Scurgere de documente despre modul în care China a gestionat începuturile pandemiei

01 dec. 2020 Miscellanea
A.P.
Scurgere de documente despre modul în care China a gestionat începuturile pandemiei

Autorităţile din China au raportat un număr mai mic de cazuri decât cel real, potrivit unor documente confidenţiale obţinute de CNN, preluat de Digi24. Acestea arată şi haosul care domnea în Wuhan la începutul pandemiei. Potrivit CNN, data de 1 Decembrie marchează un an de la înregistrarea primului pacient care manifesta simptome ale bolii în Hubei, capitala provinciei Wuhan, potrivit unui studiu, scrie g4media.

În 10 februarie, autorităţile chineze au raportat 2.478 de noi cazuri de COVID-19 - ridicând numărul global la peste 40.000, cu mai puţin de 400 de cazuri înregistrate în afara Chinei continentale.

Totuşi, într-un raport marcat "document intern, vă rugăm să păstraţi confidenţialitatea", obţinut de CNN, autorităţile sanitare din provincia Hubei, unde a fost detectat pentru prima dată virusul, vorbesc despre 5.918 cazuri noi detectate pe 10 februarie, mai mult decât dublul numărului oficial de cazuri.

Această cifră mai mare nu a fost dezvăluită public, deoarece sistemul de contabilizare al Chinei părea, în tumultul primelor săptămâni ale pandemiei, să minimizeze severitatea focarului.

Acest raport face parte din 117 pagini de documente scurse de la Centrul Provincial Hubei pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, obţiute şi verificate de CNN.

Luate împreună, documentele reprezintă cea mai semnificativă scurgere de informaţii din interiorul Chinei de la începutul pandemiei şi oferă prima privire clară asupra datelor pe care le aveau oficialii chinezi.

Guvernul chinez a respins cu fermitate acuzaţiile făcute de Statele Unite şi alte ţări occidentale conform cărora a ascuns în mod deliberat informaţii referitoare la virus, susţinând că a fost deschisă de la începutul pandemiei. Cu toate acestea, deşi documentele nu oferă nicio dovadă a unei încercări deliberate de a ascunde rezultatele, ele dezvăluie numeroase neconcordanţe în ceea ce autorităţile credeau că se întâmplă şi ceea ce a fost dezvăluit publicului.

Documentele, care vizează perioada octombrie 2019 - aprilie 2020, dezvăluie un sistem inflexibil de sănătate, constrâns de birocraţie şi de proceduri rigide care nu erau pregătite pentru a face faţă unei urgenţe. În mai multe momente critice de la începutul pandemiei, documentele arată paşi greşiţi şi eşecuri instituţionale.

Documentele arată lentoarea cu care au fost diagnosticaţi pacienţii cu COVID-19. Chiar dacă autorităţile din Hubei au prezentat publicului gestionarea focarului iniţial ca fiind eficientă şi transparentă, documentele arată că oficialii se bazau pe mecanisme de testare şi raportare defectuoase. Un raport de la începutul lunii martie arată că timpul mediu dintre debutul simptomelor şi diagnosticul confirmat a fost de 23,3 zile, ceea ce ar fi îngreunat semnificativ eforturile pentru monitorizarea şi pentru combaterea bolii.

China insistă că a gestionat bine focarul. La o conferinţă de presă din 7 iunie, Consiliul de Stat al Chinei a lansat o carte albă în care spunea că guvernul chinez a publicat întotdeauna informaţii legate de epidemie într-un mod "deschis şi transparent".

"În timp ce depunea eforturi importante pentru a conţine virusul, China a acţionat, de asemenea, cu un puternic sentiment de responsabilitate faţă de umanitate, poporul său, posteritate şi comunitatea internaţională. A furnizat informaţii despre COVID-19 într-un mod complet profesional şi eficient. A publicat informaţii autorizate şi detaliate cât mai curând posibil şi în mod regulat, răspunzând astfel în mod eficient la preocuparea publicului", se arată Cartea albă.

CNN a contactat Ministerul Afacerilor Externe din China şi Comisia Naţională de Sănătate, precum şi Comisia de Sănătate din Hubei, pentru o reacţie cu privire la aceste documente, dar nu a primit niciun răspuns.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

Restaurantele şi cafenelele din Bucureşti, deschise până la ora 23:00
26 ian. G.U.


BOGDAN AURESCU, DESPRE CERTIFICATELE DE VACCINARE ANTI-COVID:''Trebuie să evităm orice abordare discriminatorie''
26 ian. G.U.


Centrul Pompidou din Paris, închis pentru renovări extinse, care vor dura trei ani
26 ian. G.U.


EXPERŢII SAS:2021 are toate premisele pentru a deveni anul fraudelor digitale
26 ian. G.U.


Daniel Băluţă anunţă că parcările publice de pe străzile Secerei şi Izvorul Rece intră în sistem de tarifare
26 ian. G.U.


26 IANUARIE, ÎN ROMÂNIA:Numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 se menţine ridicat - 2877 noi cazuri
26 ian. S.B.


26 IANUARIE, PE GLOB:Infectaţi - cca. 100 milioane ; Decese - cca. 2,15 milioane2
26 ian. J.P.


130 de restaurante din Ungaria sfidează restricţiile şi anunţă că se vor redeschide în februarie
26 ian. A.P.


AstraZeneca respinge informaţiile despre eficacitatea scăzută a vaccinului său anti-Covid în rândul vârstnicilor
26 ian. S.B.


ÎNCEPÂND CU 1 MARTIERusia a aprobat majorarea taxei la exporturile de grâu
26 ian. G.U.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.