SIDERURGIŞTII CER EXCLUDEREA ROMÂNIEI DE LA APLICAREA MĂSURILOR LUI TRUMP:

"Taxele impuse de SUA afectează grav metalurgia românească" 2

13 mar. Companii
Emilia Olescu
"Taxele impuse de SUA afectează grav metalurgia românească"

Siderurgiştii din ţara noastră îi cer premierului Viorica Dăncilă să intervină pentru excluderea ţării noastre de la aplicarea măsurilor fiscale impuse de administraţia Statelor Unite ale Americii.

În acest sens, Uniunea Producătorilor de Oţel din România (UNIROMSIDER) şi Uniunea Producătorilor de Ţevi din Oţel din România (UNITUB) i-au transmis, ieri, o scrisoare prim ministrului nostru, în care au precizat: "După cum se cunoaşte, în data de 08.03.2018, preşedintele SUA, Donald TRUMP, a semnat documentul prin care, în termen de 15 zile, se aplică taxe de 25% la importurile de oţel şi 10% la importurile de aluminiu. Această decizie luată de Administraţia SUA afectează grav industria metalurgică din România prin reducerea drastică a exporturilor româneşti pe piaţa SUA.

Precizăm că noile măsuri practic exclud, în continuare, posibilitatea exportului, în condiţiile în care, în anul 2017, România a exportat circa 120.000 tone produse siderurgice în valoare de circa 160 milioane euro şi circa 4.000 tone aliaje din aluminiu, în valoare de circa 15 milioane euro.

Decizia de majorare a taxelor vamale pentru oţel şi aluminiu a lăsat posibilitatea excluderii de la aplicare pentru unele ţări cu care SUA are relaţii speciale de tipul «Friendly national security ally with the USA». Din păcate, termenul de exonerare este extrem de scurt (circa două săptămâni de la semnare), iar excluderea ar urma să se facă în baza discuţiilor bilaterale dintre SUA şi statele care au o astfel de relaţie de parteneriat cu SUA.

Apreciind că relaţiile diplomatice dintre SUA şi România fac parte din această categorie, vă rugăm, doamnă Prim-Ministru, să dispuneţi întreprinderea de urgenţă a măsurilor necesare pe lângă autorităţile SUA în vederea exonerării producătorilor din România de oţel şi aluminiu de la aplicarea noilor măsuri vamale impuse de administraţia SUA".

Preşedintele american Donald Trump a decis, săptămâna trecută, introducerea taxelor vamale de 25% pentru importurile de oţel şi de 10% pentru cele de aluminiu, exceptând Canada şi Mexic de la această măsură, pe fondul discuţiilor privind renegocierea Acordului Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA).

Taxele vor intra în vigoare în termen de 15 zile de la anunţul lui Trump, făcut în 8 martie.

Trump este de părere că dumpingul de pe piaţa americană a oţelului şi aluminiului reprezintă "un asalt la adresa SUA", iar în acest context cea mai bună decizie pentru companiile de profil ar fi să-şi mute înapoi în Statele Unite oţelăriile şi topitoriile.

"Dacă nu vrei să plăteşti taxe, adu fabrica ta înapoi în SUA", a declarat Trump.

Senatorul republican Jeff Flake, un critic al lui Trump, a anunţat că va introduce o lege pentru anularea tarifelor, în timp ce republicanul Orrin Hatch, care conduce Comitetul financiar al Senatului SUA, a spus că va colabora cu Casa Albă "pentru a atenua pagubele" produse de aplicarea tarifelor.

După anunţul privind impunerea taxelor, comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, a declarat că Uniunea Europeană nu este o ameninţare la adresa securităţii Statelor Unite şi se aşteaptă să fie exclusă de la aplicarea tarifelor, în caz contrar fiind pregătită să adopte măsuri de retorsiune în termen de 90 de zile. "Am afirmat tot timpul că Europa nu este o ameninţare pentru securitatea internă a Americii, astfel încât ne aşteptăm să fim excluşi. Aşteptăm claritate privind declaraţiile preşedintelui SUA, însă suntem de părere că nu este o decizie bună pentru economia mondială", a afirmat Malmstrom.

UE a ameninţat deja cu posibile măsuri de retorsiune la decizia lui Trump. Lista pregătită de Comisia Europeană include aproximativ 200 de produse importate din SUA, în valoare totală de aproximativ 2,8 miliarde de euro.

Donald Trump, a declarat, sâmbătă, că va excepta Uniunea Europeană de la taxele vamale asupra oţelului şi aluminiului, dacă aceasta va renunţa la propriile bariere impuse produselor americane.


Opinia cititorului: 2
1.   nu va temeti....
mesaj trimis de Radu în data de 13.03.2018, 08:53

Partenerii americani ne-au pus taxa la otel? Nu cred!

2.   fără titlu
mesaj trimis de ion în data de 13.03.2018, 20:33

...Vedeti ca pleaca Dragnea in SUA ..poate ca Trump se emotioneaza cand il vede pe Dragnea si va ajuta........

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

ÎN TRIMESTRUL AL TREILEA AL ANULUI:Amadeus menţine o tendinţă de creştere pozitivă
17 dec. T.T.


DIN CAUZĂ CĂ AR FI MINŢIT LEGAT DE ECRANULUI NOILOR IPHONE-URI:Apple a fost dată în judecată
17 dec. T.I.


ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI ALE ANULUI:Turiştii, cheltuieli de peste 1 miliard euro în ţara noastră
17 dec. I.L.


TRANSELECTRICA:În reţeaua electrică de transport nu s-au înregistrat incidente
17 dec. M.I.


DIN CAUZA UNEI ERORI SOFTWARE:Facebook, investigată în Irlanda
17 dec. M.C.


Angajaţii din Sănătate ameninţă cu greva generală
17 dec. I.GHE.


Uztel are în vedere contractarea unor credite de 9,52 milioane lei
17 dec. Mihai Gongoroi


STUDIUCompaniile din Nord-Vest investesc, anual, 12% din cifra de afaceri pentru digitalizare
17 dec. F.A.


DATE ANCOM PENTRU PRIMA JUMĂTATE A ANULUI CURENT:"Veniturile din furnizarea serviciilor de comunicaţii electronice, 8 miliarde de lei"
17 dec. R.R.


Futura Gym - un lanţ de săli de fitness de peste 100.000 de euro
17 dec. A consemnat Adelina Toader

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.