ŞEFUL BNR SPUNE CĂ NIVELUL CURSULUI EURO/LEU A AJUNS LA UN RELATIV ECHILIBRU

Isar: "Isărescu a decis să apeleze la o armă redutabilă - deprecierea cursului" 13

10 nov. 2017 Macroeconomie
E.O.
Isar: "Isărescu a decis să apeleze la o armă redutabilă - deprecierea cursului"

Euro a atins, ieri, un nou maxim al ultimilor 5 ani - 4,6279 lei  

INS a anunţat un deficit comercial de 8,8 miliarde euro, în primele nouă luni ale anului

Isărescu: "Se conturează o problemă în cazul deficitului comercial"

Cursul de schimb euro/leu a ajuns la un nivel de relativ echilibru, a apreciat, ieri, Guvernatorul Mugur Isărescu, precizând că evoluţia leului este în strânsă legătură cu deficitul comercial.

Şeful Băncii Centrale a atras atenţia că, în timp ce exporturile au crescut cu 9%, importurile au înregistrat o creştere de 12%, având o balanţă comercială dezechilibrată. Chiar dacă importurile şi exporturile ar creşte cu aceleaşi ritmuri, balanţa comercială s-ar deteriora şi mai mult, a evidenţiat Guvernatorul, avertizând că se conturează o problemă în cazul deficitului comercial.

Fostul bancher Lucian Isar a reacţionat la declaraţiile Guvernatorului BNR, menţionând că, prin afirmaţiile sale, Mugur Isărescu a ghidat cursul în sus "o perioada îndelungată": "Guvernatorul Isărescu a constatat că politicienii nu cedează la negocierile cu domnia sa dacă doar creşte în ritm alert dobânzile. Prin urmare, a decis să apeleze la o armă redutabilă şi îndelung testată de fiecare dată când se discută schimbarea guvernatorului BNR: deprecierea cursului de schimb.

În conferinţa de astăzi (n.r. ieri), a făcut nici mai mult nici mai puţin decât să ghideze cursul în sus «o perioada îndelungată». Isărescu a aflat, recent se pare, că România are deficit de cont curent, de foloseşte această justificare şcolărească pentru a forţa creşterea cursului.

Simultan, a anunţat inflaţie în creştere pentru a justifica dublarea dobânzilor la nivel de săptămână.

Este ca şi cum, după atâţia ani în funcţie, nu a înţeles că deprecierea cursului se transferă rapid în preţuri.

În rezumat, Isărescu încearcă să provoace verbal creşterea preţurilor (un canal de politică monetară), pentru a masca creşterea simultană a dobânzilor şi cursului.

Negocierea este simplă - dacă politicienii aprobă comisie de anchetă pentru Isărescu, atunci el va acţiona cu pârghiile dobândă, curs şi creditare, pentru frânarea economiei, aşa cum a făcut în 2008 (în 2009 economia a scăzut cu 7,1%, după o creştere de 8%)".

Mugur Isărescu a spus, ieri, că tendinţa de depreciere a leului a început de mai mult timp, în comparaţie cu evoluţia monedelor din regiune: "Ce remarcăm în ceea ce priveşte leul? În primul rând că tendinţa de depreciere e mai de durată decât în cazul zlotului şi forintului. La zlot şi la forint au fost variaţii mult mai mari, leul fiind mult mai stabil. Dar, per total, observăm o tendinţă de depreciere mai de durată, nu cu cifre mari, cu cifre mici, mai de durată însă, şi ea este categoric asociată cu evoluţia balanţei de plăţi a României, pentru că, spre deosebire de zlot şi de forint, adică de polonezi şi de unguri, avem o situaţie în deteriorare a balanţei comerciale".

Referitor la faptul că euro a ajuns la un nivel maxim al ultimilor cinci ani, şeful BNR a precizat, răspunzând unei întrebări: "Dumneavoastră trebuie să vă gândiţi la comparaţiile acestea istorice pe care le faceţi după patru - cinci ani şi că trebuie să le introduceţi într-un context istoric. S-au întâmplat multe şi în Europa şi în lume, în cinci ani de zile. Aşa că, de ce nu comparaţi, de exemplu, cu alt nivel, alt an? De fiecare dată putem să luăm un an care nu ne convine. Ceea ce pot să vă spun este că nivelul cursului de schimb trebuie să fie unul de echilibru. În România, este stabilit de piaţă, îl influenţăm prin influenţarea pieţei, nu prin alte metode, prin influenţarea condiţiilor de pe piaţă şi evităm pe toate căile ca acest curs să nu reflecte fundamentele. O spun în clar, aşa cum m-am referit de fiecare dată - nu avem cum să ne batem cu fundamentele. Fundamentele trebuie rezolvate. Dacă e o problemă de extindere a deficitului de cont curent, trebuie să i te adresezi problemei, nu cursului. Înseamnă că, dacă în mod permanent ai un deficit de valută pe piaţă, atunci el trebuie să fie rezolvat".

Cursul leu/euro nu se poate aprecia atâta vreme cât fundamentele economice, precum deficitul balanţei comerciale, cel de cont curent şi deficitul bugetar, nu se îmbunătăţesc, a spus şi Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Domnia sa a declarat: "Eu cred că ar fi hazardat să pronunţăm orice cifră legată de evoluţia cursului, atât timp cât nu ştim în ce direcţie o iau politicile fiscale. Atâta vreme cât fundamentele macro nu se îmbunătăţesc şi, în plus, şi percepţia se deteriorează, în astfel de condiţii cursul nu se poate aprecia. Că se depreciază mai mult sau mai puţin, e de discutat".

Leul a continuat să se deprecieze, ieri, în raport cu euro, atingând un nou maxim al ultimilor cinci ani, respectiv 4,6279.

Ionescu, ANEIR: "Drama cursului de schimb este irecuperabilă, pentru importatori"

Nivelul la care a ajuns cursul de schimb reprezintă o dramă pentru lumea exportatorilor şi a importatorilor, consideră Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). Domnia sa ne-a spus, miercuri, că, deşi, pentru moment, exportatorii ar trebui să fie fericiţi întrucât încasează mai mult, totuşi, având în vedere că circa două treimi din exporturi sunt realizate pe bază de importuri, acest curs îi va scoate din competiţia internaţională de competitivitate: "Pentru importatori, drama acestui curs, care nu are nicio legătură cu evoluţia economiei, este irecuperabilă. Ceea ce pierd ei acum la curs, nu se poate recupera decât din majorări de preţ ale produselor, care vor duce la o creştere accentuată a inflaţiei".

În opinia domnului Ionescu, este presiune pe curs, acum, în piaţă, pentru că nu sunt suficiente intrări de valută, iar importurile sunt în creştere, importatorii având nevoie de monedă străină.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat, ieri, că, în primele nouă luni ale anului în curs, exporturile au însumat aproape 46,6 miliarde euro, iar importurile - circa 55,5 miliarde euro, deficitul balanţei comerciale ajungând la 8,88 miliarde euro, mai mare cu aproape 2 miliarde euro faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. În luna septembrie 2017, exporturile s-au ridicat la 5,55 miliarde euro, cu 6% mai mari comparativ cu aceeaşi lună a lui 2016, în timp ce importurile au fost de 6,57 miliarde euro, mai mult cu 9,2% faţă de septembrie 2016, rezultând un deficit de peste 1 miliard de euro.

Valoarea schimburilor de bunuri intra UE a fost, la expedieri, de 35,36 miliarde euro, iar la introduceri - de 42,1 miliarde euro, în perioada analizată.

În extra UE, schimburile de bunuri s-au ridicat la 11,23 miliarde euro la exporturi, respectiv la 13,37 miliarde euro la importuri.

Citeşte şi

Opinia cititorului: 13
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2017, 06:21

Serios? Adica nu zic ca n-o fi zis Lucica prostia asta dar cat de copil/prost/vanfut/ticalos trebuie sa fi ca sa il si crezi???

Deci baiatul asta care imparte baia cu Gorghiu e la nivelul de zvonac neinstruit ca speculatorii amarati consumatori de CHF. Doar aia mai cred ca isarescu face ce curs vrea pohta lui.

Ca mare mai Ti-e gradina, Doamne! 

1.1.   Nu trebuie (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2017, 07:52

[Mesaj eliminat conform regulamentului]

1.2.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2017, 07:55

Bancile fac ce curs vrea BNR.

In gradina domnului trebuie sa toleram si postaci fara caracter. 

1.3.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2017, 08:01

sa fii agramat sau agramat ticalos trebuie sa fii recuperator falit..

2.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2017, 08:30

Isar dovedeste o gandire de precupeata - ce i se nazare da pe trompa

3.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2017, 09:33

Asa este,bancile vor platii impozit pe cifra de afaceri,BNR creste Roborul si valutele ca sa acopere gaurile din banci,,,,,NIMENI NU A PROTESTAT CA BANCILE SI FIRMELE MULTINATIONALE TRIMIT PROFITUL IN TARA LOR,,,,,NIMENI. PROTESTAM PENTRU ALTII ..

3.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2017, 11:29

Da tu cam ce ti-ai dori sa faca firmele multinationale cu profitul, sa ti-l dea tie? Poatr ai vrea sa-l doneze consumatorilor lacomi de CHF. Dar daca nu castiga profit si nu poate face ce vrea cu el de ce ar msi veni o multinationala in Romania? Tu te-ai duce sa lucrezi in Spania daca aia nu te-ar lasa sa trimiti banii castigati in Romania??? Fiecare face cu banii lui ce vrea: si tu cu salariul si multinationalele cu profitul.

3.2.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2017, 11:44

Ce prostie sa compari salariul cu evaziunea fiscala bancara.

3.3.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2017, 11:48

Sa faca ce vor ele. Dar cine face evaziune merge la pârnaie.

4.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2017, 14:34

pentru devalorizarea leului, trebuie sa mltumim partidului si inteleptilor lui conducatori/penali

4.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2017, 14:53

Mulțumește-i lui Isărescu.

Leul a fost ținut artificial la 4,2, economia românească a fost decimată, iar acum nu mai are cine să suporte leul la 4,6.

Dar e o bună lecție pentru cei care vor adoptarea euro. 

4.2.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2017, 17:02

n-a fost nimeni decimat la 4.2, du-te si te culca

4.3.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2017, 17:49

Ungaria si Polonia au crescut pe exporturi catre Romania. Forint și zlot depreciate, leu proptit de BNR via bănci a însemnat nivel de trai artificial în românica și dezvoltarea economiilor țărilor vecine.

Acum ei pot concura la nivel de preț și calitate cu vecinii lor de la vest. 

Practic, tu și colegii tăi romiți de 10 ani și vine scadența. :)

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

LUDOVIC ORBAN:"Încurajez dezvoltarea sectorului cooperaţiei meşteşugăreşti ca forţă activă a economiei naţionale" 1
04 iul. A.P.


MACRO NEWSLETTER 3 Iulie 2020
03 iul.


Călin RecheaTrăiască planurile liberalilor social- democraţi pentru propăşirea României!9
03 iul. Călin Rechea


Calendarul relansării economice se accelerează14
03 iul. Tănase Stamule


FLORIN CÎŢU:România va înregistra în 2020 o scădere economică cuprinsă între minus 2% şi minus 3%5
02 iul. S.B.


Specialiştii au identificat câteva probleme ale Programului de relansare economică al Guvernului4
02 iul. A.P.


PLANUL DE RELANSARE:Dezvoltarea sectorului TIC va duce la o creştere a PIB de 13%1
02 iul. A.P.


Călin Rechea DIVERGENŢA DINTRE PIEŢELE FINANCIARE ŞI ECONOMIA REALĂ DIN SUA ESTE TOT MAI MARECreştere explozivă a indicilor bursieri, creştere impresionantă a numărului falimentelor4
02 iul. Călin Rechea


Valentin M. IonescuPLANUL NAŢIONAL DE INVESTIŢII ŞI RELANSARE ECONOMICĂCum plănuiesc liberalii să relanseze economia9
02 iul. Valentin M. Ionescu


PLANUL NAŢIONAL DE INVESTIŢII ŞI RELANSARE ECONOMICĂMicroîntreprinderile solicită intervenţia imediată a Guvernului10
02 iul. George Marinescu

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.