SIF-urile - în teritoriul negativ, de la începutul anului 13

11 oct. Piaţa de Capital
Andrei Iacomi
SIF-urile - în teritoriul negativ, de la începutul anului

Maria Vlad, BRK Financial Group: "Discounturile generoase la care se tranzacţionează SIF-urile au potenţialul să alimenteze entuziasmul investitorilor pentru aceste societăţi" 

Societăţile de investiţii financiare se află în teritoriu negativ, în acest an, cotaţiile tuturor celor cinci SIF-uri suferind scăderi faţă de debutul lui 2018, cu deprecieri cuprinse între 1,83% pentru SIF Oltenia (SIF5) şi 35,71% pentru SIF Muntenia (SIF4), după ce, cu excepţia SIF Transilvania (SIF3), cotaţiile celorlalte patru SIF-uri atingeau maxime postcriză la finalul lunii ianuarie 2018.

Este un parcus care ţine de dividendele acordate de aceste societăţi, ne-au transmis analiştii consultaţi de Ziarul BURSA, în condiţiile în care randamentul dividendelor distribuite de multe companii importante ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost cu mult superior peste cel al SIF-urilor, element ce confirmă, încă o dată, particularitatea bursei noastre, care este dată de dividendele generoase.

În acest sens, Maria Vlad, analist financiar în cadrul BRK Financial Group, ne-a transmis: "O cauză pentru scăderile SIF-urilor de la începutul anului şi până în prezent ţine de lichiditatea scăzută a acestor acţiuni. Pe de altă parte, evoluţia lor a fost influenţată şi de anunţul unor dividende ceva mai mici acordate în 2018 comparativ cu cele din 2017".

Analistul a adăugat: "Un alt factor ce a determinat evoluţia SIF-urilor este dat de faptul că, în această perioadă, investitorii şi-au îndreptat mai mult atenţia către societăţile din domeniul energetic (de aici şi avansul înregistrat de indicele BET-NG), pe care şi în acest an le-au considerat mai atractive din perspectiva dividendelor acordate".

Este o opinie împărtăşită şi de alţi brokeri consultaţi de ziarul BURSA. Aceştia ne-au declarat: "Randamentul scăzut al dividendelor acordate de SIF-uri, comparativ cu cel al majorităţii companiilor (care, în definitiv, generează mare parte din veniturile aces­tora) din BET, sau lipsa totală a dividendelor, cum este cazul SIF Banat- Crişana (SIF1), reprezintă, probabil, unul dintre motivele pentru deprecierea preţurilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare de la începutul anului şi până în prezent".

În acest an, indicele BET-NG, al sectorului energetic şi al utilităţilor, a urcat cu 9,92%, în timp ce indicele BET, referinţa pieţei noastre de capital, a marcat un avans de 10,21%.

Pentru aceeaşi perioadă, indicele BET­-TR, ce include în structura sa şi dividendele acordate de companiile care-l compun, a avut un avans aproape dublu, de 19,39%.

Trebuie precizat că un aport important la aceste performanţe ale coşurilor de acţiuni îl are şi memorandumul Guvernului prin care companiile din portofoliul statului trebuie să aloce către acţionari sub formă de dividende cel puţin 90% din profitul anului anterior.

Legat de evoluţia viitoare a celor cinci SIF-uri, Maria Vlad de la BRK Financial Group susţine că discounturile generoase dintre Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) şi preţul de tranzacţionare din piaţă, pe care societăţile de investiţii financiare îl afişează în prezent, are potenţialul de a alimenta entuziasmul investitorilor pentru aceşti emitenţi, acest lucru urmând a se vedea şi în evoluţia ulterioară a cotaţiilor acestora.

"Rezultate anuale bune (n.r. care vor fi afişate în 2019), precum şi un dividend atractiv, reprezintă elemente ce pot schimba percepţia investitorilor în legătură cu SIF-urile", ne-a transmis un alt broker.

În prezent, SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Transilvania (SIF3) se tranzacţionează la cele mai mari discounturi dintre VUAN şi preţ, de 64,8%, respectiv 57,7% (procente calculate luând în considerare VUAN-ul raportat de SIF-uri la finalul lunii august şi preţul de închidere al acţiunilor din data de 9 septembrie), în timp ce SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5) prezintă cele mai reduse discounturi, de 36,7%, respectiv 37,2%.

De menţionat că preţul acţiunii SIF5 a fost susţinut, începând cu data de 25 iunie, de anunţul conform căruia societatea de investiţii financiare îşi va înstrăina către Erste Group Bank pachetul de 6,29% deţinut la Banca Comercială Română (BCR), pentru suma de 140 de milioane de euro, tranzacţie ce s-a finalizat în data de 9 octombrie.

Notă: Randamentele cotaţiilor sunt calculate pe baza cotaţiilor de închidere din perioada 29 decembrie 2017 - 9 octombrie 2018.

Opinia cititorului: 13
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2018, 04:47

Dividendul la SIF3 pe 2018 e jenant de mic iar scandalurile din acest SIF nu te atrag sa investesti in SIF3 !!!

1.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2018, 06:21

Scandalurile se cam văd în pretul actiunii SIF3 de ani buni!

1.2.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
mesaj trimis de Sif1 în data de 11.10.2018, 09:34

E mai buna linistea totala de la SIF1?

1.3.   SIF1 (răspuns la opinia nr. 1.2)
mesaj trimis de Un actionar în data de 11.10.2018, 12:12

ultimele informatii financiare de la filiala SIFI sunt la 2016!!!

1.4.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2018, 18:34

Acolo totul este ascuns.

2.   din pacate la fiecare SIF
mesaj trimis de Horica în data de 11.10.2018, 08:49

exista in fapt un grup infractional organizat reprezentat de conducerea sif-ului respectiv , care jefuieste sistematic activele pe care le administreaza , isi dau ei actiuni gratuite si salarii uriase ca sa poata continua in liniste sifonarea patrimoniului pe care il stapanesc in voie !

3.   SIF-urile sunt sifoane
mesaj trimis de Cris în data de 11.10.2018, 09:11

SIF-urile ar fi trebuit de mult desfiintate. Sunt sinercuri de sifonat bani. Furtul si sifonarea propriului patrimoniu are loc la o scara mult mai mare decat in celelalte societati prezente la bursa. Si Banca Transilvania face tot felul de sifonari prin Bursa in favoarea propriilor directori, care beneficiaza de rascumparari generoase chiar din partea bancii, dar la o scara ceva mai mica.

3.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2018, 12:36

Sifurile ar trebui să urmeze traseul FP adica totul pt actionari! Asa sunt ținute pt ă le fura din interior de o mână de gangsteri ce-si zic administratori și care cotizeaza politic.Simplu de 25 ani!

4.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2018, 09:22

Chestia cu discountul e doar teoretica ca în realitate e suficient sa vezi cine și cum conduce ca sa stai departe. Vezi SIF3.

4.1.   asf (răspuns la opinia nr. 4)
mesaj trimis de asf în data de 11.10.2018, 09:45

Fercala un escroc acoperit de un alt escroc Ursache, doi politruci de Trista amintire.

Vrem sa facem capitalism cu religve comuniste! 

5.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2018, 12:14

Nimeni nu vrea să facă ceva bun pt români cu sifurile astea!

6.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2018, 12:52

Daca vreti ceva bun scoateti pragurile la sifuri si atunci cine are bani cumpara cine nu sta bine mersi.

6.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2018, 13:07

Poveste veche care tot nu se mai concretizeaza

Articole din aceeaşi secţiune

Piaţa de Capital

BVB:Şedinţele de tranzacţionare din 24 şi 31 decembrie se vor desfăşura conform programului obişnuit
13 dec. T.A.


Indicii BVB au închis în teritoriu pozitiv
13 dec. T.A.


Wall Street a deschis în creştere
13 dec. T.A.


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI:Lichiditate de 6,65 milioane de euro pe BVB
13 dec. T.A.


ANUNT PRIVIND OFERTA PUBLICA DE PRELUARE OBLIGATORIE A ACTIUNILOR EMISE DE ZENTIVA S.A. LA PRETUL DE 3,7472 LEI/ACTIUNE
13 dec.


Indicii BVB au deschis în creştere
13 dec. P.E.


PRIN IMPLEMENTAREA CONTRAPĂRŢII CENTRALE PÂNĂ ÎN 2020Ţinta BVB - dublarea lichidităţii în anul 20296
13 dec. Andrei Iacomi


BVBDeprecieri pe linie pentru indicii bursei
13 dec. DOBREA VLAD


SILVIA BUICĂNESCU, DEPOZITARUL CENTRAL"Suntem autorizaţi ca Local Operating Unit pentru emiterea codurilor LEI"1
13 dec. M.G.


GALA PREMIILOR PIEŢEI DE CAPITAL:Ziarul "BURSA" - premiat pentru contribuţia la promovarea pieţei de capital3
13 dec. Mihai Gongoroi

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.