Senatul va dezbate azi proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea 1

16 iul. 08:09 Politică
S.B.
Senatul va dezbate azi proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a declarat că Plenul Senatului va dezbate joi proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea, informează G4Media.

Potrivit sursei citate, Cazanciuc a menţionat că se face o trecere în revistă a articolelor proiectului de lege, aşa cum au fost discutate în cadrul Comisiei juridice miercuri.

"Urmează (...) o citire tehnică de către stafful comisiei şi probabil în această seară, când va fi gata, o să dăm un vot pe raportul Comisiei juridice, în aşa fel încât mâine să poată fi înscris pe ordinea de zi a plenului Senatului, care va avea loc la ora 10, 12, o să stabilim de comun acord cu ceilalţi colegi, dar mâine în mod cert o să avem vot în plenul Senatului", a afirmat el.

El a precizat că s-a introdus o procedură obligatorie referitoare la medici. "Sunt mai multe lucruri care au fost (...) îmbunătăţite faţă de varianta venită de la Guvern sau de la Cameră. (...) Am introdus o procedură obligatorie, mai întâi de voluntari, într-un al doilea pas de apelare la o structură militară, dacă va fi cazul şi în ultimă instanţă, dacă nici cele două (...) soluţii nu pot să aducă pe cineva într-un spital care are o criză la un moment dat, să se poată apela la o detaşare, cu o compensare destul de importantă, de până la o jumătate din salariu plus o diurnă (...) pentru cei care merg în asemenea misiuni", a spus Cazanciuc.

Ministerul Sănătăţii va fi obligat să creeze un corp al voluntarilor pentru situaţii de urgenţă la care statul să poată apela când e nevoie. "Practic, un număr de cadre medicale se înscriu pe această listă, beneficiază de o anumită formă de compensare, dar atunci când ţara are nevoie de ei sunt cu arma la picior", a precizat Cazanciuc, conform G4Media.

Potrivit acestuia, în prima etapă pacientul confirmat cu un agent patogen va beneficia de o examinare medicală care poate să dureze până la 48 de ore, făcută cu acordul său.

"Dacă pacientul nu este de acord, medicul care-l examinează propune DSP o eventuală măsură de izolare pentru 48 de ore pentru a termina un screening general. La finalul celor 48 de ore se reia această procedură de acord solicitat pacientului. Dacă nici în această situaţie nu se obţine acordul, DSP-ul emite o altă decizie. Şi prima decizie, pentru 48 de ore şi următoarea decizie, care durează cât durează perioada de incubare a agentului patogen respectiv, pot fi contestate (...) la judecătoria din raza căreia se află unitatea spitalicească", a explicat Cazanciuc.

Soluţia primei instanţe este executorie

"DSP-ul poate propune această măsură de izolare într-o unitate spitalicească sau asociată, poate fi şi un hotel sau alte unităţi de cazare, nu e obligatoriu neapărat în spital. (...) Dacă după 48 de ore nu sunt simptome care să arate o agravare a bolii, pacientului i se recomandă să meargă la domiciliu sau într-un loc unde se poate izola, dacă (...) îşi poate asuma răspunderea că în acea locaţie unde vrea să meargă are câteva condiţii sanitare, adică (...) o încăpere singur, o baie la care să aibă acces permanent, să aibă substanţe dezinfectante, practic, va primi de la DSP o conduită de urmat", a precizat Cazanciuc.

Persoana respectivă va semna o declaraţie pe propria răspundere

Cazanciuc a subliniat că persoanele care au fost informate să aibă o anumită conduită şi nu o respectă riscă sancţiuni contravenţionale sau penale. Organe ale statului, precum Poliţia Locală, Poliţia Naţională, alte autorităţi, pot să verifice, informate fiind de DSP că o anumită persoană trebuie să aibă o anume conduită.

Întrebat de jurnalişti dacă o persoană care nu respectă izolarea va fi carantinată, Cazanciuc a răspuns: "Poate fi şi o asemenea etapă ulterioară, dacă nu respectă regula".

Potrivit G4Media, în ceea ce priveşte minorii confirmaţi cu noul coronavirus, el a menţionat că s-a găsit o formulă să rămână împreună cu familia. El a precizat că familia este cea care decide în legătură cu copilul, indiferent de situaţie.

"Familia e asistată de medici pentru a avea cea mai bună conduită de urmat pentru minor şi pentru familie, deci familia decide în primul rând, nu statul", a afirmat Cazanciuc.

Premierul Orban a anunţat că va participa şi el la şedinţa plenului Senatului.


Opinia cititorului: 1
1.   Franta si Germania nu au mai raportat
mesaj trimis de George Andrei în data de 16.07.2020, 10:40

Noi cazuri in urma cu doua zile! Oameni seriosi! La Colonie, ”SPECIALISTII” cu Armagnac-ul in fata faceau LEGEA BOLSEVICO-HITLERISTA ( BOLSEVICII SI HITLERISTII SEMANAU PRIN PROCEDEE, UNII PRIN GESTAPO, ALTII PRIN NKVD=DSP-ul de AZI) A INCHISORII DE 2 ZILE (+20 de ZILE CAT SUNT PROCEDURILE JUSTITIARE DE ELIBERARE)!!!! REVOLTELE PAREAU A FI CONSECINTA ACESTEI LIPSE DE EFICIENTA (V. GRECIA, BULGARIA, SERBIA, FRANTA, ISRAEL)!!!

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

Hotărârea CEDO, în cazul Kovesi, definitivă
06 aug. G.M.


NOI CU CINE VOTĂM?Traseismul politic - legiferat de PSD şi preluat de PNL
06 aug. George Marinescu


KLAUS IOHANNIS: "Majoritatea parlamentară pesedistă se opune reformelor justiţiei"
06 aug. G.M.


Principalele partide, salvate de datorii de peste 70 de milioane de lei de banii publici2
05 aug. A.P.


PONTA:"Alegerile locale trebuie organizate în condiţii de maximă siguranţă"
05 aug. J.P.


DAN BARNA:"Trebuie să fim alături de statul şi de cetăţenii libanezi"5
05 aug. A.P.


Marcel Ciolacu anunţă plângere penală împotriva PNL3
05 aug. A.P.


Gabriela Firea, replică la acuzele premierului în legătură cu blocajele licitaţiei pentru măşti
05 aug. A.P.


NICOLAE ROBU:"Curtea de Apel va stabili dacă voi fi trimis în judecată sau nu"
05 aug. S.B.


Iohannis se va întâlni azi cu premierul Ludovic Orban şi alţi membri ai Guvernului3
05 aug. S.B.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.