Studiu: Contrabanda cu ţigarete din România a scăzut uşor în luna mai, la 15,1%

28 iun. 2017 Companii

Ţigările provenite din contrabandă au reprezentat în luna mai 15,1% din piaţa românească, în scădere de la 15,2% în martie sau 16,2% în ianuarie, în condiţiile în care autorităţile au intensificat activităţile de control din vămi, potrivit unui studiu publicat marţi, realizat de compania de cercetare Novel Research şi finanţat de companii din industria tutunului. Studiul revlevă că Moldova, regiunea în care contrabanda cu ţigări din Ucraina este larg răspândită, înregistrează o scădere a ţigaretelor vândute ilegal, în timp ce regiunea Nord-Vest (nordul Transilvaniei, care are două judeţe frontaliere cu Ucraina) se confruntă cu o creştere a contrabandei.

În 2016, contrabanda cu ţigări a ajuns la o pondere de 16,8% din piaţa totală a României, cel mai ridicat nivel din 2010.

În cele şase judeţe moldoveneşti din regiunea Nord-Est s-a înregistrat şi în luna mai 2017 cel mai ridicat nivel al contrabandei, de 37,3% din piaţă, însă procentul a scăzut semnificativ, cu 5,7 puncte procentuale faţă de nivelul atins în martie 2017.

Urmează regiunile Sud-Vest Oltenia (20,8%) şi Vest (18,2%), care au înregistrat în luna mai uşoare scăderi faţă de cifrele din martie.

După Moldova, cea mai substanţială scădere a pieţei ilicite s-a înregistrat în martie în regiunea de sud a ţării (Sud Muntenia), cu 1,5 puncte procentuale, la 1,6%, însă regiunea nu se învecinează cu cu nicio ţară de provenienţă a ţigărilor de contrabandă (Ucraina, Republica Moldova sau Serbia).

La polul opus, în regiunea Nord-Vest, care cuprinde şase judeţe din nordul Ardealului (inclusiv Maramureş şi Satu Mare, care au frontiere cu Ucraina), ţigările de contrabandă au crescut în două luni cu 5,6 puncte procentuale, la 18,7% din piaţă.

De asemenea, contrabanda cu ţigări a crescut în judeţele din regiunea Sud-Est (+2,4 pp, la 9,5%) şi din regiunea Centru (+1,2 pp, la 1,4%).

Din punct de vedere al provenienţei, categoria "cheap whites" a continuat să deţină şi în luna mai cea mai mare pondere (58,2%), urmată de produsele provenite din Republica Moldova (22,4%, în scădere cu 2,1 puncte procentuale comparativ cu martie 2017) şi Ucraina (15,7%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale). Ponderea produselor provenite din Serbia a urcat la 0,6%.

Potrivit producătorilor de ţigări, citaţi de News.ro, contrabanda ridicată este explicată de dezorganizarea din cadrul autorităţilor vamale din subordinea Fiscului, unde scanerele cumpărate pentru depistarea produselor de contrabandă sunt nefolosite.

"În condiţiile în care echipele mobile nu sunt suficiente, iar scanerele din punctele vamale sunt nefuncţionale din cauza nealocării de fonduri pentru mentenanţă, situaţie semnalată recent şi de ANAF, câinii special instruiţi pentru depistarea ţigaretelor ilegale rămân cel mai eficient mijloc de luptă împotriva contrabandei. Echipele canine sunt foarte eficiente şi au un rol important în prevenirea comerţului ilicit", a declarat directorul pentru corporate affairs & communications din cadrul JTI România, Moldova şi Bulgaria, Gilda Lazăr.

În 13 iunie, conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat că sesizează organele de urmarire penală după ce, în urma unor controale, a descoperit că doar unul din 15 scanere ale Direcţiei Generale a Vămilor plasate în punctele de frontieră este funcţional, iar direcţia de control din ANAF a constatat neregularităţi cu privire la încheierea şi derularea contractului de mentenanţă pentru aceste scanere.

În 2016, statul a pierdut circa 672 milioane de euro din cauza contrabandei cu ţigarete, potrivit estimărilor jucătorilor din piaţă.

Sectorul tutunului este considerat al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe şi contribuţii.

Cei mai importanţi jucători din industria tutunului, activi în România, sunt British American Tobacco (BAT), JTI, Philip Morris International şi Imperial Tobacco.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

WSJ:Visa şi Mastercard vor să majoreze comisioanele percepute la procesarea tranzacţiilor
16 feb. M.I.


Allianz ar putea încetini programul de răscumpărare de acţiuni, pentru a finanţa achiziţii
16 feb. I.M.


REZULTATE FINANCIARE 2018 Medicover - veniturile globale în creştere cu 15,8%
15 feb. V.D.


Schneider Electric arată beneficiile transformării digitale
15 feb. L.A.


REZULTATE FINANCIARE 2018Transgaz profit net în scădere cu 14,3%
15 feb. D.D.


Ferrari a lansat monopostul cu care speră să oprească dominaţia Mercedes
15 feb. I.M.


OMV Petrom susţine construcţia primului spital de Oncologie pediatrică
15 feb. L.A.


DIN REZULTATUL ANULUI TRECUTFondul Proprietatea propune un dividend cu randament de 11%
15 feb. Andrei Iacomi


Romgaz profit net în scădere cu 12,5%
15 feb. I.I.


Sectorul construcţiilor a scăzut anul trecut cu 4,1%
15 feb. L.A.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.