Ziarul Bursa pe mobil
 
 
Percheziții în România și Franța pentru destructurarea unei rețele implicată în trafic de minori
19.06.2017 - Strategia Naţională Anticorupţie
Mina Irina

Percheziții în România și Franța pentru destructurarea unei rețele implicată în trafic de minori

Polițiștii și procurorii fac, luni, zeci de percheziții în România, dar și în Paris, pentru destructurarea unei rețele specializate în trafic de minori, peste 120 de persoane fiind implicate în dosar. Suspecții sunt bănuiți că trimiteau la cerșit și furat copii cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani, chiar propriii copii în unele cazuri, peste șaptezeci de minori urmând a fi audiați, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Poliției Române.

Polițiștii și procurorii efectuează, luni, 25 de percheziții domiciliare în municipiile Iași, Roman și în județul Prahova pentru destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în trafic de minori.

În paralel, polițiști din cadrul Direcției de Poliție Judiciară din Paris desfășoară o acțiune de mare amploare pentru depistarea unor persoane care fac parte din același grup infracțional. Sunt vizate în jur de 120 de persoane pe teritoriul României și Franței din care peste 70 de minori, cu vârste între 10 - 13 ani, vor fi audiați în cursul cercetărilor cu privire la activitatea desfășurată. Probatoriile au evidențiat faptul că pe raza municipiilor Iași și Roman s-a constituit o grupare infracțională specializată în comiterea infracțiunii de trafic de minori.

În document se arată: "Membrii grupării sunt bănuiți că și-ar fi exploatat propriii copii minori, cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani, determinându-i să comită furturi din buzunare, din genți sau din incinta unor societăți comerciale, bunurile fiind însușite de membrii grupării. Minorilor li s-ar fi impus să fure constant, susținând în acest mod stilul de viață al părinților".

Potrivit polițiștilor, minorii ar fi fost explotați atât pe raza municipiului Iași, cât și în Paris. Aceștia ar fi fost determinați și îndrumați să comită furturi din buzunare în mijloacele de transport în comun, stațiile mijloacelor de transport în comun și în incinta marilor complexe comerciale.

Bunurile sustrase, constând în portofele, telefoane, bani sau alte bunuri de valoare erau predate părinților care le valorificau.

În comunicat se mai arată: "Adulții organizau în detaliu activitatea infracțională a copiilor, stabilind programul de lucru, modul de acțiune, locurile unde se ascundeau bunurile furate pentru a fi ulterior recuperate. De asemenea, minorilor li se impuneau sume zilnice pe care ar fi trebuit să le aducă acasă în funcție de zona unde erau trimiși să fure. După ce erau instruiți pe raza municipiului Iași minorii erau duși în Paris, în mai multe tabere, de unde ulterior erau îndrumați de propriii părinți în activitatea infracțională. Pentru documentarea activităților infracționale s-au solicitat informații autorităților franceze, în anul 2016, iar ulterior a fost constituită o echipă comună de anchetă ce a acționat pentru probarea activităților infracționale".

La acțiune participă 140 de polițiști din cadrul BC.C.C.O. Iași, B.C.C.O. Bacău și B.C.C.O. Ploiești.

De asemenea, activitățile sunt sprijinite de I.T.P.F. Iași și Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, conform sursei citate.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro