Seceta a redus drastic cantitatea recoltată de cereale

05 aug. Politică
I.GHE.

40% - pierderea de producţie înregistrată la grâu, comparativ cu anul 2019 

Producţia medie la grâu în acest an este de 2,9 tone pe hectar, în scădere cu 40% faţă de 2019, când regimul precipitaţiilor a fost unul normal, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Adrian Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Ministrul de resort a precizat: "Sigur că seceta a afectat puternic culturile de toamnă, mai ales în zona de sud-est şi est a ţării. Cele mai accentuate scăderi de producţie sunt în Dobrogea, deoarece această zonă a fost cea mai afectată. Compartimentul de statistică din minister a întocmit un raport comparativ. (...) La grâu, pentru că este suprafaţa cea mai mare - peste 80% din suprafaţa însămânţată în toamnă a fost cu grâu - s-a recoltat până acum 89% din suprafaţă, producţia medie este de 2,9 tone pe hectar faţă de 4,8 tone în 2019, când regimul precipitaţiilor a fost unul normal. Deci s-a diminuat cu 40% producţia medie la grâu. Dacă anul trecut au fost recoltate aproximativ 9,4 milioane tone, anul acesta estimarea este de 5,5 - 5,6 milioane tone".

Adrian Oros a mai spus că producţia a scăzut la toate culturile cerealiere din ţara noastră. Astfel, producţia medie la secară este în acest an de numai 2,5 tone pe hectar faţă de 3,2 tone în 2019.

"La orz, producţia medie este de circa 2,6 tone pe hectar faţă de 5 tone pe hectar în anul trecut, deci o scădere cu aproximativ 47%. La rapiţă, dacă producţia medie anul trecut a fost de 2, 3 tone pe hectar, anul acesta este de 1,9 tone pe hectar. Şi aici s-a înregistrat o scădere semnificativă, din cauza secetei extreme care s-a instalat în toamna anului trecut, iar în acest an, deşi în ultima perioadă au fost precipitaţii chiar din abundenţă, în anumite zone ale ţării şi mai ales în Dobrogea, în sudul Moldovei, sunt încă zone care sunt puternic afectate de secetă", a arătat ministrul Agriculturii.

În cadrul conferinţei de presă, Adrian Oros a anunţat că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a virat, ieri, în conturile fermierilor, ajutorul de stat la motorina folosită în agricultură, aferentă trimestrului I al anului 2020. Este vorba despre 103.381.276 de lei pentru 10.951 de beneficiari.

Ministrul de resort a precizat că subvenţia la motorină pentru trimestrul I a fost plătită abia acum, deoarece de la începutul anului actualul Executiv a fost nevoit să achite 528 de milioane de lei, reprezentând restanţe de anul trecut cu privire la ajutorul respectiv.

O altă veste pe care Adrian Oros a dorit să o transmită agricultorilor este că ministerul de resort va iniţia un proiect de act normativ pentru introducerea unui mecanism bancar de amânare a ratelor pentru fermieri.

"Am avut două runde de întâlniri cu reprezentanţii băncilor şi încercăm să elaborăm un proiect de act normativ cu aplicabilitate unitară, practic un mecanism bancar de amânare a ratelor, plecând de la prevederile Ordonanţei 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instuţiile de credit şi de finanţare", a spus Adrian Oros.

Ministrul de resort susţine că un asemenea demers este în interesul agriculturii şi economiei româneşti, pentru ca fermierii care au fost păgubiţi anul acesta şi de secetă să beneficieze de această amânare a ratelor, astfel încât ei să îşi poată relua activitatea şi să nu falimenteze.

Adrian Oros a mai arătat că la rectificarea bugetară ministerul va aloca 1,2 miliarde de lei cu titlu de despăgubiri pentru secetă pentru 34.647 de fermieri.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

VLAD VOICULESCU:''Facem plângere penală şi ne adresăm Curţii de Conturi pentru publicitatea mascată făcută de Firea''2
25 sep. G.U.


Iohannis a semnat decretul de eliberare a Giorgianei Hosu din funcţia de procuror-şef al DIICOT
25 sep. G.U.


NICUŞOR DAN:''Eu sunt foarte optimist că o să luăm şapte primării din şapte''6
25 sep. G.U.


IONEL DANCĂ:''Vrancea a fost izolată şi se află pe ultimele locuri din ţară la investiţiile străine''
25 sep. G.U.


MARCEL CIOLACU:''Ar fi cazul ca prim-ministrul să aibă decenţa să dubleze alocaţiile''1
25 sep. G.U.


CRISTIAN BUŞOI, VICEPREŞEDINTELE PNL:''E foarte important să se meargă la vot, respectând toate normele de siguranţă necesară''4
25 sep. G.U.


BEM:Gabriela Firea şi-a făcut publicitate mascată, în plină campanie electorală
25 sep. J.P.


EUGEN TOMAC CĂTRE DAN BARNA:Este inadmisibil să preluaţi tehnicile de manipulare ale PSD 1
25 sep. J.P.


VASILE DÎNCU:"Cei care să zicem sunt mai în vârstă nu se vor duce la vot şi asta va dezavantaja PSD"9
25 sep. J.P.


Klaus Iohannis a semnat decretul pentru încetarea raporturilor de serviciu ale chestorului Cătălin Ioniţă
25 sep. A.B.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.