SIEGFRIED MUREŞAN:

"România ar trebui să absoarbă 6-6,5 miliarde euro din fonduri UE în 2018"

01 dec. 2017 Fonduri Europene
GEORGE FORCOŞ
Siegfried Mureşan (Sursa foto: Facebook)
Siegfried Mureşan (Sursa foto: Facebook)

Eurodeputatul PMP Siegfried Mureşan, care este şi negociator-şef al Parlamentului European (PE) pentru bugetul UE în 2018, a declarat, miercuri, că România ar trebui să absoarbă în anul 2018 fonduri europene de circa 6-6,5 miliarde de euro, iar Guvernul de la Bucureşti ar trebui să prevadă în proiectul de buget pentru anul următor sumele pentru cofinanţare aferente acestui obiectiv.

"Avem în sfârşit acreditate autorităţile de management (...) Premizele instituţionale sunt create. Între timp, autorităţile de management sunt acreditate, multe lucrări sunt pornite, licitaţiile sunt pornite, la nivel politic toate deciziile sunt luate, unda verde este dată de la nivel european, deci sunt convins că fondurile vor începe să curgă", a afirmat Mureşan, vicepreşedinte al Comisiei pentru bugete din PE, potrivit Agerpres.

El a subliniat că Guvernul de la Bucureşti trebuie să prevadă în proiectul de buget pentru 2018 sumele pentru cotele de cofinanţare a proiectelor europene care să corespundă unei sume absorbite din fondurile UE de 6-6,5 miliarde de euro.

Totodată, eurodeputatul a arătat că România trebuie să aibă în anii următori rate ridicate de absorbţie pentru a recupera întârzierile din anii trecuţi în privinţa accesării fondurilor disponibile prin exerciţiul financiar 2014-2020 al UE, suma maximă prevăzută pentru ţara noastră la instrumentul Politică de Coeziune fiind de aproape 22 miliarde de euro pentru această perioadă.

"Instituţional, acum, proiectele sunt pornite, vor începe tot mai multe lucrări şi aceasta este suma pe care trebuie să o absorbim în fiecare an. Avem o întârziere deja, aceasta este suma necesară pentru a o absorbi în următorii 1-2 ani, rata va trebui chiar să crească în perioada 2020-2023 pentru a nu pierde fonduri europene (...). Este esenţial să absorbi fondurile cât mai rapid pentru că fiecare an pe care îl ai fără autostradă înseamnă cheltuieli mai mari pentru economie, pentru oameni, înseamnă mai puţini investitori atraşi, deci faptul că ne spune Guvernul 'nu vom pierde banii, vom absorbi în 2022' pentru mine este insuficient. Acum trebuie să începem să absorbim fondurile pentru că amânarea absorbţiei înseamnă amânarea bunăstării pentru oameni", a argumentat Siegfried Mureşan.

De asemenea, el a mai ţinut să puncteze că o altă întrebare, pe lângă timpii de absorbţie a fondurilor UE, este şi ce rămâne în urmă după derularea proiectelor cu fonduri UE, el avertizând că organismele europene de control vor fi mult mai atente în această privinţă.

"Şi aici, UE va fi tot mai atentă în următorii ani, care este valoarea adăugată a fiecărui euro cheltuit. Să nu mai construim pârtii de schi acolo unde nu este zăpadă şi bazine cu apă în pantă...Deci, se va pune problema absorbţiei fondurilor europene, dar şi a bunei absorbţii"

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Fonduri Europene

Spitalele româneşti pot accesa facil fondurile europene
19 apr. D.I.


MFE va lansa iniţiative de comunicare a posibilităţilor de finanţare din fonduri europene
13 apr. D.I.


Corina Creţu a discutat cu miniştrii responsabili pentru politica regională despre politica de coeziune post-2020
12 apr. D.I.


INACO:O nouă linie de finanţare europeană de 50 de milioane euro lansată pentru îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii din zona Deltei Dunării
03 apr. D.I.


ÎN PRIMUL DECENIU DE LA ADERAREFondurile europene atrase de România au dus la majorarea PIB cu 13,6%
02 apr.


A fost lansat apelul de proiecte pentru Programul "Îmbunătăţirea Calităţii Vieţii Populaţiei în Oraşele Mici şi Mijlocii"
30 mar. D.I.


Fondurile europene atrase de România, în primul deceniu de la aderare, au dus la creşterea PIB-ului cu 13,6%
30 mar. M.D.


Subvenţii de un miliard de euro pentru zona montană
28 mar. O.D.


EUROPARLAMENTARUL DANIEL BUDA:"Comparativ cu alte state, gradul de absorbţie a fondurilor europene în sectorul agricol din România este unul ruşinos"5
27 mar. Ramona Radu


ÎN 2018Finanţare de 700 de milioane de euro de la BEI pentru proiecte din Balcanii de Vest
12 mar.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.