SONDAJ ROMÂNIA EFICIENTĂ:

Unul din patru români face economie maximă la energie

11 dec. 2019 Miscellanea
A.M.
Unul din patru români face economie maximă la energie

Un sfert din populaţie declară că face economie maximă la consumul de energie, în contextul în care aproape 90% dintre români cred că risipa de resurse energetice contribuie la accelerarea schimbărilor climatice, potrivit unui sondaj realizat la nivel naţional de INSCOP Research la comanda Energy Policy Group (EPG), în cadrul Proiectului România Eficientă. Potrivit sursei citate, cei chestionaţi au fost rugaţi să îşi autoevalueze comportamentul în privinţa consumului de energie pe o scală de la 1 la 10, în care nota 1 înseamnă "Fac risipă maximă de energie", iar nota 10 înseamnă "Fac economie maximă la consumul de energie".

Astfel, 23% dintre respondenţi şi-au acordat nota 10 în privinţa consumului de carburanţi, iar 24%, în privinţa consumului de electricitate. Ceva mai mulţi, respectiv 28%, au spus că fac economii maxime la consumul de gaze naturale şi tot atâţia, la consumul de lemne. Per ansamblu, aceasta înseamnă că, în medie, doar 25,7% dintre români fac tot ce pot pentru a consuma energia cât mai eficient şi responsabil.

De asemenea, 78,3% dintre români ştiu că, dacă sunt ţinute în priză, aparatele electronice (televizorul, calculatorul, încărcătoarele etc.) consumă energie electrică chiar şi atunci când nu funcţionează sau nu alimentează un dispozitiv, însă doar 36,2% dintre respondenţi obişnuiesc să scoată din priză aceste aparate când nu le utilizează, iar 7,1% fac acest lucru uneori, însă, cei mai mulţi dintre români nu deţin în locuinţă dispozitive inteligente pentru controlul consumului de energie (termostat, întrerupător inteligent, priză inteligentă etc.).

Conform rezultatelor studiului, mai bine de jumătate dintre respondenţi (52,6%) ar avea ca motiv principal pentru reducerea consumului costul energiei. Pentru alţi 25,7%, principalul motiv care i-ar determina să aibă un comportament mai responsabil este poluarea generată de producţia de energie, iar pentru 11,3% motivaţia de bază ar fi creşterea independenţei energetice a ţării , prin reducerea importurilor. Sub 5% dintre români nu consideră importantă economisirea de energie.

Radu Dudău, director al Energy Policy Group, think-tank specializat în domeniul energiei, şi coordonator al proiectului România Eficientă, a declarat: "Românii au început să fie tot mai conştienţi de impactul pe care utilizarea resurselor de energie îl are asupra mediului înconjurător. Nu doar reducerea facturii este motivaţia principală pentru un comportament de consum mai responsabil, ci, iată că pentru o parte importantă din populaţie, aceasta a devenit calitatea mediului înconjurător şi, implicit, a sănătăţii. Indiferent de vârstă, orientare politică sau religioasă, toţi avem în comun un lucru: aerul pe care îl respirăm".

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

IOHANNIS: "Se lucrează la o legislaţie pentru a preveni intrarea pe piaţa 5G a unor firme asupra cărora planează suspiciuni"
12 aug. J.P.


ORBAN:"Pe Firea au apucat-o investiţiile în ultimele două luni de mandat"
12 aug. J.P.


IOHANNIS:"Prea mulţi ani, în timpul guvernărilor PSD, aceşti interlopi au fost toleraţi"1
12 aug. J.P.


România nu va lua vaccinul anti-COVID dezvoltat de ruşi5
12 aug. J.P.


Prefectul de Galaţi cere declararea judeţului ca zonă calamitată
12 aug. Ana Felea


Reţea de traficanţi de etnobotanice, destructurată la Buzău
12 aug. Ana Felea


Suceava se află în scenariul verde, în care copii vor merge la şcoală
12 aug. A.P.


Viitorul industriei telecomunicaţiilor, la răscruce1
12 aug. A.T.


INSTITUTUL NAŢIONAL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ:"Şcoala se va închide la 3 cazuri de infectare în clase diferite"
12 aug. A.P.


Un tren a deraiat şi a luat foc în Scoţia
12 aug. A.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.