Şeful Serviciului Juridic - Prefectura Mehedinţi şi directorul Direcţiei Cadastru - Primăria Drobeta - Turnu Severin, reţinuţi de DNA

10 iul. 15:25 Anticorupţie
A.P.
Şeful Serviciului Juridic - Prefectura Mehedinţi şi directorul Direcţiei Cadastru - Primăria Drobeta - Turnu Severin, reţinuţi de DNA

Constantin Vintilă, şeful Serviciului Juridic din cadrul Instituţiei Prefectului Mehedinţi, şi Cătălin Iancu Preduţ, directorul executiv al Direcţiei Cadastru Fond Funciar din Primăria Drobeta-Turnu Severin, au fost reţinuţi, vineri, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care sunt acuzaţi de luare de mită, conform Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Craiova au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de vineri, a lui Constantin Vintilă, şef al Serviciului Juridic din cadrul Instituţiei Prefectului Mehedinţi şi membru al Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, pentru luare de mită în formă continuată (2 acte materiale), spălarea banilor şi complicitate la luare de mită, şi a lui Cătălin Iancu Preduţ, director executiv al Direcţiei Cadastru Fond Funciar din cadrul Primăriei municipiului Drobeta Turnu Severin, pentru luare de mită.

Potrivit procurorilor anticorupţie, Constantin Vintilă ar fi cerut şi ar fi primit o sumă de bani de la o persoană (martor), pentru a face demersurile administrative pe care le avea în atribuţie, astfel încât persoana respectivă să poată intra în posesia unui teren de 5.000 mp în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin. Persoana respectivă era îndreptăţită să intre în posesia suprafeţei de teren ca moştenitor, după ce câştigase în instanţă dreptul de reconstituire.

Concret, arată anchetatorii, în schimbul banilor, Constantin Vintilă ar fi formulat, în numele persoanei îndreptăţite, o cerere pentru punerea în posesie cu terenul de 5.000 mp şi pentru a-i facilita emiterea unei hotărâri favorabile de către Comisia de fond funciar.

"După ce ar fi formulat şi depus cererea menţionată, inculpatul Constantin Vintilă ar mai fi pretins, în cursul anului 2019, de la aceeaşi persoană, şi cedarea cu titlu gratuit a unei suprafeţe de 1.000 de mp pentru sine. În schimb, acesta s-ar fi angajat să asigure eliberarea efectivă a titlului de proprietate şi punerea în posesie efectivă cu terenul de 5.000 mp situat în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin. Ca urmare a presiunilor constante exercitate de inculpatul Constantin Vintilă, în perioada mai - iunie, asupra persoanei îndreptăţite, aceasta a încheiat la notar, la data de 9 iunie, un contract de dezmembrare a suprafeţei de 5.000 mp teren şi de vânzare-cumpărare a unei părţi de 1.000 mp de teren către inculpatul Constantin Vintilă", se precizează în comunicat.

În realitate, spune DNA, contractul respectiv fusese încheiat şi autentificat doar pentru a masca bucata de teren de 1.000 mp ce urma să fie cedată funcţionarului drept mită.

Potrivit procurorilor, pentru finalizarea cu succes a procedurii administrative de reconstituire a dreptului de proprietate, şi Cătălin Iancu Preduţ ar fi pretins de la aceeaşi persoană, în cursul anului 2019, prin intermediul lui Constantin Vintilă, cedarea cu titlu gratuit a unei suprafeţe de 1.000 mp.

"În perioada 1 - 9 iulie, s-ar fi convenit ca, în locul transferării gratuite a bucăţii de teren de 1.000 mp, Cătălin Iancu Preduţ să primească efectiv o sumă de bani în numerar - 30.000 de euro", se menţionează în comunicat.

Anchetatorii informează că, joi, pentru sprijinul acordat persoanei îndreptăţite la reconstituirea dreptului de proprietate, Cătălin Iancu Preduţ ar fi primit banii pretinşi - 30.000 de euro, în biroul lui Constantin Vintilă, împrejurare în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

Vineri, cei doi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Anticorupţie

ALERT: ASF a declanşat o investigaţie în cazul manipulării de la SIF Banat Crişana6
10 aug. M.S.


Federaţia Sindicală "Pro Asist" reclamă abuzuri în cadrul DGASPC Sibiu
10 aug. A.P.


ÎN CONTEXTUL EXPLOZIEI DE LA BEIRUT:Premierul libanez este aşteptat să prezinte demisia cabinetului său
10 aug. A.P.


Infractori căutaţi în Belgia, prinşi de poliţiştii tulceni
10 aug. A.P.


Sancţiuni de 1,5 milioane de lei pentru nerespectarea măsurilor sanitare, în weekend1
10 aug. A.P.


Curtea de Apel Bucureşti declină competenţa privind cererea de redeschidere a urmăririi penale în Dosarul 10 august către Tribunalul Bucureşti
10 aug. A.P.


Arestările de la Apple Daily, primul pas al opresiunii mass-media din Hong Kong
10 aug. A.P.


Cererea de recuzare a judecătoarei care se pronunţă pe dosarul 10 august, respinsă1
10 aug. A.P.


NICUŞOR DAN:"Justiţia trebuie să afle adevărul, inclusiv despre complicităţile Gabrielei Firea"2
10 aug. J.P.


DOSARUL 10 AUGUST:Curtea de Apel Bucureşti judecată azi decizia de redeschidere a anchetei
06 aug. J.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.