STUDIU COLDWELL BANKER:

"Anul 2018 poate fi anul maturizării pieţei rezidenţiale locale"

19 mar. 2018 Miscellanea
D.I.
"Anul 2018 poate fi anul maturizării pieţei rezidenţiale locale"

Încrederea investitorilor în piaţa rezidenţială locală se află la cel mai ridicat nivel din istoria modernă a pieţei iar ponderea unităţilor adresate middle market va creşte la cel mai ridicat nivel deţinut vreodată de segment în totalul locuinţelor aflate în construcţie în Bucureşti şi împrejurimi, arată studiul de piaţă Residential Market Beat 2018 întocmit de către compania de consultanţă imobiliară Coldwell Banker România şi remis astăzi Redacţiei.

Potrivit documentului, peste 20 de proiecte rezidenţiale ar urma să livreze fiecare cel puţin 200 de locuinţe în acest an în Bucureşti şi împrejurimi, dublu comparativ cu situaţia înregistrată în 2017. În acelaşi timp, în acest moment se află în dezvoltare nouă proiecte cu peste 1.000 de locuinţe, demararea altor trei urmând să aibă loc în acest an.

În plus, ultimii trei ani au adus o creştere semnificativă a numărului de proiecte middle market din Bucureşti, destinate persoanelor cu venituri medii şi peste medii şi caracterizate printr-un amplasament mai bun, semicentral sau în apropierea marilor centre de birouri, suprafeţe mai mari comparativ cu ale locuinţelor vechi similare şi finisaje de o calitate mai ridicată.

Astfel, dacă în 2015 aproximativ 17% din proiectele rezidenţiale dezvoltate în Bucureşti şi împrejurimi ţinteau segmentul middle market, circa 37% din oferta nouă dezvoltată în 2017 se adresa aceluiaşi segment potrivit datelor Coldwell Banker România, această creştere a calităţii ofertei fiind vizibilă şi în pieţe rezidenţiale regionale din ţară - iar 2018 va fi anul care va aduce cea mai importantă schimbare în acest sens.

Reprezentanţii Coldwell Banker afirmă că din cele peste 12.000 de locuinţe noi aflate în acest moment în construcţie în Bucureşti şi împrejurimi, 46,3% ţintesc segmentul middle market, acesta fiind cel mai ridicat nivel deţinut vreodată de segment în totalul locuinţelor aflate în dezvoltare.

Bogdan Voica, CEO Coldwell Banker România, a declarat: "2018 poate fi anul maturizării pieţei rezidenţiale locale, care se află într-un moment favorabil de care investitorii încearcă să profite din plin: ritmurile de vânzări sunt bune iar cererea pentru locuinţe de calitate este ridicată şi solvabilă. Majorarea dobânzilor, diminuarea fondurilor Prima Casă, creşterea costurilor de dezvoltare şi evenimentele macroeconomice negative pot reprezenta un risc pe termen mediu şi lung iar dezvoltatorii vor înregistra succes doar dacă planurile de business vor fi realizate temeinic".

Studiul mai relevă că cea mai mare pondere a unităţilor care ar urma să fie livrate în 2018 pe piaţă se adresează în continuare segmentul mass market. Acestea reprezintă aproximativ 51,5% din ofertă, procentul fiind însă în scădere cu opt procente comparativ cu anul anterior, pe fondul creşterii numărului de proiecte destinate segmentului middle market.

Totodată, cele mai multe proiecte de acest tip sunt dezvoltate în marile cartiere bucureştene sau în zonele mărginaşe ale oraşului, unde infrastructura generală este însă bună iar accesul către puncte de interes (centre comerciale, proiecte de birouri, parcuri, instituţii de învăţământ etc.) este unul relativ facil. Suprafeţele locuinţelor încadrate în această categorie sunt similare celor finalizate anterior de 1990 iar finisajele reprezintă de regulă opţiunile de pornire pe fiecare categorie de caracteristici.

Potrivit sursei citate, faţă de anii anteriori, în 2018 se va înregistra şi o diminuare semnificativă a numărului de unităţi rezidenţiale low market, componentă a segmentului mass market, până la cel mai scăzut procent înregistrat până în prezent - 6,8%, faţă de 18,2% în 2017 şi 35% în 2014. Locuinţele low market sunt caracterizate prin suprafeţe mai mici comparativ cu ale locuinţelor vechi, finisaje de slabă calitate şi printr-un amplasament deficitar, de regulă în afara oraşului şi în zone cu o infrastructură generală, rutieră şi de utilităţi, care prezintă numeroase minusuri.

Studiul Coldwell Banker mai arată că zona de vest a Bucureştiului va aduce cele mai multe livrări de locuinţe din acest an, aproximativ 37,3%, în timp ce zona de nord a oraşului va cuantifica 22,2% din locuinţele finalizate.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

Punctul de Informare Turistică amenajat în Pasajul Universităţi îşi reia activitatea
19 mar. L.A.


Declin demografic accentuat
19 mar.


GRAŢIELA GAVRILESCU:Demarăm Programul "Rabla 2019" până pe 5 aprilie
18 mar. T.I.


CURTEA DE APEL BUCUREŞTI:Cristian Borcea, condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare
18 mar. L.A.


NICULAE BĂDĂLĂU: Contribuţia sectorului auto - 14% din PIB în 2018
18 mar. T.V.


Forumul European al Roboticii - găzduit de ţara noastră
18 mar. V.T.


INS: Comerţul en gros a crescut în ianuarie cu 6,7%
18 mar. V.I.


DIN CAUZA CREŞTERII MORTALITĂŢII:Declinul demografic s-a accentuat în ianuarie
18 mar. D.I.


FORMULA 1:Valtteri Bottas a câştigat Marele Premiu al Australiei
17 mar. L.A.


ACŢIUNE A POLIŢIŞTILOR:Patru maşini ale şoferilor Uber au fost suspendate
17 mar. L.A.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.