SINDICALIŞTII AVERTIZEAZĂ:

"Companiile private din IT&C refuză încheierea contractelor colective de muncă" 2

22 feb. Companii
RAMONA RADU
"Companiile private din IT&C refuză încheierea contractelor colective de muncă"

Florin Bica, Sindicatul Naţional de Telecomunicaţii Mobile: "Multinaţionalele din ţara noastră nu doresc predictibilitate. Probabil că nu vor să plătească impozite sau alte taxe" 

Cristiana Matei, Alianţa Sindicatelor din Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţii: "18 companii din sfera IT&C au apelat la modalitatea de a le oferi salariaţilor lor bonusuri diminuate"

Horaţiu Raicu, Blocul Naţional Sindical: "În momentul în care statul creează breşe, angajatorii îşi vor maximiza profitul, ceea ce este un lucru normal şi firesc"

Veniturile au scăzut în întregul sector de IT&C din ţara noastră, pe fondul transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, iar companiile private din acest domeniu nu doresc încheierea contractelor colective de muncă cu salariaţii lor, au afirmat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţii sindicatelor din domeniul IT&C.

Potrivit declaraţiilor lui Florin Bica, preşedintele Sindicatului Naţional de Telecomunicaţii Mobile (SNTM), salariaţii le-au solicitat angajatorilor lor negocierea actelor adiţionale, în ceea ce priveşte transferul contribuţiilor, însă aceştia din urmă au refuzat negocierea.

Domnia sa a mai spus: "Multinaţionalele din ţara noastră nu doresc să aibă o predictibilitate. Probabil că nu vor să plătească impozite sau alte taxe. Noi, angajaţii, trebuie să fim respectaţi ca cetăţeni, să primim acelaşi salariu, la nivel egal, pe aceeaşi funcţie, din decembrie până în ianuarie. Există cazuri în care unora dintre salariaţi li s-a refuzat transferul contribuţiilor din partea angajatorului. Avem discrepanţe foarte mari, de exemplu 20% din bugetul de salarii al companiilor este alocat la 80% dintre salariaţi, dar şi 80% din bugetul de salarii este alocat la 20% dintre salariaţi".

De asemenea, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţii (ANTIC), Cristiana Matei, a spus, ieri, că salariile angajaţilor a 18 companii din sfera IT&C, din ţara noastră, s-au diminuat, aceste societăţi apelând la modalitatea de a le oferi salariaţilor lor bonusuri diminuate.

Domnia sa a afirmat: "Transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat înseamnă că mie îmi dai bonus acum, dar peste 20-30 de ani, eu voi avea o pensie diminuată, deoarece aceste bonusuri nu sunt luate în considerare la calculul pensiei".

Potrivit sursei citate, angajatorii nu au respectat prevederile legale, iar în acest moment, sindicatele din IT&C sunt într-o situaţie ingrată.

Totodată, conform doamnei Matei, doar programatorii, nu şi celelalte categorii de angajaţi care activează în domeniul tehnologiei informaţiilor şi comunicaţii beneficiază de prevederile OUG 3/2018, privind unele măsuri fiscal-bugetare.

OUG 3/2018 cuprinde măsuri pentru protejarea veniturilor unor categorii de salariaţi, precum angajaţii din IT&C, cei din sfera cercetare-dezvoltare şi inovare, salariaţi sezonieri, sau cu dizabilităţi - încadraţi cu handicap grav. Pentru toate aceste categorii de angajaţi, actul normativ prevede suportarea de la bugetul de stat a unei părţi din contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de angajat.

Printre altele, posturile din domeniul IT&C care sunt afectate de noile prevederi sunt: analist, operator baze de date, inginer sistem software etc., a mai spus Cristiana Matei.

Horaţiu Raicu, vicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical (BNS), consideră că transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat a bulversat foarte mult sectorul privat, subliniind că nu poate fi de acord cu faptul că "angajatorii fură", aşa cum a afirmat recent ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Domnia sa a spus: "Până la urmă, scopul constituirii fiecărei afaceri, a fiecărei multinaţionale, este acela de a realiza profit. În momentul în care statul creează breşe, angajatorii îşi vor maximiza profitul, întotdeauna, ceea ce este un lucru normal şi firesc.

(...) Statul s-a canalizat foarte mult spre zona publică, lucru normal, deoarece şi colegii din zona publică au nevoie de majorări salariale, lăsând zona privată în bătaia vântului.

Şi, din păcate, nu intervine nici în momentul de faţă. În acest moment, OUG 79/2017 privind modificarea Codului fiscal se tot modifică pentru că apar tot felul de efecte nefericite în piaţă. Nu înţelegem care a fost scopul Guvernului de a face această revoluţie fiscală care ne afectează pe fiecare dintre noi, nemaiavând o solidaritate socială. Modul în care erau stabilite contribuţiile vine de foarte mult timp, iar Guvernul a hotărât, într-un mod unilateral, ca doar salariaţii să fie cei care suportă riscul, că au calitatea de salariat şi nu de antreprenori".

Vicepreşedintele BNS a mai precizat: "Dacă statul român nu se apleacă asupra pieţei muncii din privat, suntem foarte curioşi ce se va întâmpla în sistemul public, pe care, de fapt, îl susţinem noi, toţi cei din sectorul privat".

Domnul Bica a mai precizat că ia în calcul ca, alături de membrii BNS şi de cei ai ANTIC şi familiile acestora, să renunţe la serviciile şi produsele companiilor care au arătat dispreţ la adresa salariaţilor, menţionând că vor întocmi "o listă neagră" în care vor include toţi angajatorii care au ales să meargă pe lângă lege, sau "pe marginea gri a acesteia".

Sindicaliştii din domeniul tehnologiei informaţiilor şi comunicaţii sunt de părere că, în prezent, "se doreşte eliminarea sindicatelor din multinaţionalele din România".

Potrivit reprezentanţilor sindicatelor, numărul salariaţilor din sectorul de IT&C depăşeşte, în prezent, peste 100.000 de persoane.


Opinia cititorului: 2
1.   fără titlu
mesaj trimis de marius în data de 22.02.2018, 01:58

daca maine statul schimba legea, angajatorii raman cu costuri cu 20-25% mai mari, adica ies din piata, nu mai are nimeni incredere in hotii din politica

2.   It-ul si-a negociat individual salariul
mesaj trimis de anonim în data de 22.02.2018, 10:23

Nu le convine pleaca afara.

Problema e la patura de jos. 

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

ÎN TRIMESTRUL AL TREILEA AL ANULUI:Amadeus menţine o tendinţă de creştere pozitivă
17 dec. T.T.


DIN CAUZĂ CĂ AR FI MINŢIT LEGAT DE ECRANULUI NOILOR IPHONE-URI:Apple a fost dată în judecată
17 dec. T.I.


ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI ALE ANULUI:Turiştii, cheltuieli de peste 1 miliard euro în ţara noastră
17 dec. I.L.


TRANSELECTRICA:În reţeaua electrică de transport nu s-au înregistrat incidente
17 dec. M.I.


DIN CAUZA UNEI ERORI SOFTWARE:Facebook, investigată în Irlanda
17 dec. M.C.


Angajaţii din Sănătate ameninţă cu greva generală
17 dec. I.GHE.


Uztel are în vedere contractarea unor credite de 9,52 milioane lei
17 dec. Mihai Gongoroi


STUDIUCompaniile din Nord-Vest investesc, anual, 12% din cifra de afaceri pentru digitalizare
17 dec. F.A.


DATE ANCOM PENTRU PRIMA JUMĂTATE A ANULUI CURENT:"Veniturile din furnizarea serviciilor de comunicaţii electronice, 8 miliarde de lei"
17 dec. R.R.


Futura Gym - un lanţ de săli de fitness de peste 100.000 de euro
17 dec. A consemnat Adelina Toader

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.