SIGFRIED MUREŞAN:

România va primi sprijin suplimentar în problema pestei porcine

14 sep. 2018 Fonduri Europene
M.F.
România va primi sprijin suplimentar în problema pestei porcine

Sumele alocate de Uniunea Europeană pentru compensarea pierderilor provocate în România de pesta porcină africană (PPA) vor fi suplimentate, dacă va fi cazul, a declarat astăzi, la Tulcea, europarlamentarul Siegfried Mureşan, care a participat la o dezbatere pe tema politicilor europene iniţiată de organizaţia judeţeană a PNL.

"În 2017, Polonia a absorbit 9 milioane de euro pentru combaterea PPA. Există PPA în Polonia, dar într-o dimensiune mai mică decât în România, circa 100 de focare în ultimii ani. Păstrând proporţiile, o sumă de aproape cam 90-100 de milioane de euro ar fi necesară în România, iar dacă banii se dovedesc a fi insuficienţi, vom putea veni cu o rectificare pe parcursul anului viitor. Vreau să obţinem cât mai mult în negocierile din acest an, pentru că la anul este campanie electorală în Europa", a afirmat Mureşan, în timpul unei conferinţe de presă care a urmat dezbaterii.

Suma solicitată de europarlamentarul liberal va putea fi utilizată pentru despăgubirea fermierilor care şi-au sacrificat animalele, pentru repopularea fermelor, realizarea unor investiţii în tehnologizarea fermelor şi pentru reprofilarea lor.

"Mi-e teamă că crescătorii de carne de porc din România vor simţi încă ani de zile de acum încolo consecinţele privind exportul de carne de porc din România şi trebuie să-i ajutăm pe cei care vor să-şi reorganizeze fermele", a mai spus eurodeputatul.

În context, liberalul a reiterat criticile la adresa premierului României din cauză că nu a transmis până în prezent documentaţia completă pentru ca Uniunea Europeană să poată aloca despăgubiri fermierilor şi şi-a exprimat neîncrederea în capacitatea autorităţilor române de a stopa extinderea focarelor de PPA până la sfârşitul anului.

"O mare parte dintre porcii crescuţi în ferme mici din Uniunea Europeană, trei sferturi, sunt la noi. Avem nevoie de un control mai bun, de o biosecurizare a exploataţiilor neprofesioniste, dar trebuie să înţelegem şi tradiţiile oamenilor, faptul că acest lucru (creşterea porcilor - n.r.) este important pentru poporul român. Soluţia găsită trebuie să fie una care să corespundă aspiraţiilor, aşteptărilor oamenilor de la ţară, încât să-şi poată creşte animalele în continuare, dar în condiţii sigure, de igienă şi cu o evidenţiere mai bună", a mai spus Siegfried Mureşan.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Fonduri Europene

Comisia Europeană aprobă fonduri pentru infrastructura ţării noastre2
02 apr. T.T.


Guvernul a aprobat investiţii de 235 milioane de lei pentru Colibiţa
29 mar. L.I.


ROVANA PLUMB, DESPRE INVESTIŢIILE DIN FONDURI EUROPENE:"Asigurarea infrastructurii de bază este o premisă pentru dezvoltarea Pieţei Unice"
22 mar. M.I.


Noi sesiuni de finanţare la AFIR
12 mar. I.Ghe.


ROVANA PLUMB, MINISTRUL FONDURILOR EUROPENE:"Cred că vom avea acord politic pe blocul I tematic al politicii de coeziune"
11 mar. George Marinescu


PLUMB: "România vrea să atragă fonduri europene de 12,5 miliarde euro"
01 mar. T.T.


Rovana Plumb a condus a doua rundă de negocieri politice cu PE
26 feb. T.V.


POCU, contracte de 3,1 miliarde euro
23 feb. I.L.


DE LA FONDUL DE COEZIUNE:Finanţare de 517 milioane euro pentru Magistrala 6 de metrou
13 feb. T.I.


CARAŞ-SEVERIN:Finanţare europeană de 11 milioane de euro pentru Spitalul Judeţean Reşiţa
04 feb. M.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.