SĂRBĂTOARE LA SANTIAGO

Chilienii au votat rescrierea Constituţiei 1

26 oct. 10:40 Internaţional
A.P.
Twitter
Twitter

Chile a votat în favoarea rescrierii constituţiei ţării pentru a înlocui principiile directoare impuse acum patru decenii sub dictatura militară a generalului Augusto Pinochet, potrivit The Guardian.

Susţinătorii jubilanţi ai reformei au ieşit pe străzile capitalei Santiago şi în alte oraşe pentru a sărbători duminică seara, după ce sondajele au arătat că 78,24% dintre oameni au votat pentru aprobarea unei rescrieri, în timp ce 21,76% au respins schimbarea.

Alegătorii au ales, de asemenea, ca noua constituţie să fie complet elaborată de un organism ales - ceea ce înseamnă că niciun parlamentar activ nu poate fi implicat în proces.

Protestatarii din Chile: "Suntem subjugaţi de bogaţi. E timpul ca asta să se termine."

Într-un discurs adresat naţiunii după ce rezultatele au devenit clare, preşedintele Sebastian Piñera a recunoscut victoria populaţiei, dar a avertizat că este doar începutul unui proces lung.

"Începând de astăzi, trebuie să colaborăm cu toţii pentru ca noua constituţie să fie cadru pentru unitate, stabilitate şi viitor", a spus el.

Convenţia specială va începe elaborarea unei noi constituţii care va fi supusă alegătorilor la mijlocul anului 2022.

Referendumul a fost acordat de Piñera în noiembrie anul trecut, după ce o creştere a tarifelor feroviare a metroului a început să se transforme într-o mişcare împotriva inegalităţii şi a costurilor ridicate ale vieţii. Manifestările au inclus episoade de violenţă - ciocnirile cu forţele de poliţie au ucis peste 30 de civili şi mii au fost răniţi.

Cererile protestatarilor includeau reforme în sectoarele privatizate ale educaţiei, sănătăţii şi pensiilor, care convergeau într-un apel la schimbarea constituţiei ţării din epoca Pinochet.

Catalina Miranda, în vârstă de 34 de ani, se afla printre o mulţime de mii care sărbătoreau rezultatul în Plaza Italia din Santiago, deoarece rezultatele au fost anunţate duminică seara.

"Am trăit sub o constituţie nelegitimă creată de un regim militar, ceea ce a permis progresul doar celor care au bani", spune ea. "Au fost foarte puţine ori când chilianii au împărtăşit o victorie colectivă ca astăzi".

Scrisă în principal de consilierul Pinochet Jaime Guzman, constituţia din 1980 a consacrat filosofiile neoliberale ale grupului din Chicago, un grup de conservatori chileni îndrumaţi de economistul american Milton Friedman.

Acesta a susţinut o intervenţie minimă a statului, permiţând sectoarelor private să controleze serviciile publice.


Opinia cititorului: 1
1.   Tre sa fii tampit
mesaj trimis de Cristian în data de 26.10.2020, 13:05

Tre sa fii tampit ca in perioadele astea de fascism totalitar sa votezi modificarea Consittutiei apoi sa lasi slugile globalismului sa se ocupe de acest lucru. E sinucidere curata... se anuleaza drepturi si libertati fundamentale pe banda rulanta.

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

EUROSTAT:Inflaţia în zona euro s-a menţinut în teritoriul negativ în noiembrie
01 dec. J.P.


Australia va dezvolta împreună cu SUA rachete de croazieră hipersonice
01 dec. A.P.


Kim Jong Un, vaccinat împotriva covid-19 cu un vaccin experimental chinez
01 dec. A.P.


Lewis Hamilton, pozitiv cu covid
01 dec. A.P.


Polonia şi Ungaria îşi menţin veto-ul asupra bugetului UE1
01 dec. S.B.


Marea Britanie interzice echipamentele Huawei
01 dec. S.B.


Italia amendează Apple cu 10 milioane de euro
01 dec. S.B.


Rezerva Federală a SUA va renunţa la LIBOR
01 dec. S.B.


Arizona a certificat victoria în alegeri a lui Joe Biden
01 dec. S.B.


OMS, îngrijorată că lumea riscă noi pandemii6
30 nov. A.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.