Securitatea nucleară de la Cernavodă, obstrucţionată de legea achiziţiilor

26 ian. Companii
G.M.
Securitatea nucleară de la Cernavodă, obstrucţionată de legea achiziţiilor

Forţa de muncă şi asigurarea în continuare a actualului standard de securitate nucleară reprezintă provocările cu care se confruntă Nuclearelectrica, a declarat, ieri, Virgil Popescu, ministrul Energiei, în cadrul unei vizite la Cernavodă, prilejuită de vaccinarea anti-Sars-Cov 2 a angajaţilor centralei nucleare din localitate.

"Vrem să construim unităţile 3 şi 4, vrem să retehnologizăm unitatea 1 şi cea mai mare provocare, după părerea mea, este resursa umană. O iau foarte serios în calcul, pentru că avem nevoie de resursă umană calificată, profesionistă - aşa cum este acum - pentru că România, prin SNN Cernavodă, este cea mai eficientă ţară din lume care produce energie nucleară, conform unui studiu independent, publicat anul trecut. Provocarea va fi să asigurăm resursa umană pentru funcţionarea unităţilor 1 şi 2 şi pentru construcţia şi funcţionarea unităţilor 3 şi 4", a spus ministrul Energiei.

Domnia sa a precizat că instruirea unei persoane în domeniul nuclear durează foarte mult, iar în ultimii ani s-a observat o tendinţă privitoare la persoanele care au urmat cursuri de calificare: oamenii vin, se instruiesc şi apoi caută ceva mai bun şi pleacă să lucreze în sectorul nuclear din alte zone ale lumii. De aceea, forţa calificată de muncă reprezintă o provocare pentru perioada următoare în cadrul Nuclearelectrica.

O altă provocare este asigurarea standardului actual de securitate nucleară, ce poate fi menţinut doar prin achiziţionarea echipamentelor de la producătorul care a furnizat iniţial acest tip de echipamente pentru centrala de la Cernavodă.

"Ca să menţinem standardul de eficienţă, trebuie să menţinem şi actualul standard foarte înalt de securitate nucleară, iar asta se poate face numai cu echipamente făcute de producător, de cel care a furnizat aceste echipamente în zona nucleară şi aceasta este iarăşi o provocare. Legea securităţii nucleare, legea 111/1996, se cam loveşte în acest aspect de legea achiziţiilor, iar noi trebuie, în primul rând la o astfel de centrală să asigurăm securitatea din punct de vedere nuclear. Suntem printre cele mai sigure centrale din lume, cea mai eficientă şi vrem să rămânem aşa", a spus ministrul Virgil Popescu, lăsând să se înţeleagă că Guvernul pregăteşte o nouă modificare legislativă.

Ministrul Energiei a mai precizat că Nuclearelectrica va sprijini şi în anul 2021 comunitatea locală.

"Am anunţat un sprijin de 5 milioane lei pentru investiţii sociale în comunitatea locală. 40% vor fi alocaţi pentru investiţii în zona medicală, 40% pentru educaţie şi 20% în alte domenii, inclusiv sport. Practic vrem să continuăm ce am început anul trecut, când toate companiile mari din sistemul energetic naţional au ajutat comunităţile de pe întreg cuprinsul ţării. Acum vreau o implicare mai mare a fiecărei companii în comunitatea locală unde îşi are sediul", a precizat Virgil Popescu.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

STUDIU SHL ROMÂNIA:Managerii români organizează, respectă procedura şi instrucţiunile, dar duc lipsă de abilităţi creative şi inovaţie
12 apr. S.B.


Enel introduce soluţia inteligentă pentru locuinţe "HOMIX" pe piaţa din România
12 apr. G.U.


ADVERTORIALSuport pentru dezvoltarea serviciilor medicale la Spitalul de Psihiatrie''Eftimie Diamandescu'' Bălăceanca - în contextul pandemiei Covid-19" Cod SMIS 2014+ 138135
12 apr.


ÎN SCĂDERE UŞOARĂ FAŢĂ DE CEA DIN 2019Eisberg a încheiat 2020 cu o cifră de afaceri de 11 milioane euro
12 apr. A consemnat Emilia Olescu


China impune Alibaba o sancţiune record de 2,3 miliarde euro
10 apr. G.U.


KLM aniversează 25 de ani de operare a rutei Bucureşti - Amsterdam
09 apr. A.P.


Groupe Renault, Atos, Dassault Systèmes, STMicroelectronics şi Thales îşi unesc forţele pentru a crea "Software Republique"
09 apr. A.P.


Kaspersky lansează un curs online de inginerie inversă pentru malware
09 apr. G.U.


EJOBS:Creştere de 70% a aplicărilor pentru locuri de muncă în primele 3 luni ale anului
09 apr. S.B.


SONDAJ BESTJOBS:16% dintre angajaţi spun că s-au vaccinat deja împotriva Covid-19 şi 37% urmează în perioada următoare
09 apr. S.B.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.