Ziarul Bursa pe mobil
 
 
George Maior va fi audiat în comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009
12.06.2017 - Strategia Naţională Anticorupţie
M.I.

George Maior va fi audiat în comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009

* ACTUALIZARE 10:55 George Maior: "Am fost și sunt prieten cu Oprea și Dîncu; cu Kovesi am avut o relație strict profesională"

Fostul director al SRI George Maior a declarat luni, în cadrul audierii din comisia de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, că a avut și are o relație de prietenie cu Gabriel Oprea și Vasile Dîncu, în timp ce relația cu procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, fost procuror general, a fost "strict profesională, desfășurată în conformitate cu atribuțiile fiecărei instituții" pe care o reprezentau, potrivit surselor din presă.

Întrebat ce relație a avut cu Gabriel Oprea în perioada alegerilor prezidențiale din 2009, Maior a spus că a fost și este prieten cu acesta, precizează News.ro.

Ambasadorul României în SUA a afirmat: "L-am cunoscut de multă vreme pe domnul Gabriel Oprea, era o relație de prietenie cu domnia sa, încă din perioada în care și eu am fost membru al acestui Parlament. De când am activat împreună în diverse guverne, înainte de a avea calitatea de director (al SRI - n.r.), inclusiv în Guvernul Năstase, deci anii 2001-2002. Aș putea spune că a fost și este o relație de prietenie".

Chestionat în continuare cum ar caracteriza relația sa cu Vasile Dîncu, George Maior a spus că este "o relație de veche prietenie", conform sursei citate.

În ceea ce privește relația pe care o are cu Dan Andronic, fostul director SRI a spus că "în timp a fost și o relație de prietenie", iar referitor la procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, ambasadorul a susținut că a fost "o relație strict profesională desfășurată în conformitate cu atribuțiile fiecarei instituții" pe care o reprezentau, transmite agenția de presă.

(A.I.)

-----

* ACTUALIZARE 10:30 George Maior: "Am fost acasă la Oprea la «un eveniment privat»"

George Maior este audiat în comisie, unde a recunoscut că în seara scrutinului din 2009 a fost acasă la Gabriel Oprea, însă pentru "un eveniment privat", potrivit unor surse din presă.

Fostul director al SRI George Maior, în prezent ambadasor al României în SUA, a refuzat să răspundă la întrebările presei pe acest subiect, la intrarea în sală, precizează News.ro.

Întrebat ulterior despre apariția unor informații din căsuța sa de mail, legat de hacker-ul Guccifer, George Maior a răspuns scurt: "Fake news", conform sursei citate.

(A.I.)

-------

* ACTUALIZARE 10:26 George Maior a venit la comisia parlamentară de anchetă privind prezidențialele din 2009

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Maior, s-a prezentat, astăzi, la Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009.

-------

Fostul director al SRI George Maior, actualul ambasador al României în Statele Unite, este audiat astăzi în comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009, alături de fostul președinte al Institutului Național de Statistică, potrivit unor surse din presă.

președintele comisiei, social-democratul Mihai Fifor, a anunțat, transmite News.ro: "Luni ne vom întâlni cu domnul George Maior și cu domnul Vergil Voineagu, cel care a fost președintele INS la data alegerilor. Pentru marți, domnul Robert Cazanciuc, domnul Gheorghe Nețoiu, domnul Cătălin Voicu și domnul Dumitru Iliescu, iar pentru miercuri domnul Emil Boc și o s-o invităm pe doamna Laura Codruța Kövesi".

Inițial, George Maior fusese programat pentru data de 6 iunie, dar acesta a cerut o amânare în condițiile în care președintele Klaus Iohannis s-a aflat săptămâna trecută în vizită în Statele Unite, menționează agenția.

Ședința comisiei va începe la ora 10.

În pofida anunțului făcut de Fifor, este puțin probabil ca procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi, să vină la audierea sa programată pentru miercuri. Laura Codruța Kövesi, a anunțat comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 că nu va veni la audiere, invocând o hotărâre a CSM care interzice obligarea procurorilor de a se prezenta la comisiile parlamentare, precum și o decizie a Curții Constituționale din 1994, conform căreia dispozițiile din regulementele Parlamentului care obligă persoane de a se prezenta la comisiile de anchetă sunt neconstituționale, conform sursei citate.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro