SANITAS:

"Nu putem pune capăt dialogului doar pentru interese pe care nu le cunoaştem"

05 nov. 2017 Politică
Andreea Cuzub
Protest Sanitas (Sursa foto: Facebook/ Sanitas)
Protest Sanitas (Sursa foto: Facebook/ Sanitas)

Federaţia SANITAS se declară solidară cu Confederaţia CNSLR Frăţia în privinţa acţiunilor anunţate de aceasta, însă îşi reafirmă disponibilitatea pentru dialog cu reprezentanţii Guvernului în vederea rezolvării problemelor specifice, afirmând că "nu putem pune capăt dialogului doar pentru interese pe care nu le cunoaştem şi care nu sunt ale membrilor noştri".

Într-o scrisoare deschisă adresată membrilor Guvernului, premierului şi vicepremierului, SANITAS precizează că reprezintă interesele unei importante părţi a personalului din domeniul sanitar şi asistenţă socială, iar obiectivele sale sunt acelea de a susţine ca aceşti angajaţi să fie respectaţi, iar revendicările lor să fie şi ele respectate.

"Prin lupta sindicală, dar mai ales prin dialog social cu reprezentanţii autorităţilor, am reuşit să obţinem pentru membrii noştri, prin garantarea de către dumneavoastră, continuarea acordării tichetelor de masă sub forma de normă de hrană, acordarea sporurilor peste plafonul de 30%, păstrarea acordării plăţii gărzilor pentru medici, dar şi elaborarea unui nou regulament de sporuri. În acelaşi timp, nu putem să nu observăm că în ultimii ani majorările de salarii din sistemul de sănătate şi asistenţă socială, care sunt importante, au fost obţinute şi prin dialog, iar acest lucru nu poate fi negat de nimeni. Aşa cum suntem printre puţinele federaţii care au demonstrat şi luptat în perioada 2009 - 2010 atunci când sistemul sanitar a fost afectat foarte dur de tăieri de salarii şi sporuri, nu putem să nu subliniem colaborarea bună, cu unele sincope, pe care Federaţia Sanitas a avut-o cu actuala coaliţie de guvernare şi actualul premier, colaborare care a dus la rezolvarea multora dintre solicitările noastre. Aşa cum ne-am întâlnit în stradă la mitingul SANITAS atunci când am simţit că nu există dialog, aşa ne-am întâlnit şi în cadrul Consiliului Naţional Sanitas, atunci când am avut plăcerea să fim gazdele dumneavoastră, şi când am observat din partea dumneavoastră dorinţa de dialog şi de soluţionare a revendicărilor noastre, drept pentru care vă mulţumim", se arată în scrisoarea deschisă trimisă de SANITAS reprezentanţilor Cabinetului Tudose, conform Agerpres.

În document, preşedintele SANITAS, Viorel Huşanu, semnatarul acestuia, atrage atenţia asupra faptului că deşi membrii federaţiei au fost acuzaţi "de unii şi de alţii" că sunt simpatizanţi ai unei anumite orientări politice, se poate observa că "Am ieşit în stradă şi am luptat de fiecare dată când am fost nedreptăţiţi, indiferent cine a fost la guvernare".

"Ca atare, respingem ferm orice încercare de a fi aliniaţi politic. Aşa cum am acţionat până în prezent, fără a sluji interese politicianiste, aşa vom lupta în continuare doar pentru interesele legitime ale sistemului sanitar şi al membrilor noştri", se spune în document.

În acest sens, Viorel Huşanu subliniază faptul că reprezentantul SANITAS în Consiliul Naţional al Confederaţiei nu a avut mandat să voteze declanşarea grevei generale.

"Deşi suntem solidari cu colegii noştri din Confederaţia CNSLR Frăţia şi înţelegem că sistemul privat din care fac parte unii dintre colegii noştri de confederaţie, are unele probleme specifice, iar membrul nostru în Consiliul Naţional al Confederaţiei nu a avut mandat să voteze declanşarea grevei generale, nu putem să nu constatăm că în domeniul sanitar am găsit împreună cu dumneavoastră soluţii şi de aceea nu putem pune capăt dialogului doar pentru interese pe care nu le cunoaştem şi care nu sunt cele ale membrilor noştri. Ca atare, Uniunea Sindicală SANITAS Bucureşti, al cărei reprezentant legal sunt, îşi va respecta angajamentul faţă de dumneavoastră în data de 26 octombrie 2017, când am găsit soluţii şi astfel am renunţat la declanşarea procedurilor de grevă generală în sistemul sanitar, sperând că soluţiile identificate împreună vor fi aplicate şi vor face ca niciunui salariat din sănătate şi asistenţă socială să îi fie afectat venitul net. Vom rămâne aceiaşi parteneri de dialog social pentru cei care doresc să reprezinte interese legitime pentru sistemul sanitar", se mai spune în scrisoare.

CNSLR - Frăţia a anunţat joi începerea procedurilor în vederea declanşării grevei generale în economia naţională, sindicatul fiind nemulţumit în principal de transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

Printre nemulţumiri se numără faptul că vor scădea toate salariile, în principal în mediul privat, şi pierderea de locuri de muncă generate de modificările codului fiscal prin care se transferă plata contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, dar şi imposibilitatea negocierilor sectoriale şi intersectoriale care generează lipsa unei protecţii reale ale angajaţilor, în forma actuală a Legii 62/2011, precum şi întârzierea nejustificată a acordării drepturilor salariate pentru angajaţii unor unităţi publice de asistenţă socială şi medico-socială de peste 4 luni.

Tot joi, Iulian Pope, prim vicepreşedintele Federaţiei SANITAS, a anunţat că federaţia pe care o reprezintă va respecta poziţia stabilită în cadrul Consiliului Naţional şi nu va continua acţiunile de protest, dar este solidară cu CNSLR Frăţia.

"Poziţia federaţiei SANITAS este cea stabilită de Consiliul Naţional din 26 octombrie, atunci când am decis necontinuarea acţiunilor de protest, având în vedere revendicările SANITAS. Noi ne continuăm negocierile cu Guvernul, respectând principiile pe care le-am stabilit în data de 26 octombrie. Aşteptăm de la Guvern modificarea Legii 153 (153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice - n. r.)", a spus Pope.

De asemenea, acesta a adăugat că SANITAS este solidară cu CNSLR Frăţia, dar nu vor continua acţiunile de protest şi nici nu vor strânge semnături în vederea declanşării unei greve generale în sectorul sanitar.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

LUDOVIC ORBAN:"Ne vedem periodic cu preşedintele Iohannis şi comunicăm"
22 ian. I.M.


EUGEN TEODOROVICI:Sunt convins că România va acţiona strict în interesul european1
22 ian. M.I.


Dosarul Belina, aflat pe rolul instanţei de fond
22 ian. I.GHE.


Partidă încinsă privind remanierea guvernamentală
22 ian. MARINESCU GEORGE


Şah la Preşedinte
22 ian. George Marinescu


Adrian Ţuţuianu s-a înscris în Pro România4
21 ian. E.M.


CODRIN ŞTEFĂNESCU, DESPRE VIITORII EUROPARLAMENTARI: Vom avea cadre, unul şi unul4
21 ian. E.A.


LUDOVIC ORBAN: Depunem proiectul de abrogare a legii recursului compensatoriu
21 ian. E.M.


Codrin Ştefănescu şi Eugen Nicolicea, huiduţi la Sibiu3
21 ian. P.E.


Orban: Să îl trimită pe domnul Leş acasă2
21 ian. T.T.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.