SIEGFRIED MUREŞAN:

"România ar trebui să absoarbă 6-6,5 miliarde euro din fonduri UE în 2018"

01 dec. 2017 Fonduri Europene
GEORGE FORCOŞ
Siegfried Mureşan (Sursa foto: Facebook)
Siegfried Mureşan (Sursa foto: Facebook)

Eurodeputatul PMP Siegfried Mureşan, care este şi negociator-şef al Parlamentului European (PE) pentru bugetul UE în 2018, a declarat, miercuri, că România ar trebui să absoarbă în anul 2018 fonduri europene de circa 6-6,5 miliarde de euro, iar Guvernul de la Bucureşti ar trebui să prevadă în proiectul de buget pentru anul următor sumele pentru cofinanţare aferente acestui obiectiv.

"Avem în sfârşit acreditate autorităţile de management (...) Premizele instituţionale sunt create. Între timp, autorităţile de management sunt acreditate, multe lucrări sunt pornite, licitaţiile sunt pornite, la nivel politic toate deciziile sunt luate, unda verde este dată de la nivel european, deci sunt convins că fondurile vor începe să curgă", a afirmat Mureşan, vicepreşedinte al Comisiei pentru bugete din PE, potrivit Agerpres.

El a subliniat că Guvernul de la Bucureşti trebuie să prevadă în proiectul de buget pentru 2018 sumele pentru cotele de cofinanţare a proiectelor europene care să corespundă unei sume absorbite din fondurile UE de 6-6,5 miliarde de euro.

Totodată, eurodeputatul a arătat că România trebuie să aibă în anii următori rate ridicate de absorbţie pentru a recupera întârzierile din anii trecuţi în privinţa accesării fondurilor disponibile prin exerciţiul financiar 2014-2020 al UE, suma maximă prevăzută pentru ţara noastră la instrumentul Politică de Coeziune fiind de aproape 22 miliarde de euro pentru această perioadă.

"Instituţional, acum, proiectele sunt pornite, vor începe tot mai multe lucrări şi aceasta este suma pe care trebuie să o absorbim în fiecare an. Avem o întârziere deja, aceasta este suma necesară pentru a o absorbi în următorii 1-2 ani, rata va trebui chiar să crească în perioada 2020-2023 pentru a nu pierde fonduri europene (...). Este esenţial să absorbi fondurile cât mai rapid pentru că fiecare an pe care îl ai fără autostradă înseamnă cheltuieli mai mari pentru economie, pentru oameni, înseamnă mai puţini investitori atraşi, deci faptul că ne spune Guvernul 'nu vom pierde banii, vom absorbi în 2022' pentru mine este insuficient. Acum trebuie să începem să absorbim fondurile pentru că amânarea absorbţiei înseamnă amânarea bunăstării pentru oameni", a argumentat Siegfried Mureşan.

De asemenea, el a mai ţinut să puncteze că o altă întrebare, pe lângă timpii de absorbţie a fondurilor UE, este şi ce rămâne în urmă după derularea proiectelor cu fonduri UE, el avertizând că organismele europene de control vor fi mult mai atente în această privinţă.

"Şi aici, UE va fi tot mai atentă în următorii ani, care este valoarea adăugată a fiecărui euro cheltuit. Să nu mai construim pârtii de schi acolo unde nu este zăpadă şi bazine cu apă în pantă...Deci, se va pune problema absorbţiei fondurilor europene, dar şi a bunei absorbţii"

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Fonduri Europene

UE promovează, pe bani mulţi, produsele agroalimentare
19 oct. O.D.


Bani europeni pentru infrastructura medicală şi pentru IMM-uri
18 oct.


Peste 172 milioane euro pentru promovarea produselor agroalimentare din UE la nivel mondial
17 oct.


PETRE DAEA: "Am autorizat la plată 28,6 milioane de euro pentru fermieri"
16 oct. F.B.


UE oferă miliarde de euro pentru bateriile vehiculelor electrice
15 oct. F.B.


COMISARUL GÜNTHER OETTINGER DESPRE CERCETARE-INOVARE: Statele UE să apeleze la programul Orizont 2020
13 oct. F.M.


ADINA VĂLEAN:"Neputinţa de proiectare din Bucureşti este cauza deficitelor infrastructurii"3
09 oct. F.B.


CURTEA DE CONTURI EUROPEANĂ:Conturile anuale ale UE - corecte şi fidele
04 oct. E.A.


Banca Europeană şi BERD susţin companiile inovatoare din România
28 sep. F.M.


COFINANŢARE DIN FONDURI EUROPENEDelgaz Grid investeşte 45 milioane lei în montarea a 10.000 de contoare inteligente
28 sep. E.O.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.