit fracția de o treime din pedepasa executată. Procurorul a arătat, citat de News.ro: "Condamnatul a avut doar 57 de zile câștigate prin muncă, restul de peste 300 de zile fiind câștigate prin elaborarea de lucrări științifice. Nu a dat dovadă de corectitudine. Nu există nicio dovadă că manuscriele au fost redactate în penitenciar. Este un profitor al carențelor legislative. Executarea doar a o pătrime din pedeapsă arată că scopul pedepsei nu a fost atins. Prejudiciul nu a fost achitat către Ministerul Agriculturii. Nici măcar cheltuielile judiciare nu le-a achitat. Concluziile Comisiei din penitenciar sunt de respingere în unanimitate. Abia în octombrie 2017 a recomandat Comisia un noul termen de cerere".

Dosarul privind cererea de liberare condiționată a lui Dan Voiculescu a fost analizat de Comisia de liberări condiționate din cadrul Penitenciarului Rahova, unde este încarcerat Dan Voiculescu. Potrivit unor surse judiciare, în 22 mai comisia de la Rahova a dat aviz negativ, stabilind că "scopul pedepsei în cazul lui Dan Voiculescu nu a fost atins", astfel că se impune amânarea liberării condiționate.

Tribunalul București a respins definitiv, în 10 ianuarie, cererea omului de afaceri Dan Voiculescu de liberare condiționată și a decis ca acesta să poată depune o nouă solicitare după data de 24 mai. Instanța a stabilit atunci că Dan Voiculescu nu poate fi eliberat condiționat, dar a scurtat cu patru luni termenul la care poate formula o nouă cerere.

Voiculescu execută din 8 august 2014 pedeapsa de zece ani de închisoare primită în dosarul "ICA", în care au mai fost condamnați fostul director al institutului, Gheorghe Mencinicopschi, la opt ani de închisoare, fostul director al ADS Corneliu Popa, tot la opt ani de închisoare, și fostul ministru al Comunicațiilor Sorin Pantiș, la șapte ani de închisoare. Gheorghe Mencinicopschi a fost eliberat condiționat în 26 septembrie, după ce a executat doi ani din pedeapsă.

Dan Voiculescu trebuie să execute cel puțin o treime din pedeapsa de zece ani de închisoare pentru a putea fi propus pentru liberare condiționată. Până în prezent, Voiculescu a stat în penitenciar doi ani și nouă luni, dar are și zile câștig, care se scad din pedeapsă, pentru activitățile la care a participat în penitenciar.

După ce a fost încarcerat, Dan Voiculescu a scris, în mai puțin de un an și jumătate, unsprezece cărți.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro