SANCŢIUNE PE DOI ANI, PENTRU CĂ NU A DETECTAT O FRAUDĂ

PricewaterhouseCoopers are interdicţie în India să auditeze firmele listate

12 ian. 2018 Internaţional
A.V.
PricewaterhouseCoopers are interdicţie în India să auditeze firmele listate

Autoritatea de reglementare a pieţei de capital din India le-a interzis companiilor afiliate societăţii PricewaterhouseCoopers (PwC), timp de doi ani, să efectueze audituri la companiile listate, ca sancţiune pentru eşecul lor în detectarea unei fraude de miliarde de dolari la societatea de outsourcing (externalizare) "Satyam Computer Services" Ltd., anunţă Wall Street Journal.

PwC a fost responsabilă cu verificarea înregistrărilor contabile ale companiei "Satyam" în perioada în care fondatorul acesteia a recunoscut că, în 2009, a umflat veniturile cu aproape un miliard de dolari, prin modificarea cifrei vânzărilor şi falsificarea documentelor bancare.

Fondatorul "Satyam", Ramalinga Raju, şi fratele acestuia, Rama Raju, care a deţinut funcţia de director general al companiei, au fost condamnaţi în 2015 la şapte ani de închisoare, pentru fraudă. Compania lor, care fusese odinioară una dintre cele mai mari din lume în sectorul de software şi outsourcing - a fost cumpărată ulterior de "Tech Mahindra" Ltd.

Autoritatea pieţei din India (Securities and Exchange Board of India - SEBI) a informat că sancţiunea aplicată PwC ar trebui să fie privită ca un avertisment către societăţile de audit contabil care "se apropie prea mult de clienţii lor".

"Este obligatoriu ca SEBI să sesizeze abuzul de piaţă şi practicile frauduloase, în special atunci când persoanele însărcinate să protejeze interesele investitorilor sunt mână în mână cu principalii autori ai fraudei", notează autoritatea în decizia de sancţionare.

PwC a informat că angajaţii săi "au fost înşelaţi", compania de consultanţă fiind încrezătoare că poate schimba în instanţă decizia autorităţii pieţei de capital.

"Decizia SEBI se referă la o fraudă care a avut loc cu aproape un deceniu în urmă, în care nu am avut niciun rol şi de care nu am avut cunoştinţă", a menţionat PwC, adăugând: "Cu toate acestea, am învăţat lecţia oferită de Satyam şi am inves-tit foarte mult în ultimii nouă ani în construirea unei practici de audit solide".

SEBI a mai decis ca PwC şi doi dintre contabilii săi să plătească amenzi de 131 de milioane de rupii (2 milioane de dolari) plus dobânzi pentru "câştigurile ilegale" provenite din auditul efectuat la "Satyam".

Contabilii PwC, S. Gopalakrish-nan şi Srinivas Talluri, au primit, în 2015, pedeapsa cu închisoarea pe şapte ani pentru implicare în fraudă. La momentul respectiv, PwC şi-a exprimat dezamăgirea faţă de verdictul instanţei.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Irlandezul Philip Lane candidat pentru postul de economist şef al BCE
22 ian. M.I.


Petre Daea prezintă Parlamentului European priorităţile Preşedinţiei României la Consiliul UE1
22 ian. I.M.


ÎN 2018Economia Chinei, în cel mai lent ritm de creştere din ultimii 28 de ani
22 ian.


UNCTAD: Investiţiile străine directe globale au scăzut cu 19% anul trecut
22 ian.


Un nou tratat franco-german, pentru dezvoltarea Europei
22 ian. I.GHE.


BURSELE DIN LUMEÎncetinirea economiei Chinei, motiv de declin în Europa
22 ian. A.V.


Surse: London Stock Exchange vrea să intre în cursa pentru Oslo Bors
22 ian. Alina Vasiescu


Banca Italiei a înrăutăţit estimarea privind evoluţia economiei ţării
22 ian.


SURSE CITATE DE NEW YORK POST:Ancheta privind manipularea licitaţiilor de titluri de stat din SUA stagnează
22 ian. V.R.


CONSERVATORII BRITANICI EUROSCEPTICI:Un Brexit fără acord, cea mai probabilă ipoteză
22 ian. A.V.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.