Scandal în formă continuată pe axa minister-universităţi

25 apr. 2018 Cultură
OCTAVIAN DAN
Scandal în formă continuată pe axa minister-universităţi

Divergenţele dintre minis-trul Educaţiei şi mai multe universităţi de prestigiu din ţara noastră continuă, de această dată în discuţii fiind implicaţi şi studenţii. Ministrul Valentin Popa s-a întâlnit cu reprezentanţi ai studenţilor din cadrul Universităţii din Bucureşti, Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universităţii de Vest din Timişoara şi Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, dar şi ai unor asociaţii studenţeşti. Popa a oferit mai multe lămuriri legate de acuzele aduse de universităţile din Consorţiul Universitaria, după ce ministerul a publicat repartiţia preliminară a locurilor bugetate din anul I pentru studii universitare de licenţă, pentru forma de învăţământ cu frecvenţă, în anul universitar 2018 - 2019.

Universitatea din Bucureşti are peste 900 de locuri bugetate neutilizate, deşi are suficienţi studenţi pe locurile de la taxă, care ar putea beneficia de ele, a afirmat, printre altele, ministrul Educaţiei, Valentin Popa: "În conformitate cu datele oficiale prezentate sub semnătură de Universitatea din Bucureşti, am observat o discrepanţă majoră între numărul de studenţi înmatriculaţi şi numărul de locuri bugetate alocate în ultimii trei ani. Peste 900 de locuri bugetate nu sunt utilizate de către UB, deşi are suficient de mulţi studenţi cu taxă care le-ar putea utiliza. Aceste locuri au fost disponibilizate în urma abandonului şcolar, exmatriculării, ele sunt însumate din toţi cei trei ani, cele mai multe din anul trei. Totuşi, trebuie să remarcăm că lipsa unor proceduri interne în favoarea studentului face să avem situaţia în care peste 900 de studenţi cu taxă să nu ocupe locurile bugetate alo-cate. UB nu le foloseşte. Nici nu încasează bani de la buget pentru acestea, nici nu le dă studenţilor de la taxă. Nu este o situaţie din acest an, ci şi din anii trecuţi, este un deficit bugetar destul de important, care se datorează lipsei unei proceduri interne de realocare a locurilor bugetate disponibilizate între facultăţi şi uneori chiar în cadrul aceleiaşi facultăţi. Managementul nu este preocupat să ocupe imediat locurile bugetate disponibilizate. (...) Sunt procente importante de locuri la master, bugetate, pe care nu are cine să le ocupe, sunt pierdute în sistem, nu pot fi utilizate, în condiţiile în care la alte universităţi din România sunt peste 7.000 de studenţi cu taxă la anul doi master care le-ar putea ocupa".

Conform ministrului, în aceeaşi situaţie se află şi celelalte universităţi din Consorţiul Universitaria. Astfel, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj are aproximativ 550 de locuri la anul II, master neutilizate, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi are în jur de 400 de locuri, în timp ce Universitatea de Vest din Timişoara are aproximativ 75 de locuri. Valentin Popa a precizat că va discuta cu Direcţia juridic din minister pentru a găsi cadrul legal de a redistribui locurile bugetate neutilizate.

Studenţii s-au arătat surprinşi de datele prezentate de ministru în cadrul întâlnirii şi au spus că vor lua o poziţie în acest sens.

Universitatea din Bucureşti va avea din septembrie un total de 4.250 de locuri pentru anul I, cu 60 de locuri mai puţine decât anul trecut, Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazul din Bucureşti va avea 40 de locuri, cu 43 de locuri mai puţine decât anul trecut, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca va avea 4.790 de locuri, cu 29 de locuri mai puţine decât anul trecut, în timp ce Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi va avea 3.400 de locuri bugetate, cu 25 de locuri mai puţine decât anul trecut, Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) va avea 2.750 de locuri, cu 20 de locuri mai puţine decât anul trecut, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti (SNSPA) - 735 de locuri, cu 15 locuri mai puţine decât anul trecut. De asemenea, Academia Forţelor Aeriene Henri Coandă din Braşov va avea în total 159 de locuri, cu 12 locuri mai puţine decât anul trecut, iar Universitatea de Vest din Timişoara va avea 2.105 de locuri, cu 10 locuri mai puţine decât anul trecut. Rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, a anunţat că va da în judecată Ministerul Educaţiei pentru că a redus numărul locurilor bugetate.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Cultură

Premiile Oscar, o nouă rundă de controverse
15 feb. O.D.


Modalitatea de susţinere a Capacităţii şi Bacalaureatului nu se schimbă
15 feb. O.D.


MINISTERUL CULTURII ŞI IDENTITĂŢII NAŢIONALE CERE:Modificarea Legii privind protejarea monumentelor istorice
14 feb. L.A.


PUNEREA ÎN VALOARE A OPERELOR LUI BRÂNCUŞI, IGNORATĂ DE GUVERNProiectul Calea Eroilor, fără finanţare bugetară
13 feb. George Marinescu


EDUCAŢIEViolenţa în şcoli, "boală" gravă tratată cu prea multă blândeţe
13 feb. O.D.


PREMIILE GRAMMYKacey Musgraves şi Childish Gambino, marii câştigători1
12 feb. O.D


EDUCAŢIEElevii revin la şcoală pentru semestrul al doilea
11 feb.


Programe de un leu pentru tineri
11 feb. O.D.


Donaţie de 200 de milioane de dolari pentru un muzeu
07 feb.


Expoziţii în valoare de 1.285.000 de euro
07 feb.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.