SANCŢIUNE PE DOI ANI, PENTRU CĂ NU A DETECTAT O FRAUDĂ

PricewaterhouseCoopers are interdicţie în India să auditeze firmele listate

12 ian. Internaţional
A.V.
PricewaterhouseCoopers are interdicţie în India să auditeze firmele listate

Autoritatea de reglementare a pieţei de capital din India le-a interzis companiilor afiliate societăţii PricewaterhouseCoopers (PwC), timp de doi ani, să efectueze audituri la companiile listate, ca sancţiune pentru eşecul lor în detectarea unei fraude de miliarde de dolari la societatea de outsourcing (externalizare) "Satyam Computer Services" Ltd., anunţă Wall Street Journal.

PwC a fost responsabilă cu verificarea înregistrărilor contabile ale companiei "Satyam" în perioada în care fondatorul acesteia a recunoscut că, în 2009, a umflat veniturile cu aproape un miliard de dolari, prin modificarea cifrei vânzărilor şi falsificarea documentelor bancare.

Fondatorul "Satyam", Ramalinga Raju, şi fratele acestuia, Rama Raju, care a deţinut funcţia de director general al companiei, au fost condamnaţi în 2015 la şapte ani de închisoare, pentru fraudă. Compania lor, care fusese odinioară una dintre cele mai mari din lume în sectorul de software şi outsourcing - a fost cumpărată ulterior de "Tech Mahindra" Ltd.

Autoritatea pieţei din India (Securities and Exchange Board of India - SEBI) a informat că sancţiunea aplicată PwC ar trebui să fie privită ca un avertisment către societăţile de audit contabil care "se apropie prea mult de clienţii lor".

"Este obligatoriu ca SEBI să sesizeze abuzul de piaţă şi practicile frauduloase, în special atunci când persoanele însărcinate să protejeze interesele investitorilor sunt mână în mână cu principalii autori ai fraudei", notează autoritatea în decizia de sancţionare.

PwC a informat că angajaţii săi "au fost înşelaţi", compania de consultanţă fiind încrezătoare că poate schimba în instanţă decizia autorităţii pieţei de capital.

"Decizia SEBI se referă la o fraudă care a avut loc cu aproape un deceniu în urmă, în care nu am avut niciun rol şi de care nu am avut cunoştinţă", a menţionat PwC, adăugând: "Cu toate acestea, am învăţat lecţia oferită de Satyam şi am inves-tit foarte mult în ultimii nouă ani în construirea unei practici de audit solide".

SEBI a mai decis ca PwC şi doi dintre contabilii săi să plătească amenzi de 131 de milioane de rupii (2 milioane de dolari) plus dobânzi pentru "câştigurile ilegale" provenite din auditul efectuat la "Satyam".

Contabilii PwC, S. Gopalakrish-nan şi Srinivas Talluri, au primit, în 2015, pedeapsa cu închisoarea pe şapte ani pentru implicare în fraudă. La momentul respectiv, PwC şi-a exprimat dezamăgirea faţă de verdictul instanţei.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Wall Street a deschis în scădere
17 oct. E.A.


SONDAJ: Peste jumătate dintre cetăţenii britanici nu vor să părăsească UE
17 oct. E.A.


CE DESPRE OUG PE JUSTIŢIE: "Urmărim cu îngrijorare ultimele evoluţii din România"
17 oct. E.M.


Explozie la un liceu din Crimeea, cel puţin 10 victime
17 oct. V.D.


CE:Acordul comercial UE-Vietnam, adoptat
17 oct. V.D.


Bursele asiatice au închis în creştere
17 oct. I.T.


PENTRU A-ŞI REDUCE DEPENDENŢA DE MOSCOVA:Polonia se reorientează spre gazele lichefiate din SUA
17 oct. T.T.


PEN America l-a dat în judecată pe Trump
17 oct. T.T.


DIN CAUZA PESTEI PORCINE:China interzice importul de porci din Republica Moldova
17 oct. S.T.


Palestina primeşte noi puteri la ONU
17 oct. T.T.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.