Ziarul Bursa pe mobil
 
 
DNA sesizează Parchetul în cazul înregistrărilor cu Laura Codruța Kovesi
20.06.2017 - Strategia Naţională Anticorupţie

DNA sesizează Parchetul în cazul înregistrărilor cu Laura Codruța Kovesi

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat, ieri, că în cazul înregistrărilor cu Laura Codruța Kovesi apărute în presă a sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), pentru a aprecia asupra necesității sesizării din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de inducere în eroare a organelor judiciare.

Un comunicat DNA precizează: "Sesizarea a fost întemeiată pe faptul că înregistrările ce conțin un amestec de fragmente reale cu sintagme obținute prin colaționare riscă să conducă la acreditarea unei idei false și anume că procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție ar da ordine ca procurorii să investigheze anumite persoane sau să direcționeze ancheta într-un anumit sens".

De asemenea, procurorii Direcției Naționale Anticorupție s-au sesizat din oficiu sub aspectul infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

"Sesizarea a fost întemeiată pe faptul că la ședințele cu procurorii din secțiile operative se discută aspecte ce țin de managementul intern al acestei unități de parchet, împrejurări care nu sunt destinate publicității, se menționează în comunicat.

DNA arată că o parte a acestor înregistrări par a fi făcute în contextul organizării a două ședințe de analiză, ambele la data de 30 martie 2017, la care au participat, în mod separat, procurorii din cadrul a două secții operative din cadrul Structurii Centrale: Secția de combatere a corupției și Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție.

DNA menționează: "Potrivit celor două procese verbale întocmite, în cadrul acelor ședințe, la care, alături de Laura Codruța Kovesi au participat și cei doi adjuncți ai Direcției Naționale Anticorupție, s-a discutat despre «operativitatea soluționării cauzelor, ritmicitatea în administrarea probelor, respectarea cu strictețe a normelor de procedură penală». Totodată, Laura Codruța Kovesi a cerut procurorilor cu funcții de conducere monitorizarea cauzelor mai vechi și verificarea cu regularitate a ritmicității în efectuarea urmăririi penale".

Potrivit DNA, aceste aspecte țin de exercitarea firească și responsabilă de către procurorul șef a atribuțiilor sale manageriale prevăzute de Regulamentul de Ordine Interioară al Direcției Naționale Anticorupție.

"Printre problemele identificate în soluționarea cu întârziere a unor cauze au fost: efectuarea unor expertize și constatări de specialitate, un volum ridicat de acte de urmărire penală necesare, lipsa unor răspunsuri la cereri de asistență judiciară internațională, sustragerea unor persoane de la urmărire penală și efectuarea formalităților pentru trimiterea în judecată în lipsă, încărcătura mare de dosare pe procuror. La una din cele două secții s-a constatat că sunt în lucru 42 de cauze mai vechi de 4 ani de la înregistrare, 30 de cauze mai vechi de 5 ani de la înregistrare, 22 de cauze mai vechi de 6 ani de la înregistrare, 8 cauze mai vechi de 7 ani de la înregistrare și 2 cauze mai vechi de 8 ani de la înregistrare", se mai arată în comunicat.

Conform sursei citate, față de această situație, la data de 31 martie 2017, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a emis un ordin prin care a dispus un control al activității desfășurate de către Secția de combatere a corupției și de către Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, pentru a stabili motivele nesoluționării dosarelor mai vechi de 4 ani de la înregistrare, în această perioadă de timp controlul fiind efectuat de cei doi procurori șefi adjuncți ai DNA, respectiv Marius Iacob și Nistor Călin, în perioada 28 aprilie-12 mai 2017.

Laura Codruța Kovesi susține, în același comunicat, că înregistrările respective nu sunt autentice, ele conțin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere, menite a altera conținutul real al afirmațiilor enunțate de procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție în diverse împrejurări, cum ar fi ședințe publice ori ședințe de lucru cu procurorii secțiilor operative.

"Între fragmentele care se aud pe înregistrări au fost intercalate o serie de sintagme care nu aparțin procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, dar și anumite expresii licențioase pe care nu le-a folosit și nu le folosește", se arată în comunicat.

DNA enumeră fragmentele care ar fi vădit nereale:

- "Uncheșelu, știți ce-mi doresc: să «decapați» instituțional în dosarul ăla cu casele și să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea".

- "Dar altceva mă îngrijorează, că la ăștia cu dosarele vechi, fiecare știți ce aveți. Mă îngrijorează de ce nu-i înhățăm!"

- "Eu după decizia Curții Constituționale mi-aș fi dorit să ieșim cu un dosar cu un ministru, că mă gândesc că totuși presăm. Sau, mă rog... ceva dosare importante"

- "Iar colegii au dovedit că s-au depus documente în procesul legislativ și Curtea a venit și... aoleu, mânca-ți-aș gura... Pățesc că (...) de la Constanța...".

* DNA a sesizat și Inspecția Judiciară

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat, ieri, că a sesizat Inspecția Judiciară în cazul înregistrărilor cu Laura Codruța Kovesi apărute în presă.

"Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au sesizat și Inspecția Judiciară, exprimându-și convingerea că în cadrul Inspecției Judiciare se pot efectua verificări, având în vedere că respectiva compilație de înregistrări a fost confecționată și utilizată în scopul evident de a crea o percepție falsă față de modul în care se desfășoară activitatea Direcției Naționale Anticorupție și în scopul de a slăbi capacitatea acesteia de a a-și îndeplini atribuțiile prevăzute de lege", se precizează într-un comunicat al DNA.

Conform aceleiași surse, înregistrările audio difuzate de un post de televiziune în cursul serii de 18 iunie 2017, ce redau "presupuse afirmații" atribuite procurorului șef al DNA, nu sunt autentice, conținând fragmente realizate prin juxtapunere.

* Dragnea despre înregistrările cu Kovesi: "Cât președintele nu e în țară, amân să mă pronunț"

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, că amână să se pronunțe cu privire la înregistrările cu procurorul șef DNA apărute în presă cât timp președintele Klaus Iohannis este plecat din țară, așteaptă să vadă dacă înregistrările sunt autentice, menționând că nu trebuie să se pornească o altă criză.

"Dacă acele înregistrări sunt autentice, am înțeles că au fost contestate, situația este foarte gravă, după părerea mea, pentru că asta arată un tip de abordare care nu cred că este corect și legal din partea unor procurori sau din partea unei instituții întregi. Am înțeles că ministrul Justiției a cerut sau că Inspecția Judiciară s-a autosesizat, să vedem dacă într-adevăr acele înregistrări sunt autentice", a precizat Dragnea, întrebat în legătură cu înregistrările apărute cu Laura Codruța Kovesi.

El a spus că trebuie să se stabilească dacă înregistrările sunt autentice, înainte de a se pronunța legat de demisia lui Kovesi:

"O să mă întrebați dacă în opinia mea trebuie să-și dea demisia doamna Kovesi. Eu să vă spun ceva: atât timp cât președintele României nu este în țară, eu amân să mă pronunț. Este o regulă pe care o știu de mult, s-a practicat și în România de obicei. Totuși, șeful statului este într-o vizită oficială importantă. Eu cred că, pe lângă această criză, pe care sperăm să o închidem miercuri, nu trebuie să venim cu o altă criză în aceste zile. Avem timp în perioada imediat următoare, pe de o parte. Pe de altă parte, pentru a mă putea pronunța eu, probabil și alți colegi de ai mei, trebuie să vedem dacă într-adevăr acele înregistrări audio sunt autentice".

* Tăriceanu despre înregistrările cu Kovesi: "Președintele ar trebui să aibă o atitudine față de aceste lucruri grave"

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, ieri, că președintele Klaus Iohannis ar trebui să ia atitudine în chestiunea înregistrărilor apărute cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, la fel ca și CSM, care, în opinia acestuia, are o responsabilitate în acest caz.

"Principalul rol îi revine fără îndoială CSM, care are o responsabilitate de care de multe ori până în prezent s-a derobat și a lăsat ca aceste grave abuzuri să se întâmple, cu toate că eu sunt convins că erau la curent. Și mai are cineva o responsabilitate foarte mare: cel care a semnat numirea doamnei Kovesi în această funcție. Cred că președintele, în mod logic, ar trebui să ia atitudine și să aibă o reacție față de aceste lucruri grave care se întâmplă în domeniul justiției și care ne arată de fapt, o dată în plus, ceea ce vedem că apare din ce în ce mai des în public: un sistem de putere paralel în care dna Kovesi deținea și deține un rol extrem de important, călcând în picioare principiile esențiale ale democrației", a afirmat Tăriceanu, la Senat, citat de Agerpres.

Potrivit președintelui Senatului, înregistrările apărute în spațiul public demonstrează ceea ce el susține de mai bine de doi ani.

"Aceste înregistrări fac să confirme o serie de lucruri pe care le spun de peste doi ani de zile, și anume că în România, în domeniul justiției, avem grave abuzuri și derapaje de la lege, că avem de a face cu o justiție selectivă, că avem de a face cu o vânătoare de lideri politici, că nu funcționează prezumția de nevinovăție. (...) Aș vrea să subliniez care pare să fie obiectivul principal al șefei DNA - și anume vânătoarea de figuri politice importante care să creeze impact media și să amplifice percepția defavorabilă asupra României de corupție generalizată și, al doilea lucru, insatisfacția că a scăzut numărul cazurilor care au fost deferite justiției. (...) Se face o justiție nu calitativă, nu bazată pe lege, nu bazată pe fapte, ci bazată pe cantitate, un fel de stahanovism", a susținut Tăriceanu.

Președintele Senatului a mai afirmat că, în acest context, se poate pune întrebarea "câți oameni au ajuns să fie deferiți justiției incorect, pe baza unor rechizitorii făcute la comandă".

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro