SENATORUL DANIEL CĂTĂLIN ZAMFIR:
Preşedintele ANRM, Gigi Dragomir, a vrut să crească redevenţele la gaze; Tudose l-a demis 23

• "Producătorii vând gazul cu 89 de lei/ Mwh, dar statul încasează redevenţă pentru 45,71 lei/Mwh", potrivit lui Zamfir
Preşedintele ANRM Gigi Dragomir a fost demis, la finalul anului trecut, de către premierul Mihai Tudose, întrucât acesta a dat ordinul 525 din 22 decembrie prin care a vrut să schimbe metoda de calcul al redevenţei pentru gazele naturale, prin care preţul de referinţă la gaze naturale urma să fie adus la nivelul la care se vând gazele pe piaţă, potrivit unor surse politice.
Senatorul Daniel Cătălin Zamfir a scris pe Facebook: "22 decembrie. Ora 16.35. La Secretariatul General al Guvernului (SGG) este trimis, pentru publicare în Monitorul Oficial, Ordinul nr. 525 al ANRM prin care preţul de referinţă la gaze naturale urma să fie adus la nivelul la care se vând astăzi pe piaţă gazele. Preţ neactualizat din 2008. Astfel, producătorii vând gazul cu 89 de lei/Mwh, dar statul încasează redevenţă pentru 45,71 lei/Mwh.
Ordinul nu mai fost publicat nici până în ziua de azi, deşi trebuia să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Domnul Tudose l-a oprit de la publicare.
De ce?
În adresa de înaintare i se arată clar că actualizarea preţului de referinţă nu înseamnă majorarea preţului pentru populaţie şi pentru companii. Ceea ce e perfect adevărat. E vorba doar de a constata că preţul cu care se vinde gazul e dublu faţă de cel pentru care ia banii statul român, domnule Tudose".
Senatorul Zamfir susţine că neactualizarea preţului din 2008 încoace a însemnat pentru statul român pierderi de peste 3 miliarde de euro.
Potrivit lui Zamfir, în adresa transmisă premierului de către ANRM i se mai arată că este obligatoriu să se actualizeze acest preţ: "A cerut Curtea de Conturi în 2010 şi a obligat decizia nr 972 din 4 martie 2015 a Înaltei Curţi".
Raportul de audit al performanţei privind concesionarea resurselor minerale ale ţării în perioada 2011-2015, realizat de Curtea de Conturi a României, preciza că ANRM a aprobat preţul de referinţă pentru gazele naturale extrase din România, folosit la calculul redevenţei petroliere, în alte condiţii decât cele stabilite prin Legea petrolului nr. 238/07.06.2004: "ANRM, deşi potrivit Legii petrolului nr. 238/07.06.2004 are atribuţii în efectuarea de studii pe baza cărora fundamentează şi stabileşte preţul de referinţă al petrolului (ţiţei şi gaze naturale) în baza căruia se calculează redevenţa petrolieră, în perioada auditată, acest preţ a fost stabilit fără a avea la bază astfel de studii".
În perioada 2011-2015, preţul de referinţă pentru gazele naturale extrase în România, care stă la baza calculului valorii redevenţei petroliere la gazele naturale, este de 495 lei/1.000 mc.
Raportul Curţii de Conturi arată: "În conformitate cu prevederile art. 5 din Anexa 2 la Ordinul preşedintelui ANRM nr.98/1998, calculul contravalorii redevenţelor petroliere datorate bugetului de stat de către titularii acordurilor petroliere se face prin luarea în considerare a preţurilor practicate de titularii acordurilor la valorificarea cantităţilor proprii de petrol, care să nu fie mai mici decât preţurile de referinţă stabilite şi comunicate lunar de ANRM".
Curtea de Conturi susţine că a constatat faptul că preţurile de referinţă ale gazelor naturale extrase în România, stabilite incorect de către ANRM în perioada auditată, s-au situat sub preţurile de referinţă, cu consecinţe în diminuarea cuantumului redevenţei cuvenite bugetului de stat.