SRI SUSŢINE:

"În atacul cibernetic recent a fost utilizată o aplicaţie maliţioasă de înalt nivel tehnologic" 1

17 feb. 2015 Companii-Afaceri
C.P.
"În atacul cibernetic recent a fost utilizată o aplicaţie maliţioasă de înalt nivel tehnologic"

Serviciul Român de Informaţii a reuşit recent să prevină un atac cibernetic derulat de o grupare de criminalitate organizată, formată din cetăţeni israelieni şi români, ce viza compromiterea şi preluarea sub control a unor infrastructuri cibernetice de interes naţional din cadrul sistemului bancar şi exfiltrarea unor informaţii nedestinate publicităţii, potrivit unui comunicat de presă al SRI. De asemenea, erau vizate şi infrastructuri cibernetice de pe teritoriul Uniunii Europene. În cadrul atacului a fost utilizată o aplicaţie maliţioasă de înalt nivel tehnologic.

Comunicatul SRI mai precizează: "Activităţile ilegale ale grupării de criminalitate organizată au avut un caracter transnaţional, cu legături în mai multe state, existând indicii potrivit cărora centrul de comandă şi control al acesteia se află în exteriorul ţării. Pe teritoriul României, demersul infracţional a fost operaţionalizat (în perioada octombrie 2014 - februarie 2015), cu implicarea unor cetăţeni autohtoni, de cetăţenii israelieni IG şi AOA, despre care există indicii clare că au beneficiat de înaltă specializare în domeniu".

Activităţile derulate au avut, potrivit SRI, un pronunţat caracter clandestin, pentru disimularea aspectului infracţional şi asigurarea protecţiei operaţiunilor ilegale procedându-se la anonimizarea comunicaţiilor (prin utilizarea de cartele prepaid şi a unor aplicaţii dedicate pe Internet).

Investigaţia a relevat, de asemenea, implicarea grupării de criminalitate organizată în efectuarea de tranzacţii financiare în scopul externalizării sumelor obţinute şi disimulării originii ilicite a acestora.

În caz, SRI a cooperat cu organe de aplicare a legii şi cu parteneri externi.

Comunicatul Serviciului Român de Informaţii mai arată că datele şi informaţiile ce conturau existenţa elementelor constitutive infracţiunilor derulate de membrii grupării de criminalitate organizată au fost valorificate prin sesizarea DIICOT - Structura Centrală, ceea ce a condus la reţinerea, la data de 10 februarie a.c., pentru 24 de ore, a cetăţenilor israelieni IG şi AOA, în cauză fiind cercetaţi şi cetăţeni români. La aceeaşi dată, procurorii DIICOT au dispus mai multe percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov. Ulterior, la data de 11 februarie a.c., Curtea de Apel Bucureşti a dispus cercetarea în stare de arest preventiv pentru 30 de zile a celor două persoane.


Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2015, 14:34

Daca SRI se ocupa de ce trebuie, cum trebuie ... atunci apar si rezultatele pozitive, in folosul si spre linistea cetateanului acestei tari! La mai multe vesti bune!

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

ANCOM propune scăderea tarifelor plătite între operatori pentru portarea numerelor
23 ian. C.P.


Nicolae Demetriade candidează pentru funcţia de Preşedinte ANAT
23 ian. Adelina Toader


Directorul Losan România vrea să construiască un hotel în Centrul Civic al Braşovului
23 ian. O.VRÂNCEANU


Sanofi plăteşte 11,6 miliarde de dolari pentru achiziţia Bioverativ
23 ian.


Americanii de la JD Norman Industries au achiziţionat REGE Automotive
23 ian. Ovidiu VRÂNCEANU


GARANŢII BANCARE DE 23 MILIOANE DE DOLARI Hidroconstrucţia va executa lucrări de construcţii în Iordania, de peste 115 milioane de dolari
23 ian. A.S.


EY: "Vehiculele electrice vor deveni o opţiune de transport de bază până în 2025, în toate pieţele"
23 ian. C.P.


Tel Drum şi-a cerut insolvenţa, "falimentul" fiind materia care face obiectul cererii
22 ian. D.I


Piatraonline încheie anul 2017 cu o cifră de afaceri de 24 milioane lei
22 ian. A.C


Bogdan Oşlobeanu va prelua funcţia de Director General al Impact Developer & Contractor
22 ian. A.C

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.