Statele Unite sprijină Israelul să construiască aşezările evreieşti din Cisiordania 3

19 nov. 2019 Internaţional
M.A.
Mike Pompeo
Mike Pompeo

Statele Unite au susţinut, luni, dreptul Israelului să construiască aşezări evreieşti în teritoriile ocupate din Cisiordania, potrivit unui anunţ al secretarului de Stat Mike Pompeo, abandonând poziţia din ultimele patru decenii a Washingtonului că acestea "contravin legislaţiei internaţionale".

Uniunea Europeană a reacţionat afirmând că aşezările sunt ilegale, conform legislaţiei internaţionale, transmite Reuters.

Anunţul făcut de secretarul de Stat Mike Pompeo reprezintă o victorie pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, care încearcă să rămână la putere după două rânduri de alegeri neconcludente care au avut loc în acest an, şi o înfrângere pentru palestinieni, informează News.ro.

Pompeo a spus că declaraţiile Statelor Unite despre aşezările din Cisiordania, regiune capturată de Israel în 1967, au fost inconsecvente, afirmând că preşedintele democrat Jimmy Carter a constatat că acestea nu respectă legislaţia internaţională, în timp ce preşedintele republican Ronald Reagan a spus că nu le consideră ilegale.

"Stabilirea aşezărilor civile israeliene nu este, în sine, în contradicţie cu legislaţia internaţională", a declarat Pompeo reporterilor la Departamentul de stat, inversând o poziţie legală oficială adoptată de Statele Unite în timpul preşedinţiei Carter, în 1978.

Anunţul său a fost lăudat imediat de Netanyahu şi condamnat de oficiali palestinieni, în timp ce Statele Unite au avertizat americanii din regiune să fie mai vigilenţi, pentru că cei care opun "ar putea lua ca ţintă unităţi guvernamente, interese private americane şi cetăţeni americani".

Netanyahu a spus că decizia SUA "îndreaptă o greşeală istorică" şi a cerut şi altor ţări să adopte o poziţie similară.

Palestinienii şi-au exprimat indignarea.

"Statele Unite nu sunt calificate şi nici autorizate să nege legitimitatea rezoluţiilor internaţionale şi nu au dreptul să dea legitimitate aşezărilor israeliene", a declarat Nabil Abu Rudeineh, purtător de cuvânt al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

Negociatorul palestinian Saeb Erekat a spus că administraţia Trump riscă "să înlocuiască legislaţia internaţională cu legea junglei".

Uniunea Europeană a anunţat luni că în continuare consideră că aşezările israeliene din teritoriile palestiniene ocupate sunt ilegale potrivit legislaţiei internaţionale şi erodează perspectivele unei păci durabile.

"UE cere Israelului să oprească toate activităţile din aşezări, în conformitate cu obligaţiile sale de putere ocupantă", a afirmat şefa politicii externe a UE, Federica Mogherini, într-un comunicat.

Ministrul de Externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a spus că schimbarea politicii americane "ar avea consecinţe periculoase" pentru perpectivele de relansare a discuţiilor pentru pace şi a descris aşezările "o încălcare flagrantă a legislaţiei internaţionale şi a rezoluţiilor Consiliului de securitate al Naţiunilor Unite".

Pompeo a declarat că mişcarea nu are rolul de a prejudicia statutul Cisiordaniei, despre care palestinienii speră să devină parte a unui eventual stat palestinian, ca parte a unei rezolvărimai largi a conflictului dintre Israel şi palestinieni.

"Negocierile sunt la latitudinea israelienilor şi palestinienilor", a spus Pompeo, afirmând că decizia SUA nu are rolul "să impună un anumit rezultat nici să creeze vreun obstacol legal pentru o soluţie negociată".

Ca multe dintre iniţiativele pro-isrealiene ale administraţiei Trump, anunţul lui Pompeo referitor la aşezările din Cisiordania îi va atrage probabil pe creştinii evanghelici, care sunt o parte impoetantă a bazei politice a ljui trump, pe care mizează să îl ajute să câştige alegerile din 2020.

Cu toate acestea, analiştii au criticat iniţiativa, afirmând că va îngreuna şi mai mult rezolvarea conflictului vechi de 70 de ani.

Anunţul lui Pompeo marchează a treia oară când administraţia Trump a luat partea Israelului şi a fost împotriva palestinienilor şi a statelor arabe, înainte de a prezenta planul de pace israeliano-palestinian.

În 2017, Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului şi, în 2018, Statele Unite au deschis în mod oficial o ambasadă în oraş. Politica anterioară a SUA a fost că statutul Ierusalimului va fi decis de părţile aflate în conflict.

În luna martie, Trump a recunoscut anexarea Înălţimilor Golan de către Israel, în 1981, susţinându-l pe Netanyahu, ceea ce a atras o reacţie dură din partea Siriei, care a deţinut în trecut teritoriul respectiv.

Opinia cititorului: 3
1.   Asezari in Cisiordania
mesaj trimis de anonim în data de 19.11.2019, 14:29

Succes evreilor! Va doresc din toata inima sa construiti cat mai multe. Este tara pe care Dumnezeu v-a dat-o, inclusiv Cisiordania (Iudeea si Samaria) corect spus. Nu va fie frica de nimeni. Eu ma rog lui Dumnezeu pentru voi.

1.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de anonim în data de 19.11.2019, 21:16

Si eu ma rog sa citesti istoria cu mai multa atentie. Si poate citesti si declaratia ONU. Si poate ai sa intelegi ca nu tot ce face imperiul american este sanatos.

1.2.   Asezari evreiesti in Iudeea si Samaria (răspuns la opinia nr. 1.1)
mesaj trimis de Maria în data de 20.11.2019, 13:04

Ce a spus ONU, infiintata in 1945 si ce a spus Biblia in urma cu peste 2500 ani in urma despre Israel? (Poate ONU peste 100 ani nu va mai fi.) Ei vor fi imprastiati in toata lumea si Dumnezeu ii va aduce inapoi in tara lor, Tara lui Israel. Iata ca se implinesc aceste profetii biblice sub ochii nostri. Ce sunt palestinienii? Arabi veniti din tarile arabe de primprejur in cautare de lucru. Nici cananiti nici filisteni (popoare antice din zona)cum pretind. Inainte de infiintarea statului Israel in 1948, evreii mult mai devreme au inceput sa cumpere pamant pe care l-au lucrat, iar arabii din tarile de primprejur au venit sa caute de lucru. Traiau mai bine arabii lucrand in asezarile evreiesti decat sa fuga dupa cateva capre prin desert. Si acum vor tara lui Israel. Citeste istoria si sa vezi numai cat s-au luptat evreii cu malaria provocata de tantarii din mlastini. Si apoi daca nu ar fi Statul Israel care sa tina 400 milioane de arabi in spate noi europenii nu am trai o viata asa linistita, deci noi ar trebui sa sprijinim Israelul. Asa ca asta nu are nimic de a face cu americanii. Nu americanii au hotarat asta ci Dumnezeu mult, mult mai demult. Americanii sunt doar un instrument.

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Reforma constituţională a lui Putin, validată cu 77,92%
02 iul. G.U.


ISRAELParlamentul autorizează utilizarea serviciului de securitate pentru localizarea persoanelor infectate1
02 iul. G.U.


Iran condamnă un jurnalist la moarte, după ce a fost întemniţat în mod misterios
02 iul. A.P.


Indicii bursieri europeni au deschis în apreciere.
02 iul. A.B


Thierry Breton vrea ca UE să aibă propria constelaţie de sateliţi pentru internet de mare viteză
02 iul. A.B


Muntenegru a legalizat parteneriatul civil între persoane de acelaşi sex
02 iul. A.B


Tesla a devenit cel mai valoros producător auto din lume2
02 iul. A.B


California închide barurile, restaurantele, cinematografele din cauza creşterii numărului de infecţii
02 iul. A.B


Bursele asiatice au deschis în apreciere
02 iul. A.P.


Wall Street a închis în teritoriu mixt
02 iul. A.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.